Traseu ușor Vârful Ciucaș (1954m) și Tigăile Mari

Munții Ciucaș sunt cu siguranță preferații multor iubitori de natură, toate potecile lui sunt frecvent bătătorite pe parcurusul celor 4 sezoane! Cel mai iubit obiectiv rămâne Vârful Ciucaș, fiind cel mai vizitat și fotografiat din întreaga rezervație.

Primăvara în Munții Ciucaș are loc un adevărat festival al rhododendronilor, vara în general zilele sunt senine și de sus putem vedea până la zeci de km depărtare, toamna este gazda multor maratoane, iar iarna peisajele sunt împodobite cu zăpadă. Am putea spune că este unul dintre cei mai prietenoși munți.

Poți citi și articolele publicate de mine Bujori de munte în Ciucaș – Vârful Gropșoarele și Traseu Ciucaș: Cabana Muntele Roșu – Muntele Roșu – Cabana Vârful Ciucaș.

Traseu Vârful Ciucaș
Traseu Vârful Ciucaș

Cum ajungi pe Vârful Ciucaș?

Vârful Ciucaș se află în județul Brașov, în timp ce Cabana Vârful Ciucaș se află în județul Prahova, iar traseul se desfășoară aproape în totalitate la granița dintre cele 2 județe.

Cele mai cunoscute trasee spre vârful Ciucaș:

– de la Cabana Muntele Roșu, din stațiunea Cheia, pe triunghi roșu,

– din Poiana Berii de la Fabrica de apă Keia, pe traseu cruce albastră, 

– de la Cabana Vârful Ciucaș, pe traseul dungă roșie și cruce roșie,

– din DN prin pasul Bratocea, pe dungă roșie.

Eu mi-am propous să abordez varianta ușoara a acestui traseu, adică să lăsăm mașina la fabrica de apă Keia și să apelăm la serviciile puse la dispoziție de cei de la Cabana Vârful Ciucaș (contracost) și să urcăm cu 4×4 până la cabană .

Condițiile nu sunt grozave, mașinile sunt vechi și prăfuite, iar personalul nu excelează în amabilitate, totuși am preferat această variantă, pentru că altfel am fi urcat pe același drum pe care urcă și mașinile de teren. Nu este nici o plărcere să inhalezi noxe și praf în timp ce mergi pe munte.

Drumul de la fabrica de apă Keia până la Cabana Ciucaș poate fi parcus pe jos (5 km) sau doar cu 4×4 și doar dacă șoferul este unul cu experiență și curajos, deoarce ultima porțiune de drum este foarte prostă, terenul este foarte înclinat și pe alocuri drumul este rupt, mai ales după ploaie este o provocare în adevăratul sens.

Mai există și o a 3-a variantă de urca prin Valea Berii, și anume, să mergi cu mașina pâna la Fântâna Nicolae Ioan și apoi pe jos. Vei scuti astfel cam treisferturi din traseul de la Poiana Berii la Cabana Vârful Ciucaș, noi nu am vrut să chinuim mașina, forestierul este accesibil până la fântână, dar a fost mai comod așa.

Traseu Circuit: Cabana Vârful Ciucaș - Tigăile Mari - Vârful Ciucaș - Șaua Tigăilor - Cabana Vârful Ciucaș

Marcaje de urmat:
Dungă roșie: de la Cabana Vârful Ciucaș până în Șaua Tigăilor
Cruce roșie: de la Șaua Tigăilor la Cabana Vârful Ciucaș
Marcajele sunt foarte bune, nu te vei rătăci.
Distanță traseu circuit Vârful Ciucaș: 6.43 km
Diferență de nivel: 359 m
Durată traseu circuit Vârful Ciucaș: 3-4 ore
Sezon: Traseele sunt deschise tot timpul anului, dar iarna ai nevoie de echipament special pentru trasee pe zăpadă și este recomandat doar celor antrenați.
Altitudine maximă: Vârful Ciucaș 1954 m 

Harta traseu Vârful Ciucaș
Harta traseu circuit Vârful Ciucaș

Prima parte a traseului: Cabana Vârful Ciucaș - Tigăile Mari - Vârful Ciucaș

Traseul pornește de la altitudinea de 1595 m de la Cabana Vârful Ciucaș și ajunge la altituidinea de 1954 m pe Vârful Ciucaș, înconjurând Rezervația naturală Tigăile din Ciucaș.

