Despre Satul Viscri – cel mai renumit sat din Transilvania

Situat în pitorescul județ Brașov din inima Transilvaniei, satul Viscri te invită să pătrunzi într-o lume autentică și plină de istorie. Acest mic sat săsesc a captivat inimile turiștilor din întreaga lume cu peisajele sale pitorești și cu atmosfera sa liniștită și fermecătoare.

În acest articol am să-ți povestesc despre cum a ajuns acest sat atât de celebru și am să îți las câteva motive pentru care ar trebui să vizitezi acest loc.

Biserica Fortificată din Viscri

1. Cum ajungi în satul Viscri?

Satul Viscri se află în județul Brașov, cam la o oră distanță de mers cu mașina de orașul Brașov, în drum spre Sighișoara, imediat după Rupea, trebuie să faci stânga către comuna Dacia. De acolo sunt circa 8 km până la Viscri, drumul este foarte bun, a fost asfaltat până la intrarea în sat, iar de acolo pavat cu piatră cubică până în parcarea pentru vizitatori.

Imediat cum intri în sat trebuie să urmezi indicatorul către parcare, situată cam la 100m de ulița principală.

Parcarea este GRATUITĂ și este OBLIGATORIU să parchezi doar în spațiul special amenajat. Este soluția prin care farmecul locului se păstrează autentic, altfel nu ar fi decât o uliță de mini București în care turiștii s-ar claxona și enerva. 

Viscri

2. Impresii de călătorie

Imediat ce faci primul pas aici te simți ca într-un muzeu imens în aer liber. Fiecare căsuță spune o poveste, fiecare localnic te întâmpina cu zâmbetul pe buze, iar gâștele care aleargă pe ulițe întregesc tabloul pitoresc.

Cu toate acestea unii turiști nu adoră ideea de sat, de ulițe neasfaltate sau praful li se pare grotesc, astfel satul Viscri a devenit un subiect foarte controversat pe internet.

Recomandarea mea este să nu îți faci alte așteptări și să te gândești bine dacă ți-ar plăcea să descoperi pe jos, un sat autentic, pitoresc, unde animalele vor circula libere pe lângă tine și în care se fac eforturi pentru a păstra vii diverse tradiții și obiceiuri.

Ia în considerare și faptul că nu este ca la oraș să găsești totul la îndemână, dacă vrei să servești masa sau să te cazezi va trebui să îți faci rezervare din timp, iar prețurile ți se pot părea puțin piperate.

Viscri este despre experiență și nu despre confort. Mi-aș dori să se facă eforturi de repopulare, protejare și conservare și în alte sate din România.

Biserica fortificată din Viscri

Viscri, cunoscut și sub numele de Weisskirch în limba germană, este celebru în întreaga lume pentru biserica sa fortificată, care este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Această bijuterie arhitectonică medievală este un punct de reper al satului și își impresionează vizitatorii cu zidurile sale masive și turnul impunător.

Construcția bisericii a fost începută de către secui în anii 1100, inscripțiile pietrelor de mormânt din cimitirul care înconjoară biserica atestând acest fapt. În anul 1185 sașii au colonizat biserica, secuii fiind nevoiți sa părăsească satul și să se stabilească în sud-estul Transilvaniei.

Biserica a dat numele localității, fiind una dintre cele mai impresionante biserici din Transilvania.

Cetatea Viscri
Cetatea Viscri
Biserica Fortificată din Viscri
Biserica și Cetatea Fortificată Viscri

Cristelnița este principala atracție a bisericii. Făcută din piatra unui capiteliu romanic din sec. XIII, venerabila cristelniță stă așezată pe o secțiune de coloană monumentală. Se spune că amândouă provin din capela Alba Ecclesia, prima biserică a locului.

Biuserica Viscri
Biserica fortificată

Primele turnuri au fost adăugate bisericii în jurul anului 1525. În secolul al XVIII-lea, a fost construit cel de-al doilea zid de apărare precum și un coridor acoperit pentru depozitarea porumbului. 

Din interiorul bisericii se poate urca pe un culoar foarte îngust în unul dintre turnurile fortificației de unde poate fi admirată panorama satului, cu dealuri şi pajiști, precum şi acoperișurile autentice ale caselor şi șurilor. Priveliștea din turn este wow!

