Culmea Pricopanului – La plimbare prin Munții Măcinului

Știai că Munții Măcinului sunt cei mai vechi din România, mai vechi decât chiar și primii dinozauri de pe Pământ? Aceștia au luat naștere acum aprox. 225 milioane de ani și sunt singurii care nu aparțin de Munții Carpați. 

Eu visam de foarte mult timp să fac cel mai frumos traseu de aici și anume Culmea Pricopanului. 

Masivul Pricopan din punct de vedere peisagistic constituie creasta cea mai spectaculoasă din aria parcului natural, pe traseu am întâlnit foarte multe formațiuni stâncoase deosebite, iar peisajul văzut de sus este absolut impresionant.

În cazul în care nu ai citit deja, îți recomand să citești și articolul despre traseul Cozluk pe care l-am făcut cu 1 zi înainte: Rezervația de bujori sălbatici din Munții Măinului.

Culmea Pricopanului - Munții Măcinului
Munții Măcinului
Culmea Pricopanului - Munții Măcinului
Traseu Culmea Pricopanului

Detalii Traseu Culmea Pricopanului

Marcaj traseu: dungă albastră
Tip traseu: circuit
Lungime circuit: din Măcin lungimea totală a traseului este de 14 km, de unde am lăsat noi mașina (X2) se mai parcurg doar aprox. 9 km din cei 14 km
Diferență de nivel: este un traseu destul de solicitant care tot urcă și coboară pe creastă, însumând o diferență de nivel de aprox. 600 m
Durată traseu: timpul estimat din Măcin este de 5-6 ore, noi însă am făcut 6 ore de la X2, cu pauze de odihnă, fotografiat, filmat, etc. Montaniarzii nu cred că fac mai mult de 4 ore de la X2.
Sezon: Tot anul

Harta Traseu Culmea Pricopanului - Munții Măcin
Hartă Traseu Culmea Pricopanului - Munții Măcin

De unde începe traseul Culmea Pricopanului - Munții Macinului?

Munții Măcinului aparțin de Munții Dobrogei, venind dinspre comuna Greci (județul Tulcea) chiar înainte de orașul Măcin se face dreapta spre Mănăstirea Izvorul Tămăduirii. 

De aici drumul nu mai este asfaltat, dar este pietruit și accesibil tuturor autovehiculelor. În scurt timp vei ajunge la o intersecție în dreptul unei cariere, unde este montat și un indicator care te va ghida spre punctul de începere al traseului. 

Culmea Pricopanului - Munții Măcinului
Parcare traseu Culmea Pricopanului

Fiind un traseu de tip circuit de la intersecție ai două opțiuni de abordare. Fie faci stânga și vei începe urcarea din dreptul mănăstirii (X1), variantă pe care ți-o recomand sunt șanse mai mici să pierzi marcajul din acest sens, fie faci dreapta și începi urcarea prin (X2), noi am ales a doua variantă.

Culmea Pricopanului - Pietrele lui Teo (Monoliții de granit)

Intrarea pe traseu am făcut-o prin Valea Șerparu, trecând prin mici porțiuni de pădure. După o mică urcare susținută am ajuns la Pietrele lui Teo, cunoscute și sub denumirea de Monoliții de granit.

Culmea Pricopanului - Munții Măcinului
Începutul traseului Culmea Pricopanului
Culmea Pricopanului - Munții Măcinului
Munții Măcinului

Trebuie să fii puțin atent pentru că marcajul trece pe lângă aceste pietre, dar vei vedea un indicator către ele, poteca se abate preț de maxim 5 min.

Acesta este un loc de popas absolut impresionant, aproximez că până aici am parcurs un sfert din traseu.

Pietrele lui Teo - Culmea Pricopanului - Munții Măcinului
Pietrele lui Teo

Vârful Sulukul Mare (370 m) - Culmea Pricopanului

Ne-am întors din nou pe traseul cu dungă albastră, am continuat urcarea prin mici pâlcuri de pădure, urmând ca apoi să continuăm doar pe creastă. 

De aici peisajul devine absolut fascinant, deși altitudinea abia se apropie de 300 m, îți dă senzația că ești la peste 1500 m, fascinant.

Culmea Pricopanului - Munții Măcinului
în zare se poate observa Brăila și podul în construcție, precum și Dunărea

Dacă îți propui să vii în drumeție prin Măcin ține cont că este foarte cald, aș recomanda lunile aprilie-mai și poate lunile de toamnă, exclus iulie-august pentru drumeții în Munții Măcinului.

După o porțiune parcursă pe creastă am ajuns la cel mai înalt vârf de pe Culmea Pricopanului, vf. Sulukul Mare, aflat la altitudinea de 370 m.

