Traseu Canionul 7 Scări – Aventură, distracție și relaxare

Am găsit atâtea scuze de-a lungul timpului pentru a evita acest traseu, până weekendul trecut când nu am mai găsit nici un motiv pentru care să evit această drumeție. Știam că traseul îmi va plăcea la nebunie, dar mă temeam de una dintre cel 7 scări, aceea mai dramatică, care apare în toate pozele și filmulețele de pe net, însă a fost o teamă destul de nefondată. În acest articol am să-ți povestesc impresiile mele de călătorie din acest loc impresionant.

Traseu Canionul 7 Scări
Traseu Canionul 7 Scări

Cuprins

1. De unde începe traseul Canionul 7 Scări?

Canionul 7 Scări aparține de Săcele, județul Brașov, și este localizat în Masivul Piatra Mare. Acest traseu este foarte popular atât pentru frumusețea lui, cât și pentru faptul că se ajunge foarte ușor la el, fiind foarte accesibil pentru toți turiștii.

Noi venind cu mașina dinspre Brașov am mers către Bunloc, am continuat spre Timișu de Jos, unde am făcut stânga pe strada Piatra Mare, iar în scurt timp am ajuns la barieră – punctul din care începe traseul – indicații maps aici.

Dacă alegi să vii cu trenul la Brașov, atunci este bine să știi că din gară poți lua autobuzul 17B care te va lăsa foarte aproape de punctul de start al traseului, iar biletul costă doar 4 lei. Poți verifica programul autobuzelor aici, însă fii atent la ore, cursele sunt acelea la care sunt exprimate și minutele, spre exemplu acolo unde autobuzul sosește în stație la fix trebuie să scrie 15:00, dacă scrie doar 15 înseamnă că nu are cursă programată. 

Traseu Canionul 7 Scări
Traseu Canionul 7 Scări

2. Detalii traseu

Canionul 7 Scări este deschis zilnic între orele 10:00 – 17:30 (ultima persoană care intră în canion). Recomandarea mea este să ajungi cât mai devreme pentru a evita aglomerația, deci ar fi bine să începi traseul undeva în jur de 08:30 – 09:00.

Marcaj: dungă galbenă + cerc roșu
Lungime: aprox 8 km (dus-întors)
Durata: 3-4 ore tot traseul cu pauze
Diferența de nivel: aprox 400 m
Sezon: din luna aprilie și până în luna octombrie

Tot traseul durează undeva la 3-4 ore, în funcție de cât de multe pauze faci, iar trecerea prin canion efectiv durează doar 30 de minute și se face într-un singur sens. Timpul poate crește în funcție de aglomerație. 

Pentru un plus de adrenalină de la canion poți coborî cu tiroliana. Aceasta este deschisă zilnic între orele 10:00 – 16:30 (ultima persoană care coboară).

Hartă Traseu Canionul 7 Scări
Hartă Traseu Canionul 7 Scări

3. Impresii de drumeție

Am pornit la drum destul de devreme, în jur de ora 9, pentru a evita aglomerația și am intrat pe poteca marcată cu bandă galbenă. In weekendurile de vară aici ajung în jur de 1000 – 1500 de turiști pentru a se bucura de răcoarea dintre stânci, așa că îți recomand să pleci devreme la drum, dar nici prea devreme, pentru că vei găsi poarta închisă la canion.

Nici bine nu ne-am obișnuit cu urcatul pe munte că am și ajuns la prima cascadă, care deși nu este foarte înaltă, este de o frumusețe aparte.

Traseu Canionul 7 Scări
Traseu Canionul 7 Scări
Traseu Canionul 7 Scări
Traseu Canionul 7 Scări

De la această cascadă am continuat într-o urcare un pic mai susținută. Am mers doar prin pădure și pe lângă albia pârâului pe care l-am tot traversat de câteva ori, ne-am bucurat de verdele relaxant al pădurii și de aerul proaspăt și curat. Ne-a luat cam 1 oră să ajungem la punctul de taxare.

