Salut și bine ai revenit pe blogul meu de călătorii. În acest articol îți voi povesti despre obiectivele turistice pe care le-am vizitat în ziua 2 din minivacanța noastră prin Moldova. După ce în prima zi am explorat orașul Piatra Neamț, a doua zi am mers să descoperim obiectivele turistice din orașul Târgu Neamț și împrejurimi.

5 obiective turistice de vizitat în Târgu Neamț și împrejurimi
1. Cetatea Neamț
Nu ai cum să treci prin Târgu Neamț fără să vizitezi Cetatea Neamț, așa că am ales să ne începem ziua chiar cu acest obiectiv turistic. Pentru a ajunge la această cetate medievală am parcurs pe jos un traseu turistic, preț de vreo 15-20 de minute, până ce am ajuns în punctul cel mai înalt al Culmii Pleșului, la înălțimea de 480 m. Este interzis accesul auto și nu există alte mijloace pentru a urca.
Privită de jos, cetatea nu mi se părea că s-ar afla într-o stare foarte bună, însă odată ce am ajuns sus, trebuie să recunosc că am fost foarte impresionantă de dimensiunile sale mărețe și de faptul că este atât de bine întreținută.



Cetatea Neamț este una dintre cele mai importante cetăți ale Moldovei și face parte din categoria monumentelor medievale de valoare excepțională din România.
Epoca de glorie a acestei cetăți corespunde domniei lui Ștefan cel Mare (1457-1504), care a înțeles la acea vreme importanța fortificațiilor pentru a crește capacitatea de apărare a țării, astfel în acea perioadă zidurile vechi ale cetății au fost supraînălțate, au fost adăugate patru bastioane și a fost construit un pod în formă de arc de cerc, sprijinit de 11 piloni de piatră, pod pe care se face accesul în cetate și în zilele noastre.
Cetatea trebuia să păzească drumul care trecea peste munte în Transilvania, de la Târgu Neamț spre Pipirig, precum și văile râurilor Moldova și Siret. Astăzi ne bucurăm de vremurile pașnice și putem admira priveliștea peste valea Ozanei care este impresionantă.



Dacă vrei să vezi mai multe imagini cu Cetatea Neamț te invit să vizulizezi clipul de mai jos.
2. Rezervația de Zimbri Dragoș Vodă
După ce am vizitat Cetatea Neamț am mers către Rezervația naturală de zimbri Dragoș Vodă. Eu am mai vizitat cu alte ocazii și alte rezervații de zimbri din țara noastră, dar nu am reușit niciodată să văd zimbrii îndeaproape, în general am zărit 1 maxim 2 și undeva în depărtare, însă aici la Dragoș Vodă am avut parte de o experiență memorabilă, am putut admira 7 exemplare la mai puțin de 30 de centimetri distanță. A fost pur și simplu WOW.


Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa, ajungând să cântărească până la 1000 de kg, cu toate acestea din cauza vânatului excesiv acesta se află pe cale de dispariție. În anul 1790 România nu mai avea nici un exemplar de zimbru pe teritoriu, iar în anul 1927 mai existau doar 50 de exemplare în toate lumea, toate aflate în grădini zoologice.
Zimbrii au fost reintroduși în România în anul 1958, când primele 2 exemplare au fost aduse din Polonia în rezervația din Hateg, iar din 1968 au ajuns câteva exemplare și în Moldova, atunci când a fost înființată și Rezevația de zimbri și faună carpatică Dragoș Vodă.
În prezent în rezervație sunt 7 zimbri ce pot fi văzuți și admirați de turiști, de la o distanță de mai puțin de câțiva centimentri. Pentru mine a fost o experiență memorabilă, nu știu dacă îți poți da seama ce înseamnă să poți admira un animal atât de mare, atât de aproape și în mediul lui natural. Am putut să observ cum se bat/joacă, cum se hrănesc, cum se tăvălesc prin țărână, cum se odihnesc.
Aria protejată se întinde pe o suprafață de aproape 12 ha și mai găzduiește și cerbi lopătari, căprioare, porci mistreți și diverse alte animale și păsări colorate.


România a reușit să reintegreze zimbrul și în sălbăticie, astfel în Ținutul Zimbrului (Parcul Natural Vânători Neamț, orașul Târgu Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani și Vânători Neamț) este singurul loc din Europa în care zimbrul poate fi întâlnit în libertate, semilibertate și captivitate în același timp.
Din 2019 numărul de zimbri care se plimbă liberi prin pădurile nemțene este de 45, din care în jur de 16 exemplare au fost fătate în libertate.
3 . Mănăstirea Neamț
De la rezervația de zimbri am plecat către Mănăstirea Neamț, cel mai vechi așezământ monahal din Moldova, mănăstirea este mai bătrână decât domnia lui Ștefan cel Mare.
Această mănăstire mai este numită și ierusalimul ortodoxiei române, datorită importanței religioase, dar și a numărului de pelerini ce ajung aici.
Este un loc în care credincioșii își așează gândurile și găsesc o cale de a se simți mai aproape de Dumnezeu, în plus, pentru cei pasionați de arhitectură, biserica din incinta mănăstirii a fost ctitorită de Ștefan cel Mare la sfârșitul secolului al XV-lea și este un adevărat monument arhitectural, artistic, care impresionează prin dimensiuni și aspect.