Am optat pentru planul menționat mai sus și am urcat cu mașina de teren din Poiana Berii, am băut o cafea la cabană cât am așteptat să se ridice ceața, iar apoi am pornit la drum. Cum am ieșit din curtea cabanei am luat-o în stânga pe marcajul dungă roșie. 

Cabana Vârful Ciucaș
Cabana Vârful Ciucaș ©instatravel.ro

Eu am confundat foarte mult timp Vârful Ciucaș cu Tigăile Mari, de la această distanță de la Cabana Ciucaș părea că traseul ne va conduce printre stânci până în vârful acestora, total eronat, de fapt acelea sunt Tigăile Mari, pe care le vom ocoli prin partea dreaptă, iar Vârful Ciucaș se află în spatele acestora. 

Traseu Vârful Ciucaș
Începutul traseului
Tigăile Mari - traseu Vârful Ciucaș
Tigăile Mari - traseu Vârful Ciucaș ©instatravel.ro

Am întâlnit prima răscruce de trasee după aproximativ 40 de minute de urcat, mai mult decât estima indicatorul, dar noi urcăm în ritmul nostru, oprim des să facem poze, etc. La aceasă răscruce este foarte important pe unde o iei pentru că sunt 3 variante de cucerire a vf. Ciucaș din acest punct.

Varianta 1: continui pe dungă roșie, adică mergi tot în față și faci bucla în sensul Tigăile Mari – Vârful Ciucaș – Șaua Tigăile și ajungi din nou la această intersecție. 

Varianta 2: mai grea din punctul meu de vedere, faci stânga pe cruce roșie și vei face bucla în sensul invers variantei 1: Șaua Tigăile – Vârful Ciucaș – Tigăile Mari și din nou la această răscruce. 

Varinata 3: aceasta este cea mai scurtă și rapidă, dar și cea mai des aleasă, pentru că mulți nu știu de cele 2  variante de tip circuit, presupune să continui pe dungă roșie până pe Vârful Ciucaș și să te întorci pe acelși traseu, fără a mai face circuitul în jurul tigăilor.

Traseu Vârful Ciucaș
Traseu Vârful Ciucaș

Noi am ales varinata 1, pur întâmplător, dar ne-am bucurat că a fost așa, la întoarcere am întâlnit mulți turiști care abordau situația invers și le era destul de dificil. 

Cu cât ne apropiam mai tare de tigăi cu atât peisajul devenea din ce în ce mai frumos. Acest horn din imaginile de mai jos a fost cea mai grea porțiune din tot traseul. 

Traseu Vârful Ciucaș
Traseu Vârful Ciucaș
Traseu Vârful Ciucaș
Traseu Vârful Ciucaș
Traseu Vârful Ciucaș
Traseu Vârful Ciucaș ©instatravel.ro

Aria protejată, Tigăile din Ciucaș, reprezintă o zonă naturală din centrul masivului Ciucaș, ce cuprinde un ansamblu neregulat de stâncării (turnuri, ciuperci de piatră de diferite forme și dimensiuni) formate prin acțiunea aerului (îngheț-dezgheț, vânt, temperatură) și a apei (spălare, șiroire); abrupturi calcaroase și grohotișuri; goluri alpine, pășuni și pajiști.

Vârful Ciucaș
Traseu Vârful Ciucaș
Vârful Ciucaș
Vârful CIucaș

Stâncile țuguiate ce ies în relief ne-au captat atenția, mai ales Babele la Sfat. Sincer nu înteleg de ce se numesc Babele la Sfat, fiindcă mie îmi semănau mai degrabă cu 2 îndrăgostiți care se sărutau și care au au fost împietriți așa îmbrățișați sau poate sunt eu doar prea romantică…

Babele la Sfat
Babele la Sfat ©instatravel.ro
Babele la Sfat Ciucaș
Babele la Sfat
Babele la Sfat
Babele la Sfat ©instatravel.ro

WOW Ciucaș! După ce am trecut de Babele la Sfat, descopim multe alte formațiuni deosebite, care mai de care mai arătoase și mai maiestuoase. Am lut o pauză de masă în acest loc, cu așa view ar fi păcat să nu faci un popas.

Tigăile din Ciucaș
Tigăile din Ciucaș ©instatravel.ro
Tigăile din Ciucaș
Tigăile din Ciucaș ©instatravel.ro

Am filmat, am pozat și după 2 ore de călătorie eram sus, pe Vârful Ciucaș, la 1954 m altitudine. Ce să îți spun, bătea un soare și un vânt, noroc că am descoperit această cremă cu SPF special creată pentru drumeții și am reușit să nu mă ard pe față.

