Lacul Ursu – cel mai mare lac helioterm din lume și unic în Europa

Lacul Ursu din stațiunea Sovata este unic în Europa și cel mai mare lac helioterm din lume. Mai este denumit și Marea Moartă a Transilvaniei, deoarece specialiștii susțin că ar exista și la Marea Moartă un loc asemănător, diferența este că acolo vegetația este inexistentă, Muntele de Sare de la Sovata fiind singurul acoperit cu vegetație abundentă. Știm noi oare să apreciem, promovăm și protejăm această bogăție? 

În acest articol vei găsi impresiile mele de călătorie din acest loc deosebit din România, dar și multe alte informații legate de indicațiile terapeutice, regulile de vizitare și multe alte informații utile.

Lacul Ursu - Sovata
Lacul Ursu - Sovata

1. Impresii de călătorie - Lacul Ursu

În primul rând trebuie să menționez faptul că stațiunea Sovata m-a impresionat, este una dintre puținele stațiuni balneo de la noi care arată impecabil, cu toate clădirile reabilitate, parcurile sunt foarte bine îngrijite, hoteluri moderne și restaurante la tot pasul. Ce mult mi-aș dori să arate și Băile Herculane la fel de bine în viitorul apropiat.

Despre Lacul Ursu știam că mă va impresiona și fascina, pentru că l-am mai vizitat și în trecut. Acesta este situat în mijlocul naturii, la poalele munților Gurghiului, la o altitudine de 475-600 m, are o suprafață de 4 ha, iar forma lui seamănă cu o piele de urs desfășurată, de aici și denumirea de Lacul Ursu.

Lacul Ursu - Sovata
Lacul Ursu - Sovata
Lacul Ursu - Sovata

Acesta se află chiar în centrul stațiunii Sovata și este renumit datorită a câtorva caracteristici impresionante, cum ar fi faptul că este cel mai sărat lac helioterm de pe planetă, la suprafață este de 100 g/ l, dar crește exponențial cu adâncimea, și pentru că este cel mai mare lac helioterm natural din lume și unic în Europa.

Fenomenul heliotermic (acumularea de energie termică) a fost identificat și definit pentru prima dată la nivel mondial de către Kalecsinszky Sándor, în timpul studiului său asupra Lacului Ursu între anii 1898 și 1901. El a observat că încălzirea apei lacului se datorează în principal radiației solare.

Acest fenomen este rezultatul interacțiunii dintre pârâurile care se varsă constant în lac și precipitațiile anuale. Acestea formează un strat subțire de apă dulce de câțiva centimetri la suprafața apei sărate. Acest strat superior de apă dulce împiedică răcirea apei sărate care se află sub el, permițând acumularea continuă de căldură. Prin urmare, apa dulce, având o densitate mai mică, acționează ca un efect de seră, împiedicând răcirea apei sărate și reținând căldura în interiorul lacului.

Lacul Ursu - Sovata
Lacul Ursu
Lacul Ursu - Sovata

La suprafață, temperatura apei atinge 29°C, iar la adâncimea de 1,5 metri ajunge până la 41°C, în trecut ajungea chiar și la 70°C. După deschiderea sezonului de balneoterapie, în jurul lunii iunie, din cauza persoanelor care înoată și amestecă straturile de apă dulce cu apă sărată, apa din lac se omogenizează, iar temperatura ei ajunge la 33-34 °C. Pe măsură ce vara avansează, temperatura apei scade treptat, în special din luna august, când nopțile devin mai răcoroase. 

Eu nu pot spune că am simțit o diferență sesizabilă de temperatură între straturile apei din lac, însă ne-am răcorit pe cinste în mijlocul zilelor caniculare de vară. Apa nu ne-a ținut la suprafață cu zero efort,  spre deosebire de apa de la Ștrandul Praid.

Dacă nu știi să înoți ține cont de faptul că intrarea în apă nu este lină, astfel vei avea nevoie de o vestă de salvare. Cei mici se pot bucura de apa din micile piscine de lemn amenajate în jurul pontonului.

Lacul Ursu - Sovata

Te sfătuiesc să ajugi la Lacul Ursu puțin înainte de ora 10, ora deschiderii, mai ales dacă vrei să prinzi și șezlong (contracost). Este un loc extrem de turistic și se aglomerează foarte tare, mai ales în weekend când este dificil să găsești și un loc să-ți pui prosopul, mai ales dacă vrei un loc la umbră.

