Satul Viscri – 10 Atracții și obiective turistice de vizitat

Satul Viscri ©instatravel.ro
Satul Viscri

Viscri este un sat mic, populația nu depășește câteva sute de locuitori, dar atrage anual zeci de mii de turiști, datorită faptului că este unul dintre cele mai frumoase sate săsești din Transilvania și care aparține Patrimoniului Mondial UNESCO.

Imediat ce faci primul pas aici te simți ca într-un muzeu imens în aer liber. Fiecare căsuță spune o poveste, fiecare localnic te întâmpina cu zâmbetul pe buze, iar gâștele care aleargă pe ulițe întregesc tabloul pitoresc.

Cu toate acestea unii turiști nu adoră ideea de sat, de ulițe neasfaltate sau praful li se pare grotesc, astfel satul Viscri a devenit un subiect foarte controversat pe internet.

Recomandarea mea este să nu îți faci alte așteptări și să te gândești bine dacă ți-ar plăcea să descoperi pe jos, un sat autentic, pitoresc unde animalele vor circula libere pe lângă tine și în care se fac eforturi pentru a păstra vii diverse tradiții și obiceiuri.

Ia în considerare și faptul că nu este ca la oraș să găsești totul la îndemână, dacă vrei să servești masa sau să te cazezi va trebui să îți faci rezervare din timp, iar prețurile ți se pot părea puțin piperate.

Viscri este despre experiență și nu despre confort. Mi-aș dori să se facă eforturi de repopulare, protejare și conservare și în alte sate din România.

În continuare am să îți prezint ce am vizitat noi în Viscri în doar 1 zi!

Ce poți vizita în satul Viscri?

Am lăsat mașina în parcarea amenajată de la marginea satului. De acolo am luat-o pe poteca amenajată care ne-a scos chiar în centrul satului la primul obiectiv turistic pe care l-am vizitat: Cetatea și biserica fortificată Viscri. Iată ce poți vedea aici:

Cetatea Viscri
Cetatea Viscri
Viscri

1. Biserica fortificată din Viscri

Construcția bisericii fortificate din Viscri a fost începută de către secui în anii 1100, inscripțiile pietrelor de mormânt din cimitirul care înconjoară biserica atestând acest fapt. În anul 1185 sașii au colonizat biserica, secuii fiind nevoiți sa părăsească satul și să se stabilească în sud-estul Transilvaniei.

Biserica a dat și numele localității, fiind una dintre cele mai impresionante biserici din Transilvania.

Biserica și Cetatea Fortificată Viscri
Biserica fortificată © instatravel.ro

Cristelnița este principala atracție a bisericii. Făcută din piatra unui capiteliu romanic din sec. XIII, venerabila cristelniță stă așezată pe o sectiune de coloană monumentală. Se spune că amândouă provin din capela Alba Ecclesia, prima biserică a locului.

Biuserica Viscri
Biserica fortificată

2. Turnul bisericii fortificate

Primele turnuri au fost adăugate bisericii în jurul anului 1525. În secolul al XVIII-lea, a fost construit cel de-al doilea zid de apărare precum și un coridor acoperit pentru depozitarea porumbului. 

Din unul dintre turnurile fortificației se urcă pe un culoar foarte îngust, urmat de câteva scări de lemn și poate fi admirată panorama satului, cu dealuri şi pajiști, precum şi acoperișurile autentice ale caselor şi șurilor. Priveliștea din turn este wow!

Priveliștea din turn © instatravel.ro
Turnul bisericii fortificate din Viscri
Priveliștea din turn Viscri © instatravel.ro
Priveliștea din turn
Priveliștea din turn Viscri © instatravel.ro
Priveliștea din turn

3. Muzeul

Muzeul se află tot în incinta bisericii fortificate și deține obiecte foarte interesante. Privind vechile lăzi ale vecinătăților, vei afla detalii relevante despre organizarea comunităților săsești. Muzeul mai deține, printre altele, cutii ale breslelor și diverse unelte, piese de mobilier, porturi tradiționale, etc.

Muzeu Viscri
Muzeu Viscri © instatravel.ro

4. Camera slăninei

Această cameră este interesantă prin prisma tradiției păstrării slăninei, un obicei străvechi care a facut parte din viața comunității până în anii ’90.

5. Expoziția de teracotă

Noi am avut norocul să prindem și expoziția de teracotă de la Mediaș. Piesele expuse datează din 1906 până în prezent și sunt adevărate opere de artă. Fiecare cahlă este turnată, finisată, glazurată și pictată manual. 

Despre cuptorul de cahle se spune că este unul dintre cele mai reprezentative artefacte din civilizația românească, un artefact capabil să redea evenimente și schimbări petrecute la nivelul societății din punct de vedere etnic, politic, social și economic.

Expoziția de teracotă Mediaș- Viscri
Expoziția de teracotă Mediaș
Biserica fortificată Viscri – Program de vizitare 

Cetatea și Biserica fortificată Viscri pot fi vizitate zilnic în intervalul 10:00-13:00 și 14:00-17:30.

