Traseul Cozluk - Munții Măcin
Traseu Cozluk © instatravel.ro

Am plecat pentru prima dată în Parcul Natural Munții Măcinului cu gândul să cutreierăm aceste roci vechi de sute de milioane de ani și să admirăm broscuțe țestoase! 

A fost o experiență de vis care cu multe peripeții, sper să îți placă acest articol și să îți facă și ție poftă de Măcin.

Traseul Cozluk - Munții Măcinului
Munții Măcinului © instatravel.ro

Traseu Cozluk - localizare

Munții Măcinului aparțin de Munții Dobrogei, accesul se face prin comuna Greci din județul Tulcea

Specialiştii arată că în Măcin se găsesc roci vechi de sute de milioane de ani, mult mai vechi decât primii dinozauri de pe Pământ.

Traseul Cozluk începe de la Centrul de vizitare – Parcul Național Munții Măcinului, centru care este foarte bine dotat și organizat. Vei găsi informații despre toate traseele, hărți, indicatoare, etc.

Traseu Cozluk - Munții Măcin
Hartă Trasee Munții Măcinului ©alinalicuriceanu
Traseu Cozluk - Munții Măcinl
Traseu Cozluk © instatravel.ro

Detalii traseu Cozluk

Am plecat de acasă cu gândul să facem traseul Țuțuianu sau traseul Culmea Pricopanului, însă vremea nu a ținut cu noi. A plouat până am ajuns și vremea încă dădea semne de instabilitate, așa că am ales un traseu mai ușor, prin pădure, și anume Traseul Cozluk

Auzisem că aici am avea cele mai multe șanse să întâlnim broscuțe țestoase, de-abia așteptam să facem cunoștință cu ele. Nici bine nu am început traseul și dintr-o dată s-a înseninat și a ieșit soarele.

Traseul Cozluk - Munții Măcinului
Traseu Cozluk © instatravel.ronții Măcinului © instatravel.ro

Marcaj și hartă

Marcaje de urmat: Bulină roșie: Centru de Vizitare şi Informare – Păşunea Crucele – Valea Cozluk – Valea Radului – Teiul Strâmb – Baia de Aramă – Vf. Conaciu – Pietrele Mariei – Centru de Vizitare şi Informare
Lungime circuit: 24 km
Diferență de nivel: 462 m în urcare și 262 m coborâre
Durată traseu Cozluk: 7 ore
Sezon: Tot anul

harta traseul coluk munții măcinului
Hartă Traseu Cozluk ©https://muntii-nostri.ro/

Traseul este ușor, dar foarte lung, noi am parcat mașina la X1 (vezi harta de mai sus), insă te sfătuiesc să mergi cu mașina pe drumul pietruit până la X2, unde este și un camping.

Dacă am fi parcat la X2 puteam reduce lungimea traseului cu 6 km la dus și 6 km la întors, de mers pe câmp, ceea ce a fost neplăcut pe soare puternic și pe ploaie. 

În altă ordine de idei sunt și 2 stâne pe acest tronson de drum, ar fi mai bine să fii în mașină dacă ești fricos de câini. Pe noi ne-au înconjurat câinii de la una din stâne, îți povestesc mai târziu cum am trecut de ei. Cel mai bine parchezi la X2, vezi fotografia de mai jos.

Traseul Cozluk - Munții Măcinului
loc de campare © instatravel.ro

De ce să vizitezi Munții Măcinului?

Numărul plantelor superioare reprezintă peste 19% din flora Europeană și este comparabil cu flora bogată a insulelor Creta și Corsica.

Munții Măcinului și împrejurimile lor sunt singurele zone din România unde încă mai există suprafețe importante de vegetație naturală de stepă, care nu se găsește nici în Balcani și este foarte rară acum în Europa.

Traseul Cozluk - Munții Măcinului
Flora și fauna din Munții Măcinului © instatravel.ro

Am parcurs 32.000 pași minunați (24 km) dus-întors (la un moment dat devine circuit), în 7 ore. În acest timp am inclus multe pauze pentru poze și pentru căutarea broscuțelor, plus pauza de masă. De reținut ar fi și faptul că ne-a prins ploaia pe ultimii 8 km și am înaintat mai greu.

Traseul Cozluk - Munții Măcinului
Traseu Cozluk © instatravel.ro
Traseul Cozluk - Munții Măcinului
Traseu Cozluk © instatravel.ro

Este recomandat să parcurgi acest traseu de la jumătatea lunii aprilie până pe la jumătatea lunii mai. În această perioadă înflorește bujorul sălbatic, este mai răcoare, broscuțele nu stau ascunse, bonus vei găsi și mulți copaci înfloriți.

