Cauți un loc în care să te răcorești? Profită de răcoarea muntelui și de băile cu apă sărată de la Praid. În zilele caniculare de vară, când în multe locuri din țară fierbe pământul, aici seara este chiar răcoare, iar ziua temperaturile sunt perfecte pentru plajă. Indicațiile terapeutice ale acestor băi te vor face cu siguranță să revii, deoarece îmbină perfect sănătatea cu relaxarea.
În acest articol vei găsi impresiile mele de călătorie de la ștrandul Praid, indicațiile și contraindicațiile băilor sărate, dar și detalii despre temperatura apei, program și tarife de vizitare.
1. Impresii de călătorie - Ștrand Praid
Am ajuns la intrarea ștrandului la ora 10:15, dar deja coada era foarte lungă și intraseră aproape 200 de persoane înaintea noastră, din acest motiv cu greu am găsit libere 2 șezlonguri, deși eram 4 persoane.
Prima impresie când am ajuns în acest loc a fost că piscinele sunt mai mici decât păreau în poze, iar numărul de șezlonguri redus față de cel comunicat pe site-ul lor oficial, ulterior ne-am dat seama că multe familii și-au trimis devreme câte un reprezentant care să ocupe 5-6 șezlonguri, iar restul familiei venea mai târziu… ca să zic așa schemă românească, data viitoare știm și noi cum să ne organizăm mai bine.
După ce ne-am instalat am putut analiza peisajul fabulos din zare și am fugit să testăm apa. Acela a fost momentul în care ne-am îndrăgostit de acest ștrand și ne-am promis că o să tot revenim aici cu fiecare ocazie. Traversând piscinele ne-am dat seama că erau mult mai mari decât ni s-au părut la prima vedere, iar temperatura apei de aproximativ 28 de grade Celsius (resimțită în jur de 23 de grade Celsius), ne-a permis să ne relaxăm și răcorim în același timp. Această temperatură a apei este benefică pentru sănătate și bunăstare, stimulând circulația sângelui și având un efect terapeutic asupra sistemului nervos.
Concentrația mare de sare din apă ne făcea să plutim ca niște frunze pe apă cu zero efort depus. Eu credeam că este un mit vorba aceea că apa sărată te ține la suprafață, aici nu doar că ne ținea la suprafață, dar era și imposibil să înoți, senzația era ca și cum ai fi avut un colac sub tine, era suficient să ridici picioarele si te transformai într-un dop de plută: ))
Proprietățile terapeutice ale apei sunt recunoscute, deoarece apa din bazine este printre cele mai bogate în sare din țară, având o concentrație de 220 de miligrame de clorură de sodiu pe litru. Ca să îți faci o idee ce înseamnă această concentrație, după ce ieșeam din apă și stădeam la soare, pielea noastră era acoperită complet de sare, și nu doar pielea, era sare peste tot, pe șezlonguri, pe balustradă și oriunde erau zone care intrau în contact cu apa.
Este important să nu-ți intre apă în ochi pentru că ustură foarte tare, iar copiii trebuie să fie atenți să nu înghită apă pentru că este extrem de sărată, mie mi-au sărit câțiva stropi pe buze și aveam buzele potroacă.
Apa sarată din bazine este pompată din mina Gh. Doja, după ce staționează câteva luni în bazinul subteran, din acest motiv este atât de sărată. Un aspect remarcabil al acestei ape sărate este că, datorită inerției termice (capacitatea de a-și menține temperatura), aceasta rămâne caldă chiar și după zile ploioase și reci, pentru aproximativ 2-3 zile.
Ștrandul cu apă sărată din Praid se întinde pe o suprafață de 5.200 de metri pătrați, iar bazinele ocupă aproape 2.000 de metri pătrați, făcându-l astfel cel mai mare ștrand cu apă sărată din țară.
Ștrandul dispune de două bazine pentru copii, cu o adâncime care crește gradual de la 60 de centimetri până la 1,20 metri. Bazinele pentru copii și piscina principală sunt interconectate și sunt separate printr-un pod. Piscina pentru adulți are o adâncime de 1,50 metri și este dotată și cu un bar.
