Traseu Cabana Valea Sâmbetei & Brândușe în Munții Făgăraș

Cabana Valea Sambetei
Traseu Cabana Valea Sâmbetei

Am așteptat cu nerăbdare să vină primăvara și să apară din nou superbele brândușe. Recunosc, pozele cu milioane de flori mov, care tot apăreau pe rețelele de socializare, m-au făcut să fiu și mai nerăbdătoare.

Sâmbata aceasta, pe 30 aprilie 2022, am plecat alături de câțiva prieteni în căutarea  “raiului” ascuns din Munții Făgăraș de la Cabana Valea Sâmbetei. Am fost pe acest traseu și anul trecut pe 15 mai, dar brândușele erau aproape trecute, așa că am rămas cu gândul la ele de aproape 1 an. 

Ține cont de faptul că trebuie să arzi câteva calorii pentru a te putea bucura de acest peisaj superb! Cabana Valea Sâmbetei arată aproape la fel ca în anii ’90, din punctul meu de vedere cabana nu face obiectul călătoriei noastre, însă peisajul pe care îl vei putea admira merită pe deplin fiecare calorie arsă!

cover Cabana Valea Sâmbetei
Cabana Valea Sâmbetei 2022
Cabana Valea Sambetei
Cabana Valea Sâmbetei

Traseu Cabana Valea Sâmbetei

Este un traseu cu un grad de dificultate mic, dar destul de lung, destinat drumeților de toate vârstele.

Marcaj: triunghi roșu. 
Lungime traseu: aprox. 17 km dus-întors
Durată: aproximativ 5 ore h (dus-întors).
Diferență de nivel: altitudine de plecare 690 m – altitudine Cabana Valea Sâmbetei 1401 m
Sezontot timpul anului (deosebit primăvara).

Cabana Valea Sâmbetei
Hartă Traseu Cabana Valea Sâmbetei

Descriere Traseu Cabana Valea Sâmbetei

Traseul spre Cabana Valea Sâmbetei pornește de la Complexul Turistic Sâmbăta, din apropierea Mănăstirii Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus, însă pentru cei care doresc să scurteze puțin traseul se mai poate continua puțin cu mașina pe drumul forestier.

Noi am mers cu mașina până la prima poieniță unde am și parcat. Acolo am găsit primul indicator al traseului marcat cu triunghi roșu, timpul de urcare estimat din acest punct era de 2 ore.

Traseu Cabana Valea Sâmbetei
Valea Sâmbetei mai 2021

Traseul este foarte ușor și urcarea este lină, excepție două porțiuni scurte unde panta este puțin mai abruptă. 

Ai nevoie de ghete impermeabile indiferent de perioada în care alegi să vii pe Valea Sâmbetei, pe traseu vei întâlni porțiuni noroioase sau traversate de șuvoaie de apă.

Anul trecut mi s-a părut că primăvara a pictat pentru noi un tablou superb, în toate nuanțele de verde, completat de nenumărate cascade, dar sus am găsit mai puține brândușe, așa că anul acesta am revenit. De data aceasta copacii au fost mai puțin înfrunziți, însă sus am găsit milioane de brândușe colorate. 

Traseu Cabana Valea Sâmbetei
Traseu Cabana Valea Sâmbetei

În apropierea acestui pod de lemn eram cam pe la jumătatea traseului, de aici am părăsit drumul forestier și am continuat doar pe poteca marcată (linie punctată pe harta de mai sus).

Traseul în sine nu este deloc greu, însă diferența de nivel și lungimea traseului se fac resimțite, mai ales când pe alocuri mergi pe zăpadă sau pe poteci inundate și alunecoase.
Cabana Valea Sambetei
Traseu Cabana Valea Sâmbetei 2022
Cabana Valea Sambetei
Traseu Cabana Valea Sâmbetei 2022

Sâmbătă a fost foare aglomerat, la un moment dat aveam impresia ca șirul de oameni care se formase era neîntrerupt pe toată lungimea râului Sâmbăta. Am mers „bară la bară” pe anumite porțiuni, un vibe plăcut pe munte, îți dă un sentiment de siguranță, ai timp mai mult să admiri peisajul și să te bucuri de aerul curat.