Biserica fortificată Viscri – Tarif de vizitare 

Prețul unui bilet este de 12 lei și include toate cele 5 obiective turistice prezentate mai sus.

* Informațiile privind tariful sau programul de vizitare sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.

Ce mai poți face în satul săsec Viscri?

6. Plimbă-te pe ulițele satului

Nu ai cum să pleci din Viscri fără să te plimbi pe jos și să admiri frumusețea fațadelor caselor restaurate. Atmosfera satului este minunată și relaxantă, îmbinând grozav mediul turistic cu cel la satului tradițional. Rațele și gâștele aleargă libere pe drum, făcând din acest sat o experiență unică pentru turiștii care vin din marile orașe.

Singura soluție prin care poți diferenția casele localniclor de unitățile de cazare sau restaurante este să consulți cele 2 panouri informative de la intrarea din sat, pentru că nu există alte panouri luminoase, afișe sau orice altceva care ar distruge imaginea satului tradițional autentic.

Plimbare relaxantă pe străzile satului Viscri © instatravel.ro
Plimbare relaxantă pe străzile satului Viscri © instatravel.ro
Plimbare relaxantă pe străzile satului Viscri © instatravel.ro
Viscri

7. Descoperă meșteșugul pâslei

Un grup de femei au re-înviat meșteșugul producerii artizanale a pâslei. Ele confecționează apoi pălării și papuci. Totul este făcut de mână. Vei vedea la porți obiecte pentru vânzare.

Ocazional se organizează vizite-seminar la atelierul de pâslă. Pe parcursul a circa 2 ore, artizana prezentă și explică toate fazele de lucru, de la lâna simplă de oaie până la papucii sau pălăria de pâslă. Vei înțelege cum să deosebești obiectele bine făcute față de acelea mai puțin lucrate.

Aceste vizite trebuie rezervate cu minimum 10 zile în avans. Pregătirea seminarului necesită pregătirea mai multor faze de lucru. 

Meșteșugul pâslei Viscri
Meșteșugul pâslei

8. Vizitează atelierul fierarului

Este un fierar bun. Nu face doar potcoave, ci confecționează chiar și balamale artistice pentru ferestre și uși. Este interesant de urmărit, pentru că totul este făcut din ciocan, fără scule moderne, electrice. Îl găsesști la numărul 228, în apropierea parcării.

9. Echitație pe dealuri

Natura înconjurătoare surprinde prin varietate. Minunatele pajiști sunt mărginite de păduri umbroase de stejar și fag. Colinele blânde sunt străbătute de poteci care invită la plimbare. De primăvara până toamna păsări de tot felul ciripesc de dimineața până seara. 

Dacă vrei să faci echitație pe dealuri pentru a descoperi farmecul naturii vei găsi căluții imediat cum te dai jos din mașină, centrul de echitație fiind situat chiar lângă parcare.

10. Fă un tur pe bicicletă

Dacă ai bicicleta cu tine în timpul care ți-a mai rămas bucură-te de aceste locuri grozave într-o plimbare relaxantă pe pista amenajată. Aceasta pornește chiar de lângă biserica ortodoxă.

Video dronă 4k din satul Viscri

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Cum ajungi în satul Viscri?

Satul Viscri se află în județul Brașov, cam la o oră distanță de mers cu mașina de orașul Brașov, în drum spre Sighișoara, imediat după Rupea, faceți stânga către comuna Dacia. De acolo sunt circa 8 km până la Viscri, drumul este foarte bun, a fost asfaltat până la intrarea în sat, ceea ce a fost o surpriză extrem de plăcută.

Viscri
Hartă Obiective și Atracții turistice Viscri

Imediat cum intri în sat trebuie să urmezi indicatorul către parcare, situată cam la 100m de strada principală, vezi harta de mai sus. 

Parcarea este GRATUITĂ și este OBLIGATORIU să parchezi doar în spațiul special amenajat. Este soluția prin care farmecul locului se păstrează autentic, altfel nu ar fi decât o uliță de mini București în care turiștii s-ar claxona și enerva. 

Mașinile înseamnă zgomot, poluare, praf și stres pentru animale și localnici, iar Viscri este despre liniște și ulițe pline de copii și animale de toate felurile. 

Îți recomand să faci un circuit al satului Viscri,  din parcare trebuie să o iei pe traseul special amenajat, prin spatele curților, iar la întoarcere să vii pe drumul principal, așa nu vei rata nimic din ceea ce oferă Viscri! La intrarea în sat găsești acest panou informativ.

Viscri
Traseu amenajat din parcare
Viscri

Unde te cazezi în Viscri?

Viscri 44

Viscri 44 este o casă în stil rural, situată în satul pitoresc Viscri, la 50 de metri de biserica medievală fortificată.

Cel mai apropiat oraş important, Rupea şi gara acestuia, se află la 15 km.

Fă o rezervare pe Booking aici.