Traseu Canionul 7 Scări

Am făcut un mic popas pentru a achita (doar cash) taxa de vizitare, iar apoi am mai mers încă vreo 10 minute, până am ajuns la intrarea propriu zisă în canion, unde am prezentat brățările primite.

Traseu Canionul 7 Scări

Defileul este spectaculos, destul de îngust și cu forme foarte interesante. Are o lungime de 160 metri cu o diferență de nivel de 58 metri și se află la altitudinea de 948 metri și a durat undeva la 30 de minute să-l traversăm. Prima parte este cea mai interesantă și mai plină de adrenalină, datorită scărilor verticale cu înălțimi de până la 15 m. 

Traseu Canionul 7 Scări
Traseu Canionul 7 Scări
Traseu Canionul 7 Scări
Traseu Canionul 7 Scări

De cum am intrat între stânci am fost îmbrățișați de o răcoare tare bine venită și de un aer proaspăt și revigorant. Pe măsură ce înaintam peretele de stâncă se înalța în jurul nostru, cu pereți aproape paraleli, înalți de câțiva zeci de metri, lăsându-ne muți de uimire. Este o priveliște impresionantă care ne amintește de forța naturii și de frumusețea ei sălbatică.

Traseu Canionul 7 Scări
Traseu Canionul 7 Scări

Acum să lămurim și partea cu dificultatea traseului. Traseul este unul ușor, chiar foarte ușor pentru cei obișnuiți cu drumețiile, până la canion și după traversarea acestuia. Traversarea canionul este și ea ușoară, dar doar dacă nu ai frică de înălțime, dacă nu ești claustrofob și dacă nu ai frică de scări. Eu intru în categoria celor cu frică de scări, cu toate asta, stabilitatea acestora mi-a dat încredere.

Traseu ușor nu înseamnă că este o plimbare în parc, ai nevoie de echipament adecvat, așa cum am descris mai jos. De asemenea trebuie respectat regulamentul întocmai cum este prezentat la intrare pe traseu, l-am lăsat și eu mai jos, adică este interzis să fie mai multe persoane pe scară simultan, se poate întâmpla ca celui dinaintea ta să i se facă rău sau să te calce pe degete, deci, pe rând. 

Copiii trebuie să poarte echipament de protecție, eu aș sugera că este un traseu potrivit de la 7 ani în sus, pentru cei care nu sunt obișnuți cu muntele. Ar fi de prisos să descriu cum o mămică urca cu copilul de 2 ani în brațe când mai erau încă 5 pe scară… deci, mă repet, este un traseu ușor, dar respectarea normelor de siguranță nu trebuie uitate când începi să traversezi canionul.

O singură scară este mai dramatică și mi-a dat emoții, are 15 m înălțime și trece aproape pe sub una dintre cascade. La aceasta marginile scării erau ude și exista pericolul de alunecare dacă mă prindeam de laterale, așa că am ales să apuc fiecare treaptă din partea frontală, așa m-am simțit mai în siguranță și nu am avut emoții. Treptele erau și ude și murdare de la tălpile celor care urcaseră înainte, dar siguranța are prioritate. 

Sinceră să fiu mă speriasem degeaba, din poze pare mult mai periculos să treci pe aici, însă la fața locului mi s-a părut mult mai soft. Totuși, pentru cei cu frică de înălțime posibil să fie destul de provocator.

Traseu Canionul 7 Scări
Traseu Canionul 7 Scări

Scările vechi au fost înlocuite în 2013, cu acestea metalice și mult mai sigure, astfel încât toată lumea să se poată bucura de lumea spectaculoasă a stâncilor și cascadelor, fără a fi necesar un echipament sofisticat.

