Iași – TOP 10 obiective turistice de vizitat într-o zi

Orașul Iași face cu siguranță parte din topul celor mai frumoase orașe turistice din România alături de orașe precum Brașov, Sibiu, Sighișoara, Oradea, Timișoara, etc.

Am ales să vizităm acest oraș în vacanța de Paște, perioadă în care este învăluit de o frumusețe și un farmec aparte, însă orice perioadă a anului este potrivită pentru un city break reușit la Iași. 

În continuare îți recomand 10 locuri pe care nu ar trebui să le ratezi dacă ajungi la Iași.

Obiective turistice Iași – 5 locuri de vizitat într-o zi 2022
City break Iași

1. Grădina botanică Anastasie Fătu din Iași

Am început excursia noastră cu o vizită la grădina botanică. Dimineața este cel mai potrivit moment pentru a o vizita, este mai răcoare și mai puțin aglomerată.

Aceasta este prima grădină botanică din România, înființată în anul 1856, de către medicul Anastasie Fătu. Astăzi suprafața sa este de 80 ha, cuprinde mii de specii de plante, ceea ce o face să fie inclusă în fruntea topurilor cu obiective turistice din Iași.

Grădina botanică Anastasie Fătu din Iași
Grădina botanică Anastasie Fătu

Primăvara aici este o mini Olanda, zeci de mii de specii de lalele colorează întreaga curte a grădinii. 

Serele sunt spectaculoase, sunt foarte mari și găzduiesc un număr impresionant de specii de flori. Din punctul meu de vedere grădina botanică din Iași este cea mai frumoasă grădină botanică din România.

Grădina botanică Anastasie Fătu din Iași
Grădina botanică Anastasie Fătu
Grădina botanică
Grădina botanică Anastasie Fătu
Taxă de vizitare grădina botanică 

Taxă de intrare adulți: 15 lei
Taxă de intrare adulți la expoziții florale și evenimente: 20 lei
Taxă de intrare elevi/ studenți/ pensionari: 10 lei.

Program de vizitare grădina botanică 

Grădina botanică poate fi vizitată zilnic la exterior în intervalul 09:00 – 20:00 (în sezonul de iarnă se închide la ora 17:00).

Complexul de sere poate fi vizitat marți, joi, vineri, sâmbătă și duminică între orele 09:00 – 18:00 (în sezonul de iarnă se închid la 17:00). Luni și miercuri, complexul de sere este închis.

Grădina botanică Anastasie Fătu din Iași
Grădina botanică Anastasie Fătu

2. Palatul Culturii Iași

Palatul Culturii din Iași este o clădire emblematică construită în perioada 1906 – 1925, pe locul fostului palat domnesc, după planurile arhitectului I.D. Berindey.
 
Acesta a servit inițial drept Palat Administrativ și de Justiție. În anul 1955, destinația clădirii a fost schimbată într-una culturală, devenind gazda unor instituții culturale din Iași.
 

Conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, este o îmbinare fericită a mai multor stiluri arhitecturale: neogotic, romantic și neobaroc. Mai multe detalii despre palat aici.

Palatul Culturii Iași
Palatul Culturii Iași
Program de vizitare Palatul Culturii 

Miercuri- duminică în intervalul 10:00 – 17:00.
Luni și marți este închis.

Dacă vrei să urci în Turnul cu Ceas intrările se fac doar de două ori pe zi, la 10:40 sau 11:40, alături de un ghid, mai puțin în zilele de luni și marți când muzeul este închis.

Taxă de vizitare Palatul Culturii 

Biletul de vizitare asigură accesul în toate cele 4 muzee pe care le găzduiește: Muzeul Ştiinței și Tehnicii „Ştefan Procopiu”, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Moldovei.

Prețul unui bilet unic este de 60 lei / adult.

Turnul cu ceas poate fi vizitat separat, biletul costă 16 lei.

După ce ai vizat muzeele îți recomand să te plimbi grădina publică Palas, care se află chiar în spatele palatului. Din punctul meu de vedere este un exemplu de „Așa DA!”.  Zona a fost amenajată odată cu înființarea Palas Mall și îmbină perfect modernul și vechiul, te simți de parcă te-ai teleporta în Viena.

Palatul Culturii Iași
Palatul Culturii
Palatul Culturii Iași
Palatul Culturii

3. Zona pietonală - Bulevardul Ștefan cel Mare

Îmi place foarte mult și zona pietonală din Iași pentru că nu este sufocată de terase, mese și umbreluțe, așa cum se întâmplă în alte orașe din România. Bulevardul Ștefan cel Mare pornește din Piața Palat și ajuge până la Piața Unirii.

Următoarele 5 obiective turistice sunt amplasate pe zona pietonală, vei ajunge pe jos, într-o plimbare lejeră.

