Dacă mă urmărești pe Instagram atunci știi deja că am fost plecați într-un circuit al târgurilor de Crăciun în mini vacanța de 1 decembrie.
Primul târg pe care l-am vizitat a fost cel din Budapesta. Conform site-ului europeanbest-destinations.com târgul de aici este cel mai frumos din Europa, așa că am fost foarte nerăbdătoare să-l descopăr, să mă las cucerită de sutele de mii de luminițe, de aromele mâncărurilor de sezon și de magia sărbătorilor de iarnă.
Cuprins
1. Cum a fost la Târgul de Crăciun?
1.1. Aleea pietonală – Fashion Street Budapest
1.2. Târgul de Crăciun din Piața Vörösmarty
1.3. Târgul de Crăciun din fața bisericii Sfântul Ștefan
2. Cât durează Târgul de Crăciun din Budapesta?
3. Ce mai poți vizita în Budapesta?
4. Buget și organizare
5. Bine de știut
6. Unde te cazezi în Budapesta?
1. Cum a fost la Târgul de Crăciun din Budapesta?
Probabil știi deja că Budapesta este împărțită de Dunăre în 2: Buda și Pesta. Magia Târgurilor de Crăciun se întâmplă în centrul vechi din Pesta, adică pe partea cu Parlamentul Ungar.
Târgul are 3 nuclee: pe aleea pietonală Fashion Street of Budapest (strada Deák Ferenc), în Piața Vörösmarty și în fața bisericii Sfântul Ștefan.
1.1. Aleea pietonală - Fashion Street Budapest
Pe mine cel mai mult mă fascinează decorațiunile luminoase, așa că am mers direct către aleea pietonală Fashion Street Budapesta – Deák Ferenc utca (maps), care este cel mai frumos împodobită.
Această alee este destinată magazinelor și brandurilor celebre, astfel strada a fost decorată tematic, instalațiile luminoase luând forma unor pantofi, genți, cadouri și nu numai. Dacă ești în căutarea unui cadou mai exclusivist, cu siguranță îl vei găsi la unul dintre magazinele ce-și au sediul aici.
Totul părea desprins ca din poveștile cu prințese, mă gândeam cât de frumoasă ar fi și Republicii din Brașov dacă ar fi decorată astfel, cred că cel mai mult mi-a plăcut faptul că erau instalații luminoase inclusiv și pe clădiri.
În apropierea aleii pietonale, se află Piața Elisabeta (Erzsébet tér), am mers și acolo cu intenția de a mă da în imensa roata „Ochiul Budapestei”, ce oferă vederi impresionante, panoramice, de la o înălțime de 65 m (maps).
Fiind o atracție turistică foarte populară, am găsit o coadă kilometrică așa că m-am mulțumit doar să o admir. Dacă vrei să prinzi un loc în roată (fără să stai cu orele la coadă) îți recomand să eviți orele de vârf (17:00 – 20:00).
Și dacă tot am ajuns în Piața Elisabeta m-am oprit să admir și Fântâna Danubius – cea mai veche fântână decorativă din Budapesta. Figura masculină din vârf reprezintă Dunărea, iar celelalte 3 figuri așezate la bază simbolizează cele mai importante 3 râuri din Budapesta (după Dunăre): Tisa, Drava și Sava.
1.2. Târgul de Crăciun din Piața Vörösmarty
Cel mai mare Târg de Crăciun din Budapesta are loc în Piața Vörösmarty și va mai fi deschis până pe 31 decembrie.
Nu ai cum să ratezi acest târg, este situat în capătul aleii pietonale la intersecție cu strada Váci.
Am găsit zeci de căsuțe de lemn ce ofereau suveniruri (în mare parte realizate handmade), multe dulciuri, mâncare tradițională și băuturi calde. Totul arăta grozav, dar a fost o adevărată provocare să reușim să vedem ce ofereau negustorii, era o aglomerație de nedescris, parcă eram la metrou în București la o oră de vârf.
Am făcut referire la metroul din București pentru că numai română am auzit în jurul nostru, se pare că zeci de mii de turiști români au ajuns în weekendul prelungit în Ungaria.
1.3. Târgul de Crăciun din fața bisericii Sfântul Ștefan
Deși această locație este mult mai mică decât cea din Piața Vörösmarty, târgul de aici pare să fie la fel de vizitat, poate și datorită impunătoarei catedrale Sfântul Ștefan și a faptului că este situată la doar 600 m distanță de primul târg.
