Ciucașul este cu siguranță cel mai frumos munte din Carpații de Curbură și se remarcă mai ales prin stâncăriile lui specifice. Pajiștile alpine, traseele spectaculoase și vegetația deosebită, fac din acest munte unul foarte iubit.
Îți recomand să vizitezi munții Ciucaș în prima parte a lunii iunie, atunci când bujorul de munte înflorește și muntele se schimbă în culoarea roz.
Unde găsești bujori de munte în munții Ciucaș?
Cele mai cunoscute trasee pe care poți găsi rhododendroni în Ciucaș încep de la Cabana Muntele Roșu, de la Fabrica de apă Keia, de la Cabana Vârful Ciucaș sau mai poți ajunge prin pasul Bratocea. Traseele din Ciucaș se desfășoară la granița dintre județele Brașov și Prahova.
Noi am fost fost în trecut într-un circuit în Munții Ciucaș, cu pornire de la Cabana Muntele Roșu – muntele Roșu – Cabana Vârful Ciucaș, poți citi articolul aici. Atunci bujorii erau deja trecuți, am mai găsit doar câteva tufe înflorite, însă ne-am propus că vom reveni să vedem și noi spectacolul oferit de Mama Natură.
Condițiile meteo din acest weekend nu se anunțau prea grozave, așa că ne-am gândit să lăsăm mașina la fabrica de apă Keia și să apelăm la serviciile puse la dispoziție de cei de la Cabana Vârful Ciucaș (contracost), astfel să urcăm cu 4×4 până la cabană.
Porțiunea aceasta de drum poate fi parcusă pe jos (5 km) sau doar cu 4×4 și doar dacă șoferul este unul cu experiență și curajos, deoarce ultima porțiune de drum este foarte prostă, terenul este foarte înclinat și pe alocuri drumul este rupt, mai ales după ploaie este o provocare în adevăratul sens.
Traseu Cabana Vârful Ciucaș (1595 m) – Vârful Gropșoarele (1883 m)
Secțiunea Cabana Vârful Ciucaș – Șaua Chirușca – 1 oră
Era destul de înnorat când am ajuns, nu prea știam ce să facem, dacă să mergem pe traseu sau nu, dar ne-am încurajat unul pe celălalt că nu ne va ploua și am pornit la drum încrezători.
În jur de ora 10:00 vedeam la fiecare pas cum norii se tot adunau, se mai auzea câte un tunet în depărtare și eu tot îî spuneam lui Adi, stai liniștit că se vor risipi, ai să vezi, se va însenina :))
Imediat după poza nr. 2 pe potecă ne-a întâmpinat un mare “cadou” din partea ursului și părea călduț, în acel moment nu am mai simțit nici o oboseală de la urcarea susținută pe care tocmai o făcusem și am băgat mare viteză :))
Întodeauna avem la noi un spray de urs, este încă sigilat și sper să rămână așa, sincer nu sunt prea curioasă să aflu dacă este sau nu eficient în caz de situații extreme.
La primul punct de belvedere spre Vârful Ciucaș deja uitasem de posibilitatea întâlnirii cu domnul urs și mi-am luat o bine meritată pauză de fotografiat. Vederile de pe acest traseu sunt deosebit de frumoase! În plus, se și înseninase, am fost super norocoși!
Eram pe traseu de ceva timp și încă nu văzusem nici un bujor, în gândul meu mi-am zis, asta e bună.. nu ne-a prins furtuna, dar nici bujorii nu au înflorit, hai că mai venim și la anul.
Secțiune Șaua Chirușca – Șaua Gropsoarele – Șaua La Răscruce – 1 oră
Un festival în adevăratul sens, bujorii dansează prin fiecare vale și pe fiecare deal. Timpul estimat de 1 oră este datorat timpului foarte mare pe care l-am acordat pauzelor de fotografiat, filmat și admirat.
La Răscruce – Vârful Gropșoarele – 1 oră
La stația meteo am făcut un popas mai lung, timp în care am mâncat și am așteptat să vedem încotro se duc norii, nu părea deloc a bună vremea și chiar nu voiam să ne prindă furtuna în vârf de munte.
Am analizat puțin direcția vântului, în poza am surprins doar partea optimistă a situației, însă norii se învârteau amețitor, când se însenina puțin, când venea ceața de nu mai vedeai nimic, știu că din poze pare că dramatizez, însă te invit să vizualizezi clipul video de la finalul articolului și te vei convinge.
Eram atât de aproape de vârf, era suficientă lume pe traseu, am prins și eu curaj și am continuat. Cum plec mereu cu zen-ul după mine, mi-am adunat toate energiile pozitive și am reușit să îmi fac un cerculeț senin fix deasupra mea.
