Rezervația Naturală Lacul Ursu și Arboretele de pe sărături, din stațiunea Sovata, acoperă o suprafață de 79 de hectare și include două lacuri amenajate în care se pot face băi terapeutice, Ursu și Aluniș, precum și alte patru lacuri neamenajate, Roșu, Verde, Paraschiva și Mierlei. În rezervație există alei din lemn, pontoane și foișoare, pentru ca noi turiștii să putem admira arboretul unic în lume și să explorăm lacurile saline neamenajate, fără a afecta rezervația în vreun fel.
Traseul Drumul Sării durează 3 ore cu tot cu pauze și este compus din două trasee eco-didactice, denumite Traseul eco-didactic Ursu și Traseu eco-didactic al Sării. Urmând aceste două trasee am făcut turul lacurilor, am admirat Muntele de Sare și am ajuns chiar și la Turnul de Belvedere, despre toate aceste obiective turistice am să îți povestesc în acest articol.
1. Traseul eco-didactic Ursu - Sovata
Indiferent dacă vrei să parcurgi o alee pietonală sau un traseu eco-didactic, toate sunt spectaculoase și te vor încânta cu peisaje naturale deosebite. Am să îți las mai jos harta traseelor amenajate, astfel vei înțelege mult mai ușor traseul urmat de noi.
Prentru traseele eco-didactice 5 (verde) și 6 (galben), pe care le-am urmat noi, ai nevoie de încălțări adecvate de mers în drumeții, pentru aleile pietonale 1 (albastru), 2 (portocaliu), 3 (grena) și 4 (mov) sunt ok orice tip de încălțări comode, chiar și balerinii.
Am pornit în drumeție de la Lacul Ursu, urmând parțial traseul 1 de pe hartă, până la intersecția cu traseul numărul 3, unde am făcut stânga spre Lacul Verde, Lacul Roșu și Muntele de Sare. Peisajele din jur sunt fabuloase, iar traseul până la aceste obiective este foarte frumos, scurt, ușor, bine semnalizat și poate fi parcurs de oricine.
Lacul Ursu
Lacul Ursu este cel mai mare lac helioterm din lume, având o suprafață de 4 ha, și este unic în Europa. Dacă ajungi aici vara, îți recomand să nu ratezi ocazia de a face câteva băi terapeutice în apele sărate ale acestui lac. Accesul se face contracost. Mai multe detalii despre Lacul Ursu am scris aici: https:// instatravel.ro/lacul-ursu/.
Lacul Verde
De la Lacul Ursu la Lacul Verde am ajuns extrem de ușor, urmând aleile pietruite și foarte frumos amenajate. Lacul Verde are o suprafață de 310 metri pătrați, iar numele lui provine de la reflectarea în apă a verdelui pădurii. În acest lac scăldatul este interzis.
Lacul Roșu
Lacul Roșu se află în continuarea Lacului Verde, cu care comunică, și are o suprafața de 1050 de mp. Poartă acest nume datorită culorii apei lacului ce capătă vara o nuanță de roșu murdar datorită unor crustacee care trăiesc în adâncurile acestuia, denumite științific Artemia saline. Și în acest lac scăldatul este interzis.
Pe fundul celor două lacuri, Verde și Roșu, se găsește un strat gros de nămol, ce conține cantități ridicate de sulfat de fier și calciu, ce poate fi folosit în tratarea mai multor afecțiuni medicale.
Un aspect remarcabil al acestor lacuri este efectul de heliotermie, pe care îl întâlnim și la Lacul Ursu. Temperatura apei variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată, astfel stratul de apă sărat rămâne cald, fiind protejat de stratul de apă dulce provenită din râulețe, de la suprafață , care nu se amestecă cu apa sărată, ci acționează ca un izolator termic.
Muntele de Sare
De la Lacul Roșu am mai mers înainte preț de vreo 5 minute până am ajuns și la punctul marcat ca fiind Muntele de Sare, spun punct pentru că toată Depresiunea Praid-Sovata este un munte de sare. Acest loc mi-a amintit de Canionul de Sare de la Praid, despre care am povestit anul trecut aici.
