Traseul spre Cheile și Cascada Șușara este mult mai puțin cunoscut decât traseul spre Lacul Ochiul Beiului și Cascada Beușnița, dar este un traseu la fel spectaculos și impresionant, eu aș putea spune că îmi place chiar mai mult.
Cum ajungi la Cascada Șușara
Cascada Șușara se află în Rezervația Cheile Șușarei, o rezervație de interes național, situată în Munții Locvei, județul Caraș-Severin și aparține de teritoriul administrativ al comunei Sasca Montană.
Drumul de acces spre Cascada Șușara se face pe la ieșirea din satul Sasca Montană spre Cărbunari, pe partea stângă.
Traseu Sasca Montană - Cascada Șușara
Marcaj: cruce albastră
Durată: estimat 1 oră (2 ore dus-întors)
Dificultate: foarte ușor
Sezon: tot timpul anului, deosebit primăvara
Apreciem dacă ne poți ajuta cu un Like, Share & Subscribe.
Cum a fost traseul spre Cascada Șușara?
Traseul este foarte ușor și scurt (2.5 km) 60 de min sunt suficiente pentru a-l parcurge și pentru a te opri să faci câteva fotografii (dacă ești mai iute la pas sunt de ajuns 45 min).
Poți veni pe jos din satul Sasca Montană sau cu mașina. Noi am fost cu mașina, pe care am parcat-o în locul amenajat, chiar la punctul de start al traseului.
Nu am plătit taxă de vizitare, nu am găsit informații în acest sens, noi oricum plătisem taxa de vizitare a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, 10 lei/pers., cu 1 zi în urmă la Podul Bei.
Poteca este destul de îngustă la început și merge în lungul pârâului, paralel cu câteva case, iar apoi intră în pădure și vei avea parte de niște peisaje de poveste. Nu prea ai unde să te rătăcești, drumul este destul de clar și bine marcat.
Traseul spre Cascada Șușara nu este unul foarte frecventat de turiști, deși este spectaculos, noi ne-am întâlnit cu o singură familie la dus și cu alta la întors.
Eu te încurajez să-l parcurgi, este recomandat tuturor iubitorilor de natură, indiferent de vârstă, în plus cascada Șușara avea apă chiar și în august, spre deosebire de cascada Beușnița care era secată complet!
Undeva cam după primele 20 de minute am întâlnit Cabana Șușara, aici traseul face dreapta pe un pod de lemn, iar pârâul va trece pe partea stângă.
Din acest punct natura devine din ce în ce mai fermecătoare, ne-am bucurat de zecile de fluturi, de coloratele salamandre și de susurul râului.
Cheile Șușarei
Ultima porțiune a traseului trece prin Cheile Șușarei, scurte (max 30 m), dar impresionante. Trecerea o poți face fie prin apă, fie pe stâncă ajutându-te de cablurile de susținere. De aici mai ai doar 5 minute până la Cascada Șușara.
Cascada Șușara
Cascada Șușara are o înălțime de 15 metri, este acoperită parțial cu mușchi și se varsă în 2 trepte.
Acest loc este o oază de relaxare, este greu de înțeles cum încape atâta frumusețe într-un spațiu atât de restrâns, dar ce îți pot spune este că trebuie să ajungi măcar 1 dată în viață aici!
Ne-am întors înapoi în Sasca Montană pe același traseu, ne-am oprit să mâncăm și câteva zmeurici delicioase, sper că nu s-a supărat Moș Martin pe noi, căci surprinzător (datorită altitudinii mici), are casă și pe aici.
Nu pleca din zonă până nu faci și traseul ce te va duce la Cascada La Văioaga, Lacul Ochiul Beiului, Cascada Beușnița și La Tunele, am scris toate detaliile aici: https://instatravel.ro/cascada-la-vaioaga-lacul-ochiul-beiului/
Descoperă mai multe atracții turistice din Banat: https://instatravel.ro/ obiective-turistice-banat/
Echipament necesar pentru traseul Sasca Montană - Cascada Șușara
Traseul este foarte ușor, în mod normal nu este necesar un echipament prea sofisticat, însă acesta se impune datorită prezenței viperelor.
Prin definiție viperele sunt foarte periculoase, dar acestea nu atacă decât dacă se simt amenințate, dacă ești atent pe unde calci și nu te apuci să răstorni pietrele ar trebui să fie în regulă.
În nici un caz nu încerca să te aproprii de ele, să le prinzi, să încerci să le dai la o parte cu un băț, mai ales în sezonul de împerechere pot fi foarte agresive.
Deci care este echipamentul potrivit?
Viperele nu aud, dar ele simt vibrația, astfel este bine să folosești bețele de trekking, chiar dacă traseul este extrem de ușor, acestea îți vor face simțită prezența, dacă prin preajmă ar fi vipere se vor ascunde înainte ca tu să le vezi. Te-ar putea ajuta și să pășești mai hotărât, dar este obositor să mergi 2 km la pas de „armată”.
În cazuri extreme, viperele mușcă cel mai frecvent în zona gleznei, de aceea trebuie să porți bocanci de drumeție, altfel traseul ar putea fi făcut cu niște adidașii de trekking.
De asemenea este bine să porți șosete lungi albe, pe care să le întorci peste partea superioară a bocancilor, viperele sunt atrase de alb, astfel în situația foarte puțin probabilă în care ai fi atât de aproape de una, ar mușca din șosetă, respectiv din bocanc.
O altă metodă de protecție des întâlnită este folosirea parazăpezilor.
Unde te cazezi în Cheile Nerei - Sasca Montană?
Cea mai frumoasă cazare din vestul țării, poate chiar din România, este Sasca 62, situată în Sasca Montană! Experiența noastră cu această proprietate a fost una magică, are așa o energie aparte, pe care nu am mai întâlnit-o altundeva.
Sasca 62 oferă spre închiriere o căsuță mare, cea în care am stat noi, și un studio mai micuț, dar la fel de impresionant.
Găsești aici review-ul meu complet despre această cazare: https:// instatravel.ro/sasca-62-cazare-cheile-nerei/
Poți rezerva oricare din cele 2 căsuțe pe Booking aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Parcurge traseul până la Cascada Șușara și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.