Bujori de munte în Munții Ciucaș – Vârful Gropșoarele

Ciucașul este cu siguranță cel mai frumos munte din Carpații de Curbură și se remarcă mai ales prin stâncăriile lui specifice. Pajiștile alpine, traseele spectaculoase și vegetația deosebită, fac din acest munte unul foarte iubit. 

Îți recomand să vizitezi munții Ciucaș în prima parte a lunii iunie, atunci când bujorul de munte înflorește și muntele se schimbă în culoarea roz. 

Munții Ciucaș
Bujori de munte - Vârful Gropșoarele - Munții Ciucaș
Bujori de munte - Vârful Gropșoarele - Munții Ciucaș
Bujori de munte - Vârful Gropșoarele - Munții Ciucaș

Unde găsești bujori de munte în munții Ciucaș?

Cele mai cunoscute trasee pe care poți găsi rhododendroni în Ciucaș încep de la Cabana Muntele Roșu, de la Fabrica de apă Keia, de la Cabana Vârful Ciucaș sau mai poți ajunge prin pasul Bratocea. Traseele din Ciucaș se desfășoară la granița dintre județele Brașov și Prahova.

Munții Ciucaș
Bujori de munte - Vârful Gropșoarele - Munții Ciucaș

Noi am fost fost în trecut într-un circuit în Munții Ciucaș, cu pornire de la Cabana Muntele Roșu – muntele Roșu – Cabana Vârful Ciucaș, poți citi articolul aici. Atunci bujorii erau deja trecuți, am mai găsit doar câteva tufe înflorite, însă ne-am propus că vom reveni să vedem și noi spectacolul oferit de Mama Natură. 

Condițiile meteo din acest weekend nu se anunțau prea grozave, așa că ne-am gândit să lăsăm mașina la fabrica de apă Keia și să apelăm la serviciile puse la dispoziție de cei de la Cabana Vârful Ciucaș (contracost), astfel să urcăm cu 4×4 până la cabană.

Porțiunea aceasta de drum poate fi parcusă pe jos (5 km) sau doar cu 4×4 și doar dacă șoferul este unul cu experiență și curajos, deoarce ultima porțiune de drum este foarte prostă, terenul este foarte înclinat și pe alocuri drumul este rupt, mai ales după ploaie este o provocare în adevăratul sens.

Traseu Cabana Vârful Ciucaș (1595 m) – Vârful Gropșoarele (1883 m)

Marcaj: Cruce roșie
Distanță traseu Vârful Gropșoarele (dus-întors): 9 km
Diferență de nivel: 288 m
Durată traseu circuit Vârful Ciucaș: 4-5 ore
Altitudine maximă: Vârful Gropșoarele 1883 m 
harta varful gropsoarele
hartă - www.muntii-nostri.ro

Secțiunea Cabana Vârful Ciucaș – Șaua Chirușca – 1 oră

Era destul de înnorat când am ajuns, nu prea știam ce să facem, dacă să mergem pe traseu sau nu, dar ne-am încurajat unul pe celălalt că nu ne va ploua și am pornit la drum încrezători. 

În jur de ora 10:00 vedeam la fiecare pas cum norii se tot adunau, se mai auzea câte un tunet în depărtare și eu tot îî spuneam lui Adi, stai liniștit că se vor risipi, ai să vezi, se va însenina :))

Bujori de munte - Vârful Gropșoarele - Munții Ciucaș
Munții Ciucaș

Imediat după poza nr. 2 pe potecă ne-a întâmpinat un mare “cadou” din partea ursului și părea călduț, în acel moment nu am mai simțit nici o oboseală de la urcarea susținută pe care tocmai o făcusem și am băgat mare viteză :)) 

Întodeauna avem la noi un spray de urs, este încă sigilat și sper să rămână așa, sincer nu sunt prea curioasă să aflu dacă este sau nu eficient în caz de situații extreme.

La primul punct de belvedere spre Vârful Ciucaș deja uitasem de posibilitatea întâlnirii cu domnul urs și mi-am luat o bine meritată pauză de fotografiat. Vederile de pe acest traseu sunt deosebit de frumoase! În plus, se și înseninase, am fost super norocoși!

Munții Ciucaș
Munții Ciucaș

Eram pe traseu de ceva timp și încă nu văzusem nici un bujor, în gândul meu mi-am zis, asta e bună.. nu ne-a prins furtuna, dar nici bujorii nu au înflorit, hai că mai venim și la anul. 

Bujori de munte - Munții Ciucaș
Bujori de munte - Munții Ciucaș

Secțiune Șaua Chirușca – Șaua Gropsoarele – Șaua La Răscruce – 1 oră

De aici încep și bujorii să apară și sunt foarte mulți! Nici nu vă pot descrie cât este de frumos peisajul, nouă ne-a depășit așteptările cu mult!