Specialiștii susțin că ar exista și la Marea Moartă un loc asemănător, diferența este că acolo vegetația este inexistentă, Muntele de Sare de la Sovata fiind singurul din lume acoperit cu vegetație abundentă.
Sarea acestui masiv provine de acum milioane de ani în urmă, când Depresiunea Colinară a Transilvaniei era acoperită de Marea Badeniană, sare răspândită pe toate laturile depresiunii în: Ocna Dejului, Turda, Ocna Mureș, Praid și Sovata.
Aleea Terapeutică
Am revenit pe aleea din jurul Lacului Ursu pe același traseu și am continuat doar puțin pe ea, până ce am ajuns la Aleea Terapeutică, unde am făcut din nou stânga și am intrat pe traseul oficial eco-didactic Ursu.
Am făcut un scurt popas la Aleea Terapeutică, unde ne-am descălțat și am mers pe aleea formată din materiale cu suprafețe diferite, ce ne-a stimulat diferite puncte reflexe ale tălpii.
Lacul Paraschiva
Ne-am încălțat și am continuat pe aleea amenajată din fața noastră până ce am ajuns la Lacul Paraschiva, situat într-un loc foarte pitoresc, mai retras, pe care l-am admirat în tihnă. Spre deosebire de celelalte lacuri, apa acestuia este dulce, motiv pentru care este populat cu pești. În acest lac scăldatul nu este permis.
Până în acest punct am mers pe alei amenajate și foarte populate. De la Lacul Paraschiva traseul se transformă într-o drumeție montană în toată regula, începe să urce destul de susținut și doar prin pădure. Pe această porțiune nu am întâlnit pe nimeni, recunosc că mi se făcuse un pic teamă să nu dăm nas în nas cu domnul urs, Sovata fiind o stațiune frecventată de urși, dar fiind un grup de 4 persoane a fost ușor să ne facem simțită prezența și nu am avut parte de incidente, orium aveam sprayul de urs la noi. Aș recomanda să continui pe aici doar dacă vrei musai să ajungi la lacul Tivoli, dacă nu, sari direct la următorul punct.
Lacul Tivoli
Așa cum spuneam am intrat pe porțiunea de traseu montan și am mers preț de vreo 30 de minute doar prin pădure și doar în urcare (diferență de nivel aprox 200 m) până ce am ajuns în dreptul Lacului Tivoli, pe unele hărți și marcaje apare ca Lacul Tineretului. Atenție traseul nu ajunge fix la baza lacului, dar îl vei vedea cu ușurință în zare, așa că îți va fi foarte ușor să te abați foarte puțin de la traseu ca să ajungi pe pontonul amenajat.
Lacul Tivoli este un lac cu apă dulce, creat în mod artificial, pentru a oferi o alternativă celor care nu doreau să facă baie în apă sărată. Din cauza presiunii generate de volumul de apă din lac, au apărut crăpături și deplasări ale dealurilor din jur. Această situație a dus la amenințarea chiar și a Lacului Ursu. În consecință, în anii ’90, lacul a fost golit, dar nici această măsură nu a dat rezultatele dorite. În timpul ploilor torențiale, pârâiașele din jur au adus noroiul în Lacul Ursu.
Pentru a rezolva această problemă, în 2010 s-a luat decizia de a izola fundul lacului Tivoli, iar surplusul de apă este acum evacuat către o pășune. Astfel, apele de ploaie din lacul Tivoli ajung în prezent doar controlat în Lacul Ursu, evitând astfel posibilele daune și amenințări aduse de depozitarea noroiului.
Am găsit acolo și un parc de aventură, dar nu am avut de la cine să aflăm mai multe informații, iar turiști nu prea mai erau când am ajuns noi, în jur de ora 19. De menționat ar fi că se poate ajunge și cu mașina la Lacul Tivoli, pe un drum asfaltat.
