Cum a fost drumeția la Iacobdeal – Lacul de smarald din Dobrogea?

Știi deja că îmi place să descopăr locuri unice și inedite, iar România are foarte multe astfel de obiective și atracții turistice. În Dobrogea spre exemplu, o regiune prea puțin vizitată, se află un lac unic în țara noastră, Lacul Iacodeal

cover landscape lacul Iacobdeal
Lacul Iacobdeal © instatravel.ro

Cum a apărut Lacul Iacobdeal?

Lacul Iacobdeal este unic în România datorită modului în care s-a format.  Acesta a apărut în urma exploatării de granit, atunci când excavația a ajuns la nivelul pânzei freatice cu un debit bogat. 

Deoarece apa s-a infiltrat cu repeziciune, utilajele folosite la excavație au rămas pe fundul lacului, acesta având o adâncime maximă de aproximativ 50-55 de metri. El nu este conectat cu nici o apă curgătoare și nici un canal de scurgere.

Izolat fiind de orice rețea hidrografică, acesta se alimentează doar din izvoarele subterane și din apa rezultată din ploi și din topirea zăpezilor. 

Lacul Iacobdeal © instatravel.ro
Lacul Iacobdeal

De ce să vizitezi Lacul Iacobdeal?

Peisajul care s-a format în urma creării lacului cu o suprafașă de aproape 1 hectar îți taie respirația pur și simplu. În zilele senine acesta capătă culoare smaraldului și te duce cu gândul la un lac glaciar.

Dacă vrei să simți puțină adrenalină poți face o drumeție pe malurile abrupte ale lacului, acesta putând fi înconjurat complet. Altitudinea la care este situat este de 110 m.

Lacul Iacobdeal © instatravel.ro
Lacul Iacobdeal

Dacă dorești ai posibilitatea să te plimbi pe lac cu o barcă cu vâsle sau poți explora grota foarte interesantă prin care se poate ajunge la apă. 

Lacul Iacobdeal © instatravel.ro
Lacul Iacobdeal

Complexul are zonă amenajată pentru grătare, accesul fiind posibil cu mașina chiar lângă foișor, un dezavantaj din punctul meu de vedere pentru că se creează un circ melodic sau nu știu cum să denumesc această atmosferă când într-un spațiu destul de mic se aud 5 melodii diferite simultan. 

Să nu mă înțelegi greșit, nu am nimic cu oamenii cărora le place să meargă la grătar și să asculte muzică dată la maxim, doar că în acest scop sunt organizate tot felul de festivaluri pentru toate gusturile, evenimente precum zilele orașului, discoteci, infinite terase, etc. 

 În natură ar trebui să ne bucurăm de peisaje și de liniște, să admirăm flori (fără să le rupem) să ne bucurăm de varietatea de păsări fără să le deranjăm habitatul (nici măcar prin poluare fonică). 

Dacă vizitezi locația în timpul săptămânii posibil să nu te confrunți cu această problemă.

Mi-aș dori ca pe viitor administrația campingului să nu mai permită accesul cu mașina până la foișor, să existe pază care să asigure respectarea regulamentului, chiar dacă asta ar implica un tarif mai mare de vizitare. Avem ca și exemplu pozitiv de schimbare Lacul Sfânta Ana, ar fi mai bine să se implementeze acum și aici până nu este prea târziu.

Lacul Iacobdeal © instatravel.ro
Lacul Iacobdeal

De ce este interzis scăldatul în Lacul Iacobdeal?

Creșterea vegetației în lac și popularea acestuia cu pește pot contribui la formarea unui ecosistem acvatic care poate conduce la distrugerea definitivă a lacului, fenomen asemănător cu situația de la Lacul de smarald de la Racoș sau Lacul Sfânta Ana. 

Din acest motiv scăldatul este interzis în lac, pescuitul de asemenea, lucru semnalizat pe panoul pricipal de la intrarea în complex și pe multe alte afișe din interior. Din păcate însă, trăim în România, și educația în privința conservării și protejării mediului înconjurător este destul de scăzută în continuare. 

Am văzut foarte multe persoane care se scăldau în apă fără nici un fel de mustrare de conștiință. Personal sunt convinsă că mulți nu înțeleg de ce li se interzice scăldatul. Ceea ce nu înțeleg eu, dacă este o proprietate privată pentru care plătim bilet de vizitare, de ce nu există pază care să asigure respectarea regulamentului?!

Lacul Iacobdeal © instatravel.ro
Lacul Iacobdeal

Taxă de vizitare Lacul Iacobdeal?

Lacul este proprietate privată, iar tariful de vizitare este de 5 lei. Copiii pot intra gratuit.

În preț este inclus și costul parcării. Noi însă, am lăsat mașina jos, chiar în drum și am mers pe jos 5 minute.

Lacul Iacobdeal © instatravel.ro
Lacul Iacobdeal

Cum ajungi și cum este drumul până Lacul Iacobdeal?

Situat în apropierea localități Turcoaia, județul Tulcea, poți ajunge cu mașina până la 50-100 m de lac, și se ajunge foarte ușor, deși nu e niciun indicator.

De pe DN22D cum am venit noi dinspre comuna Greci, până în localitatea Cerna, în dreptul satului Turcoaia, se face un drum cu pietre, neasfaltat, la dreapta. Cel mai ușor este să folosești Google maps.

DN-ul se prezintă în condiții excelente, însă de unde se face dreapta pe drumul de piatră condițiile nu mai sunt așa grozave, este totuși accesibil oricărui tip de mașină și are o lungime de doar 5 km. Nu recomand drumul prin comuna Cerna.

Am lăsat mașina parcată la marginea drumului, nu am mai urcat-o în parcarea amenajată de sus de lângă punctul de taxare.

Concluzii vizită la Lacul Iacobdeal?

Lacul m-a impresionat în mod deosebit, oferă un peisaj spectaculos.

Atmosfera creată de turiștii care erau prezenți acolo nu a fost pe gustul meu. Prefer întotdeauna liniștea în locul a 5 melodii diferite auzite simultan. Un alt lucru care m-a supărat a fost nerespectarea Regulamentului! La ce mai există dacă nu se respectă?!

Sper ca acest loc să supraviețuiască și să aibă și generațiile viitoare șansa să îl vadă! 

Merită să îl vizitezi? Da, merită! Însă experiența ar putea fi una mult mai plăcută! I-aș da nota 7 din cauza gălăgiei și a nerespectării regulilor!

Lacul Iacobdeal © instatravel.ro
Lacul Iacobdeal

* Informațiile privind tariful sau programul de vizitare sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.

Video dronă 4k Iacobdeal

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Unde te cazezi?

Turtle Camp - Comuna Greci

Dacă vrei să stai la cort îți recomand Turtle Camp! Mai multe detalii despre camping poți citi aici: https://instatravel.ro/turtle-camp-muntii-macinului-22/sau poți rezerva căsuța de lemn aici pe Booking.

Cazare Greci Turtle Camp
Turtle Camp - Cazare Greci © instatravel.ro

Tiena Hotel Plutitor

Așezat pe bratul vechi al Dunării, Tiena este un loc pentru a petrece zile liniștite.

Dispune de 3 camere cu pat dublu și 5 cu câte 2 paturi single, restaurant la cerere, bucătărie proprie, terasă acoperită, cu mese, ciubăr și terasă cu șezlonguri.

Rezervă o cameră pe Booking aici!
Cazare Turcoaia - Lacul Iacobdeal
Tiena Hotel Plutitor

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Lacul Iacobdeal și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top