Am apreciat că nimeni nu a lăsat gunoaie în urmă și nici brândușele nu au fost rupte, în sfârșit am învățat să respectăm natura 🙂 De asemenea, în ciuda numărului foarte mare de oameni, a fost liniște.

Traseu Cabana Valea Sâmbetei ©instatravel.ro
Traseu Cabana Valea Sâmbetei
Cabana Valea Sambetei
Traseu Cabana Valea Sâmbetei

Ne-a luat aproximativ  3 ore să ajungem sus, cu tot cu pauze ( multe și dese), pentru drumeții care nu fac pauze și au condiție fizică bună, timpul estimat de 2 ore este corect.

De îndată ce am ajuns la Cabana Valea Sâmbetei am simțit că am ajuns în rai. Peisajul acesta din munții Făgăraș ne-a lăsat pur și simplu fără cuvinte! 

Aflată la limita golului alpin, cabana oferă o vedere spectaculoasă asupra Văii Sâmbetei, cu Fereastra Mare și renumitul Colț Bălăceni (denumit și Matterhorn-ul Romaniei) în prim-plan. 

La acest peisaj adăugăm milioane de brândușe mov ce se “aprindeau” în razele soarelui, zăpadă pe vârfurile munților, brazi înalți și un aer rece.

Brândușe pe Traseu Cabana Valea Sâmbetei ©instatravel.ro
Brândușe pe Traseu Cabana Valea Sâmbetei
Cabana Valea Sambetei
Brândușe pe Traseu Cabana Valea Sâmbetei
Brândușe pe Traseu Cabana Valea Sâmbetei ©instatravel.ro
Brândușe pe Traseu Cabana Valea Sâmbetei 2021
Cabana Valea Sambetei
Traseu Cabana Valea Sâmbetei 2022
Cabana Valea Sâmbetei este una dintre căile de acces în inima munților Făgăraș, atât pentru parcurgerea crestei Făgărașului, dar și ca punct de plecare către cel mai înalt vârf din România, situat la o distanță de 5 ore de mers (Vf. Moldoveanu-2545 m).

Prin amplasarea ei oferă acces ușor atât vara, cât și iarna, către partea superioară a văii, pentru parcurgea unor trasee de 1 zi, dar mai ales iarna către pârtiile naturale de ski care străjuiesc valea.

Cabana Valea Sambetei
Brândușe pe Traseu Cabana Valea Sâmbetei
După ce ne-am încărcat sufletul și bateriile cu toată această energie pozitivă, cu greu ne-am desprins spre drumul de întoarcere. Am mai aruncat încă o privire asupra munților, aflați acum cu vârfurile în nori, și am pornit spre mașină. Coborârea a durat 2 ore.

Când înfloresc brândușele la Cabana Valea Sâmbetei?

Explozia de brândușe poate fi admirată în perioada 20 aprilie -15 mai, în funcție de condițiile meteo.

Ce mai poti vizita in preajma cabanei?

În prejma cabanei mai poți vizita Chilia Părintelui Arsenie Boca, situată la 20 de minute de cabană, în apropierea unui izvor, de la care oamenii vin să ia apă sfințită.

Alte trasee turistice pe care le mai poți face de la Cabana Valea Sâmbetei

1. Cabana Valea Sâmbetei (1401 m) – Fereastra Mare a Sâmbetei (2188 m) Marcaj: triunghi rosu. Durata: 2 ore. Durata în sens invers: 1 ora 30 min. Traseul este accesibil iarna turistilor experimentati si alpinistilor.

2. Cabana Valea Sâmbetei (1401 m) – Vârful la cheia Bindei (2383 m) Marcaj: triunghi rosu pâna deasupra pragului glaciar, în continuare punct rosu. Durata: 2 ore 30 min. – 3 ore. Durata în sens invers: 2 ore – 2 ore 30 min. Traseul nu este accesibil iarna.

3. Cabana Valea Sâmbetei (1401 m) – Fereastra Mică a Sâmbetei (2191 m) Marcaj: triunghi rosu pâna la baza pragului glaciar; banda albastra în continuare (rar). Durata: 2 ore 30 min. Durata în sens invers: 2 ore. Traseul este interzis iarna si este periculos vara daca în scocul de sub creasta mai persista zapada.