De la mijlocul lunii mai încep să înflorească și macii :). Dar cum izolarea ne-a ținut în case, a fost foarte frumos și la jumătatea lunii iunie, dar și foarte cald.

Pe la jumătatea traseului le-am întâlnit!!! Frumoasele Broscuțe Țestoase de Dobrogea.

În munții Măcin se găsesc aproape 4000 de exemplare de broaște de uscat, iar aceastea sunt protejate prin lege. Le poți admira, dar este absolut ilegal să le deranjezi habitatul, să le furi sau să le aduci vreun prejudiciu.

Traseul Cozluk - Munții Măcinului
Broscuță dobrogeană © instatravel.ro
Traseul Cozluk - Munții Măcinului
Traseu Cozluk © instatravel.ro

Nu am scăpat de ploaie, ne-a prins pe ultima porțiune de traseu, cei 6 km despre care îți povesteam că i-am fi putut scuti. Ah ce bine ar fi fost dacă am fi venit cu mașina până la camping.

Traseul Cozluk - Munții Măcinului
Traseu Cozluk © instatravel.ro
Traseul Cozluk - Munții Măcinului
Traseu Cozluk © instatravel.ro

Pe așa vreme frumoasă mai cutreieram prin Măcin doar noi și ciobanii care iși duceau oile acasă. 

Și cum mergeam noi ca doi romantici prin ploaia torențială, din apropierea unei stâne vin în fugă 7 câini care ne înconjoară și nu erau ai ciobanului din proximitatea noastră, acela se ducea la cea de-a doua stână. 

Mâncare nu mai aveam, ciobanul nu se vedea, în gândul meu, gata până aici mi-a fost… Mă gândeam am doar 2 variante, ori o rup la fugă și mă sfâșie câinii, ori leșin de frică.

Norocul meu este că Adi este foarte stăpân pe el în astfel de situații, eu nu mai aveam nici glas, m-am lipit scai de el și am început să înaintăm printre câini cu pași foarte mici, fără să-i privim în ochi. 

Cred că nici nu mai respiram de frică, îmi venea doar să o rup la fugă, dar știam că asta este cea mai proastă idee. Așa că eu și cu cele 1 milion de bătăi de inimă pe secundă a trebuit să facem față acestei situații și să ne menținem calmul. 

După această experiență mă simt mult mai puternică și încrezătoare în mine, cumva mândră că m-am putut controla și că mi-am învins una din cele mai mari frici ale mele. Cu toate acestea, nu vreau să mai repet vreodată această întâmplare și cu siguranță am să-mi dotez echipamentul cu lanternă cu electroșocuri și spray-uri cu piper.

Traseul Cozluk - Munții Măcinului
Munții Măcinului - Traseul Cozluk © instatravel.ro

Ne-am schimbat și am pornit înapoi spre casă, mai bogați cu o experiență și deja dornici să revenim pentru a cuceri Vârful Țuțuianu. 

Cum alegi echipamentul potrivit pentru acest tip de traseu?

-îți recomandăm ca de fiecare dată să nu pleci fără frontală, fluier, bețepelerină de ploaie;
-cel puțin 2 l de apă / pers și o mică gustare;
-aparat ultra sunete anti-câini;
-bocanci 3 sezoane, dacă ești 100% convins că nu te prinde ploaia poți lua și adidași de trekking;
-îmbrăcăminte adecvată de drumeție și potrivită pentru condițiile meteo;
-cel puțin un tricou de schimb;
-obligatoriu cremă cu protecție solară.

Taxă de vizitare Parc Național Munții Măcinului

-6 lei/adult taxa de vizitare a parcului;
-parcare – gratuit

Video 4k Traseu Cozluk - Munții Măcin

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Cauți cazare?

Booking.com

Te-ar mai putea intersa și...

Bujori sălbatici în Munții Măcinului

Citește

Obiective turistice Dobrogea

Citește

Culmea Pricopanului Munții Măcin

Citește

Traseu ușor Cabana Valea Sâmbetei

Citește

Îți mulțumesc că ai citit acest articol până la final, sper că ți-a plăcut și că ai găsit informații utile. Dacă ai întrebări pentru mine, cunoști locuri inedite, îți dorești să afli informații despre o locație anume, nu ezita să îmi scrii în comentarii. 

Ne găsești și pe InstagramFacebook sau YouTube. Nu uita să ne dai Like, Follow și Subscribe.

Colaborează cu noi: www.nordiczen.ro 

Să ne auzim cu bine!

Autor Articol: © alinalicuriceanu

Foto:© alinalicuriceanu