Am descoperit Orașul Antic Argamum și Capul Doloșman din Jurilovca

Rezervația Naturală Delta Dunării este o zonă deosebită din România, situată în sud-estul țării, care oferă o diversitate unică de peisaje și ecosisteme. 

În interiorul acestei rezervații se află două atracții remarcabile: orașul Antic Argamum și Capul Doloșman. Acestea sunt locuri încărcate de istorie și frumusețe naturală, care atrag vizitatori din întreaga lume. 

În acest articol îți voi relata impresiile mele de călătorie, plus multe alte detalii despre aceste două atracții turistice.

Capul Doloșman

1. Cum ajungi în Orașul Antic Argamum și la Capul Doloșman?

Cele două atracții turistice sunt situate în județul Tulcea, mai exact în Jurilovca, localitatea înconjurată de lacurile Razim și Golovița, aflată la câteva vâsle distanță de Gura Portiței.

Indiferent de direcția din care vii, va trebui să croiești spre Jurilovca, iar de acolo o să mergi pe un drum de câmp pentru aproximativ 6 km. Noi am parcat aici, de unde am pornit în explorarea orașului antic Argamum și ne-am întors pe la Capul Doloșman, făcând astfel un mic circuit. 

Această zonă face parte din Rezervația  Naturală a Biosferei Delta Dunării, iar peisajele sunt cât se poate de spectaculoase și sălbatice.

Orașul Antic Argamum și la Capul Doloșman

2. Impresii de călătorie

După aproape 14 ani am revenit în vizită în aceste locuri neschimbate și cât se poate de sălbatice. Dacă petreci suficient timp vei avea ocazia să admiri un număr impresionant de specii de păsări. 

Pe de altă parte aici trăiesc și foarte multe insecte la care nici Autanul nu va face față, trebuie să ai în vedere acest aspect și să te echipezi corespunzător dacă vrei să explorezi aceste meleaguri. Prin multe insecte vreau să spun că sunt ca niște roiuri de albine, eu am marele noroc să nu reprezint o „masă delicioasă” pentru ele, așa că pot umbla în voie fără să fiu „degustată” de micile zburătoare :)) 

De preferat este să vii aici în sezonul rece, primăvara devreme sau toamna târziu, astfel eviți căldura care poate fi sufocantă, numărul de insecte este mult mai mic și poți să porți bluză cu mânecă lungă, pantaloni lungi etc. 

Acum că am lămurit aspectele cu privire la echipament și neplăcerile care pot apărea, am să-ți povestesc puțin și despre obiectivele turistice. 

Orașul Antic Argamum și la Capul Doloșman
Orașul Antic Argamum și la Capul Doloșman

Am luat-o la pas printre vechile ziduri ale orașului antic și am rămas foarte plăcut surprinși de frumusețea peisajului văzut de sus, având în zare Lacul Razim. Din păcate ruinele vechiului oraș nu sunt prea bine îngrijite, iarba aproape că acoperă zidurile, iar plăcuțele de informare sunt destul de rare.

Mi-ar plăcea ca acest loc să fie promovat la adevăratul lui potențial, pentru că este încărcat de istorie și cu siguranță ar merita să fie inclus în circuitele turistice din Dobrogea, având un potențial imens de a atrage turiști.

Prietenii mei glumeau și spuneau că am venit prea devreme să vizităm acest obiectiv turistic, asta pentru că eram singurii tineri de pe acolo, rătăciți printre două grupuri de pensionari. 

Capul Doloșman
Orașul Antic Argamum și la Capul Doloșman
Orașul Antic Argamum

În concluzie este un loc impresionant, dar sălbatic, îți recomand să treci pe aici dacă ești pasionat de istorie sau dacă ești pregătit să descoperi peisaje sălbatice într-un mediu cât se poate de natural. Nu este o destinație potrivită pentru cei cărora nu le place să iasă din zona de comfort. 

3. Despre orașul Antic Argamum

Argamum, cunoscut și sub numele de Orgame, se spune că ar fi primul oraș locuit din Dobrogea. Cercetările arheologice din ulimii 15 ani contrazic ceea ce știam de peste 100 ani și anume fapul că Histria, Tomis și Callatis au fost cele mai vechi așezări din România, demonstrând că Cetatea Orgame – Argamum a fost întemeiată de greci, cu cel puțin o generație înainte.

Cetatea Orgame – Argamum a cunoscut perioadele ei de glorie, dar nu au fost foarte multe. Așezarea a fost locuită aproape neîncetat timp de 1300 de ani, dar nu a fost o localitate foarte importantă cum era Histria, care a fost episcopie și avea băi publice.

Orgame era amplasat pe un deal și era înconjurat de ziduri impunătoare, care ofereau protecție împotriva invaziilor. Acesta a fost fondat în secolul al VII-lea î.Hr. de coloniștii greci și a prosperat în perioada elenistică și romană. Potrivit istoricilor, Argamum a fost un centru comercial important, cu legături comerciale cu alte orașe grecești și cu Imperiul Roman.

