Statuia Inima lui Iisus – Locul care te duce cu gândul la Rio

În drumul nostru dinspre Odorheiu Secuiesc spre Praid, am făcut un mic popas să revizităm una dintre cele mai faine atracții ale județului Harghita: Statuia Inima lui Iisus. De data aceasta am prins și vreme bună și am putut urca în capul acesteia, de unde am putut admira panorama superbă a dealului Gordon. Mai jos am să-ți povestesc cum a fost întreaga experiență. 

Statuia Inima lui Iisus
Statuia Inima lui Iisus

1. Despre Statuia Inima lui Iisus

Statuia Inima lui Iisus, concepută de artistul Zavaczky Walter din Odorheiu Secuiesc, domină întreaga vale de pe culmea dealului Gordon, aflat la altitudinea de 953 de metri. Cu o înălțime impresionantă de aproximativ 22 metri, această statuie se înscrie ca fiind cea mai înaltă reprezentare a lui Iisus din Europa de Est și prezintă asemănări notabile cu faimosul Cristo Redentor din Rio de Janeiro. Imaginea mantiei lui Iisus, compusă din patru straturi de tablă, și mâinile sale deschise, asemenea unui ocrotitor, evocă măreția statuii din capitala Braziliei.

Statuia Inima lui Iisus de pe culmea dealului Gordon reprezintă, cu siguranță, un punct de atracție demn de vizitat. Această monumentală creație oferă o priveliște remarcabilă dacă îndrăznești să urci treptele în spirală și te îmbie să intri în legătură cu frumusețea naturii și cu dimensiunea spirituală. Indiferent dacă alegi să parcurgi pe jos poteca abruptă sau să urci cu mașina până în spatele statuii, experiența va fi cu siguranță memorabilă.

Statuia Inima lui Iisus
Statuia Inima lui Iisus
Statuia Inima lui Iisus
Statuia Inima lui Iisus
Statuia Inima lui Iisus
Statuia Inima lui Iisus

Dacă în anul 2022 nu am avut curaj să urc în Statuia Inima lui Iisus pentru că afară fulgera, anul acesta am avut mai mult noroc și am prins o vreme perfectă. Deși am o mică fobie în ceea ce privește scările, mi-am făcut curaj și m-am avântat să urc treptele spiralate, făcând câte un mic popas la fiecare nivel. Trebuie să recunosc că m-am dat mai vitează decât sunt pentru că mă însoțeau nepoțelele mele și nu am vrut să le insuflu teama mea. 

Am urcat împreuna până în dreptul mâinilor lui Iisus, pentru că doar până acolo erau trepte spiralate, mai departe erau 3 scări verticale destul de periculoase pentru cei mici, aș zice că ar fi potrivite pentru copii mai mari de 8 ani, ca să ajungă cu picioarele la trepte.

Scări Statuia Inima lui Iisus
Scări Statuia Inima lui Iisus
Statuia Inima lui Iisus
Statuia Inima lui Iisus
Scări Statuia Inima lui Iisus
Scări Statuia Inima lui Iisus

Din acest punct mi-am continuat aventura singură, simțeam cum mă cuprinde un val de adrenalină, amestecat cu un sentiment de teamă, mai ales la ultima treaptă, cea care permite accesul în capul statuii. 

Deși am urcat doar 22 de metri și mă aflam la o altitudine mult mai joasă decât multe alte vârfuri muntoase pe care am ajuns, simplul fapt că nu mă aflam cu picioarele pe pământ, amestecat cu senzația de claustrofobie generată de spațiul destul de îngust, îmi crea o senzție destul de inconfortabilă.

