În urmă cu 2 ani am ajuns pentru prima dată în Munții Măcinului, am fost fermecată pe loc de peisajele superbe și de flora bogată de pe aceste meleaguri.
De atunci am rămas cu gândul să revin aici în perioada în care înfloresc minunații bujori sălbatici, cele mai parfumate flori de la sfârșitul primăverii, care ne încântă privirile doar 10 zile pe an.
Aceste plante au supravițuit de pe vremea Erei Glaciare și sunt cele mai vechi plante de la noi. Bujorul sălbatic poate fi admirat în doar 5-6 rezervații, dintre care noi am ales rezervația din Munții Măcin.
ATENȚIE! Florile nu se rup, florile se miros și se admiră!
Bujorul sălbatic românesc este o specie protejată prin lege, pe cale de dispariție și este ilegal să îl rupi.
Unde și când se găsesc bujori sălbatici în Munții Măcinului?
România serbează ziua Bujorului în data de 15 mai, dar această dată nu reprezintă o garanție dacă vrei să îi admiri pe cei sălbatici, înflorirea fiind influențată direct de condițiile meteo.
Am urmărit și noi îndeaproape toate postările din zonă pentru a ne asigura că nu îi ratăm și am concis că pe 13 mai ar fi perfect să plecăm în explorare.
Rezervația naturală de bujori sălbatici din munții Măcinului este renumită pentru peisajele cu zeci de mii de bujori din această perioadă, dar și pentru numărul mare de broscuțe dobrogene care trăiesc aici.
Cel mai potrivit traseu tematic pe care vei găsi aceste flori gingașe și multe broscuțe este traseul Cozluk, însă ele mai pot fi întâlnite și pe traseul care duce pe vârful Țuțuiatu sau pe Dealul cu Drum.
Traseu Cozluk - Munții Macinului
Munții Măcinului aparțin de Munții Dobrogei, accesul se face prin comuna Greci din județul Tulcea.
Traseul Cozluk începe de la Centrul de vizitare – Parcul Național Munții Măcinului, centru care este foarte bine dotat și organizat. Vei găsi informații despre toate traseele, hărți, indicatoare, etc.
Marcaje traseu – Bulină roșie
Tip traseu: circuit
Lungime circuit: din localitatea Greci se parcurg în total 22 km, de unde am parcat noi mașina (X2) lungimea totală a traseului este de aproximativ 14 km
Diferență de nivel: 462 m în urcare și 262 m coborâre
Durată traseu Cozluk: din localitatea Greci, de unde am parcat noi mașina 5 ore cu multe pauze de fotografiat
Sezon: Tot anul
Având experiența din 2020 cu acest traseu când am parcat mașina la X1 (vezi harta de mai sus) și am mers 12 km (dus-întors) doar prin câmp, mult soare la dus, ploaie la întors, anul acesta am preferat să mergem cu mașina pe drumul pietruit până la X2, de unde începe și bucla traseului.
Am evitat astfel cele 2 stâne de pe acel tronson de drum, unde ne-au atacat câinii în 2020, poți să citești aici detaliile peripeției de atunci.
Traseul este unul lejer, cu mici porțiuni de urcare mai abruptă. În mare parte poteca te va purta prin pădure, dar sunt și multe porțiuni în care iese prin mai multe poienițe. Va fi foarte cald, este cea mai aridă zonă din țara noastră, ai grijă să te hidratezi, pe acest traseu nu am întânit nici un izvor.
Marcajul cu bulină roșie a fost mult mai bine pus la punct anul acesta, a fost prezent pe toată lungimea circuitului, dacă nu îl mai vezi înseamnă că te-ai rătăcit.
Singurul loc care poate crea confuzie este cam pe la începutul traseului, unde vei găsi un canton și o construcție, acolo trebuie să faci dreapta și să o iei prin spatele clădirii, ai grijă să nu te păcălească poteca și să o iei înainte.
Acum este timpul să trec la subiectul principal al acestui articol: bujorii sălbatici de dobrogea. Am avut un mare noroc și i-am prins exact în perioada lor cea mai frumoasă în care sunt înfloriți complet.
Am întânit mii de astfel de exemplare protejate prin lege. Până acum câțiva ani nici nu m-aș fi gândit că există un astfel de peisaj.
Răspândiți prin toată pădurea ne-au bucurat privirile și simțiturile și ne-au făcut să ne simțim ca la o vânătoare de comori. Priveam în toate direcțiile și exclamam aproape la fiecare pas: „Uite încă unul acolo!”
Mii de puncte roșii străluceau în razele de soare împrăștiind miresme subtile parfumate, deranjate fiind doar de câteva broscuțe țestoase de dobrogea.
Tarif de vizitare Parc Național Munții Măcinului
Pentru a vizita Parcul natural Munții Măcinului va trebui să achiți o taxă de 6 lei/adult. Parcarea este gratuită. Taxa o vei achita fie la un ranger care patrulează prin parc, fie la centrul de informare turistica.
* Informațiile privind tariful sau programul de vizitare sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.
Video dronă 4k - Rezervația naturală de bujori din Munții Măcinului
Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.
Cum alegi echipamentul potrivit pentru acest tip de traseu?
-dacă prognoza indică soare o să fie cald, foarte cald, recomand să faci traseul primăvara sau toamna și să eviți lunile de vară. Puneți în bagaj minim 2 l de apă/pers, cremă cu spf mare, șapcă, însă dacă prognoza indică ploaie ia cu tine o pelerină de ploaie, aici cantitățile de apă pot fi destul de mari.
-ți-ar prinde bine un tricou de schimb și încălțări cu talpă aderentă, nu neapărat bocanci, dar talpa să fie adecvată pentru drumeții.
-după experiența cu câinii (de acum 2 ani) care ne-au atacat, mi-am luat un set cu o lanternă cu electroșoc și un spary paralizant, îți recomand să îl ai la tine pe orice traseu din România.
Cazare în localitatea Greci
Turtle Camp
De mult nu am mai întâlnit gazde atât de amabile și prietenoase. Domnul Adrian, împreună cu soția sa, au transformat o livadă de aprox. 4000 de mp într-un loc cu o atmosferă extrem de plăcută.
De cum intri pe poarta la Turtle Camp simți o atmosferă liniștitoare, verdele crud te liniștește instant, copiii pot alerga în voie, în grădină vor descoperi și câteva animăluțe sau își pot culege câteva fructe direct din copac.
Campingul este compus din 1 căsuță de lemn, pe care o poți rezerva aici pe Booking, 2 rulote pe care de asemenea le poți închiria și numeroase locuri de campare la cort sau cu rulota.
Facilități: toaletă comună pentru cei cazați la casuță, cort sau rulotă, foișor dotat cu frigider, aragaz, locuri de servit masa, loc special amenajat pentru grătar, locuri de recreere. Mai multe detalii aici: https://instatravel.ro/turtle-camp-muntii-macinului-22/.
Date de contact Turtle Camp: dl Adrian Matetovici 0743646256.
P.S. Dacă alegi această locație, ține cont că la ora 00:00 se dă stingerea, la fel ca în orice alt camping care se respectă.
Casa cu Stuf
Dacă nu ești fan campinguri, atunci îți recomand Casa cu Stuf. Această proprietate are o grădină generoasă, un loc de joacă amenajat pentru copii, parcare privată.
Unitatea pune la dispoziție bucătărie cu frigider, plită, terasă cu vedere la munte, baie comună și loc special amenajat pentru grătar.
Poți rezerva cameră pe Booking aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Bujorii sălbatici din Dobrogea și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.