În scurta noastră vizită prin Dobrogea, înainte de a merge la rezervația de bujori, am vizitat Cetatea Enisala. Am ajuns aici pentru prima dată și trebuie să recunosc că am fost captivată de frumusețea și de atmosfera misterioasă a cetății.
Aceasta se ridică destul de impunător pe o colină ce oferă o panoramă magnifică asupra lacurilor Babadag și Razim și are o istorie și o arhitectură impresionantă, fiind astfel cu siguranță un loc care merită explorat.
Dacă vrei să afli impresiile mele de călătorie, indicații despre cum ajungi la acest obiectiv turistic, programul și tariful de vizitare, dar și alte informații utile, atunci te invit să citești acest articol.
1. Cum ajungi la Cetatea Enisala?
Cetatea Enisala se află la aproximativ 40 de km de orașul Tulcea, mai exact la 2 km de localitatea Enisala, în comuna Sarichioi, județul Tulcea. Se poate ajunge foarte ușor cu mașina personală, drumul fiind asfaltat până la intrare.
2. Impresii de călătorie
Cetatea Enisala, Yeni-Sale sau Heracleea cum i s-a mai spus de-a lungul timpului, datează de aproape 700 de ani și este singura cetate medievală din Dobrogea, cât și ultima cetate genoveză.
Din punctul meu de vedere este o atracție turistică deosebită, ce nu trebuie ratată. Ruinele fortăreței medievale se află pe un deal calcaros, denumit și Dealul Gras, care domină zona lacurilor Razim și Babadag, oferind peisaje excepționale.
Din orice direcție ai veni, te va fermeca această cetate cu ziduri înalte de 5-10 metri ridicate pe dealul situat la altitudinea de 116 m. Dacă mă intrebi pe mine cetatea este cu mult mai impresionantă privită din exterior, decât din interior.
Vizita propriu zisă nu o să dureze foarte mult, noi ne-am plimbat puțin printre ziduri și am admirat panoramele spectaculoase, iar apoi am intrat și în muzeu, deși este mult spus muzeu, este mai degrabă un centru de informații.
În concluzie ne-a plăcut mult excursia la Cetatea Enisala, sperăm să mai revenim în vizită.
3. Despre Cetatea Enisala
Cetatea a fost construită în scop militar, defensiv și de supraveghere a drumurilor de apă și de pe uscat, în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, de către o autoritate ce viza zona de la Gurile Dunării.
Pe baza tehnicilor constructive, a materialului arheologic și a realităților istorice s-a emis ipoteza că singurii interesați de ridicarea unei cetăți situată în cadrul sistemului de fortificații din nordul Dobrogei, orientată spre mare pentru controlarea traficului naval, erau negustorii genovezi, care dispuneau de mari sume de bani câștigate din comerț și care erau deținătorii monopolului navigației pe Marea Neagră.
Poate fi luată în considerare și o a doua ipoteză, care atribuie construcția castelului de la Enisala unui principe tătar. Nu trebuie uitat faptul că regiunea se afla, în secolul al XIV-lea, sub controlul Hoardei de Aur.
Materialele descoperite în urma cercetărilor arheologice și mai ales monedele bizantine, genoveze, tătărăști, moldovene, muntene sau turcești atestă rolul militar, politic, administrativ și economic pe care l-a îndeplinit cetatea.
Enisala este un cuvânt turcesc, format din cuvintele Yeni care înseamnă nou și sale – așezare, astfel că se traduce sat nou sau așezare nouă.
Localității Enisala i-au fost atribuite însă și alte denumiri de-a lungul anilor. În urma analizei hărților de navigație din sec. XIII-XV, cercetătorii au identificat zona în care se află și cetatea medievală Enisala, ca purtând numele de Babola sau Pampulo.
Pe de altă parte însă, pe harta austriacă executată de Ignatius Albrecht în ultimul sfert al sec. al XVIII-lea este menționată denumirea Eracri-Kupei.
Asupra cetății au fost aduse numeroase modificări, iar zonele deschise la culoare sunt cele reconstruite. În mod normal, cetățile au la fiecare colț câte un turn, însă în cazul Cetății Enisala a mai rămas un singur turn, cel situat la poarta principală. Există și o poartă secundară, formată ulterior prin spargerea zidului de către genovezi.
Ulterior, cetatea a făcut parte din sistemul de apărare al Țării Românești, în timpul celei de-a doua domnii a lui Mircea cel Bătrân. Apoi, din 1420 au venit turcii în zonă și au locuit până la Războiul de Independență, din anul 1877.
4. Program & Tarif de vizitare Cetatea Enisala
Cetatea este deschisă de marți până duminică, în intervalul 10:00 – 18:00. Luni este închisă.