Am auzit în zare niște câini lătrând, așa că ne-am întors la traseul eco-didactic Ursu și i-am dat bice doar în coborâre, până am ieșit din nou în civilizație, adică la intersecția cu Aleea din jurul Lacului Ursu. Pe această porțiune ne-au cam ciuruit țânțarii, deci nu uita Autanul acasă. Cred că daca ar fi să ajung din nou în zonă, m-aș opri la Lacul Paraschiva și aș continua direct cu Traseul eco-didactic al Sării. Partea dintre Lacul Paraschiva – Lacul Tivoli – Aleea din jurul Lacului Ursu nu este așa impresionantă, poate ar fi mai interesant pentru copii, un grup mai mare cu însoțitori.
2. Traseul eco-didactic al Sării - Sovata
Din Aleea din jurul Lacului Ursu ne-am întors spre Lacul Aluniș, dar înainte de a ajunge la acesta am făcut dreapta și am intrat pe Traseul eco-didactic al Sării, atenție să nu faci dreapta pe Aleea Vestică. Și de data aceasta am mers prin pădure, dar este o potecă ceva mai amenajată și mult mai circulată, pentru că sunt foarte mulți turiști care se duc la Lacul Mierlei pentru a face băi și pentru a se da cu nămolul foarte renumit de acolo.
Lacul Mierlei
Lacul Mierlei datează de la începutul anilor 1950, având o adâncime maximă de până la 1,7 m și o suprafață de 1500 mp. Nămolul de aici este folosit în tratarea durerilor de spate și a membrelor, astfel este cel mai căutat loc de către persoanele în etate. De pe poteca traseului există niște trepte de lemn pe care se poate coborî până la lac și se pot face băi.
Turnul de Belvedere
De la Lacul Mierlei ne-am abătut puțin de la traseu și am luat-o pe un drum forestier ce ne-a condus către un alt loc de mare interes din Sovata, Turnul de Belvedere, ce se vizitează gratuit. Am urcat pe scările în formă de spirală, până ce am ajuns la platforma de belvedere aflată la 28 de m înălțime. Aveam la picioarele noastre o panoramă de 360 de grade și am putut observa dealurile și localitățile învecinate. Din păcate nu am văzut și lacurile, acestea fiind ascunse de desișul pădurii.
Ține cont că în caz de furtună, viscol și vânt puternic este interzis accesul în turn, motiv pentru care în perioada 15 noiembrie – 15 martie îl vei găsi închis. De asemenea accesul este limitat la 50 de persoane, dar nefiind paznic la fața locului, va trebui să estimezi tu câte persoane sunt în turn și să pui siguranța pe primul loc.
Lacul Aluniș
Ne-am întors înapoi pe traseul eco-didactic, am trecut prin Valea Sării și în scurt timp am ieșit la Lacul Aluniș.
Lacul Aluniș este al doilea cel mai cunoscut lac din Sovata și al doilea ca dimensiuni, după Lacul Ursu, având o suprafață de 3600 mp și adâncimea maximă de 7 m. Apa din Lacul Aluniș este mai puțin sărată, cu toate că surplusul de apă din Lacul Ursu se varsă în acesta. Există amenajate pontoane și se pot face băi terapeutice și aici, de asemenea Lacul Aluniș dispune și de nămol terapeutic. Accesul se face contracost.
Lacul Negru
Deși traseul Drumul Sării se încheie la Lacul Aluniș, fiindcă ți-am promis la începutul articolului că vom face Turul Lacurilor, este musai să menționez câteva cuvinte și despre Lacul Negru. Acesta se află în imediata apropiere a Lacului Ursu, trebuie să ieși în șoseaua principală, pe strada Bradului, iar în scurt timp vei vedea Baza de Tratament Lacul Negru, ce a fost înființată în anul 2016. Aici se fac tratamente pentru stimularea fertilității, electroterapie, împachetări cu nămol sau parafină, hidroterapie sau masaj medical.
