Tot ce trebuie să știi înainte să pleci prima dată în Thassos

În cazul în care nu ai vizitat până acum Insula Thassos, în acest articol m-am gândit să îți las toate informațiile pe care trebuie să le știi înainte să pleci prima dată pe această insulă. Sper să-ți fie de folos, iar dacă am omis ceva, aștept întrebările tale în secțiunea din comentarii. 

Nu uita să citești și articolul cu Top 30 de plaje și obiective turistice de vizitat în Thassos și Buget de călătorie pentru 9 zile în Thassos.

Thassos - sfaturi de călătorie

Cuprins

1. Primele lucruri pe care trebuie să le știi dacă vii prima dată în Thassos

1.1. Insula Thassos este o insulă din Grecia, situată în bazinul nordic al Mării Egee, mai exact în Marea Traciei.

1.2. Thassos este cea mai nordică insulă din Grecia, are o suprafață de 398 km2, fiind a 12-a ca mărime dintre insulele grecești și este cea mai apropiată de România, din Giurgiu mai sunt doar 8 ore și jumătate de parcurs cu mașina până pe insula de smarald, cum mai este denumită.

1.3. Clima în Thassos este mediteraneană, adică verile sunt calde și uscate, cu foarte puține precipitații, vegetația este veșnic verde, aici se întâlnesc foarte mulți pini, umiditatea este crescută, de peste 60%, astfel căldura este un pic mai greu de suportat, iar serile sunt foarte călduroase cu diferențe foarte mici între zi și noapte, astfel că nu ai nevoie de haine groase seara.

1.4. Atât Grecia, cât și Bulgaria sunt țări membre UE, așa că poți trece granițele lor doar cu buletinul sau cu pașaportul, iar pentru copiii care sunt însoțiți de ambii părinți este necesar doar pașaportul.

1.5. Insula Thassos este foarte diversă, oferind turiștilor atracții la fiecare pas și pentru toate gusturile. Aici vei găsi sate tradiționale de munte, plaje superbe cu apă cristalină numai bune pentru familiile cu copii, dar și plaje mai stâncoase pentru iubitorii de snorkeling, natură frumoasă cu cascade, poți face și drumeții sau jeep safari pe munte sau te poți relaxa admirând apusuri spectaculoase, iar dacă îți plac petrecerile, serile grecești sunt de neuitat.

1.6. În Thassos există un singur drum principal care înconjoară toată insula și are o lungime totală de aproximativ 100 de km, astfel este foarte ușor să ajungi cu mașina oriunde ți-ai dori, indiferent de zona în care ești cazat, căci vei face maxim 1 oră de la cazare și până la cel mai îndepărtat punct la care vrei să ajungi.

1.7. Se mai spune despre insula Thassos că este pământ românesc, asta pentru că în sezon auzi pe străzi limba română într-un procent considerabil, de aproape 80-90%. Inclusiv meniurile de la taverne, afișele de la hoteluri și obiectivele turistice sunt traduse peste tot în limba română.

1.8. Grecii sunt foarte prietenoși și ospitalieri, știu să te facă să te simți foarte bine, respectat și sunt foarte recunoscători că alegi să îți faci concediile la ei, de cele mai multe ori îți oferă ceva din partea casei, în semn de apreciere, iar asta nu are cum să nu te facă să te simți bine, mai ales că te salută tot timpul cu zâmbetul pe buze și de cele mai multe ori în limba ta.

1.9. Spre deosebire de alte insule din Grecia, în Thassos există transport în comun, așa că este perfect pentru cei care nu dețin o mașină și nu vor să conducă una închiriată.

1.10. Dacă vrei să mânânci foarte bine și la un preț o idee mai mic evită tavernele super populare și așezate strategic în cele mai căutate zone și pe malul mării, orientează-te mai degrabă către tavernele din sate sau către cele care sunt amplasate pe străduțe mai înguste și mai ales alege tavernele care sunt afaceri de familie.