Viscri 44 cazare
Cazare Viscri 44
Viscri 44 cazare
Cazare Viscri 44

Experience Transylvania Viscri 161B

Experience Transylvania Viscri 161B este situată în Viscri la o distanță de doar 500 m de cetate. Oferă parcare gratuită.

Apartamentul este compus din 1 dormitor, un living room, o bucătărie echipată complet și 1 baie.

Fă o rezervare pe Booking aici.

Experience Transylvania Viscri 161B
Cazare Experience Transylvania Viscri 161B

Caută aici altă cazare în Viscri

Booking.com

Unde mănânci în Viscri?

Viscri32 – una din poveștile frumoase ale satului

În mijlocul satului Viscri, era o casă cu patru ferestre îndreptate către soarele dimineții, care a rămas goală timp de 15 ani. Aceasta era casa lui Johann Dootz de la numărul 32, unde doi tineri au decis să se mute fără prea multe planuri în iarna înzăpezită a anului 2016.

Și-au vândut agoniselile de la oraș și au venit la Viscri pentru a-și încetini ritmul de trai și a-și schimba modul de viață, pentru a se implica în comunitatea satului și pentru a trăi mai sănătos.

După o restaurare plină de aventuri, folosind materiale și tehnici tradiționale și meșteri locali, au reușit să redea farmecul celor două camere originale, oferindu-le, în același timp, confort contemporan și o atmosferă romantică.

Restaurant Viscri32
Restaurant Viscri32

Au călătorit în Transilvania căutând mobilier și decorațiuni vechi, au restaurat mobilă, ferestre, ziduri de piatră și au construit sobe pictate. Au refăcut hambarul din lemn de la 1869 și au finalizat Șura Albă de lângă livadă, în care au puteți găsi acum un mic restaurant Slow Food. 

Ingredientele sunt adunate de la familii de producători din zonă, rețetele transilvănene sunt gătite așa cum făceau bunicii Marei sau ușor reinterpretate, echipa e formată doar din oameni din sat și atmosfera e prietenoasă ca focul care arde în șemineul din șură în lunile reci.

Cum a devenit satul Viscri un sat renumit?

Prințul Charles a ajuns prima dată în localitățile din Transilvania în primăvara anului 1998. A fost suficientă o singură vizită pentru a se îndrăgosti total și definitiv de această parte de țară.

În 2006, Prințul de Wales a cumpărat prima casă țărănească în satul Viscri, cu scopul clar de a-i încuraja și pe alții să i se alăture în efortul de a salva patrimoniul arhitectural medieval din sudul Transilvaniei. 

Casa, construită la sfârșitul anilor 1700, urmărește tiparul clasic al unei așezări rurale săsești. Gospodăria inițială avea două case de locuit, anexe, o șură și o grădină de legume.

În 2015, când a fost fondată Fundația Prințul de Wales România, această casă a devenit sediul organizației caritabile. Și tot atunci a început un program de restaurare, reparații capitale și extindere. 

Fosta șură a fost transformată într-o sală de curs, o bibliotecă și o cafenea, apoi s-au adăugat o bucătărie nouă la standarde moderne de igienă și două dormitoare noi în pod. Casa ii poartă astăzi doliu.

Viscri

Multe gospodării tradiționale au putut fi salvate și restaurate începând cu anul 1999. Mihai Eminescu Trust a implementat în Viscri mai mult de 300 de proiecte, a restaurat clădiri, a pavat drumuri, a oferit un autobuz pentru transportul elevilor la școală şi a susținut dezvoltarea antreprenorială locală.

În sat există două fierării și un cuptor pentru producerea de cărămidă, țiglă şi var iar în curând va funcţiona şi o bucătărie comunitară, unde se vor produce gemuri şi conserve locale. Oamenii din Viscri sunt recunoscuți pentru îndeletniciri precum broderia, țesutul, împletitul coșurilor, prepararea gemurilor, vinurilor sau a pâinii.

Zona a căpătat un potențial turistic fantastic, mai ales după apariția, în 2011, a documentarului Wild Carpathia, în care Prințul Charles, pur și simplu își asumă rolul de ambasador îndrăgostit iremediabil de România.


În prezent, satul Viscri, este foarte renumit în topul destinațiilor din România, atât în țară, cât și peste hotare. Atrage anual zeci de mii de turiști și nume celebre din România, care au cumparat și salvat câte o casă aici, aflată în prag de degradare, restaurându-le.

Și tu poți susține comunitățile locale! Vizitează satele din România, investește și salvează o casă aflată în pericol. Cumpără produse fabricate în România, alege legumele și lactatele din piețe autohtone.

CĂLĂTORIA TA ÎNCEPE ACUM!

Descoperă Satul Viscri și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Autor Articol: © Alina Licuriceanu
Foto:© alinalicuriceanu

Sursă de documentare: www.viscri-info.ro

1 thought on “Satul Viscri – 10 Atracții și obiective turistice de vizitat”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top