Dacă îți plac târgurile de Crăciun, iată o idee de circuit pentru a le surprinde pe cele mai frumoase din Europa: Budapesta, Viena, Bratislava și Oradea.
4 țări – 4 orașe – 2000 de km și multe târguri de Crăciun. Sună bine nu-i așa?
În acest articol îți voi lăsa toate detaliile de care ai nevoie pentru a-ți organiza singur acest mini road trip prin Europa și impresiile mele de călătorie de anul trecut.
1. Circuit Târguri de Crăciun prin Europa
Circuitul pe care ți-l propun l-am făcut noi anul trecut în 5 zile, deci este o idee minunată și pentru weekendul prelungit de anul acesta sau pentru alte weekenduri combinate cu câteva zile de concediu în luna decembrie.
Această perioadă din an este perfectă pentru a vizita cele mai frumoase orașe europene și pentru a simți magia sărbătorilor de iarnă în același timp. Noi am vrut să mergem cu mașina pentru a avea o mai mare flexibilitate, așa că iată care a fost itinerariul nostru:
1.1. Brașov - Budapesta via Timișoara
Am plecat din Brașov în zori urmând ruta Brașov – Sibiu – Deva – Timișoara – Budapesta. Dacă vii dinspre sudul țării și ai mai mult timp la dispoziție te poți opri și la târgul de Crăciun din Brașov (se deschide pe 30 noiembrie), la târgul de Crăciun din Sibiu (se deschide pe 17 noiembrie), respectiv târgul de Crăciun din Timișoara (se deschide pe 26 noiembrie).
Noi am făcut popas doar în Timișoara să ne dezmorțim puțin, așa că am luat un pic la pas străzile din centru. Am parcat aproape de Piața Libertății, de unde începea Târgul de Crăciun și am continuat spre Piața Operei pe străduțele decorate festiv ce împodobeau fiecare colțișor, iar apoi spre Piața Victoriei, unde erau amplasate roata panoramică și un carusel, mergând printre căsuțele de lemn ce păreau că ne invitau să le descoperim secretele. Seara cred că este o atmosferă de poveste.
Mi s-a părut puțin ciudat că nu era nimic amenajat în Piața Unirii, cel mai vizitat loc din Timișoara, însă ne-am mulțumit cu spectacolul pe care l-am găsit în celelalte piețe. Prânzul l-am luat la restaurantul de la fabrica de bere Timișoreana, iar apoi am continuat spre Budapesta.
Dacă ai de gând să petreci mai mult timp în Timișoara, iată un top cu obiectivele turistice de aici: https://instatravel.ro/ timisoara-obiective-si-atractii-turistice/.
Opțiuni de cazare în centru ai la Hotel del Corso, Hotel Savoy, VISAJ Deluxe Downtown, Hotel Central, Opera Hotel, Old Town Hotel sau Ultracentral Cathedral Apartament, iar dacă vrei ceva mai ieftin recomand Blue Dream Apartment, dar este mai departe de zona centrală.
Din Timișoara până în Budapesta sunt 316 km care se parcurg în aproximativ 3 ore și jumătate + statul în vamă. În cazul nostru, timpul pe care l-am petrecut în Timișoara ne-a „costat” destul de mult, pentru că s-a aglomerat foarte mult în vamă, motiv pentru care am stat la coadă 2 ore și jumătate.
Atunci ne-am dat seama că am greșit și că ar fi fost mult mai bine să fi plecat cu o zi înainte, imediat după muncă și să stăm o seară în Timișoara. Astfel am fi văzut și târgul de Crăciun pe timp de noapte, când ar fi avut un farmec mult mai mare și am fi putut trece granița devreme fără să mai stăm la o coadă înstinsă pe zeci de km, plus că am fi avut mult mai mult timp la dispoziție în Budapesta.
Târgul de Crăciun din Budapesta
În Budapesta eu mai fusesem de câteva ori, dar niciodată de Crăciun. Conform site-ului europeanbest-destinations.com târgul de aici era declarat ca fiind cel mai frumos din Europa în 2022, așa că eram foarte nerăbdătoare să-l descopăr, să mă las cucerită de sutele de mii de luminițe, de aromele mâncărurilor de sezon și de magia sărbătorilor de iarnă, așa că ne-am cazat și am și ieșit la explorat.