Zonă pietonală Iași
Zonă pietonală
Zonă pietonală Iași
Zonă pietonală Iași

4. Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi

Foarte rar mă impresioneză o mănăstire de la noi prin arhitectură, însă, pentru prima dată am rămas cu gura căscată. Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi este absolut spectaculoasă. Aceasta a fost construită între anii 1637 – 1639. 

Ornamentele exterioare, care acoperă edificiul în întregime și care au fost inițial aurite, combină elemente turcești, arabe, georgiene, armene și persiene cu motive arhitecturale romanești într-o superbă dantelărie în piatră. Pot fi numărate peste 30 de registre de motive decorative, care nu se repetă.

Actuala infătișare a mănăstirii este rezultatul lucrărilor de restaurare ale arhitectului Andre Lecomte de Nouy, desfășurate în perioada 1882 -1904. S-a păstrat structura exterioară datorită căreia mănăstirea este unică în cadrul arhitecturii ecleziastice romanești. 

Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” este deschisă zilnic între 06.00 – 19.00

În zilele de duminică și sărbători, biserica se deschide la ora 07.00 și se închide după terminarea slujbei.

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi Iași
Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi
Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi Iași
Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi

5. Palatul Roznovanu - Primăria Iași

Actualul sediu al primăriei, fostul Palat Roznovanu, este situat în inima Iașiului, în apropierea celor mai semnificative monumente ale orașului. 

Clădirea impresionează prin somptuozitate și fastul interioarelor, a fost construită în deceniile 7 – 10 ale sec. XVIII-lea și restaurată între 1830 – 1833 de către cunoscutul arhitect Johan Freywald, cel care a proiectat și Catedrala Metropolitană.

În ansamblu, ca arhitectură dar și prin frescele interioare și statuile ce împodobeau în 1830 exteriorul, palatul aparține stilului neoclasic, cu elemente ornamentale eclectico-baroce.

Palatul Roznovanu - Primăria Iași
Palatul Roznovanu - Primăria Iași

6. Catedrala Romano Catolică

Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași este o biserică romano-catolică construită în perioada 1992-2005, cu rolul de a servi drept catedrală episcopală.

Interiorul este atracția principală a bisericii, aceasta având un spațiu central înconjurat de un hol semicircular. Cele 24 de ferestre, vitraliile, mozaicul, altarul, orga sunt executate la un nivel magistral.

Program de vizitare: zilnic între 06:30 și 20:00.
Catedrala Romano Catolică din Iași
Catedrala Romano Catolică

7. Catedrala Mitropolitană

Catedrala Mitropolitană din Iași a fost construita în perioada 1833-1839 în stil neoclassic, de către arhitecții vienezi Johann și Gustav Freywald.
 
Este o clădire monumentală, de plan dreptunghiular, marcată la colțuri de patru turle decroșate. Stilul arhitectonic este inspirat din forme târzii ale Renașterii italiene.
 
Elementele decorative, atât în interior, cât și în exterior, sunt dominate de stilul baroc.
Catedrala Mitropolitană din Iași
Catedrala Mitropolitană din Iași

In catedrala veche „picturile” sunt realizate din mozaic, absolut impresionant.

Catedrala Mitropolitană din Iași
Catedrala Mitropolitană

Muzeul Mitropolitan este organizat în demisolul Catedralei Mitropolitane, fiind un spațiu în întregime subteran, ceea ce îi conferă un element de unicitate în peisajul muzeal. 

Din păcate a fost închis de Paște și nu l-am putut vizita, dar ne vom întoarce.

Muzeul Mitropolitan Iași
Muzeul Mitropolitan ©catedralamitropolitanaiasi.mmb.ro

8.Teatrul National Vasile Alecsandri

Teatrul Național Vasile Alecsandri (str. Agatha Barsescu nr.18) este unul dintre cele mai frumoase teatre din România. Arhitecții săi vienezi, Fellner si Helmer, aveau o experiență impecabilă, realizând clădiri similare în Viena, Praga și Salzburg, precum și teatrele naționale din Cluj-Napoca, Oradea și Timișoara.

Construit în perioada 1894-1896 într-un stil eclectic francez, teatrul dispune de 1.000 de locuri. Scena are o cortină realizată de pictorul austriac maximilian Lenz, încorporând diferite embleme românești și alte motive simbolice precum și un candelabru vienez. Aceasta a fost prima clădire electrificată din Iași.

De sărbători și acesta a fost închis, dar sigur ne vom întoarce și ne vom lua și un bilet la teatru, am înteles că interiorul ar fi foarte impresionant.

Teatrul National Vasile Alecsandri Iași
Teatrul National Vasile Alecsandri

9. Râpa Galbenă

Râpa galbenă sau Esplanada Elisabeta este o zonă cu diferență de nivel situată la poalele dealului Copou, fiind străbătut de numeroase izvoare subterane.