4. Parcul Tematic și Casa Memorială Ion Creangă
Am revenit în oraș pentru a vizita și restul atracțiilor turistice. Am mers către Casa Memorială Ion Creangă, pe care din păcate am găsit-o închisă, dar se va deschide începând cu 1 iunie, după un amplu proces de restaurare. Atenție nu este vorba despre cea cu scandalul de la Iași, care a fost mai degrabă modernizată, decât restaurată.
Chiar dacă nu am putut vizita casa memorială, ne-am bucurat de o vizită la Parcul Tematic Ion Creangă care se află exact lângă casa memorială și se poate vizita contra sumei modice de 4 lei. Este un loc care mie mi-a plăcut extrem de mult, deoarece a reușit să mă transpună în lumea magică a copilăriei mele.
În cadrul parcului sunt amenajate mai multe scene care să redea lumea poveștilor scrise de Ion Creangă. Mi-am amintit cu atâta drag de nopțile de vară în care tataia ne spunea povestea cu Ursul păcălit de vulpe sau Punguța cu 2 bani, ce de amintiri faine a descătușat acest loc.
Pentru familiile cu copii este ocazia perfectă de a-i introduce pe cei mici în lumea copilăriei de altă dată și în lumea poveștilor ce urmează să le studieze și la școală.



5. Muzee Târgu Neamț
Dacă ești pasionat de muzee și case memoriale, această zonă este plină de astfel de atracții turistice. Pe lângă Casa Memorială a lui Ion Creangă, aici mai poți vizita și Casa Memorială Veronica Micle, Casa Memorială Mihail Sadoveanu sau Casa memorială Alexandru Vlahuță. Mai multe detalii despre aceste obiective turistice găsești aici.
La capitolul muzee zona este la fel de ofertantă, având de ales între Muzeul de istorie și etnografie – Târgu Neamț, Muzeul Vivant – Agapia, Muzeul de Etnografie Vasile Găman – Vânători Neamț, Casa Popa – Târpești – unde a locuit artistul popular Nicolae Popa, Muzeul de etnografie La Casa Bunicilor – în Mitocul Bălan și Centrul Cultural și Spiritual Văratic.
Pe acestea din urmă nu am reușit nici noi să le vizităm pe toate, va trebui să revenim în zonă și să alocăm o zi întreagă doar pentru muzee și pentru casele memoriale.
Mai multe detalii despre aceste obiective turistice găsești aici.


Concluzii
Acestea au fost obiectivele turistice pe care noi am reușit să le vizităm într-o singură zi în Târgu Neamț și împrejurimi. Sper că ți-au fost de folos informațiile, iar dacă vrei să explorezi și orașul Piatra Neamț te invit să citești acest articol: https://instatravel.ro/ piatra-neamt-obiective-turistice/.
Dacă îți plac drumețiile trebuie să ajungi și în stațiunea Durău și să explorezi potecile din Ceahlău și musai să ajungi și pe Cheile Bicazului și să parcurgi traseul prin Cheile Bicăjelului, dar și către celelalte obiective turistice din Moldova despre care am scris aici: https://instatravel.ro/obiective-turistice-romania/regiuni/moldova/.

* Informațiile privind tarifele de vizitare de la obiectivele turistice sunt oferite orientativ, încerc să le actualizez periodic, însă ele pot suferi modificări.
Unde te cazezi în zonă?
Apartamentul Ștefania
Noi ne-am rezervat în utlimul moment această vacanță, dar am avut noroc să găsim o cazare drăguță la Piatra Neamț, la un preț foarte bun de 170 lei/noapte (prin programul Genius și niște discounturi de la Booking).
Am stat la apartamentul Ștefania, care este de fapt o garsonieră decomandată, foarte spațioasă, situată într-un bloc nou la baza Dealului Pietricica. Am avut la dispoziție o bucătărie complet echipată, o baie generoasă și un dormitor cu ieșire pe balcon. Poți rezerva apartamentul Ștefania pe Booking aici.


Pensiunea Belvedere
Dacă vrei să te cazezi în Târgu Neamț, la 2 minute de mers cu mașina de centrul orașului se află Pensiunea Belvedere, una dintre cele mai apreciate cazări din Târgu Neamț. Aceasta oferă o recepție cu program nonstop, unități de cazare cu acces gratuit la internet Wi-Fi și un restaurant.
Restaurantul proprietății servește preparate din bucătăria tradițională românească, iar în grădină sunt disponibile facilități gratuite de grătar. Dacă vremea permite, oaspeții se pot relaxa și pot savura, de asemenea, o cafea pe terasa în aer liber.
Casa Memorială Veronica Micle, precum și Casa Memorială Ion Creangă, se află la 3 minute de mers cu mașina. Poți rezerva o cameră la Pensiunea Belvedere pe Booking aici.


Glamping Agapia Agapescu
Dacă preferi mai mult cazările mai aproape de natură, atunci poți încerca experiența de glamping la Glamping Agapia Agapescu. Poți rezerva unul dintre corturile de lux pe Booking aici.


Citadel view
Dacă preferi apartamentele în regim hotelier, atunci îți recomand apartamentul Citadel view cu vedere la munte. Acest apartament cu balcon și vedere la grădină include 1 dormitor, un living, un televizor cu ecran plat, o bucătărie utilată, cu frigider și mașină de spălat vase, precum și 1 baie cu bideu. Acest apartament pune la dispoziția oaspeților prosoape și lenjerie de pat. Poți rezerva această proprietate pe Booking aici.


Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă frumusețea orașului Târgu Neamț și împărtășește experiența cu mine pe Instagram!
Folosește #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Pingback: Incendiul devastator din Târgu-Neamț -1822 | tableta de minte
Va recomand sa vizitati CETATEA NEAMT, este superba.
Sa-mi spuneti daca v-a placut!!!
daaa, este foarte frumoasa! Este inclusa in acest articol.