Cazanele Dunării: Traseu Ciucaru Mic + Chipul lui Decebal

Întotdeauna o vacanță la Cazanele Dunării este o idee extraordinară. Pe lângă clasicele vizite la Chipul lui Decebal, Peștera Ponicova, plimbare cu barca prin Cazanele Mici și Mari, îți recomand să faci și unul dintre cele mai spactaculoase trasee din Parcul Național Porțile de Fier: pe Ciucaru Mic sau pe Ciucaru Mare.

Cazanele Dunării - traseu Ciucaru Mic
Cazanele Dunării - Vedere de pe Ciucaru Mic Foto: Alina Licuriceanu - instatravel.ro
Cazanele Dunării - traseu Ciucaru Mic
Cazanele Dunării

Noi am ales de data aceasta traseul pe Ciucaru Mic – un traseu extraordinar! Din punctul de belvedere am putut observa cum Dunărea ia cu asalt muntele și se arcuiește formând astfel Cazanele Mici, Mari și Golful Dubova. 

Este impresionant să poți observa aceste peisaje de la aprox. 300 m înălțime. 

Cazanele Dunării - traseu Ciucaru Mic
Vedere de pe Ciucaru Mic

Pe traseul Ciucaru Mare fusesem în urmă cu câțiva ani și este unul din primele mele articole publicate pe acest blog, îl poți citi aici: https://instatravel.ro/ romania-cazanele-dunarii-traseu-ciucaru-mare/.

Detalii traseu Ciucaru Mic

Marcaj: triunghi roșu
Lungime: 2 km
Durată: estimat 1 oră și 30 de minute (3 ore dus-întors)
Dificultate: mediu
Diferență de nivel: 315m
Sezon: tot timpul anului, deosebit primăvara

De unde începe traseul pe Ciucaru Mic?

Ciucaru Mic se află în Parcul Național Porțile de Fier, pe teritoriul județului Mehedinți

Traseul începe din drumul principal care leagă localitatea Eșelnița de Dubova (maps aici), la 1.7 km distanță de Chipul lui Decebal.

Noi am venit dinspre Eșelnița, așa că am profitat de faptul că încă nu era foarte aglomerat și am oprit câteva minute să admirăm cea mai mare sculptură în piatră din Europa și a doua din lume: Chipul lui Decebal. Aceasta are o înălțime de 55 m și o lățime de 25 m. 

Peisajul de aici mă impresionează atât de mult, încât oprim de fiecare dată când avem ocazia. 

Locația este extrem de populară, încearcă să ajugi cât mai devreme posibil, după ora 10 zona deja începe să se transforme într-un mic „bâlci”.

Cazanele Dunării - traseu Ciucaru Mic
Cazanele Dunării - Chipul lui Decebal
Cazanele Dunării - traseu Ciucaru Mic
Cazanele Dunării - Chipul lui Decebal

Cum a fost traseul pe Ciucaru Mic cu vedere spre Cazanele Dunării?

Am lăsat mașina chiar la punctul de start unde am întâlnit și primele indicatoare ale traseului. Acolo este loc de 2-3 mașini, dar nu îți face griji, în apropiere mai sunt câteva parcări amenajate pe drumul principal.

Poteca începe direct cu o urcare, destul de susținută, și merge drept înainte (aprox. 1km) până ce vei ajunge la o intersecție, unde este montat un panou informativ. Am simțit acest kilometru ca pe o ședință de cardio, așa că am profitat de o băncuța de lemn pe care am găsit-o sub un copac, pentru a ne trage puțin sufletul. 

Cazanele Dunării - traseu Ciucaru Mic
Traseu Ciucaru Mic

După ce ne-am revenit un pic, am făcut dreapta și am traversat o pădure plină cu pietre. Din acest punct traseul devine extrem de ușor, terenul este aproape la fel de lin ca la câmpie.

Traseul pe Ciucaru Mic este mult mai puțin frecventat de turiști (noi am întâlnit doar 6 persoane), din acest motiv vegetația își cam face de cap și pe potecă, aveam impresia că nu mai trecuse nimeni pe acolo, la un moment dat ne întrebam dacă nu cumva am rătăcit marcajul, deși îl văzusem cu doar câțiva pași în spate.

În scurt timp am ajuns la primul punct de belvedere, peisaje cu Cazanele Mici se afișau în fața noastră printre crengile copacilor care obstrucționau puțin vedere.

Traseul pe Ciucaru Mare este mult mai generos, oferă călătorului mult mai multe puncte de belvedere, în plus mie mi s-a părut și un pic mai ușurel. 

Cazanele Dunării - traseu Ciucaru Mic
Traseu Ciucaru Mic - Punct de belvedere 1 - Cazanele Dunării

După alte 10 min parcurse printr-un soi de labirint cu boscheți am ajuns la al doilea și ultimul punct de belvedere de pe Ciucaru Mic. Ei, așa DA, de aici priveliștea este cu adevărat impresionantă, aproape că îți taie răsuflarea.

Poți admira Cazanele Mari ale Dunării, Golful Dubova, Ciucaru Mare și desigur pe vecina noastră: Serbia.