Zona facilitează circulația pietonilor între zona gării, dealul Copou și zona centrală a orașului.
 
Un detaliu care atrage atenția e că aici își dădeau întâlnire Mihai Eminescu și Veronica Micle. Esplanada Elisabeta a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Iași.
Râpa galbenă Iași
Râpa Galbenă

10. Bojeduca lui Ion Creangă

Bojdeuca lui Ion Creangă este primul muzeu literar din România, inaugurat La 15 aprilie 1918.
 
În camera de lucru pot fi revăzute masa de lucru, cu pagini scrise de Creangă, lampa, tocul, călimara, nisipernița, scrinul amintind de cel al lui Eminescu, „biblioteca”, portretul original pictat de V. Musnetanu, precum și multe alte obiecte originale. 
Bojeduca lui Ion Creangă Iași
Bojeduca lui Ion Creangă

Concluzii

Iași este un oraş foarte uşor accesibil pentru turiştii din toată lumea, poţi ajunge foarte uşor cu avionul, cu trenul sau cu mașina.

Toate obiectivele turistice sunt foarte bine întreținute, este curățenie și ordine peste tot în centru. 

Cel mai sigur loc în care îți poți parca mașina este în parcarea cu plată de la Palatul Culturii (3 lei/ora) sau la mall.

Centru Iași
Centru Iași

* Informațiile privind tarifele sau programele de vizitare ale obiectivelor turistice sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.

Video dronă 4k - Iași

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Unde te cazezi în Iași?

Piata Unirii Central Apartments

Piața Unirii Central Apartments se află în Iași, la 1,1 km de Catedrala Mitropolitană Iași și de Palatul Culturii, și pune la dispoziție cazare cu acces gratuit la internet WiFi, aer condiționat, un restaurant și un bar.

Apartamentul are TV cu ecran plat și baie privată cu duș. De asemenea, are bucătărie cu frigider și cuptor cu microunde.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Piața Unirii Central Apartments oferă și un serviciu de închirieri auto.

Printre punctele de atracție populare din vecinătatea proprietății se numără Teatrul Național Vasile Alecsandri, Opera Națională din Iași și Palatul Braunstein. 

Cel mai apropiat aeroport este Aeroportul Internațional Iași, situat la 5 km de Piața Unirii Central Apartments.

cazare Iași
Piata Unirii Central Apartments

CityLife Apartments

CityLife Apartments oferă cazare în Iaşi, la doar 500 de metri de Palas Mall şi de Palatul Culturii. În întreaga proprietate se oferă acces gratuit la internet WiFi şi este disponibilă o parcare privată gratuită.

Bucătăria include frigider, cuptor, aparat de cafea şi cuptor cu microunde. Oferă TV cu ecran plat cu canale prin cablu.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Cel mai apropiat aeroport este Aeroportul Internaţional Iaşi, la 1,9 km de proprietate.

cazare Iași
CityLife Apartments

Hampton By Hilton Iasi

Hampton By Hilton este situat în inima orașului Iaşi, la 10 minute de mers pe jos de centrul comercial Palas şi de Palatul Culturii. Acest hotel cu 15 etaje are un restaurant și oferă mic dejun inclus în preț.

Camerele de la Hampton By Hilton Iaşi includ un birou ergonomic, un aparat de ceai/cafea, un TV cu ecran plat şi un radio cu funcție de ceas deşteptător. Unele camere includ o zonă de zi, oferind mai mult spaţiu.

Dacă doresc să înoate pe durata sejurului, oaspeții pot beneficia de acces la piscina interioară la un cost suplimentar. Aceștia se pot relaxa și în centrul de fitness unde există echipament pentru antrenamente cardiovasculare, de forță și pentru echilibru. Sălile de conferinţe pot găzdui conferinţe, convenţii şi nunţi.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

cazare Iași Hampton By Hilton Iasi
Hampton By Hilton Iasi

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă orașul Iași și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Sursă documentare articol: www.laiasi.ro

5 thoughts on “Iași – TOP 10 obiective turistice de vizitat într-o zi”

  1. Salut! Aceasta vizita la Iasi mi-a lasat o amintire de neuitat. Am vizitat mai multe obiective turistice minunate: gradina botanica Anastasie Fatu, palatul Culturii Iasi, Muzeul Stiintei si Tehnicii si altele. A fost o experienta de neuitat. Eu recomand Iasi ca destinatie pentru un city break foarte placut.

  2. Un oraș minunat cu variate trasee turistice și puncte de interes. Merita câteva zile sa-l explorezi pe îndelete.
    Îmi plac mult și pozele făcute de voi!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top