Un festival în adevăratul sens, bujorii dansează prin fiecare vale și pe fiecare deal. Timpul estimat de 1 oră este datorat timpului foarte mare pe care l-am acordat pauzelor de fotografiat, filmat și admirat.
Bujori de munte - Vârful Gropșoarele - Munții Ciucaș
Bujori de munte - Munții Ciucaș
Munții Ciucaș
Munții Ciucaș

La Răscruce – Vârful Gropșoarele – 1 oră

La stația meteo am făcut un popas mai lung, timp în care am mâncat și am așteptat să vedem încotro se duc norii, nu părea deloc a bună vremea și chiar nu voiam să ne prindă furtuna în vârf de munte. 

Am analizat puțin direcția vântului, în poza am surprins doar partea optimistă a situației, însă norii se învârteau amețitor, când se însenina puțin, când venea ceața de nu mai vedeai nimic, știu că din poze pare că dramatizez, însă te invit să vizualizezi clipul video de la finalul articolului și te vei convinge.

Munții Ciucaș
Munții Ciucaș

Eram atât de aproape de vârf, era suficientă lume pe traseu, am prins și eu curaj și am continuat. Cum plec mereu cu zen-ul după mine, mi-am adunat toate energiile pozitive și am reușit să îmi fac un cerculeț senin fix deasupra mea.

Munții Ciucaș
Bujori de munte - Vârful Gropșoarele - Munții Ciucaș

Ne-am odihnit, ne-am relaxat și ne-am întors pe aceeași rută la Cabana Vârful Ciucaș. A fost un traseu grozav, nota 10 din 10. 

Ne propusesem să mergem și pe Vârful Ciucaș, dar cât am băut o cafea la cabană, a venit dintr-o dată o ceață foarte densă și o ploaie torențială înghețată. Până la urmă prognoza meteo s-a dovedit a fi corectă. 

Afară se făcuse super frig și bătea vântul destul de tare, din ploaia torențială mai rămăsese doar o burniță firavă așa că ne-am făcut curaj și am plecat pe jos spre mașină (am fi vrut să coborâm tot cu 4×4 de la cabană, dar era o coadă prea mare).

Bujorul de munte

Bujorul de munte (Rhododendron kotschyi) sau smârdarul, cum mai este denumit popular, este originar din Balcani și face parte din genul botanic Rhododendron, gen extrem de variat ce cuprinde diferite specii care cresc doar la altitudine înaltă şi se extind din Himalaya și Caucaz până în Alpi şi Pirinei.

În România se întâlnește în special în Carpații Orientali și Meridionali, unde preferă versanții însoriți. Planta crește spontan în tufe pitice în zona alpină, care uneori acoperă suprafeţe destul de extinse. Este o plantă perenă şi îşi păstrează frunzele verzi tot timpul anului. 

Culoarea florilor este de un roz către roșu aprins, acestea fiind grupate astfel încât dau senzația de buchete în vârful ramurilor. Perioada maximă de înflorire este în a doua parte a lunii iunie, însă la altitudini mai mari, sau dacă zăpada persistă mai mult, această perioadă se prelungește până la început de iulie.

Bujorul de munte (Rhododendron kotschyi) este o specie protejată, în cazul în care rupi planta poți fi amendați cu o sumă cuprinsă între 5000 si 10.000 lei. Deoarece crește în condiții de relief, climă și altitudine foarte specifice, planta nu tolerează transplantări, așa că nu încerca să o culegi pentru acasă.

Unde mai găsești bujori de munte?

Dacă nu ești genul care merge pe trasee montane, atunci trebuie să citești acest articol publicat de noi din munții Bucegi – Vârful Furnica, vârf la care poți ajunge cu telegondola sau telecabina. https://instatravel.ro/varful-furnica-bujori-de-munte-sinaia/

Vârful Furnica - bujori de munte - Muntenia
Bujori de munte - Vârful Furnica

Video dronă 4k Bujori de munte în Munții Ciucaș - Vârful Gropșoarele

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Cum alegi echipamentul potrivit pentru acest tip de traseu?

– te afli într-o zonă foarte frecventată de urși, îți recomandăm să ai la tine un spray de urs pe care să îl folosești doar în situații extreme;
– noi nu plecăm fără: frontalăfluierbețe de drumețiepelerină de ploaie;
– cel puțin 2 l de apă/pers și o mică gustare;
bocanci 3 sezoane;
îmbrăcăminte adecvată de drumeție și potrivită pentru condițiile meteo;
– cel puțin un tricou de schimb;
cremă cu protecție solară pentru munte NEAPĂRAT, 90% din traseu este pe creastă.

Cât ne-a costat această excursie?

Prețul unei curse cu mașina de la Fabrica de apă Keia la Cabana Vârful Ciucaș este de 15 lei/persoană/tur, dacă vrei dus-întors vei plăti 30 lei, distanța parcursă cu mașina este 5 km. 

Regula este să suni cu 30 de minute înainte sau în weekend poți merge la barieră și să aștepți acolo. Eu am sunat cu 1 zi înainte ca să fiu sigură. Numere de telefon 0725.431.318 sau 0727.149.800. 

Vizitarea Parcului Național Munții Ciucaș este GRATUITĂ, parcarea la Fabrica de apă este gratuită.

