15 motive să vizitezi Băile Herculane

Când eram mică mergeam adesea cu părinții în Băile Herculane, mai exact în zona 7 Izvoare, pentru că în stațiunea propriu zisă nu erau decât ruine. Îmi amintesc perfect cum ne duceam în centru, în fiecare sejur, sperând ca lucrurile să se fi schimbat. 

Nu am înțeles niciodată cum a fost posibil ca o stațiune atât de frumoasă și renumită în toată Europa să ajungă în această situație. 

Băile Herculane coperta Facebook
Stațiunea Băile Herculane

Începând cu anul 2012 stațiunea a început ușor, ușor să-și revină, odată ce mari investitori au decis să renoveze câteva hoteluri ceaușiste, printre care și Afrodita Resort & SPA, care a fost adus la standarde de 4 stele, iar anul acesta, după aproape 20 de ani am observat schimbări majore în toată stațiunea! 

Mai sunt foarte multe de pus la punct, multe investiții de atras, dar pentru prima dată, stațiunea mi s-a părut vie, în sfârșit nu mai este o stațiune fantomă, iar acest lucru mă bucură teribil! 

Nu degeaba vin medici renumiți din Europa să se trateze aici, nu degeaba apa termală de la Herculane îmbuteliată de brandul ivatherm este atât de apreciată în întreaga lume!

Apreciem dacă ne poți ajuta cu un Like, Share & Subscribe.

15 Motive să vizitezi Băile Herculane

Băile Herculane este cea mai veche stațiune turistică din țară, printre cele mai importante stațiuni balneare din Europa de Est, deține un patrimoniu cultural inestimabil, este înconjurată de peisaje naturale absolut fabuloase ale Parcului Național Domogled-Valea Cernei, unde sunt amenajate zeci de trasee turistice marcate.

Iată 15 motive pentru care ar trebui să vizitezi Băile Herculane în 2022!

Centru istoric Băile Herculane
Stațiunea Băile Herculane

1. Relaxează-te la singurul SPA natural - direct în râul Cerna

În Băile Herculane se găsesc 19 izvoare cu ape termale (apa are o temperatură între 40 și 60 grade celsius) și minerale (bogate în sulf, sodiu, clor și alte minerale), dintre care doar 9 sunt captate.

Pe o lungime de 4 km râul Cerna a devenit un imens SPA, amenajat în aer liber, oamenii construiesc cu pietrele din râu „cădițe naturale” în care reușesc să capteze apa de la izvoarele termale.

Dacă vrei să beneficiezi de această experiență unică, trebuie să treci prin apele foarte reci ale Cernei, iar apoi te poți relaxa într-o astfel de cădiță în care temperatura apei are aproape 60 de grade Celsius chiar și iarna.

Din punctul meu de vedere este o experiență care nu poate concura cu nici un SPA din lume! În plus te poți trata de o mulțime de afecțiuni, gratuit, într-un cadru natural. Îți vor fi necesare încălțări acvatice

Proprietățile izvoarelor de la Băile Herculane au fost comparate cu cele ale apelor din stațiunile franceze Vichy și Mont-Dore. Celebrul brand ivatherm captează apă de aici și o introduce în fluxul de producție al produselor cosmetice.

La cădițe - Băile Herculane
"La cădițe" în râul Cerna - apa are 60 de grade Celsius - Băile Herculane

2. Beneficiază de tratament gratuit la bazinele publice cu apă termală

Tot în lungul râului Cerna sunt amenajate băi termale publice, în aer liber, adică bazine rudimentare din ciment care captează apa de la izvor. Aceste atracții ale stațiunii sunt extrem de vizitate, oferind un răsfăț la îndemâna tuturor.

Nu trebuie să îți faci griji în privința microbilor: sulful din compoziția apei este dezinfectantul perfect. Cele mai populare bazine de acest fel se găsesc lângă Hotelul Roman sau la 7 Izvoare. Accesul este liber!

Aici ajung la tratament oameni din toate colțurile lumii, era un domn acolo care ne povestea că nu își putea mișca deloc degetele de la mâna dreaptă, iar după aroape 2 săptămâni de tratament la bazinul de la 7 Izvoare, aproape că putea să își strângă pumnul complet.

Bazine publice cu apă termală - Băile Herculane
Bazin public cu apă termală lângă Hotel Roman

3. Descoperă Grota haiducilor și Grota cu aburi

Grota Haiducilor este cea mai ușor accesibilă, se poate ajunge la ea în doar 10-15 minute de mers pe jos, iar peisajul în care este amplasată este fabulos. Accesul este gratuit!

