Dacă mă urmărești pe Instagram atunci știi deja că am fost plecați într-un circuit al târgurilor de Crăciun. Prima oprire am făcut-o în Budapesta, iar apoi a urmat Viena. Dacă te întrebi cum arată acest oraș de Crăciun, ei bine, Viena este desprinsă din povești în această perioadă.
Mirosul punch-ului fierbinte și al castanelor prăjite, aroma prăjiturilor și a preparatelor culinare de tot felul, decorațiunile luminoase care mai de care mai spectaculoase, plus sutele de căsuțe pline cu obiecte realizate handmade, te vor face să îți dorești să revii aici în fiecare an, este superb! Practic toată Viena se transformă într-un imens Târg de Crăciun.

Cuprins
1.Cum a fost la Târgurile de Crăciun din Viena?
1.1.Wiener Christkindlmarkt
1.2.Michaelerplatz
1.3.Graben
1.4.Stephansplatz
1.5.Strada Kärntner & Opera de stat
1.6.Karlsplatz
1.7.Maria-Theresien-platz
1.8.Palatul Belvedere
1.9.Palatul Schönbrunn
1.10.Parcul de distracții Prater
2.Buget și organizare
3.Bine de știut
4.Unde te cazezi în Viena?
1. Cum a fost la Târgurile de Crăciun din Viena?
Capitala Austriei este pregătită cu de toate pentru toți, sunt organizate zeci de târguri de Crăciun în apropierea tuturor obiectivelor turistice importante din oraș. Eu am identificat aproximativ 20 de târguri de Crăciun, nu am reușit să le vizităm pe toate, dar am reușit să ajungem la cele mai renumite dintre ele.
Dacă ar fi să mă întrebi pe mine, consider că aceasta este cea mai frumoasă perioadă din an pentru a vizita Viena, dacă ai noroc să prinzi și zăpadă te vei simți chiar ca într-o poveste.
Mai jos am să îți prezint târgurile vizitate de noi, am încercat să le enumăr ținând cont de poziționarea lor pe hartă, astfel încât, dacă îți dorești să ajungi prin Viena de Crăciun, să-ți fie foarte ușor să te organizezi ținând cont de indicațiile mele.

1.1. Wiener Christkindlmarkt (Rathausplatz)

Ne-am început vacanța din Viena cu târgul despre care se spune că ar fi cel mai frumos din Europa: Wiener Christkindlmarkt (Rathausplatz) – Târgul de Crăciun Vienez din fața primăriei (maps). Adevărul este că nu ai cum să ajungi aici și să nu fii uimit, este pur și simplu WOW!
Ca să îți faci o idee, primul târg în Rathausplatz a fost organizat în anul 1975, iar de atunci aprox. 3-4 milioane de turiști îl vizitează anual, asta spune ceva, nu?!
Doar aici au fost amplasate în acest sezon 103 căsuțe și sunt aproape 20 de târguri în oraș, cum ar zice bunica mea „Bani să ai, că târgul are ce oferi!”

Chiar la intrare în târg era poziționat strategic un carusel, atracție ce fura ochii tuturor copiilor, cred că a fost cel mai frumos carusel văzut de mine vreodată, aproape că mi-am dorit să fiu din nou copil să mă pot da și eu măcar o tură :))

Ne-am continuat plimbarea pe la căsuțe, am admirat decorațiunile expuse, multe globuri pictate manual, jucării din lemn, majoritatea realizate handmade, nu prea am zărit chinezării. Ne-au făcut cu ochiul și multe produse culinare tradiționale, care mai de care mai apetisante, dar și băuturile calde de sezon (vin fiert, ciocolată caldă, ceaiuri etc.).
Clădirea primăriei în stil neo-gotic este atât de impozantă încât ne-a atras ca un magnet să ne ducem cât mai aproape pentru a o observa mai bine. În fața acesteia era expus un brad superb, de aproape 30 m înălțime, decorat cu peste 2000 de luminițe.

Și de parcă asta nu era de ajuns, tot parcul era decorat de basm, două locuri mi-au plăcut în mod deosebit, un copac care era plin cu inimioare roșii – până la urmă Crăciunul este și despre dragostea pentru cei dragi, nu?! și roata panoramică, despre care nu știu nimic, dar părea să fie acolo de la primul târg organizat în anul 1975.

Și să nu uit de cele 2 patinoare, unul pentru începători, iar altul pentru cei mai avansați. Ce este interesant este că în acest loc, în perioada 19 ianuarie – 6 martie, după ce târgul de Crăciun va dispărea, piața Rathaus se transformă în cel mai mare patinoar din Europa (7000 mp), cunoscut sub numele „Eistraum“ (Vis pe gheaţă).