Instalațiile luminoase transformă Budapesta într-o bijuterie strălucitoare, iar spiritul de Crăciun pătrunde pe străzile din oraș. Colindele nu sunt atât de populare ca la noi, însă mirosul îmbietor al specialităților de sezon te atrag precum un magnet.
Târgul de Crăciun din Budapesta se desfășoară doar în Pesta și are 3 nuclee: pe aleea pietonală Fashion Street of Budapest (strada Deák Ferenc), în Piața Vörösmarty și în fața bisericii Sfântul Ștefan. Celelalte străduțe și bulevarde nu erau decorate cu ghirlande luminoase așa cum se întâmplă în București, nici măcar pe bulevardele de lângă Dunăre nu era nimic festiv.
Din cadrul târgului de Crăciun, cel mai mult mi-a plăcut cum era împodobită aleea pietonală Fashion Street of Budapest, este un loc foarte instagramabil, dar extrem de aglomerat, decoratațiunile tematice cu instalații luminoase în formă de pantofi, genți, cadouri etc. atrag turiști din întreaga lume. Nici ochiul Budapestei (roata panoramică) nu este de ratat, aceasta te duce la niște înălțimi amețitoare de unde poți admira orașul în toată splendoarea lui.
În Piața Vörösmarty am găsit zeci de căsuțe de lemn ce ofereau suveniruri (în mare parte realizate handmade – nu „made in China” cum se găsesc din păcate pe la târgurile de la noi), multe dulciuri, mâncăruri tradiționale ungurești și băuturi calde. Unele preparate arătau delicios, altele păreau cam uleioase pentru gustul meu, mai ales langoșii, iar celebrii kürtőskalács lipseau. A fost o adevărată provocare să reușim să vedem ce ofereau negustorii, era o aglomerație de nedescris pe străduțele înguste din centrul Pestei.
Și Târgul de Crăciun din fața bisericii Sfântul Ștefan era la fel de vizitat, mai ales că aici era și patinoarul, în mijlocul căruia era împodobit un brad uriaș. Dacă vrei să guști din toate delicatesele, pregătește-te să cheltui ceva bănuți, pentru că prețurile nu sunt deloc mici, a fost mai ieftin să mâncăm la restaurant decât la târg.
În concluzie îți recomand cu drag Târgul de Crăciun din Budapesta dacă dorești să simți autenticitatea și frumusețea sărbătorilor de iarnă din Ungaria, însă trebuie să te avertizez că mie nu mi s-a părut a fi cel mai frumos târg de Crăciun din Europa. Este un târg pe care cu siguranță merită să-l vizitezi, mai ales dacă nu ai mai fost în acest oraș, pentru că ai multe obiective turistice de explorat în Budapesta, însă nu aș vrea să îți creez alte așteptări, pentru că la acest capitol nu întrece Viena, Strasbourg și nici măcar pe Oradea de la noi.
În acest articol găsești mult mai multe detalii de la Târgul de Crăciun din Budapesta, prețuri, program, dar și ce am mai vizitat pe lângă târg: https://instatravel.ro/ budapesta-targul-de-craciun/.
Dacă vrei să vizitezi cele mai importante obiective turistice din Budapesta ai nevoie de măcar 3 zile, orașul te va cuceri cu siguranță, are cu ce se lăuda. Iată aici topul cu cele mai frumoase 25 de obiective turistice de văzut: https://instatravel.ro/ city-break-budapesta-3-zile/.
Opțiuni de cazare aproape de Târgul de Crăciun ai la Helena apartment, Luxurious Bajcsy Residence, The Magazine Hotel & Apartment, Basilika panorama, Hotel Oktogon Haggenmacher, Kozmo Hotel Suites & Spa, iar la un preț mai accesibil A9 Houseleek Astoria.
1.2. Budapesta - Viena
Din Budapesta și până în Viena sunt doar 243 de km, pe care noi i-am parcurs în 2 ore și jumătate, iar odată ce am ajuns acolo, am rămas cu gurile căscate. Dacă în Budapesta am găsit un singur Târg de Crăciun și am simțit lipsa decorațiunilor luminoase din restul orașului, în Viena am găsit nu unul, nu două, ci zeci de târguri de Crăciun, practic toată capitala Austriei era transformată într-un Târg de Crăciun uriaș, era ceva grandios, ca un festival al târgurilor de Crăciun.