Priveliștea din turn © instatravel.ro
Turnul bisericii fortificate din Viscri
Priveliștea din turn Viscri © instatravel.ro
Priveliștea din turn
Priveliștea din turn Viscri © instatravel.ro
Priveliștea din turn
Biserica Fortificată din Viscri

Casele tradiționale săsești

Cu toate acestea, Viscri este mult mai mult decât o biserică fortificată. Satul te întâmpină cu case tradiționale săsești în culori pastelate și străzi pietruite, unde timpul pare să se fi oprit în urmă cu secole. O plimbare prin aceste încântătoare străduțe îți oferă o incursiune în viața autentică săsească, unde oamenii păstrează încă tradițiile și obiceiurile lor strămoșești.

Singura soluție prin care poți diferenția casele localniclor de unitățile de cazare sau restaurante este să consulți cele 2 panouri informative de la intrarea din sat, pentru că nu există alte panouri luminoase, afișe sau orice altceva care ar distruge imaginea satului tradițional autentic.

Viscri
Hartă Obiective și Atracții turistice Viscri
Plimbare relaxantă pe străzile satului Viscri © instatravel.ro
Satul Viscri
Satul Viscri
Plimbare relaxantă pe străzile satului Viscri © instatravel.ro
Viscri

Îți recomand să faci un circuit al satului Viscri,  din parcare trebuie să o iei pe traseul special amenajat, prin spatele curților, iar la întoarcere să vii pe drumul principal, așa nu vei rata nimic din ceea ce oferă satul. 

Aici am scris un articol cu top 10 atracții și obiective turistice pe care să le vizitezi dacă ajungi prin Viscri: https://instatravel.ro/ satul-viscri-obiective-turistice/

3. Cum a devenit satul Viscri un sat atât de renumit?

Regele Charles a ajuns prima dată în localitățile din Transilvania în primăvara anului 1998. A fost suficientă o singură vizită pentru a se îndrăgosti total și definitiv de această parte a țării noastre.

În 2006 a cumpărat prima casă țărănească în satul Viscri, cu scopul clar de a-i încuraja și pe alții să i se alăture în efortul de a salva patrimoniul arhitectural medieval din sudul Transilvaniei. 

Casa, construită în anul 1875, urmărește tiparul clasic al unei așezări rurale săsești. Gospodăria inițială avea două case de locuit, anexe, o șură și o grădină de legume.

În 2015, când a fost fondată Fundația Prințul de Wales România, această casă a devenit sediul organizației caritabile. Și tot atunci a început un program de restaurare, reparații capitale și extindere. 

Fosta șură a fost transformată într-o sală de curs, o bibliotecă și o cafenea, apoi s-au adăugat o bucătărie nouă la standarde moderne de igienă și două dormitoare noi în pod.

Viscri
Satul Viscri - Casa Regelui Charles
Satul Viscri - Casa Regelui Charles
Satul Viscri - Casa Regelui Charles

Multe gospodării tradiționale au putut fi salvate și restaurate începând cu anul 1999. Mihai Eminescu Trust a implementat în Viscri mai mult de 300 de proiecte, a restaurat clădiri, a pavat drumuri, a oferit un autobuz pentru transportul elevilor la școală şi a susținut dezvoltarea antreprenorială locală.

În sat există două fierării și un cuptor pentru producerea de cărămidă, țiglă şi var, iar în curând va funcţiona şi o bucătărie comunitară, unde se vor produce gemuri şi conserve locale. Oamenii din Viscri sunt recunoscuți pentru îndeletniciri precum broderia, țesutul, împletitul coșurilor, prepararea gemurilor, vinurilor sau a pâinii.

Zona a căpătat un potențial turistic fantastic, mai ales după apariția, în 2011, a documentarului Wild Carpathia, în care Regele Charles, pur și simplu își asumă rolul de ambasador îndrăgostit iremediabil de România.

În prezent, satul Viscri, este foarte renumit în topul destinațiilor din România, atât în țară, cât și peste hotare. Atrage anual zeci de mii de turiști și nume celebre din România, care au cumparat și salvat câte o casă aici, aflată în prag de degradare, restaurându-le.

Și tu poți susține comunitățile locale! Vizitează satele din România, investește și salvează o casă aflată în pericol. Cumpără produse fabricate în România, alege legumele și lactatele din piețe autohtone.

4. Viscri 32 – una din poveștile frumoase ale satului

În mijlocul satului Viscri, era o casă cu patru ferestre îndreptate către soarele dimineții, care a rămas goală timp de 15 ani. Aceasta era casa lui Johann Dootz de la numărul 32, unde doi tineri au decis să se mute fără prea multe planuri în iarna înzăpezită a anului 2016.