Zona de plajă cuprinde sute de șezlonguri, care sunt disponibile fără taxă separată, și acoperă o suprafață de aproximativ 2500 de metri pătrați. În clădirea de pe plajă, există o linie de autoservire, o terasă în aer liber și una acoperită, precum și un bar. Aici menționez faptul că este permis accesul cu băuturi și mâncare din exterior, am văzut multe persoane cu ladă frigorifică după ei, cei drept mâcărurile de la autoservire nu sunt top, noi am mâncat câte o ciorbă, zeamă lungă cu un singur pătrățel de 2 cm de carne, măcar a fost gustoasă zeama. Las mai jos lista de prețuri.
La parterul clădirii se află vestiarele, dușurile, toaletele (foarte curate) și un punct de prim-ajutor. Apa caldă menajeră pentru dușuri este produsă de instalații solare, astfel spre sfârșitul programului, dușurile de afară pot rămâne fără apă caldă, din cauza consumului foarte mare de apă, fiindcă toată lumea se clătește după fiecare baie, însă dușurile de la vestiare au avut mereu apă caldă.
Scurt istoric despre Ștrandul din Praid
Ștrandul din Praid are o origine ce datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când au fost inaugurate primele facilități de băi sărate. Anul de referință pentru apariția băilor sărate moderne din Praid este considerat a fi 1932, deoarece în această perioadă a fost construit un bazin de 16 metri pătrați, acoperit cu scânduri, înconjurat de trei cabine de 4×4 amplasate la marginea bazinului.
În perioada 1935-1936 a fost construit actualul bazin al băilor sărate, iar în anul 1952 a fost inaugurat un nou ștrand situat la o distanță de 50 de metri față de forajul inițial.
În anul 2012, ștrandul sărat existent a fost complet demolat, iar în toamna anului 2013 a început reconstrucția băilor sărate, proiect finanțat de Salina Praid. Până în vara anului 2014, reconstrucția a fost finalizată, rezultând cel mai modern ștrand sărat artificial din țară, dotat cu un sistem avansat de recirculare și filtrare a apei sărate. După finalizare, noul ștrand a atras imediat numeroși vizitatori și în 2014 s-a înregistrat un sezon extrem de reușit pentru acest complex de băi sărate.
2. Indicații și contraindicații ale apei sărate de la ștrandul Praid
Indicații:
– Reumatism degenerativ, articular, cronic inflamator în afara puseurilor evolutive;
– Hipertensiune arterială esențială, stadiul I și II;
– Tulburări circulatorii arteriale, funcționale;
– Sechele posttraumatice ale membrelor;
– Capsulite retractile;
– Distonii neuro-vegetative.
Contraindicații:
– Hipertensiune arterială avansată;
– Insuficiențe cardiace, hepatice, renale, decompensate;
– Tulburări de echilibru hidroefectrolific (îndeosebi tendința de retenție a apei în organism);
– Neoplazii;
– Boli infectocontagioase.
3. Video Ștrandul Praid
Dacă am omis ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, atunci te invit să vizualizezi și clipul postat pe canalul nostru de YouTube din această locație.
4. Ștrand Praid - Program și tarife de vizitare
Program de vizitare
Începând cu data de 1 iulie 2023 ștrandul este deschis zilnic | luni-duminică | între orele 10:00 – 20:00.
Tarife de vizitare
– Bilet adult întreg: între orele 10:00 – 20:00 = 50 lei
– Bilet copil întreg (3-18 ani/ elev/ student): între orele 10:00 – 20:00 = 35 lei
– Bilet adult redus: intre orele 16:00 – 20:00 = 40 lei
– Bilet copil redus (3-18 ani /elev/student): între orele 16:00 – 20:00 = 25 lei
– Copil sub 3 ani = gratuit
5. Cum ajungi la ștrand?
Ștrandul Praid este situat la 200 m distanță de Salina Praid, chiar în centrul stațiunii turistice Praid, în județul Harghita. Ștrandul se află la o distanță de doar 9 km de stațiunea Sovata, 102 km de Miercurea Ciuc, 143 km distanță de Brașov, 148 km de Sibiu, respectiv 166 km de Cluj-Napoca.
6. Ce mai poți vizita în zonă?
9 locuri de vizitat în zonă într-o singură zi
Județul Harghita este foarte atractiv din punct de vedere al obiectivelor turistice, doar într-o singură zi poți vizita 9 atracții turistice impresionante precum: Parcul Mini Transilvania, Galeria Porților Secuiești, Muzeul Apelor Minerale, Punctul de Belvedere – Statuia Inima lui Isus, Dealul Melcului, Casa Fluturilor, Canionul de Sare, Salina Praid și Muzeul Pălăriilor de Paie, am scris despre toate aici: https:// instatravel.ro/9-locuri-de-vizitat-in-harghita-intr-o-zi/.