Cazare aproape de Cheia

Pensiunea Muntele Verde

Pensiunea Muntele Verde se închiriază pentru aproximativ 200 lei / noapte/ 2 pers, în funcție de perioadă. Situată în Slănic, la 2,4 km de salina Slănic, și la 22 km de Cheia, pensiunea oferă cazare cu parcare privată gratuită, restaurant, bar și piscină sezonieră în aer liber.

Poți face o rezervare pe Booking aici.

Pensiunea Muntele Verde

Stejarul lui Andrei

Stejaul lui Andrei se închiriază pentru aproximativ 180 lei / noapte / 2 pers., în funcție de perioadă. Stejarul lui Andrei se află în Izvoarele și oferă restaurant, bar, lounge comun și grădină. Oaspeții au la dispoziție WiFi gratuit, o terasă și parcare privată gratuită.

Poți face o rezervare pe Booking aici.

Stejarul lui Andrei

Cauți altă cazare?

Booking.com

Descoperă Bujorii de munte din Ciucaș și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Citește și...

Lacul de Smarald de la Racoș

Lacul de Smarald ascuns în inima Transilvaniei

Citește articolul
cover Vulcanul Stins de la Racoș

Vulcanul Stins de la Racoș – Locul în care te simți ca pe Marte

Citește articolul
viscri

Satul Viscri – TOP 10 obiective turistice de vizitat

Citește articolul
cover cetatea rupea

Cetatea Rupea – O bijuterie istorică în inima Transilvaniei

Citește articolul
Traseu Vârful Țuțuiatu - Munții Măcin

Traseu circuit Vârful Țuțuiatu – Munții Măcin

Citește articolul
Capul Doloșman

Am descoperit Orașul Antic Argamum și Capul Doloșman din Jurilovca

Citește articolul
Cetatea Enisala

Cetatea Enisala – unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Dobrogea

Citește articolul
Rezervația de bujori sălbatici de la Enisala

Am găsit o mare de bujori sălbatici în Rezervația Naturală de la Enisala

Citește articolul
Traseu Fereastra Holbav

Traseu Fereastra Holbav – drumeție cu vedere spre 4 munți

Citește articolul
Traseu de primăvară Poiana Mărului

Drumeție de primăvară prin Poiana Mărului – traseu ușor de 3 ore

Citește articolul
Traseu circuit: Rimetea - Piatra Secuiului - Munții Trascăului

Traseu circuit: Rimetea – Piatra Secuiului – Munții Trascăului

Citește articolul
Rezervația Naturală de Bujori de Stepă - Zau de Câmpie

Rezervația de Bujori de Stepă din Zau de Câmpie + 3 obiective turistice

Citește articolul
Parada Junilor Brașov

Parada Junilor din Brașov – O tradiție străveche din anul 1728

Citește articolul
Cireși Grădina Japoneză - Parcul Herăstrău

Au înflorit cireșii din Grădina Japoneză, Parcul Herăstrău

Citește articolul
cover Restaurantul Minerva - Craiova

Craiova – TOP 30 atracții și obiective turistice de vizitat

Citește articolul
Târgul de Paște de la Craiova 2023

Târgul de Paște de la Craiova – cel mai frumos din Europa

Citește articolul
Bistrița - Top obiective turistice

Bistrița – TOP 20 obiective și atracții turistice de vizitat în oraș și împrejurimi

Citește articolul
Laleaua pestriță - Orheiu Bistriței

Laleaua Pestriță din Orheiu Bistriței – o plantă rară, protejată prin lege

Citește articolul
Traseu sat Peștera - Șaua Joaca - Munții Piatra Craiului

Sat Peștera – Șaua Joaca – Un traseu foarte ușor în Munții Piatra Craiului

Citește articolul
Cabana Curmătura

Traseu Cabana Curmătura – Circuit prin Prăpăstiile Zărneștiului

Citește articolul
Fundata

Fundata – Destinația anului 2023 din România

Citește articolul
Brandușe de primăvară Plaiul Foii

Brandușe de primăvară și o mare de ghiocei în Plaiul Foii

Citește articolul
Be Massif Festival

Massif 2023 – Impresii de la festival

Citește articolul
Satul Șirnea

Satul Șirnea – TOP 10 activități și atracții turistice

Citește articolul
Grand Santerra SPA - Balvanyos Resort

Balvanyos Resort și un SPA de poveste în mijlocul naturii

Citește articolul
cover Culmea Pricopanului Munții Măcinului

Culmea Pricopanului – La plimbare prin Munții Măcinului

Citește articolul
cover bujori munții măcinului

Rezervația de bujori sălbatici din Munții Măcinului

Citește articolul
Satul Viscri

Despre Satul Viscri – cel mai renumit sat din Transilvania

Citește articolul
cover Cabana Valea Sâmbetei

Traseu Cabana Valea Sâmbetei & Brândușe în Munții Făgăraș

Citește articolul
cover Abația cisterciană Cârța

Abația cisterciană Cârța – Un loc unic în România

Citește articolul

Autor Articol: ©Alina Licuriceanu
Foto:© alinalicuriceanu

Sursă: romaniasalbatica.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top