Prima dată în Munții Măcinului – Traseu Cozluk

Am plecat pentru prima dată în Parcul Natural Munții Măcinului cu gândul să cutreierăm aceste roci vechi de sute de milioane de ani și să admirăm broscuțe țestoase! 

A fost o experiență de vis care cu multe peripeții, sper să îți placă acest articol și să îți facă și ție poftă de Măcin.

Traseul Cozluk - Munții Măcin
Traseu Cozluk © instatravel.ro
Traseul Cozluk - Munții Măcinului
Munții Măcinului © instatravel.ro

Traseu Cozluk - localizare

Munții Măcinului aparțin de Munții Dobrogei, accesul se face prin comuna Greci din județul Tulcea

Specialiştii arată că în Măcin se găsesc roci vechi de sute de milioane de ani, mult mai vechi decât primii dinozauri de pe Pământ.

Traseul Cozluk începe de la Centrul de vizitare – Parcul Național Munții Măcinului, centru care este foarte bine dotat și organizat. Vei găsi informații despre toate traseele, hărți, indicatoare, etc. 

Traseu Cozluk - Munții Măcin
Hartă Trasee Munții Măcinului
Traseu Cozluk - Munții Măcinl
Traseu Cozluk © instatravel.ro

Detalii traseu Cozluk

Am plecat de acasă cu gândul să facem traseul Țuțuianu sau traseul Culmea Pricopanului, însă vremea nu a ținut cu noi. A plouat până am ajuns și vremea încă dădea semne de instabilitate, așa că am ales un traseu mai ușor, prin pădure, și anume Traseul Cozluk

Auzisem că aici am avea cele mai multe șanse să întâlnim broscuțe țestoase, de-abia așteptam să facem cunoștință cu ele. Nici bine nu am început traseul și dintr-o dată s-a înseninat și a ieșit soarele.

Traseul Cozluk - Munții Măcinului
Traseu Cozluk © instatravel.ronții Măcinului © instatravel.ro

Marcaj și hartă

Marcaje de urmat: Bulină roșie: Centru de Vizitare şi Informare – Păşunea Crucele – Valea Cozluk – Valea Radului – Teiul Strâmb – Baia de Aramă – Vf. Conaciu – Pietrele Mariei – Centru de Vizitare şi Informare
Lungime circuit: 24 km
Diferență de nivel: 462 m în urcare și 262 m coborâre
Durată traseu Cozluk: 7 ore
Sezon: Tot anul

harta traseul coluk munții măcinului
Hartă Traseu Cozluk ©https://muntii-nostri.ro/

Traseul este ușor, dar foarte lung, noi am parcat mașina la X1 (vezi harta de mai sus), insă te sfătuiesc să mergi cu mașina pe drumul pietruit până la X2, unde este și un camping.

Dacă am fi parcat la X2 puteam reduce lungimea traseului cu 6 km la dus și 6 km la întors, de mers pe câmp, ceea ce a fost neplăcut pe soare puternic și pe ploaie. 

În altă ordine de idei sunt și 2 stâne pe acest tronson de drum, ar fi mai bine să fii în mașină dacă ești fricos de câini. Pe noi ne-au înconjurat câinii de la una din stâne, îți povestesc mai târziu cum am trecut de ei. Cel mai bine parchezi la X2, vezi fotografia de mai jos.

Traseul Cozluk - Munții Măcinului
loc de campare © instatravel.ro

De ce să vizitezi Munții Măcinului?

Numărul plantelor superioare reprezintă peste 19% din flora Europeană și este comparabil cu flora bogată a insulelor Creta și Corsica.

Munții Măcinului și împrejurimile lor sunt singurele zone din România unde încă mai există suprafețe importante de vegetație naturală de stepă, care nu se găsește nici în Balcani și este foarte rară acum în Europa.

Traseul Cozluk - Munții Măcinului
Flora și fauna din Munții Măcinului © instatravel.ro

Am parcurs 32.000 pași minunați (24 km) dus-întors (la un moment dat devine circuit), în 7 ore. În acest timp am inclus multe pauze pentru poze și pentru căutarea broscuțelor, plus pauza de masă. De reținut ar fi și faptul că ne-a prins ploaia pe ultimii 8 km și am înaintat mai greu.

Traseul Cozluk - Munții Măcinului
Traseu Cozluk © instatravel.ro
Traseul Cozluk - Munții Măcinului
Traseu Cozluk © instatravel.ro

Este recomandat să parcurgi acest traseu de la jumătatea lunii aprilie până pe la jumătatea lunii mai. În această perioadă înflorește bujorul sălbatic, este mai răcoare, broscuțele nu stau ascunse, bonus vei găsi și mulți copaci înfloriți.

De la mijlocul lunii mai încep să înflorească și macii :). Dar cum izolarea ne-a ținut în case, a fost foarte frumos și la jumătatea lunii iunie, dar și foarte cald.

Pe la jumătatea traseului le-am întâlnit!!! Frumoasele Broscuțe Țestoase de Dobrogea.

