Unde se află și cum ajungi la Cetatea Rupea?

Cetatea Rupea este situată foarte aproape de satul Viscri si Complexul Geologic de la Racoș, Este o prezenţă remarcabilă de la mare distanţă datorită poziţiei dominante pe care o ocupă în apropierea drumului european E 60, fiind situată cam pe la jumătatea drumului dintre Brașov și Sighișoara, în orașului ce îi poartă numele.

Cetatea Rupea se bucură de privilegiul de a le permite vizitatorilor să urce cu mașina din orașul Rupea până la porțile sale, pe un drum foarte bine asfaltat.

Cetatea Rupea
Cetatea Rupea ©alinalicuriceanu

De ce să vizitezi Cetatea Rupea?

Cândva o ruină uitată, Cetatea Rupea, a fost reabilitată și înscrisă în 2013 în circuitul turistic al României pentru a putea fi admirată în toată splendoarea ei. Au fost investiți 6 milioane de euro, 75% din fonduri europene. Reabilitarea a durat 3 ani, iar astăzi aproximativ 150.000 turiști o vizitează anual.
Cetatea Rupea
Cetatea Rupea ©alinalicuriceanu
Cetatea Rupea
Cheile Zănoagei ©alinalicuriceanu
Cetatea Rupea trebuie vizitată pentru arhitectura impresionantă și atmosfera medievală care te învăluie încă de la porțile sale, este la fel de impresionantă ca și “sora” mai mică a ei, Cetatea Râșnov.
 
Aceasta străjuiește asupra orașului ce îi poartă numele, încă din anul 1 324, sașii aflați pe dealurile din împrejurimile orașului au folosit fortificația drept punct de refugiu în timpul atacurilor.
Cetatea Rupea
Cetatea Rupea ©alinalicuriceanu

Cetatea Rupea acoperă o suprafaţă de aproape 11 ha cu ziduri, turnuri şi curţi interioare și este una dintre cele mai vechi fortificații din România. 

Un monument cu care poate fi asemănată este simbolul Scoției: Castelul Edinburgh. Dar aici nu ne referim la aspect, ci la faptul că ambele edificii sunt situate pe stânci de bazalt

În ciuda unor speculaţii avansate de diferiţi autori, este sigur că suprafaţa sa a fost utilizată în preistorie, însă nu şi în Antichitate, de către daci sau romani. La fel de sigur este că reprezintă o creaţie medievală, un complex arhitectonic major, cu nivele rezultate în cinci secole de funcţionare.

Cetatea Rupea
Cetatea Rupea ©alinalicuriceanu
Cetatea Rupea
Cetatea Rupea ©alinalicuriceanu
Anul primei consemnări a cetății Rupea documentare este anul 1324. Dar acesta nu este al întemeierii, care trebuie să fie anterioară măcar cu câteva decenii. Atunci când a început să funcţioneze, a fost mereu legată de autorităţile publice rânduite într-o ierarhie specifică Evului Mediu: rege – voievod – castelan – scaun şi autorităţi scăunale. 

Programul de vizitare al Cetăţii Rupea:

Perioada 01 noiembrie – 31 martie: 9:00 – 17:00
Perioada 01 aprilie – 31 august: 9:00 – 20:00
Perioada 01 septembrie – 31 octombrie: 9:00 – 19:00

Tarif de vizitare Cetatea Rupea

Adulți: 15 lei / persoană
Adulți cu audioghid: 20 lei / persoană
Copii până la 18 ani: 8 lei / persoană

Video dronă 4k Cetatea Rupea

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Cauți cazare?

Booking.com

Te-ar mai putea intersa și...

Cetatea Feldioara

Comorile Transilvaniei

Citește
Viscri

Cel mai frumos sat săsesc

Citește

Cetatea și biserica fortificată din Prejmer

Citește
Instagram will load in the frontend.

Îți mulțumesc că ai citit acest articol până la final, sper că ți-a plăcut și că ai găsit informații utile. Dacă ai întrebări pentru mine, cunoști locuri inedite, îți dorești să afli informații despre o locație anume, nu ezita să îmi scrii în comentarii. 

Dacă ți-a plăcut acest articol nu ezita să ne dai un like sau cu un comentariu, astfel postările noastre devin mai virale și vom reuși să promovăm România împreună.

Ne găsești și pe InstagramFacebook sau YouTube, te așteptăm cu mare drag și pe aceste canale.

Ne poți susține cumpărând ceva din magazinul nostru online www.nordiczen.ro.

Nu uita să ne dai Like, Follow și Subscribe.

Să ne auzim cu bine!

Autor Articol: © alinalicuriceanu

Foto:© alinalicuriceanu