Lacul Negru este cel mai vechi lac al stațiunii Sovata și este de origine antropică, format în 1710. Are o suprafață de 3800 m și o adâncime maximă de 6 m și este tot un lac heliotermic. Nămolul din Lacul Negru este cel mai prețios din țara noastră, acesta fiind bogat în sulfură de fier și conține o mare cantitate de vitamine, biostimuline, diastaze, hormoni estrogeni de natură vegetală, amoniu etc.
Concluzii Drumul Sării
Tot traseul a durat aproximativ 3 ore cu numeroase pauze, distanța parcursă a fost de aproximativ 6 km, cu diferență de nivel foarte mică de aproximativ 200 m. Din punctul meu de vedere a fost un traseu spectaculos și trebuie parcurs măcar parțial, de către orice turist care ajunge aici. În drumul nostru am întâlnit și persoane de peste 70 de ani care mergeau către Lacul Mierlei, deci nu ai nici un motiv pentru care să fii leneș.
3. Video trasee eco-didactice și turnul de belvedere
Dacă am omis ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, atunci te invit să vizualizezi și clipul postat pe canalul nostru de YouTube din această locație.
4. Cum ajungi în Sovata?
Stațiunea Sovata este amplasată la poalele munților Gurghiu, în valea Târnavei Mici, având un potențial balnear și terapeutic recunoscut atât în țară, cât și peste hotare. Aceasta constituie unul dintre elementele principale care recomandă județul Mureș ca destinație turistică în România.
Drumul Sării pornește de lângă Lacul Ursu care este situat chiar în centrul stațiunii turistice. Sovata se află la o distanță de doar 9 km de Praid, 53 km de Târgu Mureș, 97 km de Miercurea Ciuc, 153 km distanță de Brașov, 145 km de Sibiu, respectiv 146 km de Cluj-Napoca.
5. Ce mai poți vizita în zonă?
Ștrandul și Salina Praid
La doar 9 km de stațiunea Sovata, se află o altă stațiune extrem de îndrăgită, stațiunea Praid, unde poți vizita salina și strandul Praid. Mai multe detalii aici: https:// instatravel.ro/strand-praid/.
Orașul Medieval Sighișoara
Dacă ești dispus să mergi mai mult, tot în județul Mureș, la 70 de km distanță, se află orașul medieval Sighișoara. Vezi aici top 15 atracții turistice de vizitat: https:// instatravel.ro/top-15-obiective-turistice-de-vizitat-in-sighisoara/.
Vizitează Județul Harghita
Județul Harghita este foarte atractiv din punct de vedere al obiectivelor turistice, poți vizita locuri impresionante precum: Parcul Mini Transilvania, Galeria Porților Secuiești, Muzeul Apelor Minerale, Punctul de Belvedere – Statuia Inima lui Isus, Dealul Melcului, Casa Fluturilor, Canionul de Sare, Muzeul Pălăriilor de Paie, Barajul Zetea, orașul Miercurea Ciuc, Băile Tușnad, Cheile Vârghișului, Lacul Sfânta Ana, Tinovul Mohoș etc. Mai multe detalii aici: https:// instatravel.ro/obiective-turistice-judetul-harghita/.
6. Unde te cazezi în Sovata?
The Loft Sovata
The Loft Sovata este un apartament compus din 2 dormitoare, ce poate găzdui până la maxim 6 persoane. Designul acestuia este superb și oferă acces către o zonă SPA. Rezervă apartamentul pe Booking aici.
MILLAR's
Situat la 3,4 km de lacul Ursu, MILLAR’s oferă cazare în 4 căsuțe superbe, de tip scandinav. Căsuțele sunt mobilate și utilate complet, au terasă proprie, acces la vatră de foc și o priveliște de poveste. Rezervă una din căsuțe pe Booking aici.
Cabana La Cuib Sovata
Un loc cu adevărat deosebit din Sovata este La Cuib Sovata. O căbănuță situată în mijlocul naturii, la marginea unui râu, cu un design deosebit, perfectă pentru grupuri de 8 persoane. Rezervă acest loc de poveste pe Booking aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Parcurge turul lacurilor și descoperă turnul de belvedere și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.