În munții Măcin se găsesc aproape 4000 de exemplare de broaște de uscat, iar aceastea sunt protejate prin lege. Le poți admira, dar este absolut ilegal să le deranjezi habitatul, să le furi sau să le aduci vreun prejudiciu.

Traseul Cozluk - Munții Măcinului
Broscuță dobrogeană © instatravel.ro
Traseul Cozluk - Munții Măcinului
Traseu Cozluk © instatravel.ro

Nu am scăpat de ploaie, ne-a prins pe ultima porțiune de traseu, cei 6 km despre care îți povesteam că i-am fi putut scuti. Ah ce bine ar fi fost dacă am fi venit cu mașina până la camping.

Traseul Cozluk - Munții Măcinului
Traseu Cozluk © instatravel.ro
Traseul Cozluk - Munții Măcinului
Traseu Cozluk © instatravel.ro

Pe așa vreme frumoasă mai cutreieram prin Măcin doar noi și ciobanii care iși duceau oile acasă. 

Și cum mergeam noi ca doi romantici prin ploaia torențială, din apropierea unei stâne vin în fugă 7 câini care ne înconjoară și nu erau ai ciobanului din proximitatea noastră, acela se ducea la cea de-a doua stână. 

Mâncare nu mai aveam, ciobanul nu se vedea, în gândul meu, gata până aici mi-a fost… Mă gândeam am doar 2 variante, ori o rup la fugă și mă sfâșie câinii, ori leșin de frică.

Norocul meu este că Adi este foarte stăpân pe el în astfel de situații, eu nu mai aveam nici glas, m-am lipit scai de el și am început să înaintăm printre câini cu pași foarte mici, fără să-i privim în ochi. 

Cred că nici nu mai respiram de frică, îmi venea doar să o rup la fugă, dar știam că asta este cea mai proastă idee. Așa că eu și cu cele 1 milion de bătăi de inimă pe secundă a trebuit să facem față acestei situații și să ne menținem calmul. 

După această experiență mă simt mult mai puternică și încrezătoare în mine, cumva mândră că m-am putut controla și că mi-am învins una din cele mai mari frici ale mele. Cu toate acestea, nu vreau să mai repet vreodată această întâmplare și cu siguranță am să-mi dotez echipamentul cu lanternă cu electroșocuri și spray-uri cu piper.

Traseul Cozluk - Munții Măcinului
Munții Măcinului - Traseul Cozluk © instatravel.ro

Ne-am schimbat și am pornit înapoi spre casă, mai bogați cu o experiență și deja dornici să revenim pentru a cuceri Vârful Țuțuianu. 

Cum alegi echipamentul potrivit pentru acest tip de traseu?

-îți recomandăm ca de fiecare dată să nu pleci fără frontală, fluierbețepelerină de ploaie;
-cel puțin 2 l de apă / pers și o mică gustare;
-aparat ultra sunete anti-câini;
-bocanci 3 sezoane, dacă ești 100% convins că nu te prinde ploaia poți lua și adidași de trekking;
-îmbrăcăminte adecvată de drumeție și potrivită pentru condițiile meteo;
-cel puțin un tricou de schimb;
-obligatoriu cremă cu protecție solară.

Taxă de vizitare Parc Național Munții Măcinului

-6 lei/adult taxa de vizitare a parcului;
-parcare – gratuit

Video 4k Traseu Cozluk - Munții Măcin

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Unde te cazezi?

Turtle Camp

De mult nu am mai întâlnit gazde atât de amabile și prietenoase. Domnul Adrian, împreună cu soția sa, au transformat o livadă de aprox. 4000 de mp într-un loc cu o atmosferă extrem de plăcută. 

De cum intri pe poarta la Turtle Camp simți o atmosferă liniștitoare, verdele crud te liniștește instant, copiii pot alerga în voie, în grădină vor descoperi și câteva animăluțe sau își pot culege câteva fructe direct din copac.

Campingul este compus din 1 căsuță de lemn, pe care o poți rezerva aici pe Booking, 2 rulote pe care de asemenea le poți închiria și numeroase locuri de campare la cort sau cu rulota.

Cazare Greci Turtle Camp
Turtle Camp - Cazare Greci

Facilități: toaletă comună pentru cei cazați la casuță, cort sau rulotă, foișor dotat cu frigider, aragaz, locuri de servit masa, loc special amenajat pentru grătar, locuri de recreere. Mai multe detalii aici: https://instatravel.ro/turtle-camp-muntii-macinului-22/

Date de contact Turtle Camp: dl Adrian Matetovici 0743646256

P.S. Dacă alegi această locație, ține cont că la ora 00:00 se dă stingerea, la fel ca în orice alt camping care se respectă.

Casa cu Stuf

Dacă nu ești fan campinguri, atunci îți recomand Casa cu Stuf. Această proprietate are o grădină generoasă, un loc de joacă amenajat pentru copii, parcare privată.