Pe lângă căsuțele de lemn cu bunătăți, aici a fost amenajat și un patinoar, în mijlocul căruia se află un brad înalt.
Din păcate am ajuns la acest târg exact la închidere (ora 21:00 – în timpul săptămânii), doamnele ne-ar mai fi servit, dar sistemul le inchide automat casa de marcat.
Planul era să urcăm și pe terasa din vârful catedralei, dar ne rămâne un motiv în plus să ne întoarcem în Budapesta, apropo, se poate urca cu liftul. Ce bine ar fi fost dacă nu am fi pierdut 2 ore și jumătate la coadă în vamă… poate reușim să aderăm la Schengen și scăpăm de cozile de la vamă.
În concluzie, mie mi-au plăcut târgurile din Budapesta, le consider fermăcătoare atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Totuși, să nu te aștepți la ceva nemaivăzut, eu speram la mai multe instalații luminoase pe bulevardele mari cum se întâmplă în București, dar slăbuț la acest capitol, nici măcar pe bulevardele principale din jurul Dunării nu era nimic festiv.
Personal nu mi s-a părut a fi cel mai frumos târg de Crăciun din Europa, nici măcar în top 10. Târgul de Crăciun din Debrețin, al doilea oraș ca mărime din Ungaria este mult mai frumos, autentic și special, am scris aici despre el.
Aș zice că acesta din Budapesta este un târg pe care merită să-l vizitezi dacă nu ai mai fost în acest oraș, pentru că ai multe obiective turistice de explorat, însă nu aș vrea să îți creez alte așteptări, pentru că nu întrece Viena, Strasbourg și nici măcar Craiova sau Oradea de la noi.
2. Cât durează Târgul de Crăciun din Budapesta?
Târgul de Crăciun din Piața Vörösmarty este deschis între 18 noiembrie – 31 decembrie.
Târgul de Crăciun din fața Catedralei Sfântul Ștefan este deschis între 18 noiembrie – 1 ianuarie.
Dacă vrei să afli detalii despre circuitul Târgurilor de Crăciun pe care l-am făcut în weekendul prelungit, te invit să citești acest articol: https://instatravel.ro/targuri-de-craciun-budapesta-viena-bratislava/.
3. Ce mai poți vizita în Budapesta?
Budapesta este superbă în orice anotimp, un city break în capitala Ungariei este o idee minunată oricând. Găsești în acest articol topul celor 25 de atracții turistice pe care trebuie musai să le vizitezi dacă ajungi aici: https://instatravel.ro/city-break-budapesta-3-zile/.
De această dată noi ne-am plimbat pe Promenada Dunării, pe partea din Pesta, am admirat la ceas de seară Parlamentul Ungar, Castelul Buda, Catedrala Matyas, Bastionul Pescarilor și Memorialul „Pantofii de pe faleza Dunării”.
La întoarcere din circuitul târgurilor de Crăciun ne-am oprit din nou în Budapesta, de această dată am explorat câteva obiective de pe partea cu Buda: am urcat la Castelul Buda, Bastionul Pescarilor și biserica Matyas.
Înainte de a pleca am mers să vizităm și să mâncăm în Piața Centrală – ocazie cu care ne-am luat „țeapa turiștilor”, am plătit 29000 ft (347 lei) pe 2 farfurii de mâncare (pentru 4 persoane), extrem de mediocre și pe care le-am servit în picioare, nu recomand deloc.
4. Buget și organizare
Transport
Ne-am hotărât să facem un circuit al târgurilor de Crăciun, așa că am plecat cu mașina.
Benzina de la Brașov la Budapesta ne-a costat aprox. 420 lei (doar dus), tips în Ungaria benzina este cu 1 leu mai ieftină decât în România.
Vinieta am cumpărat-o de la o benzinărie Mol din Brașov și a costat 53 lei (10 euro).
Am avut cazarea la 10 minute de mers pe jos față de târg, în jurul nostru erau doar parcări cu limită de staționare de 3 ore, așa că am parcat mașina într-o parcare subterană privată, pentru care am achitat 50 lei / zi (10 euro) se numește Pollak Garage (maps).
Am mers și cu Bolt de câteva ori, în medie o cursă a costat 30 lei.
