În acest articol vei afla cât de spectaculos a fost în comuna Moieciu, pe traseul ecoturistic T4 – Hoinăreală prin Fundățica, cum era să fim mâncați de câinii de la o stână, dar mai ales cum îi poți evita și răspunsul la cea mai frecventă întrebare: câte șanse sunt să te întâlnești cu ursul?
1. Introducere comuna Moieciu
Situată în centrul țării, comuna Moieciu, reprezintă un punct de interes foarte important pentru turism, datorită poziționării sale între masivele Piatra Craiului și Bucegi, în culoarul Rucăr – Bran. Aceasta se află la o altitudine cuprinsă între 800 și 1200 m, oferind peisaje expeționale asupra celor mai frumoși munți din România.
Dacă vrei să descoperi frumusețea acestei zone la adevăratul său potențial, atunci trebuie să faci o drumeție ușoară pe unul din traseele ecoturistice amenajate. De altfel, cred că este una dintre activitățile cele mai faine de a-ți petrece un weekend departe de agitația orașelor și una din puținele activități care te eliberează de stres.
Această zonă mai este numită și Poarta Carpaților, aici fiind amenajate 9 trasee ecoturistice. Noi deja făcusem în iarna 3 dintre ele: T1 – Hoinăreală prin Șirnea, T2 – Haihui prin Fundata și T7 – La pas prin Vama Giuvala, toate oferă peisaje de poveste.
Traseele din Poarta Carpaților nu sunt foarte bine marcate, dar ai harta online, astfel poți urmări în timp real dacă ești pe potecă, și îți recomand să faci acest lucru.
Weekendul acesta am ales un traseu nou: T4 – Hoinăreală prin Fundățica (deși cred că denumirea corectă ar fi fost mai degrabă Hoinăreală prin Fundata și Fundățica).
2. Detalii tehnice traseu
Traseul ecoturistic T4 este de tip circuit, gradul de dificultate este redus, fiind astfel destinat drumeților de toate vârstele și familiilor cu copii.
Marcaj: omuleț verde
Lungime traseu: aprox. 12.7 km (dacă nu optezi pentru scurtături)
Durată: se estimează 4 ore, noi am făcut 6 cu tot cu pauze și mici rătăciri.
Sezon: tot timpul anului (deosebit iarna și primăvara).
3. De unde începe Traseul ecoturistic T4? + Impresii
Trebuie să ajungi în comuna Moieciu, mai exact în satul Moieciu de Sus (județul Brașov) la intersecția dintre Strada Principală cu strada Valea Popii. De acolo mai poți merge foarte puțin cu mașina pe Valea Popii, drumul este asfaltat.
După doar 300 m de mers pe asfalt va trebui să faci dreapta și să începi să urci pe muchia abruptă denumită “Coasta lui Bălan. Acolo ne-am întâlnit noi cu un localnic ce căra niște vreascuri și ne-a întrebat dacă nu ne este frică de urs, pentru că el a dat nas în nas cu un pui de urs sâmbătă chiar în acel loc.
Acum eu recunosc că îmi este frică de urși, am văzut foarte mulți din mașină la marginea drumului și doar de 2 ori i-am văzut când eram pe jos, pe final de trasee, la distanțe foarte mari, și eram destul de aproape de mașină.
Problema cu urșii provine în primul rând de la oamenii care îi hrănesc la margine drumului, pentru că animalele se învață leneșe și vin mereu după mâncare unde știu că o primesc ușor.
Prin pădure nu ar trebui să ai probleme dacă umbli în grup (măcar 4 persoane) și dacă faceți gălăgie, acum nu trebuie să urlați, doar să stați de vorbă între voi, cât să vă faceți simțită prezența.
În plus, eu la așa veste mi-am scos din rucsac spray-ul de urs și lanterna cu electroșoc, totuși, sper să nu fiu nevoită să aflu vreodată cât sunt de eficiente.
Am grăbit pasul să ieșim din pădure mai repede și să ajungem în pajiștea care se întrevedea. Surpriza a fost și mai mare când am ajuns la o șosea în construcție care ne-a introdus în satul Fundata, nu mă așteptam să dau de asfalt acolo.
În apropierea Bisericii ortodoxe Adormirea Maicii Domnului, traseul se unește, pentru scurt timp, cu traseul ecoturistic T2 Haihui prin Fundata, marcat cu omuleț roșu.
Noi făcusem traseul T2 în urmă cu doar câteva luni, așa că am decis să scurtăm și am mers pe lângă biserică până la vechea graniță a Transilvaniei (vezi punctulețele albastre pe harta de la începutul articolului – scurtătura duce pe la punctele numerotate pe hartă cu 118, 198, 189).
Îți recomand să nu continui pe potecă până la întâlnirea cu traseul marcat cu bandă roșie, dacă îți este frică de câinii de la stână, pentru că nu vei avea pe unde să-i ocolești.