1.11. Spre deosebire de litoralul românesc care este sufocat cu șezlonguri pe toate plajele, Grecia incurajează statul la prosop, iar în acest sens din acest an a intrat în vigoare o lege nouă care prevede ca doar 30% din suprafața fiecărei plaje să fie ocupată de șezlonguri, restul de 70% trebuie să rămână liberă și accesibilă pentru turiștii care vor să stea la prosop, iar distanța minimă dintre mare și primul șezlong trebuie să fie de minim 4 metri. Dacă vrei să afli cât te costă să închiriezi un șezlong, găsești detalii aici.

1.12. Majoritatea plajelor sunt amenajate și găsești terase de unde îți poți lua ceva de băut sau mâncat și tot de acolo poți închiria șezlonguri, de cele mai multe ori gratuit, dacă faci o consumație minimă la bar. 

Aceste terase oferă acces și la toaletă, iar pe plajele mai mari găsești și dușuri și cabine de schimb. Tavernele sunt la tot pasul, așa că vei găsi ceva de mâncare destul de ușor.

1.13. Dacă vrei să lucrezi remote din Thassos, bazează-te pe internetul din roaming, wi-fi-ul peste tot în Thassos merge extraordinar de prost, ca idee un simplu story de tip video dura mai mult de jumătate de oră să se încarce prin wi-fi, așa că un e-sim cu internet extra este de luat în calcul pentru cei care lucrează remote.

1.14. Deși mulți se plâng că se duc prea mulți români pe această insulă, lăsând impresia că nu ar mai fi o destinație prea grozavă, să știi că se duc atât de mulți români cu motive bine întemeiate. Eu nu spun că la noi nu e ok, dar nu ai cum să compari Marea Neagră cu Mediterana, este ca și cum ai compara corcodușe cu cireșe, iar partea asta din Marea Egee, respectiv Marea Traciei este impresionantă, apa mării este de multe ori mai limpede decât în piscină.

1.15. Plajele din Thassos nu au salvamar, cabinete medicale nu prea sunt, iar farmaciile sunt destul de rare, așa că este bine să ai la tine toate medicamentele de care crezi că vei avea nevoie, mai ales în cazul persoanelor care se știu alergice.

Paradise Beach - Insula Thassos - Grecia

2. Ce să nu-ți lipsească din bagaj?

În Thassos multe plaje sunt cu pietricele mici sau în cazul plajelor mai sălbatice cu pietre mari și alunecoase, dar cel mai important aspect de luat în calcul sunt aricii de mare, care sunt peste tot, așa că în primul și în primul rând trebuie să ai cu tine niște încălțări acvatice, crede-mă că nu-ți dorești să calci vreun arici, este ca și cum ai călca pe un cactus. Cu prețuri începând de la 30 de lei și o comandă pe eMAG, rezolvi foarte ușor această problemă.

În al doilea rând nu ar trebui să pleci în Grecia fără o mască de snorkeling, fie că îți alegi un model cu totul sau varianta de ochelari de scuba si tub separat, acest echipament nu are cum să-ți lipsească din bagaj, altfel vei pierde jumătate din farmecul Greciei, căci apele de aici sunt bogate în peștisori de tot felul, castraveți de mare, țestoase, în Thassos am văzut chiar și câteva steluțe de mare, plus multe alte viețuitoare marine. Dacă vrei să faci snorkeling și în orele de vârf, adaugă în bagaj și un tricou cu protecție UV.

Costul pentru un echipament de snorkeling pornește tot de la 50 de lei, găsești suficiente modele, atât pe eMAG aici, cât și pe Decathlon aici. Dacă mai adaugi și niște labe de înot, vei avea un echipament complet, iar dacă ai teamă de apă sau nu știi să înoți, ia și o vestă de salvare.

Crema cu protecție solară este foarte importantă, probabil știi deja că eu o folosesc de câțiva ani preponderent pe cea de la PizBuin pentru piele sensibilă și alergică cu SPF50, o găsești pe eMAG aici, iar pentru față am descoperit-o recent pe cea de la Avene, tot pentru ten sensibil, care este foarte eficientă și nu este lipicioasă, o găsești de asemenea pe eMAG aici

Musai pălărie de soare, ochelari de soare și prosoape de plajă cu uscare rapidă.