Unitatea pune la dispoziție bucătărie cu frigider, plită, terasă cu vedere la munte, baie comună și loc special amenajat pentru grătar.

Poți rezerva  cameră pe Booking aici.

Casa cu Stuf Cazare Greci
Casa cu Stuf - Cazare Greci

Cauți altă cazare?

Booking.com

CĂLĂTORIA TA ÎNCEPE ACUM!

Descoperă Bujorii sălbatici din Dobrogea și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Citește și...

Traseu Lacul Albastru

Traseu ușor: Lacul Albastru + Crăpătura Zorilor – Baia Sprie

Citește articolul
Canionul 7 Scări

Traseu Canionul 7 Scări – Aventură, distracție și relaxare

Citește articolul
Traseu Vârful Furnica - Rhododendroni

Traseu pe Vârful Furnica + Rhododendroni (bujori de munte)

Citește articolul
Masă elegantă în natură și Traseu în Piatra Craiului

Weekend de poveste în Șirnea și Traseu în Piatra Craiului

Citește articolul
Traseu Vârful Țuțuiatu - Munții Măcin

Traseu circuit Vârful Țuțuiatu – Munții Măcin

Citește articolul
Traseu Fereastra Holbav

Traseu Fereastra Holbav – drumeție cu vedere spre 4 munți

Citește articolul
Traseu de primăvară Poiana Mărului

Drumeție de primăvară prin Poiana Mărului – traseu ușor de 3 ore

Citește articolul
Traseu circuit: Rimetea - Piatra Secuiului - Munții Trascăului

Traseu circuit: Rimetea – Piatra Secuiului – Munții Trascăului

Citește articolul
Traseu sat Peștera - Șaua Joaca - Munții Piatra Craiului

Sat Peștera – Șaua Joaca – Un traseu foarte ușor în Munții Piatra Craiului

Citește articolul
Cabana Curmătura

Traseu Cabana Curmătura – Circuit prin Prăpăstiile Zărneștiului

Citește articolul
Traseu Vârful Postăvaru

Traseu ușor pe Vârful Postăvaru (1799 m) prin Poiana Brașov

Citește articolul
Cheile Dâmbovicioarei și Cheile Brusturetului

Traseu Cheile Dâmbovicioarei – Cheile Brusturetului

Citește articolul
Amfiteatrul Transilvania - Traseul ecoturistic T9

Traseul ecoturistic T9 – Amfiteatrul Transilvania – Moieciu

Citește articolul
traseu Satul Măgura

La plimbare prin satul Măgura – un traseu deosebit de frumos

Citește articolul
traseu Poiana Mărului

Poiana Mărului – traseu de toamnă cu vedere spre 4 munți

Citește articolul
Prăpăstiile Zărneștiului

Prăpăstiile Zărneștiului – o idee minunată pentru vacanța de toamnă

Citește articolul
Cetatea Trascăului

Cetatea Trascăului – detalii traseu și impresii de călătorie

Citește articolul
Traseu Cheile Turzii

Cheile Turzii – cum ajungi și cât este de frumos traseul?

Citește articolul
Cabana Negoiu

Traseu turistic: Cabana Negoiu (1550 m) + Cascada Șerbota

Citește articolul
Cheile Băniței

Cheile Băniței – un loc ireal de frumos, cu pereți de stâncă uriași

Citește articolul
Cazanele Dunării - traseu Ciucaru Mic

Cazanele Dunării: Traseu Ciucaru Mic + Chipul lui Decebal

Citește articolul
Cascada Șușara

Traseu Cascada Șușara – Parcul Național Cheile Nerei Beușnița

Citește articolul
Cascada La Văioaga - Cheile Nerei

Cascada La Văioaga + Lacul Ochiul Beiului + Cascada Beușnița

Citește articolul
Traseu Munții Retezat - Lacul Bucura - Vârful Peleaga

Traseu Lacul Bucura – Vârful Peleaga (2509 m) – Munții Retezat

Citește articolul
Cover Lacul Bucura

Traseu Retezat: Poiana Pelegii – Lacul Bucura – cu cortul

Citește articolul
Lacul Capra

Cum a fost pe traseul Lacul Bâlea – Lacul Capra?

Citește articolul
Via ferrata

Senzații tari pe Via Ferrata & Tiroliană Sunny Way

Citește articolul
Traseul ecoturistic T4 - Hoinăreală prin Fundățică

Hoinăreală prin Fundățica – Traseul ecoturistic T4

Citește articolul
Bujori de munte - Vârful Gropșoarele - Munții Ciucaș

Bujori de munte în Munții Ciucaș – Vârful Gropșoarele

Citește articolul
cover babele de la ulmet

Cum ajungi la Trovanți? – Traseu Babele de la Ulmet

Citește articolul

Autor Articol: ©Alina Licuriceanu
Foto:© alinalicuriceanu

1 thought on “Prima dată în Munții Măcinului – Traseu Cozluk”

  1. Hello to every one, the contents present
    at this web site are in fact amazing for
    people experience, well, keep up the nice work fellows.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top