Vârful Sulukul Mare - Culmea Pricopanului
Vârful Sulukul Mare - Culmea Pricopanului
Vârful Sulukul Mare - Culmea Pricopanului
Vârful Sulukul Mare - Culmea Pricopanului

Vârful Sulukul Mic (316 m) - Culmea Pricopanului

Cea mai frumoasă porțiune a traseului este între Vârful Sulukul Mare și Vârful Sulukul Mic. Traseul șerpuiește când în urcare, când în coborâre și oferă view-uri superbe asupra satelor de la poalele munților Măcin. 

În zilele senine poți admira orașul Brăila, Dunărea, orașul Galați, etc. Noi am avut noroc și le-am văzut pe toate, niște peisaje foarte frumoase.

Vârful Sulukul Mic - Culmea Pricopanului - Munții Măcinului
Vârful Sulukul Mic - Culmea Pricopanului

Aproximez că aici este jumătatea traseului de pe Culmea Pricopanului.

Vârful Sulukul Mic - Culmea Pricopanului
Vârful Sulukul Mic - Culmea Pricopanului
spre vârful Piatra Râioasă Munții Măcinului
spre vârful Piatra Râioasă

Vârful Piatra Râioasă (346m) - Culmea Pricopanului

Al treilea și ultimul vârf pe care am urcat a fost Vârful Piatra Râioasă, aflat la 346 m altitudine. De acolo am putut vedea chiar și porțiuni din Ucraina, lucru ce ne-a întristat puțin, amintindu-ne ce se întâmplă acum acolo și cât de aproape suntem de război.

De la Vârful Piatra Râioasă urmează doar coborăre destul de abruptă în prima parte. Vei ajunge într-un loc de popas cu băncuțe.

Spre Vârful Piatra Râioasă Munții Măcinului
Spre Vârful Piatra Râioasă
Vârful Piatra Râioasă - Munții Măcinului
Vârful Piatra Râioasă - Culmea Pricopanului
Culmea Pricopanului - Munții Măcinului
În fața noastră Ucraina - Culmea Pricopanului

De la băncuțele de lemn trebuie să o iei înainte, nu pe poteca care merge prin pădure ușor la dreapta.

Noi nu am mai văzut semnul pe poteca din față și ne-am gândit că am greșit așa că ne-am întors și am urmat poteca prin pădure, sub influența și a altor drumeți care au crezut și ei la fel evident.

De fapt povestea este și mai amuzantă, nici ei nu au mai văzut dunga albastră în față și și-au trimis copiii pe poteca din pădure în recunoaștere. La scurt timp aceștia au început să țipe că au găsit marcajul. 

Noi prăjiți de soare și fericiți că urmează să o luam prin pădure nici nu ne-am mai uitat după marcaj. Simțeam că suntem aproape de final pentru că coborâsem destul de mult.

Și am tot mers noi prin pădure până ce am ieșit într-un câmp și un drum care ducea către Jijila. Atunci am realizat că am greșit și ne-am întors înapoi la băncuțe. 

Concluzia zilei: să nu ai încredere în instictele copiilor (cel puțin ai altora :)) Măcar plimbarea prin pădure ne-a răcorit puțin. Ține minte: dacă pe traseul tău dai de niște stupi de albine, o cruce pe care flutură steagul României să știi că ești pe drumul greșit.

Am reluat poteca din față și am găsit și semnele de data aceasta doar că erau mult mai șterse și de aceea nu le observasem inițial, dacă am mai fi continuat puțin am fi dat și de alte semne mai vizibile.

Fântâna cu Leac- Mănăstirea Izvorul Tămăduirii

Am scurtat un pic coborârea și am luat-o pe drumul marcat cu pătrat roșu și pătrat albastru, deși mai dificil, era mai scurt. 

Am admirat o broscuță grăbită să ajungă și ea pe vârf și îndată am ajuns la Fântâna cu Leac, unde ne-am și hidratat bine, apoi am coborât la mănăstire trecând printr-un culoar cu salcâmi înfloriți, oh, ce parfum.

Mănăstirea Izvorul Tămăduirii
În fața noastră Ucraina - Culmea Pricopanului

Concluzii traseu Culmea Pricopanului - Munții Măcin

Aș mai repeta traseul, dar probabil prin luna aprilie, cât să fie puțin mai răcoare  🙂

Deși este mai degrabă o zonă de deal, (cel mai înalt vârf din Munții Măcinului are o altitudine de doar 467 m) traseul pe Culmea Pricopanului este destul de solicitant, se parcurge în mare parte pe creastă, însumând o diferență de nivel de 600 m datoriă faptului că oscilează între urcare și coborâre.

Aspectul vârfurilor din Măcin și tipul traseului m-au dus cu gândul la traseul din Munții Ciucaș, dar cu toate că aceștia sunt mult mai înalți diferența de nivel însumată parcursă de la Cabana Muntele Roșu la Cabana Vârful Ciucaș a fost de doar 500 m, comparativ cu diferența de nivel de aici de aprox. 600m.