4. Cabana Valea Sâmbetei (1401 m) – Curmătura Răcorelelor (2298 m) Marcaj: triunghi rosu pâna la confluenta pâraielor care formeaza Riul Sâmbata; punct albastru în continuare. Durata: 3 ore. Durata in sens invers: 2 ore – 2 ore 30 min. Traseul este interzis iarna.

5. Cabana Valea Sâmbetei (1401 m) – Fereastra Răcorelelor (2311 m) Marcaj: triunghi rosu pâna la confluenta pâraielor din care ia nastere Riul Simbata; punct albastru pina la intrarea în Caldarea Racorelelor din Sus; de aici nemarcat pâna în Fereastra Racorelelor. Durata: 3-3 ½ ore. Durata în sens invers: 3 ore. Traseul se recomanda turistilor experimentati îndeosebi pe vreme rea sau ceata. larna traseul nu este accesibil.

6. Cabana Valea Sâmbetei (1401 m) – Fereastra Mare a Sâmbetei (2188 m) – Vf. Moldoveanu (2545 m) – Cabana Valea Sâmbetei (1401m). Marcaj: triunghi rosu, pina in Fereastra Mare, iar de aici banda rosie. Traseul este recomandat doar turistilor antrenati, durata fiind de 8-9 ore.

Hărțile traseelor turistice le poți găsi aici.

Cum alegi echipamentul potrivit pentru acest tip de traseu?

♦️te afli într-o zonă foarte frecventată de urși, îți recomandăm să ai la tine un spray de urs pe care să îl folosești doar în situații extreme;
♦️ îți recomandăm ca de fiecare dată să nu pleci fără frontalăfluierbețe de drumețiepelerină de ploaie;
♦️ cel puțin 2 l de apă/pers și o mică gustare;
♦️bocanci 3 sezoane;
♦️ îmbrăcăminte adecvată de drumeție și potrivită pentru conțiile meteo;
♦️cel puțin un tricou de schimb;
♦️ cremă cu protecție solară pntru munte NEAPĂRAT, 90% din traseu este pe porțiuni neumbrite deloc.

Unde se află și cum ajungi la Cabana Valea Sâmbetei?

Cabana Valea Sâmbetei se află în munții Făgăraș, aparținând de județul Brașov. Accesul spre traseu se face din satul Sâmbăta de Jos, urmând drumul care trece prin Sâmbăta de Sus și duce apoi la Mănăstirea Brâncoveanu, drum asfaltat și aflat într-o stare foarte bună.

Traseul pornește de la Complexul Turistic Sâmbăta, în apropierea Mănăstirii Brâncoveanu, însă pentru cei care doresc să scurteze puțin traseul se mai poate continua puțin cu mașina pe drumul forestier.

Video dronă 4k Traseu Cabana Valea Sâmbetei

Te invit să vizionezi clipurile postate pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-au plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Cazare în zonă

Joyard - Pensiunea & Parc

Pensiunea Joyard din Porumbacu de Sus jud Sibiu, este o pensiune cu o gradină surprinzatoare într-un sat fermecător, aflat la poalele munților Fagăraș.

Găsești în 2000 mp și liniște, dar și un loc de joacă, un mic amfiteatru unde poți sta cu prietenii în jurul focului și alte locuri instagramabile.

Rezervă-ți o cameră aici!

Joyard - Pensiunea & Parc
Joyard - Pensiunea & Parc

Porumbacu Treehouse

Căsuța din copaci (Garden chalet) dispune de un dormitor de 35 mp cu un pat dublu king size si o canapea extensibilă, cu baie proprie și o chicinetă echipată. 

Casuta din copaci (River chalet) are o dimensiune de 48 mp si dispune de un dormitor, spatiu de zi si chicineta echipata. Ambele casute au capacitate pentru maxim 4 persoane.

Rezervă acum una din cabane pe Booking aici!

Porumbacu Treehouse
Porumbacu Treehouse

Cauți altă cazare?

Booking.com

CĂLĂTORIA TA ÎNCEPE ACUM!

Descoperă Cabana Valea Sâmbetei și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe  @alinalicuriceanu

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Autor Articol: © Alina Licuriceanu
Foto:© alinalicuriceanu

Sursă documentare: www.simbata.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top