Clar acesta este cel mai spectaculos târg de Crăciun la care am ajuns vreodată, totuși nu mi-a plăcut faptul că era extrem de aglomerat, dacă m-am plâns de aglomerația de la Budapesta, îmi retrag cuvintele, nu știam ce ne aștepta la Viena :).
Christkindlmarkt Rathausplatz este deschis până pe 26 decembrie și se poate vizita în intervalul 10:00 – 21:30. Pe 24, 25 și 26 decembrie se va inchide mai devreme la 18:30. Intrarea este liberă.
1.2. Târgul de Crăciun din Michaelerplatz
De la Rathausplatz am luat-o pe jos admirând clădirile din jur și luminițele de pe străzi, în mai puțin de 15 minute am ajuns la târgul din Michaelerplatz (maps).
Acesta este mult mai micuț, am găsit doar câteva căsuțe, dar cum face trecerea către Graben, a meritat să-l tranzităm.

1.3. Atmosfera de Crăciun de pe strada Graben
Ne-am continuat călătoria pe strada Habsburgergasse, până ce aceasta s-a intersectat cu drumul comercial cu arhitectură istorică: Graben (maps).
Trebuie musai să ajungi și aici! Chiar dacă nu au fost amplasate căsuțe, te asigur că vibe-ul vienez, amestecat cu spiritul Crăciunului, te vor cuceri pe loc – este una dintre străduțele cel mai frumos decorate.

1.4. Târgul de Crăciun din Stephansplatz
Din strada Graben am luat-o pe o altă stradă și mai frumoasă, pe strada Kärntner, și în scurt timp am ajuns la al doilea cel mai impresionant târg de Crăciun din Viena, din fața impunătoarei catedrale gotice a Sfântului Ștefan (maps).

Și aici zeci de căsuțe ne ofereau spre vânzare tot felul de suveniruri și cadouri, care mai de care mai interesante, dar piesa de rezistență a fost însăși catedrala, impozantă și deosebită din punct de vedere arhitectural.

1.5. Strada Kärntner și Opera de stat din Viena
Din Stephansplatz am luat-o pe strada Kärntner, din punctul meu de vedere este cel mai frumos decorată, dintre toate străduțele Vienei.
Am făcut și un mic popas să mâncăm un wrust, iar înainte de a ajunge la Opera de stat din Viena, ne-am mai oprit în fața magazinului de lux Popp & Kretschmer (maps), pentru a ne fotografia cu cea mai mare fundă pe care am văzut-o vreodată. Chiar în acel moment traversa strada o trăsură ce plimba câțiva turiști, oh, Viena, ce aer boem ne-ai oferit.


1.6. Târgul de Crăciun din Karlsplatz
Doar 4 minute am mai făcut pe jos de la Opera de stat până în Karlsplatz (maps). Și aici am găsit numeroase căsuțe și un mic carusel. Mi s-a părut că acesta este preferat mai degrabă de localnici și că este mai puțin turistic.
Am băut câte un vin fiert și am mâncat ceva tradițional care avea la bază cartoful, am admirat puțin biserica și am luat-o din nou la pas, în doar 10 minute am ajuns și în târgul amenajat în Piața Maria Tereza.


1.7. Târgul din Maria-Theresien-Platz
Între muzeul de istoria artei și muzeul de istorie naturală se află află un alt târg mai micuț, însă la fel de drăguț, amplasat chiar în Piața Maria Tereza (maps). Nici aici nu sunt atracții pentru cei mici și din punctul meu de vedere a fost cel mai puțin impresionant din cele 10 târguri pe care le-am vizitat în Viena.

1.8. Târgul de Crăciun de la Palatul Belvedere
Palatul Beldevere este una dintre cele mai mari bijuterii ale Vienei, așa că nu aveam cum să ratăm tocmai târgul de Crăciun de aici.
Atmosfera barocă de altă dată, împreună cu atmosfera de Crăciun creează un cadru de poveste. Nu am avut timp să vizităm palatul și în interior, dar până la următoarea vizita îl vom vizita online, gratuit, aici.



1.9. Târgul de Crăciun de la Palatul Schönbrunn
Mai are rost să menționez cât este de impresionant și acest palat? Fosta resedință de vară a familiei imperiale, Palatul Schönbrunn (maps), este unul dintre cele mai frumoase clădiri în stil baroc din Europa.
Cât despre Târgul de Crăciun, nu lipsesc nici de aici delicatesele austriece și vinul fiert. Am vizitat doar târgul și grădinile, altfel ne-ar fi fost necesară o jumătate de zi doar pentru a vizita acest obiectiv turistic.



1.10. Târgul de Crăciun din parcul de distracții Prater
Dacă mergi cu copiii, atunci nu ai cum să ratezi parcul de distracții Prater (maps). Distracția este garantată!