Eu dacă ar fi să refac traseul aș lua-o pe scurtătură (am pus punctulețe galbene pe harta de mai sus). Porțiunea asta prin pădure nu a fost prea interesantă, excepție un singur punct de belvedere aproape de punctul 51.
Am prins și ploaie, urcarea este destul de abruptă pe acolo, m-am încins rău de tot în pelerinele de ploaie, dar nu regret decât întâlnirea cu câinii de la stână. Eu înteleg că vine ursul și le atacă animalele oamenilor, dar ar putea să facă un gard, să îi țină legați ziua sau măcar să rămână unul din stăpâni acasă, să devieze traseul, orice soluție ar fi bună.
Un alt aspect neplăcut a fost că la scurt timp după ce am trecut de stână traseul trebuia să continue pe un drum forestier, dar era închis și scria mare proprietate privată! Păreau a fi acolo ceva căsuțe de vacanță, dar nu era nimeni.
Am ocolit pe lângă gard și am ieșit unde trebuia, dar la fața locului a fost destul de neclar, mai ales după sperietura cu cei 8 dulăi de la stână, îmi era teamă că poate dacă abatem traseul să nu dăm peste o altă stână, dar nu a fost cazul.
După ce am bâjbâit pe lângă garduri am reușit de am ieșit în drumul forestier, acolo unde ne-ar fi scos scurtătura. De aceea zic că dacă ar fi să repet aș lua-o pe scurtătura aceea, aș evita și stâna și blocajele din cauza proprietăților private.
Ultimul hop a fost la intersecția de drumuri, poteca nu prea se vedea, pentru că era prin iarbă și nu am remarcat-o, am avut tendința să urcăm pe deal pe unul din drumurile forestiere care la un moment dat se înfundă.
După atâtea încurcături efortul ne-a fost răsplătit de niște peisaje absolut incredibile. Cea mai frumoasă parte a traselui de-abia acum începea. Nu ai cum să nu te îndrăgostești pe loc de acele priveliști care îți vor tăia răsuflarea pur și simplu.
Merită să faci acest traseu? Absolut da! Dar să o iei pe scurtătura marcată de mine cu puncte galbene! O să fii uluit de frumusețea locurilor, atât Piatra Craiului, cât și Bucegii, se arată falnici pe aceste poteci.
Abia când vei ajunge prin aceste locuri vei înțelege de ce atât de multă lume iubește zona aceasta a țării, inclusiv foarte mulți turiști străini vin să viziteze.
Deci, dacă ai la dispoziție 2-3 ore, ia-ți copiii și prietenii și bucurați-vă de un weekend minunat în natură, urmând scurtăturile indicate de mine!
Atenție! Deși este o drumeție destul de ușoară, tot este necesar să te echipezi corespunzător, cel puțin cu încălțări impermeabile și concepute special de drumeții.
Am încheiat weekendul prelungit într-o zi de 13, care nu a fost extrem de ghinionistă, am scăpat de codul galben de ploi cu o ploaie ușoară și scurtă, amenințarea cu prezența ursului nu s-a concretizat faptic și dulăi de la stână au rămas nemâncați.
4. Video dronă 4k - Hoinăreală prin Fundățica
În continuare te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube filmat cu drona de pe acest traseu. Dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.
5. Ce mai poți vizita în zonă?
În zonă mai poți parcurge: Traseul ecoturistic T8 – Pe culmea Bisericuței, Traseul ecoturistic T9 – La Amfiteatru, sau poți explora satele turistice Măgura și Peștera sau Poiana Mărului.
Mai multe atracții turistice fabuloase din județul Brașov aici sau din Transilvania aici.
6. Unde ne-am cazat?
Am vrut să păstrăm în minte aceste peisaje divine și să venim în completare cu o cazare deosebită. Cabana 365 este de tip A-frame, cu o vedere spectaculoasă spre munții Piatra Craiului, Bucegi și spre satele Peștera și Măgura.
Dacă ar fi să descriu această locație într-un singur cuvânt, aș spune că este foarte hygge. Hygge este un cuvant danez ce s-ar traduce în română ca “biniște”, descrie o stare de bine amestecată cu fericire, liniște, căldură și simplitate, stări influențate de mai mulți factori.
Natura, geamurile mari, lumina naturală, lumânările, șemineul, soba de teracotă, texturile naturale, păturicile pufoase, colțișorul de citit, băuturile calde, toate aceste lucruri creează această atmosferă nordică, care se spune că ar fi secretul fericirii.
Mai multe detalii despre Cabana 365 am scris în acest articol: https://instatravel.ro/ cabana-365-moieciu-de-jos/
Rezervă Cabana 365 pe Booking aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Parcurge traseul ecoturitic T4 și împărtășește experiența cu noi pe Instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag @alinalicuriceanu.
Sursă de informare: www.poartacarpatilor.ro
Ce de frumusețe! Mulțumim pentru sfaturile cu privire la traseu.
Cu mare drag!