Barajul Zetea
Îți recomand să mergi și la Barajul Zetea, acolo te poți plimba cu caiacul, cu SUP-ul, poți înota sau pur și simplu te poți răcori în zilele caniculare. Am scris aici mai multe detalii: https://instatravel.ro/cu-caiacul-si-sup-ul-pe-lacul-zetea-2022/.
Cheile Vârghișului
Dacă îți plac drumețiile încearcă traseul Cheile Vârghișului – vei traversa 9 poduri și vei vizita 3 peșteri deosebite. Traseul este unul ușor, durează 4-5 ore. Cheile sunt impresionante în orice anotimp, dar în mod special toamna. Toate detaliile despre acest traseu le găsești aici: https://instatravel.ro/ traseu-cheile-varghisului-9-poduri-si-3-pesteri/.
Lacul Sfânta Ana
Un alt obiectiv turistic din zonă este singurul lac vulcanic din România – Lacul Sfânta Ana, detalii despre această locație găsești aici: https:// instatravel.ro/ lacul-sfanta-ana-regulament-de-vizitare-21/.
Tinovul Mohoș
Foarte aproape de Lacul Sfânta Ana se află și Tinovul Mohoș, un alt punct de mare interes, mai multe detalii aici: https://instatravel.ro/ tinovul-mohos-sit-natura-2000/.
Băile Tușnad
Tot pentru relaxare, recomand și centrul wellness de la Băile Tușnad. Noi dăm o fugă acolo ori de câte ori avem ocazia. Mai multe detalii am scris aici: https://instatravel.ro/ wellness-tusnad-spa-baile-tusnad-21/.
Miercurea Ciuc
Și dacă tot ai ajuns până aici vizitează și orașul Miercurea Ciuc, aici găsești 5 atracții de neratat: https://instatravel.ro/5-atractii-turistice-miercurea-ciuc/.
7. Unde te cazezi în Praid?
Lex Studio
Lex studio este o cazare ideală pentru familii, camerele putând găzdui până la 4 persoane. Această cazare oferă acces la piscină, jacuzzi, saună și numeroase locuri de joacă pentru copii. Rezervă o cameră pe Booking aici.
Biscontini's Studio
Situată la aproximativ 850 de metri de salina Praid și la 1,1 km de ștrandul Praid, Biscontini’s Studio oferă cazare cu vedere la grădină, patio și grădină. Apartamentul are parcare privată gratuită și este situat într-o zonă în care oaspeții pot practica diverse activități, precum drumeții, schi și pescuit. Apartamentul este prevăzut cu 1 dormitor, TV cu ecran plat cu canale prin cablu, bucătărie complet utilată, cu frigider, cuptor cu microunde, aparat de cafea și ustensile pentru gătit, și 1 baie cu duș. De asemenea, apartamentul are un loc de joacă pentru copii, facilități de grătar și o terasă.
Rezervă un apartament pe Booking aici.
Telegdy Homes
Telegdy Homes este o cazare ideală pentru 4-5 persoane, situată chiar lângă salina și ștrandul Praid. Camerele sunt elegante și beneficiază de acces la jacuzzi cu apă sărată. Rezervă o cameră pe Booking aici.
Relax House
Relax House se află la 1,8 km de Ștrandul Praid și oferă cazare cu o terasă, o grădină și parcare privată gratuită. Pensiunea are camere de familie. Fiecare cameră a pensiunii este dotată cu birou, TV cu ecran plat, lenjerie de pat, prosoape, baie privată și patio cu vedere la grădină. Rezervă o cameră pe Booking aici.
Cabana Praid
Cabana Praid are 3 dormitoare, bucătărie complet utilată, fiind ideală pentru un grup de 8 persoane. Are acces direct către o terasă cu vedere la râu și este situată în mijlocul naturii. Rezervă cabana pe Booking aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Ștrandul Praid și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Foarte bun articolul și extrem de convingător . Mulțumim !!
Ma bucur tare mult. Noua ne place foarte mult la Praid, dar mai ales la strand.
Bună seara!Minunată descriere cu lux de amănunte!💝Mulțumesc frumos!🥰🙋♀️
Cu mare drag! Multumim pentru aprecieri!