Lacul este deschis aproximativ 3 luni pe an și se poate face baie doar 6 ore pe zi între orele 10:00 – 13:00 și între 15:00 – 18:00, într-un perimetru delimitat. Fiind o arie protejată, între orele 13:00 – 15:00 se aude o sirenă care atenționează turiștii să iasă din lac, iar angajații se ocupă să evacueze pe toată lumea și închid accesul către lac, acest lucru fiind necesar pentru restabilirea straturilor de apă dulce și apă sărată, care se amestecă în timp ce înotăm.

Lacul Ursu - Sovata
Pauza deprotecție - Lacul Ursu

În pauza de 2 ore poți sta la plajă sau poți merge să mănânci ceva. În incinta complexului se găsește o pizzerie, o autoservire și un bar. Prețurile sunt cam scumpe și mâncarea nu este deloc grozavă, aș zice spre mediocră, te-aș sfătui mai degrabă să vii cu mâncare de acasă, mai ales că este permis accesul cu băuturi și mâncare din exterior. Ține cont de faptul că biletul de acces îți permite o singură intrare, asta înseamnă că nu poți ieși din complex să mănânci și să te reîntorci ulterior. 

Dacă în urmă cu 7 ani am plecat cu un gust amar din Sovata, pentru că se vorbea 90% doar maghiară și nu erau cei mai serviabili cu românii, ni s-a întâmplat și să nu fim serviți în unele locuri, din fericire lucrurile s-au schimbat mult în bine, acum se vorbesc ambele limbi plus engleză, prioritate având limba română, cum este și firesc de altfel, și sunt extrem de serviabili cu toată lumea. 

Scurt Istoric Lacul Ursu

Pe baza cercetărilor istoricului Jozsa Andras, s-a constatat că formarea Lacului Ursu a avut loc în anul 1875, mai exact pe data de 27 mai, la ora 11:00. Acesta s-a format într-un loc unde se afla o pășune prin care curgeau două pârâiașe, care dispăreau într-o cavitate săpată în muntele de sare. Potrivit cercetătorului, o ploaie torențială a obturat gaura din muntele de sare, cu fânul și resturile vegetale de pe pășune, dând astfel naștere unui lac cu adâncimea de aproximativ 18 metri, ce a topit sarea din munte.

După formarea Lacului Ursu în Sovata în 1875, s-a răspândit vestea că apa acestuia are proprietăți vindecătoare pentru afecțiunile reumatismale, ceea ce a dus la înființarea primei baze de tratament în zonă, după mai mult de cincizeci de ani. Din anul 1928, pe malul Lacului Ursu a fost construită baza de tratament, fiind primul complex balnear din această regiune. Ulterior, în 1933, a fost construită baza de tratament de la Lacul Negru, iar în 1973 a fost finalizată baza de tratament de la Hotelul Sovata.

Potrivit cercetătorului Jozsa Andras, Lacul Ursu este cea mai frecventată atracție de către turiștii care vizitează Stațiunea Sovata, și atât lacul, cât și zona înconjurătoare, deține trei recorduri mondiale.

Lacul Ursu - Sovata

Primul record constă în faptul că este cel mai mare și cel mai cald lac helioterm din lume. 

Al doilea record este legat de faptul că este singurul lac cu apă sărată din lume care este înconjurat de un munte de sare cu o vegetație bogată, rezultată în urma depunerilor solului vulcanic de-a lungul timpului. Această caracteristică îl diferențiază de orice alt lac din întreaga lume.

Un alt record mondial este legat de faptul că data de naștere a Lacului Ursu este cunoscută cu o precizie de un minut. 

Astfel, Lacul Ursu din Sovata impresionează prin aceste trei recorduri mondiale, care îi conferă un statut aparte și îl plasează în topul destinațiilor unice și remarcabile pe plan global. Este un loc fascinant care atrage turiști din întreaga lume, dornici să descopere și să experimenteze frumusețea și trăsăturile sale unice.

Aceste aspecte nu sunt deloc promovate în incinta complexului, mi-ar fi plăcut să primim un pliant în care să fie stipulate și în care să fie subliniate niște reguli, cum ar fi să folosești doar cremă cu protecție solară care nu impactează calitatea apei și mai ales faptul că ESTE INTERZIS să urinezi în lac, pentru că da, din păcate nu am prins niciodată coadă la baie, în ciuda aglomerației… 

Lacul Ursu - Sovata

2. Indicații și contraindicații ale apei sărate de la Lacul Ursu

Băile de la Lacul Ursu reprezintă un adevărat remediu pentru persoanele care suferă de afecțiuni reumatice, probleme ale pielii sau afecțiuni ale căilor respiratorii. Apa sarată este folosită și sub formă de aerosoli pentru prevenirea și tratarea bolilor respiratorii precum rino-faringite, sinuzite, viroze, rinite alergice, astm bronșic, bronșită cronică sau fibroză pulmonară.

