Cum ajungi la Trovanți? – Traseu Babele de la Ulmet

Dornici de aventură am plecat să explorăm fundul mării preistorice, dispărute în urmă cu 13 milioane de ani, acolo unde dorm liniștite Babele de la Ulmet și Trovanții din Munții Buzăului. 

Numele de Trovant înseamnă piatră ciudată cu origine necunoscută, aceștia mai sunt cunoscuți și sub denumire de moși sau babe.

Trovanții sunt microforme de relief caracteristice acumulărilor de nisipuri și unor stratificații de gresii bogate în carbonat de calciu. Comuna Bozioru, are în zona sa subcarpatică, numeroase microreliefuri de trovanți. Mai cunoscute sunt cele de la Ulmet. 

Trovanții și Babele de la Ulmet
Trovanții din munții Buzăului

Unde se află și cum ajungi la Babele de la Ulmet?

Trovanții din munții Buzăului și Babele de la Ulmet sunt localizate în județul Buzău, în satul Ulmet, la doar 44 de km de municipiul Buzău, în comuna Bozioru.

Atenție nu există acces auto până la trovanți, din parcare se poate ajuge doar pe jos.

Drumul este asfaltat până la primul indicator rutier unde există și o parcare amenajată. De acolo am mai mers 400 m până la intrare în localitatea Ulmet, plus încă 1 km drum de piatră până la începutul traseului.

Babele de la Ulmet
Trovanții din munții Buzăului © instatravel.ro

Traseu Babele de la Ulmet

După 4 ore petrecute printre minunații vulcani noroioși, am plecat spre localitatea Ulmet nerăbdători să întâlnim prea puțin cunoscutele Babe de la Ulmet și Trovanții din munții Buzăului.

Ne gândeam că o să întâlnim 3 băbuțe asemănătoare celor din Bucegi, stăm 30 de minute să ne pozăm cu ele și apoi plecăm spre următorul obiectiv.

Așteptările ne-au fost cu mult depășite, traseul, peisajul, totul este absolut superb! Dacă nu ai ajuns până acum aici și ești iubitor de natură, atunci e musai să îți programezi o scurtă drumeție.

Traseul este ușor și accesibil, dar asta nu înseamna că îl poți parcurge chiar în balerini, așa cum am văzut câteva domnișoare! Regăsești la finalul articolului ce tip de echipament îți recomand.

Babele de la Ulmet ©instatravel.ro
Babele de la Ulmet

Noi am lăsat parcarea în urmă și am mai mers puțin cu mașina pe drumul de piatră, am parcat chiar înainte de primul indicator (fotografia de mai sus). La fața locului îți vei da seama ușor pentru că drumul se îngustează mult. 

Practic de aici începe traseul propriu zis și are o lungime totală de 750 m. În prima parte vei merge pe o uliță a satului Ulmet, apoi vei ajunge într-o pajiște unde te va întâmpina o doamnă căreia îi vei achita prețul biletului de vizitare, iar ultima porțiune o vei parcurge pe o potecă prin pădure.

Babele de la Ulmet ©instatravel.ro
Traseu Babele de la Ulmet
Babele de la Ulmet
Traseu Babele de la Ulmet ©instatravel.ro

După 15 minute de urcat ne-au întâmpinat Babele, maiestuase, într-un peisaj de poveste, pur și simplu WOW! Ca să lămurim și babele și trovanții se află în același loc.

Primii geografi care au luat contact cu aceste stânci, le-au numit „Babele de la Ulmet”, pentru că seamană izbitor cu cele din Masivul Bucegi. 

În zona Bozioru circulă numeroase legende despre o veche populație de uriași care cică aici ar fi existat aici, iar Țara Luanei se spune că ar fi fost populată de extratereștri.

Babele de la Ulmet
Trovanții din munții Buzăului ©instatravel.ro

Formațiunea stâncoasă se află pe un platou de nisip, izolat, iar unele dintre stânci sunt perfect ovale, iar altele au forma unor farfurii zburătoare. 

Ce este și mai interesant la aceste formațiuni stâncoase este faptul că acestea își modifică continuu forma prin erodarea nisipului slab cimentat. 

În literatura pseudoștiințifică mai sunt denumite pietrele vii sau pietrele care cresc, pe motiv că, în timp, își măresc volumul, dar acest lucru este fals. În realitate, în partea centrală, cel mai important ansamblu de trovanți ar putea să se prăbușească în vreo 5-10 ani.

Trovanții și Babele de la Ulmet
Trovanții din munții Buzăului
Trovaníi din muníi Buzăului
Trovanții din munții Buzăului

De ce să vizitezi Babele de la Ulmet?

Te-ai aștepta să găsești nisip fin ca la mare sus pe munte? Noi cu siguranță nu ne-am așteptat la asta! Și când te gândești că acel nisip este de pe fundul mării preistorice dispărute în urmă cu 13 milioane de ani!

Odată ajuns acolo nu te poți abține vrei să vezi și mai mult. Peisajul depășește cu mult așteptările, nu sunt doar câteva Babe așa cum ai crede, ci sunt și enorm de mulți Trovanți imenși cu tot felul de forme. Par a fi farfurii zburătoare împietrite sau meteoriți căzuți pe pământ sau pălării sombrero, ș.a.