Dacă vrei să economisești bani atunci poți adăuga în bagaj un termos care să-ți țină apa rece, o geantă termoizolantă pentru gustări, o umbreluță de plajă, poate chiar și un șezlong.

Thassos - sfaturi de călătorie

3. De câte zile ai nevoie să vizitezi toată insula Thassos și ce să nu ratezi?

De câte zile ai nevoie să vizitezi insula Thassos? Răspunsul la această întrebare este subiectiv, pentru că depinde foarte mult dacă vrei să ai parte de o vacanță foarte relaxantă în care să vizitezi 1 plajă pe zi sau dacă ești mai energic și vrei să vizitezi 2-4 plaje/obiective turistice pe zi. 

Cred că ai nevoie de minim 1 săptămână pe insulă ca să înțelegi ceva din ea și cu lejeritate ai ce să faci chiar și o lună sau mai bine, motiv pentru care și revin atâția români an de an aici, pentru că oricât ai vizita, tot mai rămâne ceva de văzut.

Thassos este o insulă atât de diversă, încât este greu să alegi doar câteva locuri de vizitat, dar cel mai important ar fi să ajungi măcar în două sate, recomand Theologos și Panagia, excursia de jeep safari pe Ypsarion ar fi de neratat, la fel și situl arheologic Aliki, Mănăstirea Arhanghelului Mihail și Piscina naturală Giola.

În timpul care îți mai rămâne vezi cât mai multe plaje, printre cele mai frumoase sunt: Paradise Beach, Golden Beach, Marble Beach, Porto Vathy Beach, Glifoneri Beach, La Scala Beach, Arriba Beach, Aliki Beach, Pefkari Beach, Pachis Beach, Papu Beach.

Marble Beach - Insula Thassos - Grecia
Glifoneri Beach - Insula Thassos - Grecia

Mai multe detalii și impresiile mele despre toate cele menționate găsești în articolul cu top 30 de plaje și obiective turistice de vizitat în Thassos, organizate într-un itinerariu de 9 zile, iar pe YouTube găsești filmările cu drona din toate aceste locuri.

Video dronă plaje & obiective turistice Thassos

4. Când să mergi în Thassos?

În Thassos este vreme bună de plajă în perioada 15 mai – 15 octombrie, astfel: 

Perioadele 15-31 mai și 1-15 octombrie fac parte din extrasezon, cu vreme perfectă de plajă, dar cu apa cam rece pentru scăldat, totuși numai bună pentru nordici, care sunt obișnuiți cu temperaturi mai scăzute. Ține cont că în această perioadă multe taverne sunt închise, deci vei descoperi un Thassos mai pustiu și sălbatic.

Perioadele 1-30 iunie și 1-30 septembrie fac parte din extrasezon, cu vreme excelentă de plajă și scăldat. Apa mării devine deja calduță în această perioadă, dar nu „ciorbă”, temperatura aerului este perfectă de plajă, dar nu caniculară, și cel mai important este că vei găsi deschis peste tot, dar nu va fi aglomerat nicăieri.

Vârful sezonului este în lunile iulie-august, care sunt cele mai călduroase și aglomerate luni. În această perioadă aglomerația va fi greu de suportat, iar prețurile ceva mai mari, temperatura aerului cam ridicată la orele de vârf, însă apa mării va fi foarte caldă, „ciorbă” așa cum spun unii.

Personal, ador perioada 1-15 iunie, deja facem o tradiție să venim în Grecia în această perioadă. Temperatura aerului este perfectă pentru noi, stăm la plajă și la soare fără să ni se ardă pielea, zilele încă nu sunt exagerat de fierbinți, încă se mai poate dormi seara cu geamul deschis și fără aer condiționat, natura este înfloritoare, de data asta am prins teii înfloriți, motiv pentru care toată insula mirosea grozav ( un amestec de tei, pin și sare), apa mării este numai bună să te revigoreze după o zi de umblat prin soare și cel mai important pentru mine, nu este aglomerat.

Metalia Beach - Insula Thassos - Grecia

5. Transportul până în Thassos și pe insulă

Cum ajungi în Thassos?

Nu există nici un drum care să lege insula de continent și nici aeroport nu există în Thassos, așa că singura variantă de a ajunge aici este cu ferryboatul din Keramoti sau Kavala.