Târgurile de Crăciun din Viena
Mirosul punch-ului fierbinte și al castanelor prăjite, aroma prăjiturilor și a preparatelor culinare de tot felul, decorațiunile luminoase care mai de care mai spectaculoase, plus sutele de căsuțe pline cu obiecte realizate handmade, te vor face să îți dorești să revii aici în fiecare an, este superb!
Dacă ar fi să mă întrebi pe mine, consider că aceasta este cea mai frumoasă perioadă din an pentru a vizita Viena, dacă ai noroc să prinzi și zăpadă te vei simți chiar ca într-o poveste. Tot centrul istoric și străzile comerciale sunt împodobite cu lumini festive, ce creează o atmosferă de sărbătoare în întregul oraș.
Cel mai mult mi-a plăcut Târgul de Crăciun Vienez – Wiener Christkindlmarkt (Rathausplatz), din fața primăriei. Adevărul este că nu ai cum să ajungi aici și să nu fii uimit, este pur și simplu WOW! Acest târg are o tradiție ce datează din anul 1975, iar de atunci aprox. 3-4 milioane de turiști îl vizitează anual, asta spune ceva, nu?!
Aici am găsit cel mai frumos carusel văzut de mine vreodată și o roată panoramică deosebită, ambele fiind decorate cu figurine vieneze și păstrate de zeci de ani. Îmi fugeau ochii în toate părțile, erau acolo zeci de căsuțe cu obiecte realizate handmade, care mai de care mai frumoase, patinoare care înconjurau parcul, instalații luminoase cum n-am văzut vreodată pe la noi, trăsuri trase de cai și toate clădirile lor cu arhitectura aceea impunătoare în stil neo-gotic iluminate festiv, pur și simplu rămâi fără cuvinte.
Clar acesta este cel mai fastuos târg de Crăciun la care am ajuns vreodată. Mi-a plăcut faptul că toate piețele de Crăciun arătau foarte bine și pe timp de zi, nu doar seara și că erau amenjate cu foarte mult bun gust. Decorațiunile luminoase puneau în valoare clădirile și obiectivele turistice din tot orașul.
Străzile Graben și Kärntner sunt de neratat, mai ales că te vor conduce către al doilea cel mai impresionant târg de Crăciun din Viena, din fața impunătoarei catedrale gotice a Sfântului Ștefan. În aceste zone am văzut cele mai multe trăsuri trase de cai ce răspândeau un aer vienez sofisticat.
Alte două târguri de Crăciun care mi-au rămas în minte ca fiind printre cele mai frumoase au fost cele de la Palatul Belvedere și Palatul Schönbrunn, două dintre palatele care fac celebră Viena în întreaga lume.
Dacă vrei să ajungi într-un loc mai puțin populat de turiști și să intri mai mult în atmosfera localnicilor atunci trebuie să ajungi în Karlsplatz. Ce am observat diferit la austrieci este că ei ies în piețele de Crăciun să socialieze. Dacă noi ne mișcăm dintr-o parte în alta și cam atât, ei zăbovesc destul de mult într-un loc, beau câte un punch, iau câte o gustare, timp în care se aud multe râsete în jur și abia apoi merg către un alt târg.
Pun un pic mai mult preț pe companie și nu cumpără cadouri multe, doar câte un obiect, aleg doar ce este foarte frumos și atent lucrat, pe principiul calitate și nu cantitate.
Dacă vrei să te bucuri cu adevărat de Viena în zilele de sărbătoare, alocă-i măcar 2 zile, doar pentru târgurile de Crăciun. În acest articol găsești mult mai multe detalii legate de prețuri, program și despre celelalte târguri de Crăciun pe care le-am vizitat în Viena: https://instatravel.ro/viena-targul-de-craciun/.
Dacă am menționat că în Budapesta prețurile erau piperate, prin comparație Viena este mult mai scumpă, de altfel este cel mai scump oraș în care eu am ajuns până acum.
În Viena te poți caza la Hotel Indigo Vienna – Naschmarkt, MyApartments Vienna, Palais Elegance Wien, HeyMi Apartments, The Levante Parliament A Design Hotel, ARTIST Boutique Hotel, The Flemings Selection Hotel, Palais Schottentor sau Hotel Gilbert.
