Am plecat pentru prima dată în Munții Măcinului – Traseu Cozluk cu gândul să cutreierăm aceste roci vechi de sute de milioane de ani și să căutăm țestoase!

Pentru un scurt rezumat al călătoriei vizualizează clipul de mai jos, iar pentru întreaga experiență citește tot articolul! Dacă dorești să ne susții achiziționează ceva din magazinul nostru https://www.nordiczen.ro/

Am făcut 3 ore cu mașina din București până în localitatea Greci, Tulcea. Drumul este bun, asfaltat până la Centrul de informare.

Trasee în Munții Măcinului

Cei mai vechi munţi ai României, Munţii Măcinului din nordul Dobrogei, trebuie cutreieraţi la pas pentru a cunoaşte istoria acestor locuri. Specialiştii arată că în Măcin se găsesc roci vechi de sute de milioane de ani, mult mai vechi decât primii dinozauri de pe Pământ.

Centrul de informare este foarte bine dotat și organizat. Vei găsi informații despre toate traseele, hărți, indicatoare, etc.

Am plecat de acasă cu gândul să facem traseul Țuțuianu sau traseul Culmea Pricopanului, însă vremea nu a ținut cu noi. A plouat până am ajuns și încă dădea semne de instabilitate, așa că am ales un traseu prin pădure și anume traseul Cozluk. Auzisem că aici am avea cele mai multe șanse să întâlnim broscuțe țestoase, de-abia așteptam să facem cunoștință cu ele.

Munții Măcinului – Traseu Cozluk

Traseul este ușor, dar foarte lung, te sfătuim să mergi cu mașina pe drumul pietruit (cel din poza de mai sus) până la intrare în pădure, unde este și un camping. Altfel o să parcurgi în plus 6 km la dus și 6 km la întors pe câmp, ceea ce poate fi neplăcut pe soare puternic sau pe ploaie. În altă ordine de idei sunt și 2 stâne pe această bucată de drum, ar fi mai bine să fii în mașină dacă ești fricos de câini.

Numărul plantelor superioare reprezintă peste 19% din flora Europeană și este comparabil cu flora bogată a insulelor Creta și Corsica. Munții Măcin și împrejurimile lor sunt singurele zone din România unde încă mai există suprafețe importante de vegetație naturală de stepă, care nu se găsește nici în Balcani și este foarte rară acum în Europa.

Am parcurs 32.000 pași minunați (24 km), începând traseul de la prima parcare (unde se termină asfaltul) dus-întors (la un moment dat devine circuit), în 7 ore. În acest timp am inclus multe pauze pentru poze și pentru căutarea broscuțelor, plus pauza de masă. De reținut ar fi și faptul că ne-a prins ploaia pe ultimii 8 km și am înaintat mai greu.

Este recomandat să vizitezi acești munți de la jumătatea lunii aprilie până pe la jumătatea lunii mai. În această perioadă înflorește bujorul, este mai răcoare și broscuțele nu stau ascunse și bonus mulți copaci înfloriți. De la mijlocul lunii mai încep să înflorească și macii :). Dar cum izolarea ne-a ținut în case, a fost foarte frumos și la jumătatea lunii iunie.

Pe la jumătatea traseului le-am întâlnit!!! Frumoasele Broscuțe Țestoase de Dobrogea.

Traseul este lejer, perfect și pentru copii, doar să parcați mașina aproape de Pietrele Mariei, altfel poate părea prea lung și obositor. Pentru pasionații de biciclete se poate parcurge și cu bicicleta.

Cred că ți-ai dat seama că în 5 minute a început ploaia :)), nouă ne place ploaia, deci nu a fost o problemă.

Ne-am schimbat și am pornit înapoi spre casă, mai bogați cu o experiență și deja dornici să revenim pentru a cuceri Vârful Țuțuianu. După cum spune un vechi proverb, “după muncă și răsplată”, vă atașăm bonus un lan de lavandă scăldat în luminile asfințitului, situat între județele Ialomița și Brăila.

Ești curios cum ne influențează drumețiile din punct de vedere creativ? Dă un click aici pentru a descoperi creațiile realizate manual, inspirate din natură.

Cum alegi echipamentul potrivit pentru acest tip de traseu?

  • îți recomandăm ca de fiecare dată să nu pleci fără frontală, fluier, bețe, pelerină de ploaie;
  • cel puțin 2 l de apă / pers și o mică gustare;
  • bocanci 3 sezoane, dacă ești 100% convins că nu te prinde ploaia poți lua și adidași de trekking;
  • îmbrăcăminte adecvată de drumeție și potrivită pentru conțiile meteo;
  • cel puțin un tricou de schimb;
  • tricou de schimb;
  • obligatoriu cremă cu protecție solară.

Tarife

  • 6 lei/adult taxa de vizitare a parcului;
  • 22 lei taxele de pod/mașină;
  • parcare – gratuit.

Unde te cazezi ?

Dacă este vară îți recomandăm să stai la cort, conectat cu natura. Poți da un search și pe Booking dacă nu ești familiarizat cu ideea de campare.

Vezi aici cu ce am făcut pozele, iar aici cu ce am filmat în clipul postat pe Youtube și ce stabilizator am folosit.

Te invităm să citești și alte articole scrise de noi despre trasee pe munte spectaculoase: Traseu Cabana Valea Sâmbetei Lacul Vulturilor – Traseu scurt în Munții Siriu,  Babele de la Ulmet și Trovanții – Obiective turistice BuzăuAșezările rupestre din Țara Luanei – Rătăciți în munții Buzăului!

Îți mulțumim că ai citit acest articol până la final, sperăm că ți-a plăcut și că ai găsit informații utile. Dacă ai întrebări pentru noi, cunoști locuri inedite, îți dorești să afli informații despre o locație anume, nu ezita să ne scrii în comentarii.

Ne poți urmări și pe InstagramFacebook sau Youtube și dacă vrei să ne susții, poți achiziționa ceva din site-ul nostru nordiczen.ro. Nu uita să ne dai Like, Follow și Subscribe.

Să ne auzim cu bine !