Nămolul și apa sărată de aici au efecte benefice asupra organismului, datorită conținutului bogat în hormoni și nutrienți. De-a lungul timpului, numeroase femei au observat îmbunătățiri în fertilitatea lor după o vizită la Lacul Ursu, mulțumită proprietăților terapeutice ale acestora. Așadar, acest loc unic oferă nu doar relaxare și vindecare, ci și o posibilitate de a spori fertilitatea și de a aduce pe lume copii sănătoși.

Contraindicații:
– Hipertensiune arterială avansată;
– Insuficiențe cardiace, hepatice, renale;
– Tulburări de echilibru hidroefectrolific;
– Neoplazii;
– Boli infectocontagioase.

3. Video Lacul Ursu

Dacă am omis ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, atunci te invit să vizualizezi și clipul postat pe canalul nostru de YouTube din această locație.

4. Lacul Ursu- Program și tarife de vizitare

Program de vizitare

Lacul Ursu este deschis zilnic între orele 10:00 – 18:00 cu repaus obligatoriu între orele 13:00 – 15:00, adică între acele orele înotatul în lac este interzis. Ține cont că accesul este permis aproximativ 3 luni pe an, deschiderea oficială are loc în jurul zilei de 20 iunie.

Tarife de vizitare

– Bilet adult: 45 lei
– Bilet copil (4-18 ani/ elev/ student):  35 lei
– Bilet pensionar: 35 lei
– Copil sub 4 ani = gratuit

*prețul unui șezlong se achită separat și costă 30 lei / zi.

*biletul permite o singură intrare.

Pe teritoriul lacului este interzis ungerea cu nămol, săritul în apă și jocul cu mingea!

Lacul Ursu - Sovata

5. Cum ajungi la Lacul Ursu?

Lacul Ursu este situat chiar în centrul stațiunii turistice Sovata, în județul Mureș. Lacul se află la o distanță de doar 9 km de Praid, 53 km de Târgu Mureș, 97 km de Miercurea Ciuc, 153 km distanță de Brașov, 145 km de Sibiu, respectiv 146 km de Cluj-Napoca.

6. Ce mai poți vizita în zonă?

Baza de Tratament Lacul Negru

Un alt loc renumit din Sovata este Baza de Tratament Lacul Negru. Aici vei găsi un ștrand cu apă sărată, acces către Lacul Negru, dar poți face și diverse tratamente medicale.

Lacul Negru - Sovata
Lacul Negru

Lacul Aluniș

Mai puțin cunoscut decât Lacul Ursu, dar cu proprietăți asemănătoare, este și Lacul Aluniș, care se află la doar 5 minute distanță. Este de asemenea amenajat cu șezlonguri, iar intrarea se face tot contracost.

Sovata - Lacul Aluniș
Lacul Aluniș

Traseul eco-didactic Ursu - Sovata

În apropierea Lacului Ursu mai sunt numeroase alte lacuri pe care le poți descoperi și admira urmând traseul eco-didactic Ursu, precum Lacul Verde, Lacul Rosu, și tot aici se găsește și Muntele de Sare. Traseul începe chiar de lângă Lacul Ursu și durează undeva în jur de 1 oră. Poteca se desfășoară jumătate prin pădure și jumătate pe alei amenajate. Mai multe detalii despre acest traseu aici: https://instatravel.ro/sovata-turul-lacurilor-turnul-de-belvedere/.

Traseul eco-didactic Ursu
Traseul eco-didactic Ursu
Traseul eco-didactic al Ursu - Sovata
Traseul eco-didactic al Ursu - Sovata

Traseul eco-didactic al Sării

Tot de lângă Lacul Ursu mai pornește și traseul eco-didactic al sării, un traseu ce te va face să înțelegi mai bine de ce această zonă este un întreg ținut al sării. Această potecă te va conduce către Lacul Mierlei și Valea Sării. Poteca se desfășoară pe alei amenajate, dar și prin pădure și durează tot aproximativ 1 oră. Mai multe detalii în acest articol: https://instatravel.ro/sovata-turul-lacurilor-turnul-de-belvedere/.

Traseul eco-didactic al Sării
Traseul eco-didactic al Sării

Turn de belvedere

Dacă vrei să admiri stațiunea Sovata de sus, acesta este locul perfect. Se urcă în turn pe o scară în formă de spirală ce oferă puncte de belvedere de la trei nivele diferite. Poți ajunge aici fie cu mașina, fie pe jos făcând o mică abatere de la traseu eco-didactic al sării.

