Weekendul trecut ne-am ascuns de caniculă la poalele munților Gurghiu, într-un camping situat chiar lângă Barajul Zetea – o locație fabuloasă, dar foarte puțin cunoscută. Noi am aflat despre ea în timp ce exploram acum câteva săptămâni alte obiective din județul Harghita.
Peisajele sunt aproape sălbatice, aerul este extrem de curat, apa lacului revigorantă, iar seara am fost răsplătiți cu un cer cu milioane de stele.
Cum ajungi la Barajul Zetea?
Barajul Zetea este situat în satul Sub Cetate din comuna Zetea, județul Harghita, aflat la o distanță de doar 11 km de Odorheiu Secuiesc, 52 km de Miercurea Ciuc, respectiv 127 km de Brașov. Drumul până la locație este asfaltat.
Barajul Zetea a fost finalizat în anul 1992, scopul principal al acestuia este de a proteja localitățile aflate în Valea Târnavei Mari de inundații, iar scopul secundar este de a asigura debitul normal al apei în caz de secetă. Lacul artificial are o lungime de 2.6 km și 400-600 metri lățime.
Camping Barajul Zetea - Szencsed Panzio
Campingul pe care l-am găsit aparține de Pensiunea Szencsed Panzio (exact așa îl găsești pe Google Maps) și este situat chiar la baza lacului Zetea.
Angajații vorbesc în maghiară, dar se descurcă bine și cu româna. În schimb, în ceea ce privește turiștii, cred că eram doar 2 grupuri în tot campingul care vorbeau în română, ne-am simțit exact ca într-un city brek, pe noi nu ne-a deranjat acest aspect.
Din punctul meu de vedere locația este un mix între camping și off camping (mai mult spre off), dar mie îmi place să fie așa pentru că păstrează vibe-ul acela puțin sălbatic, dar îți oferă minimul de condiții și siguranță.
În incintă se regăsește Pensiunea Szencsed situată foarte aproape de șosea, lângă aceasta este amenajat un salon de evenimente, urmat de o zonă imensă dedicată rulotelor și corturilor, cu o vedere spectaculoasă spre lac.
Locurile la umbră sunt destul de limitate și se ocupă destul de repede dimineața, însă la soare este loc suficient pentru toată lumea.
Așa cum spuneam, campingul are vedere și ieșire către lac, unde este amenajat și un ponton de către cei de la Pălăria Verde – centru de închiriere SUP/Mega SUP, caiac simplu/dublu, hidrobicicletă, barcă, etc, pe care le poți închiria la prețuri extrem de bune.
Deși campingul nu excelează prin amenajare, locația în care este amplasat compensează foarte mult. Peisajul este foarte frumos, intrarea în apă este foarte lină, fiind potrivită și pentru copii.
Ține cont că vei avea nevoie neapărat de încălțări speciale pentru plajă și apă, orice model de aici este perfect, deoarece pe jos sunt pietre și/sau mâl.
Activități permise
Această locație este potrivită pentru familii sau grupuri de prieteni datorită activităților foarte diverse pe care le poți desfășura.
Pescuitul este permis pe timp de zi, dar este necesar să îți cumperi un bilet în valoare de 30 de lei, mai multe detalii aici.
Poți face plajă la soare, de asemenea scăldatul este încă permis.
Dacă vrei să încerci să te plimbi cu caiacul, cu SUP-ul, cu hidrobicicleta sau cu barca, toate sunt la îndemână! Am povestit aici cum a fost prima mea experiență cu caiacul și SUP-ul pe Lacul Zetea, dar și detalii legate de program și prețuri: https://instatravel.ro/cu-caiacul-si-sup-ul-pe-lacul-zetea-2022
Tarif Camping Barajul Zetea | Szencsed Panzio
Am plătit doar 25 lei/noapte/cort, fără alte costuri percepute pentru fiecare persoană sau mașină. Este cel mai ieftin camping în care am ajuns noi până acum.
Facilități Camping Barajul Zetea | Szencsed Panzio
În camping am avut la dispoziție 2 toalete (una pentru femei și una pentru bărbați), fiecare cu câte 2 wc-uri, 1 duș și 2 chiuvete. Curățenia de la grupul sanitar a fost acceptabilă, dar nu sclipitoare.