Vârful Sulukul Mic - Culmea Pricopanului Munții Măcinului
Spre Vârful Sulukul Mic - Culmea Pricopanului

Culmea Pricopanului este fără îndoială cel mai frumos traseu din Munții Măcin, ți-l recomand cu drag dacă îți plac drumețiile. Este un traseu prietenos atât pentru copii, cât și pentru cățeluși. 

Am întâlnit foarte multe grupuri de copii, la un moment dat aveam impresia că sunt într-o tabără așa mulți erau. Totuși trebuie să ții cont că este un traseu de creastă și trebuie să ai cât de cât experiență cu traseele montane, eu una nu l-aș recomanda ca primă experiență pentru că are un grad de dificultate mediu.

Când se pornește vântul pe Culmea Pricopanului înțelegi de ce s-au măcinat acești munți, îți recomand să consulți bine starea vremii înainte să urci pentru a-ți lua echipament potrivit de vânt, de soare sau de ploaie.l

Tarif de vizitare Parc Național Munții Măcinului

Pentru a vizita Parcul natural Munții Măcinului va trebui să achiți o taxă de  6 lei/adult. Parcarea este gratuită. Taxa o vei achita fie la un ranger care patrulează prin parc, fie la centrul de informare turistica.

Video dronă 4k - Culmea Pricopanului - Munții Măcinului

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Cum alegi echipamentul potrivit pentru acest tip de traseu?

-dacă prognoza indică soare o să fie cald, foarte cald, recomand să faci traseul primăvara sau toamna și să eviți lunile de vară. Puneți în bagaj minim 2 l de apă/pers, cremă cu spf mareșapcă, însă dacă prognoza indică ploaie ia cu tine o pelerină de ploaie, și o protecție antivânt, aici cantitățile de apă pot fi destul de mari și vei merge doar pe creastă.

-ți-ar prinde bine un tricou de schimb și încălțări cu talpă aderentă, nu neapărat bocanci, dar talpa să fie adecvată pentru drumeții.

-după experiența cu câinii (de acum 2 ani) care ne-au atacat, mi-am luat un set cu o lanternă cu electroșoc și un spary paralizant, îți recomand să le ai la tine pe orice traseu din România.

Ce trasee mai pot face în Munții Măcinului?

Traseu Cozluk - Munții Măcin
Hartă Trasee Munții Măcinului

Cazare în localitatea Greci

Turtle Camp

De mult nu am mai întâlnit gazde atât de amabile și prietenoase. Domnul Adrian, împreună cu soția sa, au transformat o livadă de aprox. 4000 de mp într-un loc cu o atmosferă extrem de plăcută. 

De cum intri pe poarta la Turtle Camp simți o atmosferă liniștitoare, verdele crud te liniștește instant, copiii pot alerga în voie, în grădină vor descoperi și câteva animăluțe sau își pot culege câteva fructe direct din copac.

Campingul este compus din 1 căsuță de lemn, pe care o poți rezerva aici pe Booking, 2 rulote pe care de asemenea le poți închiria și numeroase locuri de campare la cort sau cu rulota.

Cazare Greci Turtle Camp
Turtle Camp - Cazare Greci

Facilități: toaletă comună pentru cei cazați la casuță, cort sau rulotă, foișor dotat cu frigider, aragaz, locuri de servit masa, loc special amenajat pentru grătar, locuri de recreere. Mai multe detalii aici: https://instatravel.ro/turtle-camp-muntii-macinului-22/,

Date de contact Turtle Camp: dl Adrian Matetovici 0743646256.

P.S. Dacă alegi această locație, ține cont că la ora 00:00 se dă stingerea, la fel ca în orice alt camping care se respectă.

Casa cu Stuf

Dacă nu ești fan campinguri, atunci îți recomand Casa cu Stuf. Această proprietate are o grădină generoasă, un loc de joacă amenajat pentru copii, parcare privată.

Unitatea pune la dispoziție bucătărie cu frigider, plită, terasă cu vedere la munte, baie comună și loc special amenajat pentru grătar.

Casa poate găzdui maxim 4 adulți și 2 copii. Este o locație ideală pentru deconectare de la viața urbană și reconectare cu natura și mediul înconjurător. Ai nevoie doar de 2 prieteni buni, voie bună, pălărie de soare și o cremă SPF pentru un weekend reușit în Munții Măcinului.

Poți rezerva  cameră pe Booking aici.

Casa cu Stuf Cazare Greci
Casa cu Stuf - Cazare Greci

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Munții Măcinului și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

2 thoughts on “Culmea Pricopanului – La plimbare prin Munții Măcinului”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top