Mâncare
Prețurile la mancare au fost bune în afara târgului, spre exemplu: o felie de pizza costă 1000 ft (12 lei), un sendviș în benzinărie este 1699 ft (20 lei), iar o cafea costă în jur de 930 ft (11 lei).
În schimb în târg prețurile sunt mult mai piperate și un pic cam uleioase pentru gustul meu. Un punch costa 1400 ft (17 lei), un punch cu rom 2400 ft (29 lei), un langoș între 2000 – 2900 ft (24 – 35 lei), las mai jos lista completă.
Tarife & Program atracții turistice
Accesul la târgurile de Crcăciun este gratuit.
Tarif roată panoramică: costul unui bilet este de 3900 ft (46 lei) / adult, respectiv 2100 ft (25 lei) /copil.
Program roată panoramică Budapesta:
– luni – joi și duminică: 11:00 – 23:00.
– vineri – sâmbătă – 11:00 – 24:00.
Tarif vizitare Bazilica Sfântul Ștefan: costul unui bilet este de 3200 ft (38 lei) / adult și include accesul în biserică, pe terasă și urcarea cu liftul.
Program biserică Sfântul Ștefan: zilnic: 10:00 – 16:00.
Alte costuri
Suvenirurile sunt ceva mai scumpe decât la noi, spre exemplu un magnet de frigider costă 2000- 2500 ft (23 – 30 lei).
5.Bine de știut
Moneda națională a Ungariei este forintul. (1000 ft = 12 lei).
În Ungaria accesul la toaletă nu este gratuit, nici la benzinărie, se achită o taxă de 200 ft (2,5 lei) – trebuie să ai bani cash.
La târgurile de Crăciun multe căsuțe acceptau doar plata cu cardul, astfel că nu prea am avut nevoie de cash, inclusiv la piață am putut achita tot cu cardul.
Dacă totuși vrei să scoți niște bani cash, ai grijă la comisioane, noi am scos foarte puțini bani de la un ATM, dar comisioanele au fost de aproape 40% (avem card ING și prietenele noastre au Raiffeisen), din punctul meu de vedere ai nevoie doar de aprox. 1000 – 2000 ft cash (12 – 24 lei) – pentru taxele de la toaletă. Dacă plătești cu cardul la POS, schimbul se face la un curs foarte bun.
Dacă te cazezi în centru, este o mare problemă cu parcările, pentru că majoritatea au un timp de staționare de maxim 3 ore. Discută cu gazda înainte de a face o rezervare și interesează-te dacă există parcări private în zonă.
6.Unde te cazezi în Budapesta?
A9 Houseleek Residence
Noi am stat la Apartamentul A9 Houseleek Residence, care este situat super central, la intersecția bulevardului Rákóczi cu strada Puskin. Fiind situat într-o clădire veche, procedura de chek in a fost ca la un escape room :)) cu multe coduri și chei, dar instrucțiunile au fost destul de clare și ne-am descurcat rapid.
Apartamentul oferă 2 dormitoare decomandate, un living cu bucătărie open space și o toaletă. Este micuț și cozy, a fost perfect pentru ce am avut noi nevoie, adică câteva ore de somn bun. Am achitat 330 lei / noapte (82.5 lei/pers) – un preț excelent având în vedere locația și facilitățile. Mașina am parcat-o la Pollak Garage (maps) pentru care am mai plătit încă 50 lei.
Rezervă apartamentul pe Booking aici.
Hotelul Oktogon Haggenmacher
Dacă ești în căutarea unei cazări wow, atunci trebuie să încerci o cameră de la Hotelul Oktogon Haggenmacher. Situat chiar în centru, într-o clădire istorică restaurată, te vei simți ca într-un palat și vei putea admira arhitectura specifică Budapestei mai de aproape. Hotelul are bar, centru spa și wellness și vedere la oraș.
Rezervă o cameră pe Booking aici.
Kozmo Hotel Suites & Spa - The Leading Hotels of the World
O altă cazare mai exclusivistă este și Kozmo Hotel Suites & Spa – The Leading Hotels of the World. Acesta are centru spa & wellness, bar și restaurant. Dimineața se poate servi un mic dejun delicios.
Rezervă o cameră pe Booking aici.
Îți mai recomand și Helena apartment, Luxurious Bajcsy Residence, The Magazine Hotel & Apartment, Basilika panorama sau Hotel Oktogon Haggenmacher.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Târgul de Crăciun din Budapesta și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Pingback: Târgul de Crăciun la Budapesta - Tales Of Travel