Varianta 1: cu mașina + ferryboat

Dacă vii cu mașina din România, cel mai rapid este să mergi în portul Keramoti, iar de acolo să iei ferryboat-ul (30 de minute – nu se face rezervare) până în orașul Limenas pe insula Thassos. Limenas mai este denumit și Thassos Town.

Traseul parcurs de noi a fost de 780 km, astfel: Brașov – București – Ruse (graniță) –  Veliko Tarnovo (popas 1 noapte)  – graniță Makaza (BG) / Nymphaia (GR) – Komotini – Portul Keramoti (ferryboat) – Thassos.

În total cu tot cu pauze, cu timpul de așteptare în port și drumul cu ferryboat-ul am făcut undeva la 13 ore, dar cu popas de 1 noapte în Bulgaria, în Veliko Tarnovo, și la dus și la întors. Ruta detaliată am creat-o pe Google Maps aici.

Thassos - sfaturi de călătorie

Varianta 2: cu avionul + ferryboat

Insula Thassos nu are propriul aeroport, dar se poate ajunge destul de ușor pe insulă de la aeroportul din Kavala. Există zboruri Bucureşti-Kavala, dar în general cu 1 escală.

Odată ajuns în aeroport va trebui să te îndrepți către portul din Kavala și să iei ferryboatul pentru 1 oră, care te va lăsa în Prinos pe insula Thassos.

P.S.: cu trenul/autobuzul este mult prea complicat să mergi în Thassos, durează mai mult de 24 de ore, iar legăturile sunt foarte proaste, sugerez mai degrabă varianta cu mașina via BlaBlaCar până în portul Keramoti, iar de acolo va trebui să iei ferryboatul. Pe insulă te poți deplasa fie cu barca, fie cu autobuzul.

Cu ce te deplasezi pe insulă?

Varianta 1: cu mașina

Dacă vrei să vizitezi cele 30 de plaje și obiective turistice din itinerariul meu, atunci clar ai nevoie de mașină. În cazul în care nu ai ajuns pe insulă cu mașina personală, poți închiria una de aici.

Varianta 2: cu ambarcațiuni

Dacă stai aproape de porturi, una dintre cele mai interesante opțiuni de a te deplasa pe insulă este să explorezi plajele pe cont propriu cu o barcă închiriată (nu ai nevoie de permis) sau o variantă mai ieftină ar fi să optezi pentru excursiile organizate, vezi opțiuni aici.

Varianta 3: cu autobuzul

O altă variantă de a vizita insula Thassos, este cu autobuzul local KTEL, Thassos fiind printre puținele insule grecești care beneficiază de transport în comun (în sezon). 

Autobuzele locale circulă de regulă între orele 06:00 și 20:00, însă programul diferă foarte mult, în funcție de sezon și trafic. Poți vedea aici stațiile autobuzelor, orarul și tariful pentru fiecare destinație de pe insulă.

6. Unde mănânci bine în Thassos?

Toată mâncarea în Grecia este bună, așa că nu prea ai cum să dai greș, mai ales dacă alegi din preparatele lor tradiționale. 

Totuși, așa cum am menționat și în partea introductivă există câteva diferențe între tavernele așezate în locații strategice și cele din sate sau amplasate pe străduțe mai înguste și mai lăturalnice, care sunt în general afaceri mai mici, de familie, și la care mâncarea este parcă și mai gustoasă. 

Noi am mâncat cel mai bine la Ambrosia în Limenas și la Kastro Taverna în satul Kastro, dar nici celelalte taverne nu au fost prea departe ca și gusturi, depinde ce cauți. 

Legat de prețuri, găsești mai multe detalii aici.

Taverna Thassos - Ambrosia

7. În ce zonă să te cazezi în Thassos?

Așa cum spuneam, Thassos este o insulă mică, iar dacă vrei să o vizitezi pe toată, nu prea mai contează unde te cazezi. 