1.3. Viena - Bratislava
Capitala Slovaciei se află extrem de aproape de capitala Austriei, la doar 78 de km, pe care i-am parcurs într-o oră. Având în vedere că ambele sunt în Schengen, aproape că nici nu îți dai seama că treci dintr-o țară în alta.
Bratislava este un orășel micuț, cam cât Brașovul, astfel că am reușit să vizităm într-o singură zi toate obiectivele turistice importante, iar pe seară timpul ne-a ajuns să vizitâm și târgurile de Crăciun din centru.
Târgurile de Crăciun din Bratislava
Pe mine Bratislava m-a cucerit pe loc, faptul că orașul este mic îi dă un farmec aparte. A fost mult mai puțin aglomerat decât la Budapesta sau Viena, iar între cele trei, târgul de Crăciun de aici mi-a plăcut cel mai mult. Desigur, nu a fost la fel de grandios precum cel de la Viena și nici la fel de luminos ca cel de la Budapesta, însă a avut un târg de Crăciun autentic.
Târgul de Crăciun din Bratislava are 2 nuclee principale în Piața Hlavné și în Piața Hviezdoslavovo.
Piața Hlavné este situată lângă fosta primărie, este o piațetă micuță în care am găsit 30 de brăduți naturali, împodobiți toți cu decorațiuni făcute de copiii, din materiale reciclabile. Parcă dorințele copiilor se auzeau printre crengile de brad și inocența lor ne cuprindea și pe noi.
Atmosfera caldă și prietenoasă de la târg ne-a uimit. Deși afară era lapoviță și frig, am găsit mulți localnici care stăteau la taclale, la un vin fiert și răspândeau în aer multă voie bună.
În căsuțele ce împânzeau piața am găsit numai produse autohtone și mâncăruri tradiționale. Am încercat și noi câte un ciganska (hamburgerul slovac) și câte o lokse (clătită din cartofi) și desigur nelipsitul vin fiert. Mâncarea este foarte gustoasă, dar și la ei este puțin cam uleioasă pentru gustul meu.
În Piața Hviezdoslavovo atmosfera era la fel de animată, iar pe lângă căsuțe și bradul împodobit, aici am mai găsit un mic carusel ce atrăgea copiii precum un magnet.
Mai multe detalii despre prețuri program, impresii și ce am mai vizitat în Bratislava poți citi în acest articol: https://instatravel.ro/bratislava-targul-de-craciun/.
În Bratislava te poți caza la Metropolitan Star Apart Hotel, Falkensteiner Hotel Bratislava, City Centre Best Location Apartments, Palace Apartments, Hotel VIRGO sau ceva mai accesibil la preț LEO Apartment.
1.4. Bratislava - Oradea
Am plecat din Bratislava cu așa un vibe bun, parcă experiența Crăciunului era completă. Târgul de Crăciun din Budapesta fusese de inițiere, cel din Viena grandios și s-a completat perfect cu autenticitatea târgului din Bratislava, ce mai puteam găsi în plus la Oradea? Ei bine, am găsit, cel mai magic târg de Crăciun.
Din Bratislava până în Oradea sunt 456 de km, pe care i-am parcurs în aproximativ 6 ore, cu tot cu trecerea prin vamă. De data aceasta nu am mai stat în vamă prea mult, pentru că puțini turiști au ales această rută pentru întoarcerea spre casă, majoritatea revenind tot prin Timișoara.
Târgul de Crăciun din Oradea
Oradea are cel mai magic Târg de Crăciun din Europa, asta se datorează și faptului că Oradea în sine este un oraș de poveste.
Luminițele și decorațiunile de Crăciun se asortau perfect cu superbele clădiri în stil Art Nouveau, iar căldura și amabilitatea orădenilor fac din acest oraș unul de top, nu doar din România, ci și din Europa.
Nucleul târgului de Crăciun era în Piața Unirii. Acolo era împodobit un brad de Crăciun, sub o perdea luminoasă. Lângă acesta a fost amenajat patinoarul, în capătul căruia se află roata panoramică.
Atmosfera magică a fost completată de multe alte decorațiuni luminoase și de câțiva copilași care cântau colinde live pe scena amenajată în partea opusă roții panoramice.