Cazanele Dunării - traseu Ciucaru Mic
Traseu Ciucaru Mic - Punct de belvedere 2 - Cazanele Dunării

Ne uitam la mașinile care goneau pe tărâmul sârbesc și ne aminteam cu drag de city break-ul pe care l-am făcut cu câțiva ani în urmă în Belgrad, ocazie cu care am admirat fix locul în care stăteam acum. Am vizitat atunci și Cetatea Golubac, la care se poate ajunge și din România dacă alegi o croazieră pe Dunăre.

Ne-am întors la mașină pe același traseu pe care am venit, din păcate nu există posibilitatea de circuit. Am făcut în total (dus-întors) 3 ore, cu tot cu pauzele de fotografiat.

Cazanele Dunării - traseu Ciucaru Mic
Traseu Ciucaru Mic

Concluzii traseu Ciucaru Mic

Dacă trebuie să alegi între Ciucaru Mare și Ciucaru Mic, aș zice să mergi prima dată pe Ciucaru Mare, deși te încurajez să le faci pe ambele dacă timpul îți permite.

Ambele trasee sunt potrivite pentru începători, dar și pentru copii.

Atenție pe unde calci și nu răscoli bolovanii, noi am auzit de mai multe ori foșnituri printre frunze, presupun că erau micuțe vipere care se ascundeau de noi.

Cazanele Dunării - traseu Ciucaru Mic
Traseu Ciucaru Mic - Punct de belvedere 2 - Cazanele Dunării

Descoperă mai multe atracții turistice din Banatul Montan: https:// instatravel.ro/obiective-turistice-banat/

Echipament necesar pe Ciucaru Mic

Din punct de vedere tehnic traseul nu este dificil, totuși,  este încadrat la nivel mediu din cauza pantei destul de abrupte (pe o distanță de aprox.1 km). Din acest punct de vedere traseul ar putea fi problematic pentru cardiaci sau pentru persoanele sedentare.

Nu este necesar un echipament prea sofisticat, însă, sunt necesare câteva lucruri esențiale, atât din cauza pantei înclinate, cât și din cauza faptului că acest parc național adăpostește un număr destul de mare de vipere.

Cazanele Dunării - traseu Ciucaru Mic
Traseu Ciucaru Mic - Punct de belvedere 2 - Cazanele Dunării

Viperele nu aud, dar ele simt vibrația, astfel este bine să folosești bețele de trekking, te vor ajuta să urci mai ușor și îți vor face simțită prezența, dacă prin preajmă ar fi vipere se vor ascunde înainte ca tu să le vezi. 

În cazuri extreme, viperele mușcă cel mai frecvent în zona gleznei, de aceea trebuie să porți bocanci de drumeție, altfel traseul ar putea fi făcut cu niște adidașii de trekking

De asemenea este bine să porți șosete lungi albe, pe care să le întorci peste partea superioară a bocancilor, viperele sunt atrase de alb, astfel în situația foarte puțin probabilă în care ai fi atât de aproape de una, ar mușca din șosetă, respectiv din bocanc. O altă metodă de protecție des întâlnită este folosirea parazăpezilor

Nu ar trebui să-ți lipsească din ghiozdan nici pelerina de ploaie sau geaca de vânt.

Unde te cazezi în Cazanele Dunării?

Pensiunea Alex & Restaurant este una dintre cele mai apreciate cazări din Eșelnița. Aceasta oferă cazare de 3 stele cu vedere la plajă, un restaurant (mâncarea este foarte gustoasă), un bar și o grădină. 

Fiecare unitate de cazare  oferă vedere la piscină, iar oaspeții au la dispoziție o zonă de plajă privată și o terasă. Există o piscină în aer liber, iar oaspeții pot utiliza gratuit conexiunea WiFi și parcarea privată.

Fiecare cameră a pensiunii este dotată cu aer condiționat, dulap, TV cu ecran plat, lenjerie de pat, prosoape, baie privată și balcon cu vedere la lac. 

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Pensiunea Alex & Restaurant - Cazare Cazanele Dunării
Pensiunea Alex & Restaurant - Cazare Cazanele Dunării

YRYS House se află în Eșelnița și oferă un lounge comun, o grădină, o terasă și Wi-Fi gratuit în întreaga proprietate. Oaspeții pot admira vederea la lac.

Camerele pensiunii sunt dotate cu dulap, TV cu ecran plat, lenjerie de pat, prosoape și baie privată. Camerele sunt echipate cu aer condiționat, iar unele camere de la YRYS House sunt prevăzute cu balcon. Camerele cazării includ o zonă de relaxare.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

YRYS House - Cazare Cazanele Dunării
YRYS House - Cazare Cazanele Dunării

Cabana Priod Coronini se află în Coronini, județul Caraș-Severin.

Vila include 2 dormitoare, living cu canapea extensibilă, bucătărie echipată complet şi 3 băi cu duș. 

Oaspeții au la dispoziție grătar, iar în imediata apropiere a cabanei se pot face drumeții şi se poate pescui.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Cabana Priod Coronini - Cazare Cazanele Dunării
Cabana Priod Coronini - Cazare Cazanele Dunării

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Parcurge traseul pe Ciucaru Mic, admiră Cazanele Dunării și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top