Peisajul nu are rost să îți mai spun, a fost ceva de vis. Traficul la fel de mare și gândește-te că nu e vară, am stat un pic la coadă să fac 3 poze, ți-am zis Munții Ciucaș sunt foarte circulați (în weekend) din toate direcțiile.

Vârful Ciucaș
Vârful Ciucaș
Vârful Ciucaș
Vârful Ciucaș
Vedere de pe Vârful Ciucaș
Vedere de pe Vârful Ciucaș ©instatravel.ro
Vârful CIucaș

A doua parte a traseului: Vârful Ciucaș - Șaua Tigăilor

Nu vei găsi indicatoare foarte clare cu privire la posibilitatea de a face buclă în jurul tigăilor, astfel încât să te întorci pe alt drum. Trebuie să urmezi indicatorul spre Pasul Bratocea, tot dungă roșie. Peisajele sunt superbe îți recomand să te întorci pe aici chiar dacă vei face în total cu 1 oră în plus.

Până în șaua Tigăilor am tot coborât, mi s-a părut mult mai dificil să fi urcat pe aici, terenul era mai înclinat, așa că nu puteam decât să mă bucur că am ales sensul potrivit pentru noi.

În Rezervaţia naturală Tigăile Mari – Vârful Ciucaş pe lângă cele două vârfuri se pot identifica şi Tigăile Mici, Turnul lui Goliat, Colţii Bratocei, Colţii Nitrii sau Mâna dracului (Mâna cu cinci degete). Pe acest traseu de coborâre noi am identificat doar Turnul lui Goliat.

Traseu Vțrful Ciucaș
Traseu dungă roșie
Traseu Vțrful Ciucaș
Traseu ușor de weekend
Traseu Vțrful Ciucaș
Mâna dracului văzută din sens invers
Turnul lui Goliat Varful Ciucas
Turnul lui Goliat -Traseu Ciucaș

A treia parte a traseului: Șaua Tigăilor - Cabana Vârful Ciucaș

În șaua Tigăilor întâlnim din nou o intersecție de trasee, am luat-o la stânga pe cruce roșie și am continuat circuitul prin rezervație.

După câteva minute bune de plimbare și urcare am ajuns la prima răscruce de trasee despre care v-am povestit, iar de aici în 30 de minute eram înapoi la Cabana Vârful Ciucaș.

Traseu Vârful Ciucaș
Traseu Vârful Ciucaș ©instatravel.ro
Traseu Vârful Ciucaș

Concluzii traseu circuit în Vârful Ciucaș

♦️Nu sunt surse de apă pe traseu, ai nevoie de minim 2 l de apă.

♦️Nu vei întâlni alte cabane în cele 4 ore de drumeție, asigură-te că ai ceva de mâncare la tine.

♦️ Prețul unei curse cu mașina de la Fabrica de apă Keia la Cabana Vf. Ciucaș este de 15 lei/persoană/tur, dacă vrei să mergi cu ea dus-întors vei plăti 30 lei, distanța parcursă cu mașina este 5 km. Numere de telefon 0725.431.318 / 0727.149.800 trebuie să suni cu 30 de minute înainte sau în weekend poți merge la barieră și să aștepți acolo. 

♦️ Vizitarea Parcului Național Munții Ciucaș este GRATUITĂ, parcarea la Fabrica de apă sau la Cabana Vf. Ciucaș este de asemnea gratuită.

♦️ Noi am făcut acest circuit în aproximativ 4 ore cu suficiente pauze de fotografiat și de relaxare.

♦️ Este recomandat pentru toți iubitorii de natură, fiind accesibil indiferent de vârstă, am văzut mulți copii pe traseu, aici părinții știu mai bine pentru că fiecare copil este diferit!

♦️ Ai nevoie neapărat de o pereche de bocanci.

♦️ Traseele în Ciucaș sunt  extrem de circulate în weekend, șansele să te întâlnești cu ursul sunt minime, dar totuși există. Pentru siguranță eu port mereu cu mine acest spray de urs.

♦️ Recomand această cremă de față SPF 30 special creată pentru drumeții, care să te protejeze atât împotriva soarelui, cât și împotriva vântului.

♦️Mie nu-mi lipsesc niciodată din bagajul de drumeție următoarele: bețele de trekking, un fluiersprayul de ursfolie de supraviețuirefrontală și un kit de prim ajutor.

Video dronă 4k Traseu Vârful Ciucaș

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Parcurge traseul pe vârful Ciucaș și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top