Așa cum probabil știi deja, am fost plecați într-un circuit al Târgurilor de Crăciun. După Budapesta și Viena a urmat Bratislava.
Pot spune cu certitudine că Bratislava a avut în acest an cel mai autentic târg de Crăciun, deși nu este la fel de fastuos ca cel din Viena sau Budapesta, pe mine m-a cucerit prin simplitate.
1. Cum a fost la Târgul de Crăciun din Bratislava?
Bratislava este un oraș deosebit, cochet, situat la doar 78 de km de Viena. Farmecul de altă dată s-a păstrat pe străduțele înguste și pietruite din centrul istoric.
Târgul de Crăciun organizat în capitala Slovaciei este cu siguranță cel mai autentic la care am fost, simplisit, micuț, cu multă socializare și voie bună. Acesta are 2 nuclee principale în Piața Hlavné (maps) și în Piața Hviezdoslavovo (maps).
1.1. Târgul de Crăciun din Piața Hlavné
Am ieșit la plimbare pe seară și am început să explorăm orașul de la Primăria Veche, care este situată chiar în spatele pieței Hlavné.
Acest loc m-a cucerit pe loc! În fața vechii primării este o mică piațetă în care au fost aduși în jur de 30 de brăduți naturali, toți împodobiți cu instalații luminoase și decorațiuni realizate exclusiv de copii, din materiale reciclabile.
Îmi este greu să exprim în cuvinte atmosfera din acel loc, parcă decorațiunile aveau voce și răspândeau în aer sute de dorințe inocente.
Atmosfera caldă și prietenoasă de la târg ne-a uimit. Deși afară era lapoviță și frig, am găsit mulți localnici care stăteau la taclale, la un vin fiert, și răspândeau în aer multă voie bună.
În căsuțele ce împânzesc piața am găsit numai produse autohtone și mâncăruri tradiționale. Am încercat și noi câte un ciganska (hamburgerul slovac) și câte o lokse (clătită din cartofi) și desigur nelipsitul vin fiert. Mâncarea este foarte gustoasă, dar puțin cam prea uleioasă pentru gustul meu.
Nu puteam rata o urcare în turnul primăriei (maps), acest obiectiv turistic face parte din muzeul de istorie, dar poți achiziționa bilet și doar pentru urcarea în turn. Nu rata acest obiectiv turistic, priveliștea de sus este superbă.
1.2. Târgul de Crăciun din Piața Hviezdoslavovo
Din Piața Hlavné ne-am îndreptat spre sculptura lui Čumil, trebuia neapărat să-i ating șapca ca să am noroc :)), iar de acolo am luat-o spre Piața Hviezdoslavovo, unde era al doilea nucleu al târgului de Crăciun.
Pe lângă căsuțele cu produse tradiționale și brăduțul frumos decorat, am mai găsit și un carusel, atracția principală pentru copii.
Dacă vrei să afli detalii despre circuitul Târgurilor de Crăciun pe care l-am făcut în weekendul prelungit, te invit să citești acest articol: https://instatravel.ro/targuri-de-craciun-budapesta-viena-bratislava/.
2. Cât durează Târgul de Crăciun din Bratislava?
Târgul s-a deschis pe 24 noiembrie și poate fi vizitat până pe 22 decembrie.
Mie mi-a plăcut tare mult în Bratislava, totul este fermecător, mult mai puțin comercial, mai autentic, mult mai ieftin comparativ cu Viena și mai puțin aglomerat, oamenii foarte prietenoși, dar părerea poate fi subiectivă, eu prefer orașele mai mici.
3. Ce mai poți vizita în Bratislava?
Bratislava este superbă în orice anotimp, un city break în capitala Slovaciei este o idee minunată oricând.
În această scurtă vizită am reușit să vizităm câteva dintre cele mai frumoase obiective turistice ale capitalei, printre care:
– celebrul castel din Bratislava situat pe malul Dunării;
– Castelul Devin;
– am admirat și Palatul Grassalkovich;
– și Biserica Albastră.
