Băile Termale Romane (Germisara) - Geoagiu Băi 2022
Băile Termale Romane (Germisara) 2022

Băile Termale Romane (Germisara) de la Geoagiu Băi au o vechime de circa două milenii, iar în Antichitate, locul era o aşezare luxoasă, destinată celor bogaţi. 

Atât pentru istorie, dar mai ales pentru apa de calitate, zeci de mii de români ajung anual în staţiunea Geoagiu-Băi. Pe lângă Băile Termale turiștii mai pot vizita în stațiune și Cascada Clocota și Grota Haiducilor.

Germisara este o locație absolut fascinantă, cu un potențial turistic imens, însă autoritățile își dau prea puțin sau spre deloc interesul în acest sens.

În alte țări civilizate, un astfel de obiectiv turistic, nu s-ar vizita cu mai puțin de 10 euro biletul, iar întreținerea locației ar fi impecabilă. În România însă, nu există nici măcar personal care să supravegheze, iar unii dintre turiști sunt atât de nesimțiți încât își fac nevoile în tunel…

Băile Termale Romane (Germisara) - Geoagiu Băi 2022
Băile Termale Romane 2022
cover băile termale romane
Băile Termale Romane 2022
Băile Termale Romane (Germisara) - Geoagiu Băi 2022
Băile Termale Romane 2022

În timpul vizitei noastre de anul trecut am găsit tot felul de materiale de construcții depozitate aiurea, o “rachetă” în formă de creion, fără nici un fel de panou informativ, schele, scaune aruncate, etc.

Mi-ar plăcea ca la următoarea vizită pe care o voi face aici, poate chiar în 2023, să existe un program de vizitare, taxă de intrare și zona să fie amenajată cât mai aproape de varianta din Antichitate.

Băile Termale Romane
Băile Termale Romane 2021
Băile Termale Romane Geoagiu Băi
Băile Termale Romane 2021

De ce să vizitezi Băile Termale Romane (Germisara)?

Thermae „Germisara” sau băile termale romane din Stațiunea Geoagiu-Băi se păstrează aproape în aceeași formă ca și în Antichitate, fiind construite într-un promontoriu circular cu diametrul de 90-95 m, chiar în centrul stațiunii.

Băile au funcționat în două faze (Germisara și ulterior Termele Dodonei). În anul 1935, la săparea primelor bazine moderne, au fost dezgropate statuile reprezentându-i pe Esculap (Aesculap) și Egeea (Hygeea), care stau mărturie vieții intense din acele timpuri.

Printre multele artefacte (șapte plăcuțe votive din aur) și obiecte de uz cotidian din acea epocă s-au mai găsit și dovezi care atestau prezența unui templu dedicat Nymphaelor, precum și depuneri de altare, statui, monede și obiecte din metal prețios.

Băile Termale Romane (Germisara) - Geoagiu Băi 2022
Băile Termale Romane (Germisara)
Băile Termale Romane (Germisara) - Geoagiu Băi 2022
Băile Termale Romane (Germisara)

Antica „Germisara” este cunoscută, mai ales, datorită apelor termale utilizate, probabil, încă din epoca dacică. Băile romane sunt identificate în punctul „Dâmbul romanilor”. 

Din întregul complex termal antic, astăzi mai pot fi văzute bazinele cu banchete pe toate laturile, rețeaua de canale săpate în stâncă prin care se dirija apa, precum și urme ale lăcașelor de cult închinate divinităților care patronau aceste ape curative.

Băile Termale Romane Geoagiu Băi
2021
Băile Termale Romane (Germisara) - Geoagiu Băi 2022
2022 (Germisara)

Potrivit arheologilor, băile de la Germisara erau dispuse pe două niveluri. Cel superior consta dintr-un sistem de camere de baie, din care s-au păstrat fundaţiile, o parte a elevaţiei, podeaua şi canalele. Întreaga zonă era sacră, iar centrul cultului îl constituia tocmai bazinul natural, craterul din care izvora apa. 

Complexul cu izvoare termale a fost părăsit după retragerea romanilor din Dacia, iar până în Evul Mediu nu mai există informaţii documentare despre el. La mijlocul secolului al XVI-lea, un document arăta că Ioan Sigismund Zápolya, regele Ungariei, a amenajat aici un loc de baie curativă pe care îl folosea adeseori. 

Staţiunea înfiinţată peste ruinele SPA-ului antic de la Germisara s-a dezvoltat la începutul secolului trecut. În deceniile următoare, noile construcţii au acoperit, potrivit arheologilor, o parte însemnată din teritoriul vechii aşezări. 

Izvoarele termale care ajungeau în trecut şi în bazinul natural au fost captate şi folosite la alte bazine. La sfârşitul anilor 1980, fundul craterului a fost reamenajat şi transformat într-o piscină construită din beton, care nu are însă nimic în comun cu înfăţişarea arhaică a bazinului.

Băile Termale Romane (Germisara) - Geoagiu Băi 2022
Băile Termale Romane (Germisara)

Program de vizitare și tarife Băile Termale Romane (Germisara) - 2021

Acest sit se poate vizita GRATUIT la orice oră din zi, fiind deschis publicului în permanență. Cu acces din fața intrării în ștrandul mare, străbătând o alee asfaltată de circa 120 m, pe partea stângă, întâlnim poarta de intrare în sit. Bazinele săpate direct în stâncă, pe firul vechiului izvor termal, se pot vizita și pe deasupra și pe interior, printr-un tunel de acces construit la baza colinei calcaroase.

Unde se află și cum ajungi la Băile Termale Romane (Germisara)?

Băile Termale Romane (Germisara) se află în Stațiunea turistică Geoagiu-Băi,  situată pe Valea Geoagiului, la doar 5 km de orașul Geoagiu, respectiv 36 km de municipiul Deva, în județul Hunedoara.