Grota Haiducilor - Băile Herculane
Grota Haiducilor - Băile Herculane

Cele 2 grote pot fi vizitate parcurgând traseul turistic cu nr 2: Grota Haiducilor – Foișorul Elisabeta – Grota cu Aburi – Foișorul Roșu – Foișorul Galben – Izvorul Munk – Foișorul Verde – Izvorul Diana III.

Grota cu aburi are o lungime de 14 m, iar prin crăpăturile ei ies aburi de la un izvor termal, cu temperatura de 52-56 grade Celsius. 

Grota cu aburi - Băile Herculane
Grota cu aburi - Băile Herculane ©lataifas.ro

4. Vizitează Muzeul Băile Apollo

Băile Apollo sunt situate în centrul istoric al stațiunii Băile Herculane, aproape de catedrala catolică, și este una dintre primele băi construite în perioada de dezvoltare romană.

Băile Apollo comunicau printr-un tunel cu Pavilionul 5 și erau prevăzute cu 3 bazine de răcire, 32 de cabine și 3 bazine cu marmură.

În prezent aici nu se pot face băi, locația este amenajată ca muzeu și are doar scop de vizitare. Sălile au fost denumite în funcție de personalitățile care au făcut tratamente acolo.

Muzeul a fost deschis în anul 2021 și se poate vizita zilnic în intervalul 09-20. Pentru 1 bilet de vizitare am plătit 15 lei/ adult.

Băile Apollo - Băile Herculane
Muzeul Băile Apollo - Băile Herculane

5. Răcorește-te la Cascada Vânturătoarea

Unii susțin că această cascadă ar fi cea mai frumoasă din țară. Ca să ajungi la Cascada Vânturătoarea trebuie să urmezi traseul turistic nr 3, marcat cu cruce roșie preț de 1.4 km, iar după o urcare istovitoare ce durează aproximativ 1 oră vei ajunge în acest mic colț de rai.

Cascada are o cădere liberă de 40 m, fiind cea mai mare din România! 

Cascada Vânturătoarea - Băile Herculane
Cascada Vânturătoarea - Băile Herculane ©amazingromania.net

6. Descoperă Cătunul Ineleț

În cătunul Ineleț traiesc doar 6 familii, adică aproximativ 24 de persoane, dintre care 3 sunt copii.

În acest cătun nu există acces auto, electricitate și nici semnal la telefon. Viața oamenilor de aici este foarte simplă și autentică.

Punctul de pornire al traseului se poate găsi între Băile Herculane şi Baia de Aramă (după cascada Şapte Izvoare).

Singura cale de acces în Ineleț presupune să urci 4 scări din lemn de salcâm, dispuse vertical pe stânci. Distanța totală a acestora este de 100 m. Coborârea lor îți va da ceva adrenalină.

Este uimitor să descoperi astfel de locuri în care oamenii trăiesc fără nici un pic din tehnologia modernă.

Cătunul Ineleț - Băile Herculane
Cătunul Ineleț - Băile Herculane ©viziteazabaileherculane.ro

7. Găsește cel mai fain punct de belvedere de la Crucea Albă

Crucea Albă este unul dintre cele mai cunoscute, mai vizitate și mai pitorești puncte de belvedere ale stațiunii Băile Herculane. Aflată pe un pinten stâncos, la 529 m altitudine, chiar deasupra centrului istoric, Crucea Albă, este locul de unde panorama Băilor Herculane și a Munților Cernei e cu adevărat copleșitoare, răsplătind pe deplin efortul de a ajunge aici. 

Traseul spre cruce este însoțit de mai multe marcaje (bandă galbenă, triunghi roșu și albastru, cruce albastră). În anul 2018 Administrația Parcului Național Domogled – Valea Cernei a amenajat aici și un traseu tematic.

Cătunul Ineleț - Băile Herculane
Crucea Albă - Băile Herculane ©Primăria Băile Herculane

8. Vizitează zona 7 izvoare

7 Izvoare este o zonă cu renume din Băile Herculane, aici mergeam și eu cu părinții cu cortul în copilărie. Vei găsi mai multe ștranduri și numeroase campinguri cu prețuri de campare foarte mici.

Ștrandul termal 7 izvoare atrage anual mii de turiști darorită apelor termale și saline.

Ștrand 7 izvoare - Băile Herculane
Ștrand 7 izvoare

9. Vizitează centrul stațiunii Băile Herculane

Centrul stațiunii din Băile Herculane a beneficiat în sfârșit de câteva reabilitări, și alte câteva sunt în curs, dar mai sunt multe clădiri cu potențial turistic imens și cu valoare culturală inestimabilă care se află în stare de degradare.