Trovanții și Babele de la Ulmet
Vedere traseu Babele de la Ulmet

Noi am decis să nu ne oprim acolo și am continuat să explorăm, am urmat poteca și am găsit Balena și Delfinul, ne întrebam dacă or fi împietrit tot în perioada preistorică :)) Ultimul obiectiv este Coloana, care este imensă.

Trovanții și Babele de la Ulmet
Balena și Delfinul
Trovanții și Babele de la Ulmet
Vedere traseu

La întoarcere ne-am bucurat de peisajul spectaculos de pe platou.

În total am petrecut 2 ore și jumătate la acest obiectiv, dus- întors, nicidecum 30 de minute așa cum ne-am imaginat.

Concluzii traseu Babele de la Ulmet

Îți recomand acest traseu cu mare încredere, este foarte aproape de București și te poți întoarce înapoi în aceeași zi! Este un traseu nemaipomenit pentru copiii de toate vârstele.

Babele de la Ulmet
Babele de la Ulmet ©instatravel.ro

Tarif de vizitare Babele de la Ulmet

Pentru un bilet de vizitare am achitat suma de 10 lei / adult, copiii au reducere 50%.

Video dronă 4k - Babele de la Ulmet

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube filmat cu drona de la Căsuța cu Mesteceni. Dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Unde te cazezi aproape de Trovanții din Munții Buzăului?

Căsuța cu Mesteceni

Dacă vrei să te cazezi într-o locație wow îți recomand Căsuța cu mesteceni, care se află în Ojasca, chiar lângă Satul cu flori.

Aceasta este concepută în stilul norvegian hygge. Nimic nu este ales întâmplător, totul se potrivește perfect pentru a crea un spațiu de cazare foarte cozy și intim. 

Apusurile de pe terasa sunt superbe, mai ales dacă le privești din jacuzzi.

Mai multe detalii despre această locație aici: https://instatravel.ro/casuta-cu-mesteceni-buzau/

căsuța cu mesteceni lanscape
Căsuța cu Mesteceni - cazare județul Buzău

Cob Village

Situat pe Valea Buzăului, la aproximativ 20 km de orașul Buzău, Cob Village este un mini sat de lut format din 5 case și un restaurant, care dorește prin insăși modul de construcție să fie unic atât în țară, cât și în afara ei.

Casele sunt construite din cob, acel amestec de pământ lutos, nisip, paie și apă, care modelat cu grijă de mâna omului, poate să transforme o construcție normală într-un loc de vis care să îți amintească cu plăcere de casa bunicilor sau să te transpună într-o lume a poveștilor, amintindu-ți de minunata lume a copilăriei. Casele sunt orientate concentric pentru a te păstra în această lume, pentru a te rupe de realitatea din jur, care te retranspune în cotidian.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Cob Village
Cob Village

Natura Guest House

Natura Guest House din Buzău pune la dispoziție cazare exclusiv pentru adulți, cu grădină și terasă. Pensiunea pune la dispoziție acces gratuit la internet WiFi și parcare privată gratuită.

Toate camerele pensiunii includ TV cu ecran plat și canale prin cablu. Unitățile de cazare includ baie privată, papuci și lenjerie de pat.

Siriu este la 36 km de Natura Guest House, iar Slănic se află la 49 km. Cel mai apropiat aeroport este Aeroportul Internațional Henri Coandă, situat la 87 km de proprietate.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Natura Guest House
Natura Guest House

Satul cu flori

8 căsuțe rotunde, desprinse parcă din povești, s-au aliniat în satul Ojasca din Ținutul Buzăului și sunt gata să te uimească prin simplitatea și frumusețea lor.

Fiecare casuță este decorată diferit având ca inspirație diverse flori. Noi am stat în casuța cu lavandă. Pereții erau pictați manual și totul era asortat în jurul acestei flori. Camera a fost foarte spațioasă, curată și miroasea ca și cum eram într-un câmp cu lavandă.

Acest complex este foarte inedit, cu totul diferit față de spațiile de cazare de pe Valea Prahovei. Satul cu flori se află la o distanță de doar 19 km de Vulcanii Noroioși și 135 km distanță de București. 

Mai multe detalii despre această locație poți citi aici: https://instatravel.ro/satul-cu-flori-cazare-judetul-buzau-22/

Satul cu flori cazare Buzău
Satul cu flori - cazare județul Buzău

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Babele de la Ulmet și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

7 thoughts on “Cum ajungi la Trovanți? – Traseu Babele de la Ulmet”

  1. Vlădescu Octavian

    Spuneați undeva în articol că, la sfârșitul articolului veți găsi instrucțiuni asupra echipamentului indicat. Eu ori nu am găsit….

  2. Bună! Mulțumim pentru informații, foarte utile și foarte frumos scrise. 🙂

    Plănuiesc un itinerariu care include și aceste Babe. 🙂 Voi ați fost în luna mai? Mă întrebam cum va fi vremea săptămâna viitoare, mi-e teamă să nu fie foarte cald și asta să ne împiedice să facem drumeția. Dar sper totuși să fie în regulă.

    Drumuri bune și frumoase să aveți! 🙂

  3. Foarte bun articolul despre minunatiile din jud. Buzau! Chiar ma aflu in judet dar la tratament in Sarata Monteoru. Mi as fi dorit sa vad Babele si Trovantii dar nu este timp, nici fizicul nu ne ajuta! Oricum frumos peisaj si drumul in sine! Multumesc pentru pozele foarte reusite! Fiti binecuvantati tineri frumosi, iubitori de natura!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top