Toate acestea ar putea fi amenajate oriunde în lume, dar Palatul Vulturilor, Biserica cu lună, Palatul Episcopiei și Palatul Adolf și Fiii sunt doar aici, așa că atmosfera este cu adevărat unică.
Târgul de Crăciun nu era delimitat într-un perimetru strict, ci se desfășura din Piața Unirii până pe Calea Republicii la Palatul Moskovits-Miksa.
Mirosul de portocale, de turtă dulce și vin fiert cu scorțișoară nu au lipsit și nici căsuțele pline cu suveniruri și cadouri de Crăciun.
În acest articol găsești mult mai multe detalii de la Târgul de Crăciun din Oradea, prețuri, program, dar și ce am mai vizitat pe lângă târg: https://instatravel.ro/oradea-targul-de-craciun/.
Dacă vrei să vizitezi cele mai importante obiective turistice din Oradea ai nevoie de 2 – 3 zile, orașul te va cuceri cu siguranță. Iată aici topul cu cele mai frumoase 30 de obiective turistice de văzut: https://instatravel.ro/top-30-obiective-turistice-oradea/.
Opțiuni de cazare în centru ai la Vili Apartments Elegant, Zen Apartment, Eclectic Apartament, Skylight Loft near City Center, Cosy Bohemian Home, Casa Schubert3, Olimpia Residence Palace, Apartament DeBonTon, CADORO City Center Apartments, Piata Unirii Oradea- Cozy apartament sau puțin mai departe de centru la Dreamhill 1.
2. Buget și organizare circuit târguri de Crăciun
Transport
Am plecat la drum un grup de patru persoane cu mașina proprie, iar costurile au fost următoarele:
Benzina pe ruta Brașov – Budapesta – Viena – Bratislava – Budapesta – Oradea – Brașov ne-a costat aprox. 1250 lei (250 euro).
Vinietele pentru Ungaria, Austria și Slovacia costă 10 euro, deci am achitat 30 euro pe toate vinietele din cele 3 țări.
Parcări. Viena a fost cea mai scumpă la parcări, am plătit 150 lei pentru 10 ore de staționare. În Budapesta am plătit 50 lei pentru parcare 1 noapte în parcare privată, iar în Bratislva am achitat în jur de 65 lei cumulat, deci în total am plătit 265 lei pe parcări (54 euro).
În Viena am mai folosit tramvaiul de 2 ori, pentru care am plătit în total 20 euro pentru toți 4, în Budapesta am luat Bolt-ul de 2 ori și am plătit 30 lei, deci în total am achitat 26 euro pe aceste servicii.
În concluzie costurile cu transportul ne-au ajuns 360 euro, respectiv 90 euro / pers.
Mâncare
Costurile cu mâncarea sunt destul de relative, pentru că ele diferă foarte mult de la o persoană la alta. La târguri prețurile au fost destul de piperate, în Viena aproape că era un tarif unic de 7-8 euro, indiferent că îți luai un wrust, un preparat tradițional cu cartof, un covrig vienez, un kurtos kalacs, o turtă dulce în forme diverse sau un mic starter. Delicioase, n-am ce zice, dar scumpuțe.
Vinul fiert, ceaiurile sau ciocolata caldă erau servite în căni de ceramică, băutura costa 4,5 euro, iar cana 4 euro, deci total 8,5 euro. Cana o puteai păstra drept suvenir sau o puteai returna și primeai înapoi cei 4 euro. O idee grozavă pentru a reduce cantitatea de gunoi generată.
În Budapesta prețurile la mancare au fost bune în afara târgului, spre exemplu: o felie de pizza costă 1000 ft (12 lei), un sendviș în benzinărie este 1699 ft (20 lei), iar o cafea costă în jur de 930 ft (11 lei).
În schimb în târg prețurile erau mai piperate: un punch 1400 ft (17 lei), un punch cu rom 2400 ft (29 lei), un langoș între 2000 – 2900 ft (24 – 35 lei).
În Bratislava prețurile au fost mult mai ok decât în Viena și Budapesta. Pe 1 ciganska și 1 lokse am achitat 10 euro. 1 pahar de vin fiert a fost 2.5 euro + paharul 2 euro, paharul putea fi returnat oriunde la târg și primeai înapoi cei 2 euro.