Ne-am odihnit, ne-am relaxat și ne-am întors pe aceeași rută la Cabana Vârful Ciucaș. A fost un traseu grozav, nota 10 din 10.
Ne propusesem să mergem și pe Vârful Ciucaș, dar cât am băut o cafea la cabană, a venit dintr-o dată o ceață foarte densă și o ploaie torențială înghețată. Până la urmă prognoza meteo s-a dovedit a fi corectă.
Afară se făcuse super frig și bătea vântul destul de tare, din ploaia torențială mai rămăsese doar o burniță firavă așa că ne-am făcut curaj și am plecat pe jos spre mașină (am fi vrut să coborâm tot cu 4×4 de la cabană, dar era o coadă prea mare).
Bujorul de munte
Bujorul de munte (Rhododendron kotschyi) sau smârdarul, cum mai este denumit popular, este originar din Balcani și face parte din genul botanic Rhododendron, gen extrem de variat ce cuprinde diferite specii care cresc doar la altitudine înaltă şi se extind din Himalaya și Caucaz până în Alpi şi Pirinei.
În România se întâlnește în special în Carpații Orientali și Meridionali, unde preferă versanții însoriți. Planta crește spontan în tufe pitice în zona alpină, care uneori acoperă suprafeţe destul de extinse. Este o plantă perenă şi îşi păstrează frunzele verzi tot timpul anului.
Culoarea florilor este de un roz către roșu aprins, acestea fiind grupate astfel încât dau senzația de buchete în vârful ramurilor. Perioada maximă de înflorire este în a doua parte a lunii iunie, însă la altitudini mai mari, sau dacă zăpada persistă mai mult, această perioadă se prelungește până la început de iulie.
Bujorul de munte (Rhododendron kotschyi) este o specie protejată, în cazul în care rupi planta poți fi amendați cu o sumă cuprinsă între 5000 si 10.000 lei. Deoarece crește în condiții de relief, climă și altitudine foarte specifice, planta nu tolerează transplantări, așa că nu încerca să o culegi pentru acasă.
Unde mai găsești bujori de munte?
Dacă nu ești genul care merge pe trasee montane, atunci trebuie să citești acest articol publicat de noi din munții Bucegi – Vârful Furnica, vârf la care poți ajunge cu telegondola sau telecabina. https://instatravel.ro/varful-furnica-bujori-de-munte-sinaia/
Video dronă 4k Bujori de munte în Munții Ciucaș - Vârful Gropșoarele
Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.
Cum alegi echipamentul potrivit pentru acest tip de traseu?
– te afli într-o zonă foarte frecventată de urși, îți recomandăm să ai la tine un spray de urs pe care să îl folosești doar în situații extreme;
– noi nu plecăm fără: frontală, fluier, bețe de drumeție, pelerină de ploaie;
– cel puțin 2 l de apă/pers și o mică gustare;
– bocanci 3 sezoane;
– îmbrăcăminte adecvată de drumeție și potrivită pentru condițiile meteo;
– cel puțin un tricou de schimb;
– cremă cu protecție solară pentru munte NEAPĂRAT, 90% din traseu este pe creastă.
Cât ne-a costat această excursie?
Prețul unei curse cu mașina de la Fabrica de apă Keia la Cabana Vârful Ciucaș este de 15 lei/persoană/tur, dacă vrei dus-întors vei plăti 30 lei, distanța parcursă cu mașina este 5 km.
Regula este să suni cu 30 de minute înainte sau în weekend poți merge la barieră și să aștepți acolo. Eu am sunat cu 1 zi înainte ca să fiu sigură. Numere de telefon 0725.431.318 sau 0727.149.800.
Vizitarea Parcului Național Munții Ciucaș este GRATUITĂ, parcarea la Fabrica de apă este gratuită.
Cazare aproape de Cheia
Pensiunea Muntele Verde
Pensiunea Muntele Verde se închiriază pentru aproximativ 200 lei / noapte/ 2 pers, în funcție de perioadă. Situată în Slănic, la 2,4 km de salina Slănic, și la 22 km de Cheia, pensiunea oferă cazare cu parcare privată gratuită, restaurant, bar și piscină sezonieră în aer liber.
Poți face o rezervare pe Booking aici.
Stejarul lui Andrei
Stejaul lui Andrei se închiriază pentru aproximativ 180 lei / noapte / 2 pers., în funcție de perioadă. Stejarul lui Andrei se află în Izvoarele și oferă restaurant, bar, lounge comun și grădină. Oaspeții au la dispoziție WiFi gratuit, o terasă și parcare privată gratuită.
Poți face o rezervare pe Booking aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Bujorii de munte din Ciucaș și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Sursă: romaniasalbatica.ro