Și-au vândut agoniselile de la oraș și au venit la Viscri pentru a-și încetini ritmul de trai și a-și schimba modul de viață, pentru a se implica în comunitatea satului și pentru a trăi mai sănătos.

După o restaurare plină de aventuri, folosind materiale și tehnici tradiționale și meșteri locali, au reușit să redea farmecul celor două camere originale, oferindu-le, în același timp, confort contemporan și o atmosferă romantică. În prezent aici există cazarea denumită Viscri 32.

Viscri 32
Viscri32
Viscri 32

Au călătorit în Transilvania căutând mobilier și decorațiuni vechi, au restaurat mobilă, ferestre, ziduri de piatră și au construit sobe pictate. Au refăcut hambarul din lemn de la 1869 și au finalizat Șura Albă de lângă livadă, în care acum poți găsi un mic restaurant Slow Food

Ingredientele sunt adunate de la familii de producători din zonă, rețetele sunt gătite așa cum făceau bunicii Marei sau ușor reinterpretate, echipa e formată doar din oameni din sat și atmosfera e prietenoasă ca focul care arde în șemineul din șură în lunile reci.

Restaurant Viscri32
Restaurant Viscri32
Viscri 32
Viscri 32

5. Video dronă 4k din satul Viscri

Pentru a înțelege și mai bine frumusețea satului Viscri te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

6. Unde te cazezi în Viscri?

Dacă vrei să trăiești o experiență autentică, poți opta pentru o cazare într-una dintre pensiunile tradiționale ale satului, unde vei fi primit cu ospitalitate și vei avea ocazia de a savura bucate tradiționale săsești. Poți explora împrejurimile pe jos sau cu bicicleta, descoperind satele vecine și peisajele spectaculoase.

Viscri 32

Viscri 32 oferă cazare în mai multe spații de cazare situate la numărul 32. Toate camerele sunt tradiționale și beneficiază de facilități moderne.

Vezi opțiunile pe Booking aici.

Viscri 32
Viscri 32

Experience Transylvania Viscri 161B

Experience Transylvania Viscri 161B este situată în Viscri la o distanță de doar 500 m de cetate. Oferă parcare gratuită.

Apartamentul este compus din 1 dormitor, un living room, o bucătărie echipată complet și 1 baie.

Fă o rezervare pe Booking aici.

Experience Transylvania Viscri 161B
Experience Transylvania Viscri 161B

Viscri 9

Viscri 9 a fost renovată în anul 2016 și se află chiar lângă casa Prințului Charles’s. Este un loc minunat pentru a petrece câteva zile de vacanță, într-un sat cât se poate de pitoresc.

Rezervă această cazare pe Booking aici.

Viscri 9
Viscri 9
Viscri 9

Viscri 44

Viscri 44 este o casă în stil rural, situată în satul pitoresc Viscri, la doar 15 km de Rupea. Timp de 2 ani aici au avut loc lucrări de renovare, iar din anul 2021 își așteaptă turiștii cu tot ce este mai bun din punct de vedere tradiții, farmec rural și confort. 

Dacă vrei să descoperi Viscri 44 rezervă o cameră pe Booking aici.

Viscri 44 cazare
Viscri 44
Viscri 44 cazare

În concluzie, satul Viscri este o destinație de neuitat pentru cei care caută autenticitate și conexiune cu natura și istoria. Cu peisaje impresionante, biserici fortificate și atmosfera sa rurală autentică, Viscri reprezintă un refugiu perfect pentru cei care doresc să evadeze din agitația orașului și să se bucure de farmecul tradițiilor transilvănene.

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Satul Viscri și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Sursă de documentare: www.viscri-info.ro

5 thoughts on “Despre Satul Viscri – cel mai renumit sat din Transilvania”

  1. ft frumos vreau sa vin cu familia sa l vad in realitate sintem din calimanesti vilcea va dorim multa sanatate si mult succes in ce ace faceti

  2. Șerban Marcela

    Ar fi important sa existe transport in comun din Brașov, din Sighisoara până la Viscri. Oricât ar părea de ciudat în zilele noastre, exista turiști care nu au mașină.Plus că de la o vârstă nu mai conduc. De exemplu, pe mine mă bate gândul să vin cu trenul până la gara Rupea și apoi, 15 km, cu „ia-mă nene”, sau pe jos. Zic și eu, poate vreo firma de transport sa ducă turiștii dimineață din Brașov și din Sighisoara și retur după amiază.

  3. Sunt multi vârstnici care vizitează satul Viscri.
    Ar trebui niste bănci pe alei unde sa ne tragem sufletul.
    In rest totul impecabil.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top