În total noi am cheltuit pentru mâncare și băuturi în medie 50 euro / zi / persoană x 5 zile (nu am avu mic dejun la cazări), deci un total de 250 euro / pers.
Cazarea
Am organizat acest circuit cu doar 1 săptămână înainte, iar prețurile la cazări erau exagerate, adică cea mai ieftină cazare în Viena costa 80 euro / pers., într-un hostel cu 8 paturi în cameră. O cazare decentă era undeva în jur de 400-500 euro/noapte, așa că am apelat la planu B și am dormit în Bratislava.
Pe 5 nopți de cazare 1 x Budapesta, 1 x Bratislava, 1 x Budapesta, 1 x Oradea, am plătit plătit 360 euro, respectiv 90 euro /pers.
Alte costuri
Suvenirurile sunt destul de scumpe la toate târgurile de Crăciun din Budapesta și Viena, cam totul costa în jur de 7-10 euro (magnet de frigider, globurile sau alte decorațiuni de brad), în schimb în Bratislava prețurile erau similare cu cele de la noi.
Am mai cheltuit 40 euro / pers pe intrări la obiective turistice și suveniruri.
În concluzie bugetul nostru de călătorie a fost de 470 euro / pers pentru 5 zile (incluzând toate cheltuielile). Nu pot spun nici că ne-am lăfăit, dar nici că ne-am abținut prea mult. De mâncat, am mâncat mai mult street food, am mers foarte rar la restaurante și cafenele, și nu la ceva luxury. Ne-am cumpărat și 2-3 suveniruri, am vizitat și obiective turistice acolo unde ne-a permis timpul, ne-am dat și în roată panoramică, cu alte cuvinte am gustat câte puțin din toate.
În Viena nu am vizitat palatele în interior din lipsă de timp, un bilet de intrare costă în jur de 50 euro / pers.
3. Bine de știut
Moneda națională a Ungariei este forintul (1000 ft = 12 lei) și ne-a fost acceptată plata cu cardul peste tot, ba mai mult, la târguri acceptau plata doar cu card, excepție la toaletă, deci ar trebui să ai în jur de 2000 de ft cash.
În Austria și Slovacia se plătește cu euro și ne-a fost acceptată plata cu cardul aproape peste tot, cu excepția câtorva căsuțe, deci ar fi bine să ai și niște euro cash la tine.
Toate prețurile sunt expuse, nu riști să-ți iei țeapa turistului.
Fiecare târg este unic, cu tematică diferită, deci nu te vei plictisi.
Sâmbăta și duminica au loc concerte, iar accesul este în general gratuit, la fel ca și accesul în toate târgurile de Crăciun.
Mi-a plăcut extrem de mult faptul că la târguri am găsit doar preparate tradiționale, iar suvenirurile erau cam toate handmade. La shop-uri situația este un pic diferită, acolo se găsesc produse ca și la noi, mai mult made in China. Pentru cumpărături recomand Bratislava, este mult mai ieftină, iar Oradea de la noi este ca un fel de Black Friday la prețuri la orice capitol.
În Viena accesul la toaletă nu este gratuit, în general se achită o taxă de 50 de cenți (doar cash), la fel și în Ungaria, accesul la toaletă nu este gratuit nici în benzinărie, se achită o taxă de 200 ft (doar cash).
Nu uita nici de frig, vei sta în principiu doar afară. Eu m-am îmbrăcat ca pe munte, în straturi: tricou, polar, geacă de schi, iar pe seară mi-am luat și vesta cu puf.
Concluzii
Mi-a plăcut foare mult experiența acestui circuit și cu siguranță vom continua și anii următori să facem circuite pe la târgurile de Crăciun din Europa.
Mi-ar plăcea să revin în Viena și să stau mai multe zile, orașul este fascinant, mai ales în lumina sărbătorilor de iarnă.
De asemenea, și în Bratislava aș reveni, dar cred că aș încerca să ajung vara a doua oară.
În Budapesta nu aș mai reveni niciodată special pentru Târgul de Crăciun, am avut așteptări mult mai mari. În schimb, orașul îmi place mult, mai ales vara.
Cât despre Oradea, dacă aș putea mi-aș lua un al doilea apartament acolo. Centrul istoric mă fascinează, oamenii îmi plac foarte mult, iar sărbătorile de iarnă sunt o poveste acolo.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Târgurile de Crăciun și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.