Statuia Inima lui Iisus
Statuia Inima lui Iisus
Statuia Inima lui Iisus
Statuia Inima lui Iisus
Statuia Inima lui Iisus
Statuia Inima lui Iisus

Trebuie să recunosc că acele câteva clipe cât am reușit să stau acolo sus în Statuia Inima lui Iisus au fost de neprețuit. M-a cuprins o energie aparte, un sentiment de putere, de încredere, mi-am imaginat că sunt o pasăre ce cucerește văzduhul și m-am simțit mai aproape de divinitate. Sper ca data viitoare să reușesc să-mi stăpânesc mai bine teama de scări și să nu mă mai las cuprinsă de senzația de claustrofobie. Nu am reușit să scot telefonul să fotografiez sau filmez, dar cadrele din dronă cred că sunt suficiente pentru a putea observa cât de frumos este tot peisajul ce se întinde în jurul acestui loc deosebit. 

Statuia Inima lui Iisus - Legenda

Conform legendei, zona în care se înalță statuia a fost devastată de inundații distrugătoare, soldate cu multe vieți omenești pierdute. Din dorința de a-și proteja comunitatea și afacerea, patronul firmei de lactate Gordon s-a angajat să ridice o statuie ce ar aduce ocrotire divină. 

Prin urmare, având deja o parte semnificativă din suma necesară, el a colaborat cu câțiva investitori și autoritățile locale, reușind să strângă un total de 200.000 de euro – suma esențială pentru materializarea proiectului statuii.

Statuia Inima lui Iisus
Statuia Inima lui Iisus
Statuia Inima lui Iisus
Statuia Inima lui Iisus

Alegerea amplasamentului pentru statuie a fost deosebit de semnificativă. Aceasta se află în fața firmei Gordon, cu intenția de a asigura ocrotire divină și prosperitate în producție și vânzări. Cu toate acestea, patronul companiei Gordon nu a avut ocazia să admire splendoarea statuii, deoarece a trecut în neființă la scurt timp după inaugurarea acesteia.

Statuia Inima lui Iisus nu reprezintă doar o construcție impunătoare, ci și un simbol al credinței și ocrotirii divine pentru comunitatea locală. Alegerea atentă a locației conferă o încărcătură spirituală și o legătură specială între această statuie și fabrica Gordon. 

Statuia Inima lui Iisus
Statuia Inima lui Iisus

2. Video Statuia Inima lui Iisus

Dacă am omis ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, atunci te invit să vizualizezi și clipul postat pe canalul nostru de YouTube din această locație.

3. Program & Tarif de vizitare

Acest obiectiv turistic poate fi vizitat GRATUIT zilnic, la orice oră.

4. Cum ajungi la Statuia Inima lui Iisus?

La acest obiectiv turistic poți ajunge fie cu mașina, fie pe jos într-o scurtă plimbare prin pădure. În oricare dintre variante, pe drumul dinspre Odorheiu Secuiesc spre Praid, va trebui să faci dreapta la intrarea în comuna Bisericani, iar de acolo vei mai avea de mers în jur de 7.5 km.

Dacă vrei să ajungi cu mașina, atunci trebuie să ții cont că drumul nu este asfaltat pe porțiunea ce străbate pădurea. În condiții de vreme bună se poate ajunge cu orice tip de autoturism, dar îți vei prăfui mașina destul de mult. În cazul în care plouă, drumul este mai greu accesibil prin pădure pentru mașinile cu gardă la sol joasă. Indicații maps aici.

Dacă vrei să te bucuri de peisajele frumoase și de aerul curat, atunci te sfătuiesc să parchezi mașina la baza dealului Gordon, iar de acolo să o iei la pas. Vei străbate astfel pe jos doar porțiunea mai greu accesibilă autoturismelor și îți vei pune musculatura la treabă preț de vreo 20-30 de minute. Drumul este destul de înclinat, dar nu ceva de speriat, doar cât să simți că ești în natură.

Statuia Inima lui Iisus se află la 35 km de Praid, 45 km de Sovata, 92 km de Târgu Mureș, 62 km de Sighișoara, 112 km de Sfântu Gheorghe, 120 km de orașul Brașov, respectiv 145 km de Sibiu

Drumul prin pădure spre Statuia Inima lui Iisus
Drumul prin pădure spre Statuia Inima lui Iisus

5. Ce mai poți vizita în zonă?

La doar 11 km distanță, înspre Odorheiu Secuiesc, se află Parcul Mini Transilvania – un parc cu peste 90 de machete ce prezintă cele mai impresionante clădiri din Transilvania. Am povestit mai multe despre el aici: https://instatravel.ro/parcul-mini-transilvania/.