Din loc în loc sunt amplasate destul de multe toalete ecologice, dar din nu știu ce motiv erau încuiate, probabil sunt deschise doar în caz de avarie la grupul sanitar principal, nu m-a deranjat deloc asta, probabil dacă ar fi fost folosite ar fi mirosit urât de la ele.
Problema pe care am întâmpinat-o a fost că dușul era mai mereu încuiat pe motiv că nu au suficientă apă, dacă aș fi știut acest aspect mi-aș fi luat la mine un duș portabil pentru camping și eventual și un cort tip cabină pentru duș. Cred că asta se întâmplă des pentru că am văzut la mai multe persoane în camping astfel de dușuri.
Există restaurant de unde îți poți achiziționa băuturi sau poți servi masa.
De asemenea îți poți pregăti singur mâncarea, focul este permis în mai multe locuri, dar trebuie să vii cu grătarul/ceaunul de acasă ori să faci chestii în jar. Spre exemplu noi ne-am făcut cartofi copți (înfășurați în staniol) și cârnăciori (pe țepușe de frigărui din inox), iar la desert Marshmallow.
Nu există bucătărie comună, foișor sau alte zone amenajate pentru servit masa. Nu vei găsi șezlonguri, umbreluțe sau alte lucruri comerciale de genul acesta.
Un alt aspect foarte important este că nu vei avea semnal la telefon sau acces wi-fi! Pentru mine a fost o pauză bine meritată, în plus m-am putut concentra pe frumusețea locurilor.
În concluzie noi am plecat foarte relaxați din acest camping și vom reveni cu siguranță (dar cu un duș portabil la noi) . Recomand locația în mod special acelora care adoră activitățile turistice pe apă, dar și iubitorilor de natură și peisaje sălbatice.
Dacă te deranjează praful, insectele, te îngrozește ideea de a vedea un șerpișor sau de a sta fără semnal la telefon, atunci este posibil să nu fie o locație potrivită pentru tine.
Te invit să vizionezi și clipul postat pe canalul nostru de YouTube filmat cu drona. Dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.
Descoperă alte campinguri aici: https://instatravel.ro/camping/
Ce mai poți face în zonă?
Dacă ai la dispoziție mai multe zile, îți recomand să o iei spre Odorheiu Secuiesc, respectiv spre Praid. Noi ne-am îndrăgostit de aceste meleaguri! Am vizitat Parcul Mini Transilvania, Statuia Inima lui Isus, Dealul Melcului, Casa Fluturilor, Canionul de sare, Salina Praid și multe alte atracții turistice de poveste din județul Harghita, am povestit aici despre ele: https://instatravel.ro/9-locuri-de-vizitat-in-harghita-intr-o-zi/
Într-un alt weekend am vizitat atracțiile turistice din Miercurea Ciuc și împrejurimi: https://instatravel.ro/5-atractii-turistice-miercurea-ciuc/
Dacă vrei să te relaxezi, îți pot recomanda 2 SPA-uri în zonă. Anul trecut am fost pentru prima dată la Wellness Tușnad: https://instatravel.ro/wellness-tusnad-spa-baile-tusnad-21/, iar anul acesta am fost la Grand Santerra SPA https://instatravel.ro/balvanyos-resort-grand-santerra-spa-22/.
Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș sunt de asemenea 2 obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi. Nouă ne-au plăcut tare mult, ambele presupun o plimbare lejeră prin natură. Mai multe detalii găsești aici: https://instatravel.ro/lacul-sfanta-ana-regulament-de-vizitare-21/ și aici https://instatravel.ro/tinovul-mohos-sit-natura-2000/
Dacă vrei să faci un traseu îți recomand Cheile Vârghișului, vei traversa 9 poduri și vei putea explora 3 peșteri. Am scris mai multe despre acest traseu aici: https://instatravel.ro/traseu-cheile-varghisului-9-poduri-si-3-pesteri/
Altă cazare în satul Sub Cetate
Cabana Varlak se află în apropierea barajului Zetea și reprezintă o alegere minunată dacă nu vrei să stai la cort în camping. Până la lac sunt 5 min de mers cu mașina.
Ai acces la ciubăr, saună și zonă de stat la plajă. Alte facilități: zonă de grătar, o bucătărie echipată complet, acces wi-fi, restaurant.
Rezervă o cabana Varlak pe Booking aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Campează la Barajul Zetea și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.