Turn de Belvedere - Sovata
Turn de Belvedere - Sovata

Ștrandul și Salina Praid

La doar 9 km de stațiunea Sovata, se află o altă stațiune extrem de îndrăgită, stațiunea Praid, unde poți vizita salina și strandul Praid. Mai multe detalii aici: https:// instatravel.ro/strand-praid/.

Ștrand Praid
Ștrand Praid
Salina Praid Obiectiv turistic Harghita
Salina Praid

Orașul Medieval Sighișoara

Dacă ești dispus să mergi mai mult, tot în județul Mureș, la 70 de km distanță, se află orașul medieval Sighișoara. Vezi aici top 15 atracții turistice de vizitat: https:// instatravel.ro/top-15-obiective-turistice-de-vizitat-in-sighisoara/.

Piața Cetății -Sighișoara
Sighișoara

Vizitează Județul Harghita

Județul Harghita este foarte atractiv din punct de vedere al obiectivelor turistice, poți vizita locuri impresionante precum: Parcul Mini Transilvania, Galeria Porților Secuiești, Muzeul Apelor Minerale, Punctul de Belvedere – Statuia Inima lui Isus, Dealul Melcului, Casa Fluturilor, Canionul de Sare, Muzeul Pălăriilor de Paie, Barajul Zetea, orașul Miercurea Ciuc, Băile Tușnad, Cheile Vârghișului, Lacul Sfânta Ana, Tinovul Mohoș etc. Mai multe detalii aici: https:// instatravel.ro/obiective-turistice-judetul-harghita/.

Obiective turistice Harghita
Obiective turistice Harghita
Cu caiacul pe Lacul Zetea
Barajul Zetea

7. Unde te cazezi în Sovata?

Cabana La Cuib Sovata

Un loc cu adevărat deosebit din Sovata este La Cuib Sovata. O căbănuță situată în mijlocul naturii, la marginea unui râu, cu un design deosebit, perfectă pentru grupuri de 8 persoane. Rezervă acest loc de poveste pe Booking aici.

La Cuib Sovata
La Cuib Sovata
La Cuib Sovata
La Cuib Sovata

MILLAR's

Situat la 3,4 km de lacul Ursu, MILLAR’s oferă cazare în 4 căsuțe superbe, de tip scandinav. Căsuțele sunt mobilate și utilate complet, au terasă proprie, acces la vatră de foc și o priveliște de poveste. Rezervă una din căsuțe pe Booking aici.

MILLAR's - Sovata
MILLAR's - Sovata
MILLAR's - Sovata
MILLAR's - Sovata

Ensana Sovata

Ensana Sovata este un hotel de 4 stele și oferă acces la o zonă SPA cu piscină, saună, piscină cu apă sărată, baie de aburi, baie de aventură, cameră de relaxare și sală de fitness. Rezervă o cameră pe Booking aici.

Ensana Sovata
Ensana Sovata
Ensana Sovata
Ensana Sovata

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Lacul Ursu și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe  @alinalicuriceanu

5 thoughts on “Lacul Ursu – cel mai mare lac helioterm din lume și unic în Europa”

  1. Sigur ca pe timpul verii temperatura poate depasi si 40 de grade Celsius, vaporiimul si puterea de refractie a apei sunt unicati in lume. Mai mult decat atat, lumini colorate etoat noaptea ca in scufundari cu submarinele, peisaje fermecatoare, eventual cu evenimente turistice si specialisti in turism care iti pot explica si sarbatoristii culturali ce pot fi desfasurate pe malul lacului. Un loc cu un potential turistic extraordinar, trebuie stiut sa fie promovat si popularizat, si desigur, bineinteles, protejat si pastrat pentru generatiile viitoare. Nu-i asa ca e magnific?

  2. 100 g sare/litru apă este puțin pentru cei care nu știu să înoate. La Ocnele Mari este o salinitate de 310 g/l.

    1. Asa este, dar cu toate acestea este cel mai salin lac helioterm din lume si apa are beneficii in plus fata de cea de la Ocnele Mari. Eu nu stiu sa inot prea bine, asa ca am facut bai cu vesta de salvare pe mine. Ambele locatii merita vizitate si sper sa invatam sa le pretuim si protejam la adevaratul lor potential.

  3. Ioan Alexandru

    Mulțumesc frumos pentru descrierea completa și interesantă! Cu siguranță voi merge în zona! Am vizitat-o în urmă cu mulți ani! De data aceasta cred că sa schimbat multe lucruri în bine! Mulțumesc încă odată! O zi frumoasă să aveți!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top