Totuși aș face următoarele precizări, plajele din nord-vest, de la Papu Beach și până la Limenas Beach, inclusiv Pachis Beach, La Scala Beach, Glifoneri Beach, Arriba Chill Out Beach, plus cele de pe partea estică de la Golden Beach până la Paradise Beach sunt mai potrivite pentru familiile cu copii mici, care caută plaje accesibile ușor, cu intrarea foarte lină în apă și cu nisip fin, astfel zonele Limenas, Golden Beach, Skala Potamis sunt ideale pentru ei.

Pentru cazare îm Limenas recomand: Danae Hotel la care am stat noi sau Hotel Macedon, Elata-Apartments, Mary Hotel, Hotel Galini sau Hotel Aethria.

În Golden Beach recomand Artemis Beach Apartments, Alexandra Golden Boutique, Amo Golden Suites, Apartments Exadas, Archetypo Luxury Living sau Kritamos Luxury Apartment.

În schimb, plajele din partea sudică a insulei sunt ceva mai aventuroase, mai greu accesibile, un pic mai sălbatice și mai potrivite pentru cei care caută zone de snorkeling, aici mă refer la Metalia Beach, Salonikios Beach, Giola – piscina naturală în care se poate sări de pe stânci, și în continuarea Livadi Beach și Arsanas Beach, Luuma by the Beach, chiar și Pefkari Beach aș include-o tot aici pentru că în mare sunt pietricele, nu nisip.

De asemenea dacă vrei să faci jeep safari sau să vizitezi satele Kastro, Theologos, Maries, tot zona de sud-vest sau sud-est este mai avantajoasă, deci zonele Skala Marion, Limenaria, Potos, Astris sunt mai potrivite pentru cei aventuroși și pentru familiile cu copii mai mari.

Pentru Limenaria recomand: Lafeyra, La Pierre, Let`s Moments, Villa Sofia Fresh, Vana Studios & Apartments, Le Vieux Quartier sau Sunny Days.

8. Unde au loc serile grecești?

Una dintre cele mai renumite taverne pentru serile grecești este Taverna Augustos din Theologos, însă se zvonește că aceasta a devenit destul de comercială, pentru o seară grecească autentică se recomandă să alegi o tavernă mai mică sau cel mai bine să participi la seri grecești organizate ad-hoc. 

Câteva recomandări ar fi Taverna Aegean din Pefkari, care organizează seri grecești joia și duminica sau restaurantul Alexandra`s din Limenas.

9. Cât costă o vacanță în Thassos?

Dacă în anii trecuți insula Thassos era renumită pentru vacanțe ieftine, anul acesta lucrurile s-au mai schimbat, în mare parte din cauza inflației care este foarte mare și în Grecia. 

Bugetul variază extrem de mult în funcție de luna în care alegi să vizitezi insula grecească, de numărul de zile petrecut, dar mai ales de stilul de viață. 

Noi am cheltuit în total 1500 euro în 9 zile pentru 2 persoane. Găsești în acest articol: https://instatravel.ro/thassos-buget-de-calatorie/ toată lista cu cheltuielile noastre, de la mâncare, transport, suveniruri, cazare până la intrările la obiectivele turistice. 

Thassos - sfaturi de călătorie

10. Cash sau card?

Din 2001 euro a devenit moneda oficială în Grecia, înlocuind drahma grecească..

Nu vei avea nevoie de foarte mulți bani cash la tine, în majoritatea locurilor acceptă plata cu cardul, totuși ține cont că atunci când plătești cash mai poți negocia puțin prețul, spre exemplu la închirierea bărcilor sau a mașinilor. 

Dintre locurile vizitate de noi nu a existat posibilitatea de plată cu cardul la Arriba Chill Out Beach și la Muzeul Folcloric din Theologos, deci dacă ai 50 euro cash la tine nu vei întâmpina probleme.

11. Este sigură insula Thassos?

Toată Grecia mie mi se pare sigură, nicăieri nu m-am simțit în pericol. Este adevărat că nici nu stau până târziu pe străzi, dar mi se pare o destinație foarte ok și dacă vrei să călătorești ca femeie de una singură, iar asta spune multe.

Apus in Limenas - Thassos - Grecia

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă insula Thassos și împărtășește experiența cu mine pe Instagram!

Folosește #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top