Dacă vrei să afli detalii despre circuitul Târgurilor de Crăciun pe care l-am făcut în weekendul prelungit, te invit să citești acest articol: https://instatravel.ro/targuri-de-craciun-budapesta-viena-bratislava/.
2. Buget și organizare
Transport
Ne-am hotărât să facem un circuit al târgurilor de Crăciun, așa că am plecat cu mașina.
Benzina de la Brașov la Budapesta ne-a costat aprox. 420 lei, iar de la Budapesta la Viena aprox. 150 lei (doar dus), tips în Ungaria benzina este cu 1 leu mai ieftină.
Vinieta am cumpărat-o de la prima benzinărie din Austria și a costat 10 euro, la fel ca și cea pentru Budapesta.
Parcarea în Viena este foarte scumpă, lângă palatul Schönbrunn ne-a costat 3 euro/oră, noi am stat aproape 2 ore – deci aprox. 30 de lei, iar apoi am lăsat mașina într-o parcare din apropierea palatului Belvedere, unde tariful a fost tot de 3 euro / oră și am lăsat-o cam 8 ore – deci aprox. 24 euro. În total pentru 10 ore petrecute în Viena am achitat aprox. 150 lei.
Locuri de parcare erau și la suprateran, dar din ce am înțeles noi de pe indicatoare erau doar pentru riverani.
Am folosit și tramvaiul de 2 ori, 1 călătorie costă 2.5 euro și biletul se poate achiziționa din interiorul tramvaiului, atenție în mijloacele de transport este obligatoriu să porți mască.
Mâncare
Prețurile la mancare sunt la fel de piperate, la târguri aproape că era un tarif unic de 7-8 euro. Wrust – 7 euro, preparat tradițional cu cartof – 8 euro, covrigul acela vienez, diverse sortimente – 7 euro, kurtos kalacs – 7 euro, turtă dulce 6 – 8 euro, o felie de pâine unsă cu ceva 7.5 euro și tot așa. Delicioase, n-am ce zice, dar scumpuțe.
Vinul fiert, ceaiurile sau ciocolata caldă erau servite în căni de ceramică, băutura costa 4,5 euro, iar cana 4 euro, deci total 8,5 euro. Cana o puteai păstra drept suvenir sau o puteai returna și primeai înapoi cei 4 euro. O idee grozavă pentru a reduce cantitatea de gunoi generată.
Alte costuri
Suvenirurile au fost ceva mai scumpe decât la Târgul de Crăciun din Budapesta, cam totul costa în jur de 10 euro (magnet de frigider, globurile sau alte decorațiuni de brad).
Am organizat acest circuit cu doar 1 săptămână înainte, iar prețurile la cazări erau exagerate, adică cea mai ieftină cazare costa 80 euro / pers., într-un hostel cu 8 paturi în cameră. O cazare decentă era undeva în jur de 400-500 euro/noapte, așa că am apelat la planu B și am luat cazare în Bratislava, pe care oricum urma să o vizităm.
3. Bine de știut
Târgurile funcționează după orare diferite, verifică aici până când sunt deschise și orele de funcționare: www.visitingvienna.com.
Fiecare târg este unic, cu tematică diferită, deci nu te vei plictisi.
A fost o experiență minunată, dar în Viena este foarte frig. Dacă ai de gând să mergi la târgurile de Crăciun, îmbracă-te bine! Eu m-am îmbrăcat ca pe munte, în straturi: tricou, polar, geacă de schi, iar pe seară mi-am luat și vesta cu puf.
În Viena accesul la toaletă nu este gratuit, în general se achită o taxă de 50 de cenți – trebuie să ai bani cash.
La târgurile de Crăciun nu toate căsuțele acceptau plata cu cardul, ar fi bine să ai și pentru acestea ceva cash.
Accesul la concertele susținute de coruri internaționale vinerea, sâmbăta și duminica este gratuit.
Toate prețurile sunt expuse, nu riști să-ți iei țeapa turistului.
4. Unde te cazezi în Viena?
Deși noi ne-am cazat în Bratislava, am făcut un mic research și am câteva recomandări de cazare pentru tine în Viena.
Superbude Wien Prater
Superbude Wien Prater este situat foarte aproape de parcul de distracții Prater, are recepție non stop, bar, restaurant, parcare, iar camerele au baie privată și unele au și balcon.
Dacă rezervi din timp poți găsi un deal foarte bun, la 80 euro pentru 2 persoane. Din păcate în weekedul cu 1 decembrie nu mai aveau nimic disponibil 🙁
Rezervă acum pe Booking aici.

Hotel Indigo Vienna - Naschmarkt
Hotel Indigo Vienna – Naschmarkt este un hotel de 4 stele, foarte frumos, poziționat excelent, aproape de majoritatea obiectivelor turistice din oraș.
Hotelul are parcare, wi-fi, acceptă animale de companie, sală de fitness, bar și aparat pentru prepararea cafelei în cameră.
Prețurile pornesc de la 126 euro/noapte, dar trebuie rezervat din timp pentru a găsi disponibilitatea. Rezervă pe Booking aici.


MyApartments Vienna
MyApartments Vienna se află la aproximativ 3,1 km distanță de punctele de interes din Viena.
O cameră la acest hotel poate fi închiriată de la 100 euro/noapte, dar la fel trebuie rezervat din timp pentru a găsi disponibilitate.
Vezi oferte pe Booking aici.

Alte opțiuni de cazare ar fi: Palais Elegance Wien, HeyMi Apartments, The Levante Parliament A Design Hotel, ARTIST Boutique Hotel, The Flemings Selection Hotel, Palais Schottentor sau Hotel Gilbert.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Târgurile de Crăciun din Viena și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.