Se ajunge cu mașina, (maps aici), până la Ștrandul Băile Daco-Romane, iar de acolo vei mai merge pe jos încă aproximativ 5 min.

CĂLĂTORIA TA ÎNCEPE ACUM!

Descoperă Băile Termale Romane și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Ștrand Băile Daco Romane Geoagiu Băi - AQUABALNEO

Dacă ajungi aici vara, ar fi păcat să nu profiți câteva zile de relaxare la ștandul stațiunii din Geoagiu-Băi. Acesta a fost deschis in anul 2015 și deține 4 bazine.

Facilități Ștrand Băile Daco Romane:

 • un bazin pentru copii 40 cm adâncime
 • un bazin cu adâncime între 70 cm și 1,8 m
 • un bazin cu adâncime 1,70 m până la 3,5 m care dispunde de o trambulină pentru sărituri
 • un bazin olimpic cu o dimensiunile 50 cm lungime / 25 cm lățime / 1,9 m adâncime
 • loc de joacă pentru copii
 • 4 terase pentru plajă
 • dușuri
 • salvamari
 • 1500 șezlonguri-gratuit (în limita stocului disponibil)
 • wi-fi gratuit
 • cabine de schimb
Băile Termale Romane
Ștrand Băile Daco Romane
Băile Termale Romane
AQUABALNEO

Proprietățile apelor

FORAJ 6
Apă sulfuroasă, bicarbonată, magneziană, hipotonă, hipotermală.
Indicații terapeutice
Dischinezii biliare, colecistite cronice, gastro-duodenite cronice – hipo-acide, hipo-peptice, enterocolite cronice, litează urinară, alergoză de origine digestivă.
IZVORUL 6
Apă bicarbonată, calcică, hipotină, cu mineralizație totală de 1475,3 mg/l.
Indicații terapeutice
Cură internă:
Afecțiuni ale căilor urinare care necesită cură cu diureză.
Cură externă:
Stări preartrozice, reumatism degenerativ articular, în stări alergice după reumatism articular, acut sau infecții de focar, afecțiuni ale sistemului nervos periferic și sechele musculo-articulare după traumatisme.
IZVOARELE 1 ȘI 9
Apă sulfuroasă, bicarbonatată, calcică, magneziană, hipotonă, hipotermală.
Indicații terapeutice
Afecțiuni gastro duodenală cirenală.
IZVORUL TERMAL TĂMĂDUIREA
Apă oligo minerală pentru pură internă și externă. Temperatura variază într 27,4 și 30.
Indicații terapeutice
Cură internă:
Gastrite cronice, afecțiuni cronice hepato-biliare și diabet, alergii, anemii și convalescențe după boli infecțioase.

Cură externă:

Afecțiuni ale aparatului locomotor, ale sistemului nervos periferic, în tulburări circulatorii și afecțiuni ginecologice.
Băile Termale Romane

Program și Tarife Ștrand Băile Daco Romane:

Cost intrare: adulți 30 lei, copii 25 lei, pensionari 25 lei.

Program: L: 09:00-21:00, M-V: 08:00-21:00, S-D: 07:00-21:00

Unde te cazezi în zona Băile Termale Romane (Germisara)?

Hotel Germisara

Oferind acces gratuit la o piscină interioară și un centru de fitness, hotelul spa Germisara este situat într-o zonă pitorească, liniștită din Geoagiu Băi. Oaspeții au la dispoziție WiFi gratuit.

Rezervă aici
Complex Daniel's

Complex Daniel's se află în Orăştie, la 6 km de parcul acvatic Arsenal, respectiv la 12 km de Geoagiu Băi. Oferă un restaurant, parcare privată gratuită, piscină sezonieră în aer liber şi bar. Hotelul are grădină şi terasă.

Rezervă aici
Alexander House

Oferă unități de cazare în orașul Deva, la doar 20 km distanță de Geoagiu. Accesul la internet WiFi este gratuit în întreaga proprietate. Fiecare cameră de la această pensiune are aer condiționat, TV cu ecran plat și minibar.

Rezervă aici
Casa Dives - Transylvania

Situată la doar 17 km de Alba Iulia și la 24 km de Geoagiu Băi. Această proprietate cu aspect clasic este situată într-o clădire din anul 1850. La proprietate există și o cadă cu hidromasaj sub forma unui ciubăr rustic tradițional românesc.

Rezervă aici

Cauți altă cazare?

Booking.com

Ce mai poți vizita pe lângă Băile Termale Romane (Germisara) din Geogiu Băi?

Top 20 Obiective turistice de vizitat în județul Hunedoara: https://instatravel.ro/judetul-hunedoara-obiective-turistice/

Descoperă mai multe atracții turistice din Transilvania: https://instatravel.ro/category/obiective-turistice-romania/transilvania/

Îți mulțumesc că ai citit acest articol până la final, sper că ți-a plăcut și că ai găsit informații utile. Dacă ai întrebări pentru mine, cunoști locuri inedite, îți dorești să afli informații despre o locație anume, nu ezita să îmi scrii în comentarii. 

Ne găsești și pe InstagramFacebook sau YouTube. Nu uita să ne dai Like, Follow și Subscribe.

Să ne auzim cu bine!

Autor Articol: ©Alina Licuriceanu

Foto:© alinalicuriceanu

© Toate drepturile rezervate. Materialele postate apartin autorilor blogului. Preluarea se poate face doar cu citarea sursei, cu link catre site, fie ca este vorba de text, poze sau video, CU ACORD ÎN PREALABIL.

Sursă de informare: https://www.hunedoaraturism.ro/

Sursă de informare: https://aqua-romana.ro/