Vom reveni să vizităm Catedrala Sfântul Martin (am văzut-o doar din exterior – din păcate în turn nu am reușit să urcăm pentru că se închisese).
Până la următoarea vizită sperăm să se termine și lucrările de restaurare de la Poarta lui Michael și să o putem admira și pe aceasta.
Mai aveam pe listă să urcăm și în turnul în formă de OZN, dar era foarte ceață și nu am fi văzut nimic.
4. Buget și organizare
Transport
Ne-am hotărât să facem un circuit al târgurilor de Crăciun, așa că am plecat cu mașina.
Benzina de la Brașov la Budapesta ne-a costat aprox. 420 lei, de la Budapesta la Viena aprox. 150 lei, iar de la Viena la Bratislava aprox. 50 lei (doar dus).
Vinieta am cumpărat-o de la prima benzinărie din Slovacia și a costat 10 euro, la fel ca și cea pentru Budapesta și Viena.
La Castelul Devin nu se plătește parcarea, în schimb lângă Castelul din Bratislava am găsit 1 singură parcare cu tarif de 1 euro/20 min, am stat aproape 1 oră, deci am achitat 3 euro.
In restul zilei am lăsat mașina parcată aici, pe strada Spojná, în spatele palatului Grasalkovičova. Tariful a fost de 1.5 euro / oră și am achitat cu cardul la Takomat. Am încercat să instalăm aplicația pentru parcare, dar nu am reușit. Aș mai menționa și faptul că dacă te hotărăști să mai stai în zonă, poți prelungi timpul de staționare doar după ce timpul pe care l-ai plătit inițial a expirat.
Mâncare
Prețurile la mancare au fost foarte bune comparativ cu Budapesta sau Viena.
Pe 1 ciganska și 1 lokse am achitat 10 euro. 1 pahar de vin fiert a fost 2.5 euro + paharul 2 euro, paharul poate fi returnat oriunde la târg și primești înapoi cei 2 euro.
Tarife atracții turistice
Accesul la Târgurile de Căciun este gratuit.
Tarif acces în turnul vechii primării: 3 euro / pers.
Accesul în curtea castelului din centru și la grădinile acestuia este gratuit.
Bilet de vizitare castelul Devin: 3 euro / adult (de la 1 noiembrie), 6 euro (de la 1 aprilie).
Mai multe detalii despre program și tarife de la muzee poți vedea aici: https://www.muzeumbratislava.sk/.
Alte costuri
Și la suveniruri prețurile au fost mai bune, spre exemplu un magnet de frigider a costat 3 euro.
5. Bine de știut
La data de 1 ianuarie 2009, euro a devenit moneda oficială în Slovacia, înlocuind coroana slovacă (SKK).
Nu toate căsuțele de la târg acceptau plata cu cardul, ar fi bine să ai și niște euro cash la tine.
6.Unde te cazezi în Bratislava?
LEO Apartment - 29. Augusta 2A
Știi deja că am programat totul pe ultima sută de metri, așa că nu am avut prea multe opțiuni din care să alegem cazarea.
Am stat la LEO Apartment – 29. Augusta 2A, un apartament cochet, format din living cu bucătărie open space, 1 dormitor, 1 toaletă și 1 balcon. Marele avantaj a fost că am avut loc de parcare la subteran (inclus în preț).
Pentru 1 noapte de cazare am achitat 488 lei (122 lei / persoană).
Rezervă apartamentul pe Booking aici.
Metropolitan Star Apart Hotel
Dacă am fi găsit disponibil, am fi mers la Metropolitan Star Apart Hotel. Acest hotel de 4 stele se află în centrul orașului și oferă camere cu balcon privat la pețuri accesibile.
Rezervă 1 cameră pe Booking aici.
Alte opțiuni de cazare ar mai fi: Falkensteiner Hotel Bratislava, City Centre Best Location Apartments, Palace Apartments sau Hotel VIRGO.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Târgurile de Crăciun din Bratislava și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.