Pentru a o putea vizita un adult va plăti 10 lei, în timp ce un copil, student sau pensionar va achita doar 5 lei.
5. Video dronă Cetatea Enisala
Dacă mi-a scăpat ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, te invit să vizionezi și clipul de mai jos, iar dacă ți-a plăcut nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube.
6. Ce mai poți face în zonă?
Vizitează Rezervația de Bujori
La doar 10 minute de mers cu mașina de la Cetatea Enisala se află Rezervația Naturală Dealul Bujorului – o pădure de 57 de hectare plină cu bujori ce înfloresc în jurul zilei de 15 mai. Dacă ajungi în zonă în această perioadă, locul este de neratat.
Mai multe detalii de rezervația de bujori am scris aici: https://instatravel.ro/bujori-salbatici-enisala/
Descoperă Orașul Antic Argamum și Capul Doloșman
Despre Cetatea Orgame-Argamum se spune că este primul oraș locuit din Dobrogea. Vechea fortăreață este situată în Jurilovca, localitatea înconjurată de lacurile Razim și Golovița și aflată la câteva vâsle distanță de Gura Portiței.
Indiferent că ajungi primăvara, când totul este verde în jur sau iarna, când Lacul Razim este înghețat și devine un patinoar enorm, Jurilovca este extrem de pitorească și bogată în vestigii istorice, iar Capul Doloșman oferă o panoramă uluitoare, de care nu se bucură nici o altă zonă din Dobrogea.
Ține cont că această locație face parte din Rezervația Naturală Delta Dunării și locul este cât se poate de sălbatic, aici trăiesc multe păsări, dar vei găsi și foarte mulți țânțari și multe alte insecte, cărora nici Autanul nu prea le face față.
Mai multe detalii despre aceste obiective turistice am scris aici: https://instatravel.ro/orasul-antic-argamum-si-capul-dolosman/
Explorează traseele din Munții Măcinului
Parcul Naţional din Munţii Măcinului, este un alt loc foarte frumos din Dobrogea, unde bujorii româneşti sunt căutaţi de cum începe luna mai.
Printre cele mai frumoase trasee amintim Traseul Cozluk, Culmea Pricopanului, dar și traseul ce urcă pe Vârful Țuțuiatu și Vârful Ghinaltu.
Descoperă Gura Portiței
M-am gândit de multe ori care este plaja mea preferată din România, dar încă nu m-am putut hotărî între Gura Portiței și Sfântu Gheorghe. Plajele acestea sunt atât de frumoase, încă sălbatice, nisipul este atât de fin și este liniște, poți asculta la nesfârșit sunetul valurilor și cântecul pescărușilor.
Ca să ajungi la Gura Portiței din Jurilovca trebuie să iei un vaporaș care traversează Lacul Golovița și te conduce către o mică „limbă” de nisip cu ieșire la Marea Neagră. Bucură-te de câteva zile de relaxare în care vei fi scutit de poluarea și zgomotul mașinilor.
7. Unde te cazezi în zonă?
Portița spre Deltă
Portița spre Deltă se remarcă printr-un farmec aparte oferit de poziționarea casei pe un deal cu vedere din curte directă către lacul Golovița. Casa a fost recent renovată pentru sporirea gradului de confort oferit oaspeților, oferind două apartamente cu intrări separate.
Apartamentul Razelm dispune de două dormitoare cu pat matrimonial separate de o baie dotată cu un duș walk-in, iar apartamentul Golovița este compus din living, un dormitor și o baie.
Rezervă un apartament pe Booking aici.
Razelm Luxury Resort
Cea mai luxoasă cazare din zonă este cu siguranță Razelm Luxury Resort, noua destinație de 4 stele din Delta Dunării. Amplasat într-un cadru de vis, pe malul lacului Golovița, în aria lagunară Razim-Sinoe, complexul este locația ideală pentru cei care caută confortul și calitatea ireproșabilă a serviciilor de cazare.
Spații de cazare elegante, bungalow-uri moderne, excelență culinară, activități sportive și de relaxare variate, toate le vei găsi în acest resort de excepție.
Pentru rezervări Booking aici.
Blue Bungalow Jurilovca
Dacă ești în căutarea unei cazări mult mai avantajoase la preț și îți place să stai la căsuțe de lemn, atunci Blue Bungalow ar putea fi o opțiune pentru tine.
Fiecare unitate de cazare are bucătărie cu un cuptor cu microunde, zonă de relaxare și de luat masa cu TV cu ecran plat, baie privată cu duș și oferă WiFi. De asemenea, dotările includ un frigider, cuptor, minibar și fierbător. La cabană există o terasă și facilități de grătar.
Rezervă un bungalow pe Booking aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Cetatea Enisala și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Sursă documentare: www.discoverdobrogea.ro