Orașul Antic Argamum și la Capul Doloșman
Orașul Antic Argamum și la Capul Doloșman
Orașul Antic Argamum și la Capul Doloșman

Multiculturalitatea, vestigiile arheologice, locurile sălbatice și peisajele superbe, fac din această zonă prea puțin cunoscută, unul dintre cele mai încântătoare obiective turistice din Dobrogea.

4. Despre Capul Doloșman

Capul Doloșman reprezintă o faleză calcaroasă, care cuprinde ruinele Cetății Argamum-Orgame și abruptul stâncos al falezei. Este cea mai înaltă faleză stâncoasă de la noi, se întinde pe aproape 3 kilometri și ne oferă o minunată perspectivă.

Faleza cretacică formată din gresii și calcare a cetății are înălțimea de 29 de metri, dar ea se continuă cu un deal foarte abrupt, care ajunge până la 56 de metri. Denumirea Doloșman are origine turcească și înseamnă ”Cap rău”.

Orașul Antic Argamum și la Capul Doloșman
Capul Doloșman

Capul Doloșman este spectaculos, pentru că ne oferă o perspectivă de aproape 300 de grade și putem admira astfel, peisajul din jurul său.

Pe 180 de grade putem observa laguna Razim și Marea Neagră, iar celelalte 180 de grade sunt rezervate dealurilor Dobrogei, care nu pot fi văzute în totalitate. Vizibilitatea se întinde până la 45 de kilometri, iar într-o zi senină, peisajele sunt atât de spectaculoase, încât poți sta acolo toată ziua, de dimineața până seara, fără să te saturi de ceea ce vezi.

Dacă vrei să te bucuri de priveliști spectaculoase și de plajele naturale, această zonă este perfectă, fiind bogată în vegetație specifică Deltei Dunării și adăpostește o varietate de specii de păsări și animale sălbatice.

Capul Doloșman
Capul Doloșman
Capul Doloșman

Importanța conservării și protejării

Atât orașul antic Argamum, cât și Capul Doloșman reprezintă părți importante ale patrimoniului cultural și natural al Deltei Dunării. Conservarea și protejarea acestor situri istorice și a ecosistemului înconjurător sunt cruciale pentru menținerea diversității și a frumuseții acestui teritoriu unic.

Rezervația Naturală Delta Dunării este inclusă în Patrimoniul Mondial al UNESCO și este una dintre cele mai mari zone umede din Europa. Autoritățile locale și organizațiile de mediu desfășoară eforturi susținute pentru protejarea Deltei Dunării și a patrimoniului său valoros.

Explorarea orașului antic Argamum și a Capului Doloșman în Rezervația Naturală Delta Dunării este o călătorie în timp și în frumusețea naturală. Aceste două destinații ne permit să înțelegem mai bine istoria și importanța acestei regiuni. Conservarea lor este esențială pentru a ne asigura că viitoarele generații vor putea descoperi și admira bogăția culturală și naturală a Deltei Dunării.

Orașul Antic Argamum și la Capul Doloșman

5. Program & Tarif de vizitare Cetatea Enisala

Nu există program și tarif de vizitare propriu zis al acestor obiective turistice. Totuși trebuie menționat faptul că ele se află în Rezervația Biosferei Delta Dunării pentru care se va achita un tarif de 5 lei / persoană / zi sau 15 lei / persoană / săptămână. Tariful nu se aplică pentru copii, elevi, stundenți sau pensionari. 

Plata se poate face prin SMS la numărul 7494, prin aplicația online ARBDD, la automatele de eliberare permise non-stop în Jurilovca sau Corbu sau la centrele de informare din Chilia Veche și Sulina.

6. Video dronă Orașul Antic Argamum și Capul Doloșman

Dacă mi-a scăpat ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, te invit să vizionezi și clipul de mai jos, iar dacă ți-a plăcut nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube.

7. Ce mai poți face în zonă?

Descoperă Gura Portiței

M-am gândit de multe ori care este plaja mea preferată din România, dar încă nu m-am putut hotărî între Gura Portiței și Sfântu Gheorghe. Plajele acestea sunt atât de frumoase, încă sălbatice, nisipul este atât de fin și este liniște, poți asculta la nesfârșit sunetul valurilor și cântecul pescărușilor. 

Ca să ajungi la Gura Portiței din Jurilovca trebuie să iei un vaporaș care traversează Lacul Golovița și te conduce către o mică „limbă” de nisip cu ieșire la Marea Neagră. Bucură-te de câteva zile de relaxare în care vei fi scutit de poluarea și zgomotul mașinilor.

Plaja Gura Portitei 10
Gura Portiței

Vizitează Cetatea Enisala

Cetatea Enisala, Yeni-Sale sau Heracleea cum i s-a mai spus de-a lungul timpului, este o atracție turistică deosebită din centrul Dobrogei. 