Parcul Mini Transilvania
Parcul Mini Transilvania

De curând, chiar lângă Mini Transilvania, s-a deschis și Insect Park, o atracție foarte interesantă pentru cei mici, ce prezintă insecte care trăiesc în România, dintre care 20 dintre ele sunt în dimensiuni gigant și robotizate. Am scris mai multe detalii aici: https://instatravel.ro/insect-park-parcul-cu-insecte-gigant/.

Insect Park - Parcul cu insecte gigant
Insect Park - Parcul cu insecte gigant

Tot în zona respectivă se află și Muzeul Apelor Minerale, centrul memorial al etnografului Orbán Baláz și Galeria Porților Secuiești. La 4 km distanță, în Odorheiu Secuiesc, mai poți vizita fabrica de ciocolată Gallfis și Muzeul Haáz Rezső. 

Dacă continui călătoria până la Praid e musai să mergi la cel mai mare ștrand cu apă sărată din România, Casa Fluturilor, Canionul de Sare și Salina Praid. Găsești mai multe detalii despre toate aceste obiective turistice aici: https://instatravel.ro/9-locuri-de-vizitat-in-harghita-intr-o-zi/.

Mai multe locuri spectaculoase din județul Harghita găsești aici: https://instatravel.ro/ obiective-turistice-judetul-harghita/.

Obiective turistice Harghita
Obiective turistice Harghita

6. Unde te cazezi?

Central Harmony Apartment

Central Harmony Apartment oferă cazare cu vedere la oraș, este dotat cu aer condiționat și este compus din un dormitor, o cameră de zi, o bucătărie complet utilată cu frigider și mașină de cafea și două băi cu duș. 

Rezervă acest apartament pe Booking aici.

Central Harmony Apartment - Odorheiu Secuiesc
Central Harmony Apartment - Odorheiu Secuiesc

Biscontini's Studio

Situată la aproximativ 850 de metri de salina Praid și la 1,1 km de ștrandul Praid, Biscontini’s Studio oferă cazare cu vedere la grădină, patio și grădină. Apartamentul are parcare privată gratuită și este situat într-o zonă în care oaspeții pot practica diverse activități, precum drumeții, schi și pescuit. Apartamentul este prevăzut cu 1 dormitor, TV cu ecran plat cu canale prin cablu, bucătărie complet utilată, cu frigider, cuptor cu microunde, aparat de cafea și ustensile pentru gătit, și 1 baie cu duș. De asemenea, apartamentul are un loc de joacă pentru copii, facilități de grătar și o terasă.

Rezervă un apartament pe Booking aici.

Biscontini's Studio - cazare Praid
Biscontini's Studio - cazare Praid
Biscontini's Studio - cazare Praid
Biscontini's Studio - cazare Praid

Páva Pension & Spa

Páva Pension & Spa se află în mijlocul unei grădini amenajate cu o suprafață de 2000 m², într-o locație liniștită situată la 2 km de centrul orașului Odorheiu Secuiesc. Oaspeții pot savura mâncăruri tradiționale și internaționale la restaurantul confortabil cu șemineu și pe terasa spațioasă. De asemenea, există o zonă de spa și wellness, cu o piscină interioară.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Páva Pension & Spa - Odorheiu Secuiesc
Páva Pension & Spa - Odorheiu Secuiesc

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Statuia Inima lui Iisus și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

1 thoughts on “Statuia Inima lui Iisus – Locul care te duce cu gândul la Rio”

  1. Drumul de la Odorheiu Secuiesc catre Praid si-a intregit frumusetea acestei calatorii atunci cand am facut un popas pentru a vizita magnifica statuie „Inima lui Iisus”. Merita aceasta oprire sa vezi aceasta frumoasa reprezentare religioasa, indiferent daca urci treptele in spirala sau te bucuri de maretia privelistii de la culmea statuii. O experienta inedita si de neuitat!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top