Clădirile sunt caracterizate prin elemente de arhitectură neoclasică și barocă, deosebit de frumoase. Sper din tot sufletul ca această stațiune să aibă soarta Oradei și totul să revină la viață.

Centru istoric Băile Herculane
Centru istoric Băile Herculane

10. Susține turismul din Băile Herculane

Este și responsabilitatea noastră să susținem turismul românesc, fiecare leu pe care îl cheltuim în această stațiune contribuie la dezvoltarea ei. 

Dacă investitorii vor sesiza că există inters turistic pentru această fostă perlă a Europei cu siguranță vor dori să investească sume uriașe pentru a readuce la viață multe monumente istorice aflate din păcate, încă, într-o stare de degradare accentuată. 

Din Băile Herculane poți face numeroase excursii către unul dintre cele 5 parcuri naturale care o înconjoară

11. Excursie în Parcul Natural Porțile de Fier

Băile Herculane se află la o distanță de doar 30 km de Parcul Natural Porțile de Fier. 

Cele mai renumite obiective turistice de aici sunt: Cazanele Dunării, Statuia lui Decebal, traseu Ciucaru Mare, traseu Ciucaru Mic, Cascada Bârăul Mare, Cascada Moldăvița.

Parcul Natural Porțile de Fier
Obiective turistice Parcul Natural Porțile de Fier

12. Vizitează Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița

Băile Herculane se află la o distanță de doar 70 km de Cascada Moceriș din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița.

În acest parc mai pot fi admirate și vizitate:  Cascada și Cheile Șușarei, Cascada La Văioaga, Lacul Ochiul Beiului, Cheile Nerei, Lacul Dracului, Cascada Bigăr și cele 7 tunele săpate în piatră.

Traseu Ochiul Beiului
Obiective turistice Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița

13. Descoperă Parcul Național Semenic - Cheile Carașului

Băile Herculane se află la o distanță de aproximativ 90 km de Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. 

Cele mai renumite obiective de aici sunt: Cheiele Carașului, Cheile Gârliștei, Izvoarele Carașului, Izvoarele Nerei, Peștera Buhui, Peștera Comarnic, Lacul Gozna, Lacul Breazova, Lacul Trei Ape.

Parcul Național Semenic - Cheile Carașului
Obiective turistice Parcul Național Semenic - Cheile Carașului

14. Parcul Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina

Băile Herculane se află la o distanță de aproximativ 170 km de Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina. 

Cele mai renumite obiective turistice de aici sunt: Cheile Băniței, Peștera Bolii, Sarmisegetusa Regia, Cheile Crivadiei, Cheile Roșiei, Cheile Tăii.

Parcul Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina
Obiective turistice Parcul Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina

15. Drumeții în Parcul Național Retezat

Băile Herculane se află la o distanță de aproximativ 190 km de Parcul Național Retezat. 

Cele mai renumite obiective turistice de aici sunt: Cascada Lolaia, Lacul Bucura, Vârful Peleaga, Vârful Retezat, Vârful Păpușa și Traseul Circuitul Lacurilor.

Traseu Munții Retezat - Lacul Bucura - Vârful Peleaga
Obiective turistice Parcul Național Retezat

Unde te cazezi în Băile Herculane?

Bacolux Afrodita Resort & SPA

Noi am ales să ne cazăm la Hotelul Afrodita Resort & SPA și am optat pentru un pachet de masă în regim all inclusive – mâncarea a fost delicioasă.

Hotelul Afrodita Resort & SPA are 4 stele și oferă spre închiriere 202 camere, dispuse pe 10 etaje. Fiind situat în centrul stațiunii poți ajunge rapid la toate obicetivele turistice importante.

Hotelul pune la dispoziția clienților 2 restaurante, un lounge bar, centru spa, centru de tratament, locuri de joacă pentru copii, parcare privată și săli de conferință.

Mai multe detalii despre acest resort am scris aici: https://instatravel.ro/cazare-baile-herculane-afrodita-resort-spa/

Afrodita Resort & SPA - Băile Herculane
Afrodita Resort & SPA - Băile Herculane

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă stațiunea Băile Herculane și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

2 thoughts on “15 motive să vizitezi Băile Herculane”

  1. Dar așaaaaa, între 3000 -4000 km, nu se mai află nimic de vizitat? Germania poate…? Oricum noi mergem cu elicopterul la Herculane…🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top