Ruinele fortăreței medievale Enisala se află pe un deal calcaros, denumit și Dealul Gras, care domină zona lacurilor Razim și Babadag, la aproximativ 2 km de localitatea Enisala. Peisajele care se dezvăluie la poalele ruinelor cetății sunt spectaculoase, astfel că, de sus, se pot admira dealurile de pe cuprinsul rezervației Enisala, dar și lacurile Razim și Babadag, iar apusurile văzute de aici sunt magice.

Mai multe despre Cetatea Enisala am scris în acest articol: https://instatravel.ro/cetatea-enisala/

Cetatea Enisala
Cetatea Enisala
Cetatea Enisala
Cetatea Enisala

Vizitează Rezervația de Bujori

La doar 10 minute de mers cu mașina de la Cetatea Enisala se află Rezervația Naturală Dealul Bujorului – o pădure de 57 de hectare plină cu bujori ce înfloresc în jurul zilei de 15 mai. Dacă ajungi în zonă în această perioadă, locul este de neratat.

Mai multe detalii de rezervația de bujori am scris aici: https://instatravel.ro/bujori-salbatici-enisala/

Rezervația de bujori sălbatici de la Enisala
Rezervația de bujori sălbatici de la Enisala
Rezervația de bujori sălbatici de la Enisala
Rezervația de bujori sălbatici de la Enisala

Explorează traseele din Munții Măcinului

Parcul Naţional din Munţii Măcinului, este un alt loc foarte frumos din Dobrogea, unde bujorii româneşti sunt căutaţi de cum începe luna mai. 

Printre cele mai frumoase trasee amintim Traseul Cozluk, Culmea Pricopanului, dar și traseul ce urcă pe Vârful Țuțuiatu și Vârful Ghinaltu. 

Vârful Țuțuiatu - Munții Măcin
Vârful Țuțuiatu

8. Unde te cazezi în zonă?

Privet Jurilovca

Cele 3 camere ale pensiunii Privet au fost amenajate cu gândul la tine, turistul aflat în căutarea unui loc liniștit și confortabil, unde să te încarci cu energie și bună dispoziție. Răcoarea, paturile confortabile și priveliștea asupra grădinilor de viță de vie din jur te vor invita să savurezi tihna specifică satelor din deltă.

La Pensiunea Privet nu rezervi doar o cameră, ci o întreagă experiență. Aceasta începe din momentul în care pășești în curtea învăluită în parfum de lavandă pe fundalul albastru al cerului.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Privet - Jurilovca
Privet - Jurilovca
Privet - Jurilovca
Privet - Jurilovca

Casa Filip din Sarichioi

Casa familiei Filip și-a deschis oficial porțile în vara anului 2019 și se rezervă doar integral pentru un grup format din cel mult 12 persoane.

Structura de cazare este organizată prin trei mici apartamente (șase dormitoare în total): două apartamente în casa veche și unul în mansarda casei noi. 

Capacitatea poate fi suplimentată până la 14-15 persoane dacă grupul e format din familii cu copii, cu atât mai mult dispun de două patuțuri de bebeluș și un pat extensibil de o persoană. 

Cât despre regimul de mese, în mod normal există obligativitatea unui supliment de demipensiune în valoare de 200 lei/adult/zi și 100 lei/copil/zi. Acesta include micul-dejun, bogat și variat în fiecare zi, dar și cina, compunsă din trei feluri de mâncare (aperitiv, fel principal și desert).

Rezervă Casa Filip pe Booking aici.

Casa Filip - cazare în Sarichioi
Casa Filip - cazare în Sarichioi
Casa Filip

Razelm Luxury Resort

Cea mai luxoasă cazare din zonă este cu siguranță Razelm Luxury Resort, noua destinație de 4 stele din Delta Dunării. Amplasat într-un cadru de vis, pe malul lacului Golovița, în aria lagunară Razim-Sinoe, complexul este locația ideală pentru cei care caută confortul și calitatea ireproșabilă a serviciilor de cazare.

Spații de cazare elegante, bungalow-uri moderne, excelență culinară, activități sportive și de relaxare variate, toate le vei găsi în acest resort de excepție.

Pentru rezervări Booking aici.

Razelm Luxury Resort
Razelm Luxury Resort
Razelm Luxury Resort

Casa Beluga

Casa Beluga oferă cazare la prețuri mai avantajoase, prețul unei nopți de cazare pornind de la aprox. 200 lei/noapte. Casa oferă lounge comun, terasă, grădină și facilități de grătar. Oaspeții au la dispoziție o bucătărie comună și un loc de joacă pentru copii. Unele unități de cazare ale proprietății pun la dispoziție balcon cu vedere la lac.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Casa Beluga
Casa Beluga

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă orașul antic Argamum și Capul Doloșman și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Sursă documentare: www.discoverdobrogea.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top