Traseu Canionul 7 Scări

Conform cercetărilor efectuate de geologi, Canionul 7 Scări datează încă din epoca mezozoică, atunci când pământul era casa dinozaurilor. După recuperarea și examinarea mai multor fosile, s-a ajuns la concluzia că partea inferioară a canionului datează din perioada jurasică, iar partea superioară datează din perioada triasică. Cu alte cuvinte, aici au trăit cândva dinozaurii.

Denumirea de „7 Scări” se datorează celor șapte trepte care s-au format în urma rupturilor de versant. Atunci când volumul Pârâului 7 Scări crește, treptele se transformă în cascade pe cât de impresionante, pe atât de liniștitoare.

Traseu Canionul 7 Scări
Traseu Canionul 7 Scări

Nu te poți întoarce tot prin canion așa că va trebui să-l ocolești parcurgând marcajul cu bulină roșie. Poți face dreapta imediat ce ai ieșit dintre stânci, dar este destul de abrupt pe acolo. Dacă preferi să mergi mai mult, dar să fie mai lin, mergi înainte pe bandă galbenă și vei vedea că se face dreapta pe bulină roșie și mai în față, ocolești puțin, dar este mai lin. Desigur ai și opțiunea să faci un traseu mai lung, de tip circuit, continuând spre Cabana Piatra Mare.

Traseu Canionul 7 Scări
Traseu Canionul 7 Scări

Ne-a luat aprox 30 de minute să ajungem din nou la punctul de intrare în canion. La ora aceea deja se făcuse o coadă foarte mare de așteptare, așa că ne-am bucurat că am ales să venim dimineață. 

Traseu Canionul 7 Scări
Traseu Canionul 7 Scări
Coadă intrare în canion
Traseu Canionul 7 Scări
Punct de taxare

Dacă ești în căutarea unei experiențe și mai interesante, de aici poți coborî pe tiroliană. Plata și închirierea echipamentului se face tot la cabana unde se plătește taxa de vizitare. 

În concluzie, drumeția în labirintul de stâncă a fost o experiență de neuitat. Canionul cu cele 7 Scări din Munții Piatra Mare ne-a cucerit inimile prin frumusețea sa unică și atmosfera sălbatică. Cu siguranță, vom reveni în acest loc magic pentru a ne bucura din nou de această operă de artă creată de mâna naturii.

Este un traseu marcat foarte bine, nu prea ai șanse să te rătăcești. Dacă ajungi în weekend ține cont de faptul că va fi foarte aglomerat, șansele să te întâlnești cu ursul sunt minime, dar maxime să aștepți la coadă la intrare în canion.

Traseu Canionul 7 Scări
Traseu Canionul 7 Scări

Nu uita să îți pui în rucsac curajul și dorința de a explora, dar și respectul pentru natură. Canionul Șapte Scări este o rezervație naturală protejată, iar ecosistemul său fragil merită să fie prețuit și conservat pentru generațiile viitoare.

4. Video dronă 4k Canionul 7 Scări

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

5. Tarif de vizitare Canionul 7 Scări

Tarife de vizitare
Adulți = 20 lei
Copii, stundeți = 10 lei

Tarife de utilizare tiroliană
Tronson Complet = 120 lei
Jumătate de traseu = 70 lei
Tiroliana pentru copii = 30 lei

Plata se poate face doar cash.

* Informațiile privind tariful sau programul de vizitare sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.

6. Echipament și Regulament de vizitare

Deși traversarea Canionului 7 Scări este facilitată de sistemul modern de scări securizate, tot este necesar un minim de echipament cum ar fi bocanci impermeabili sau încălțăminte specială pentru trekking și o jachetă impermeabilă. Temperatura în interiorul canionului este mai scăzută și apa din cascade stropește destul de tare. De asemenea ar fi bine să nu-ți lipsească din bagaj un spray de urs și un fluier.

Interziceri:

1.Se interzice accesul în canion fără plata tarifului stabilit de către administrator, afișat la Cabana Șapte Scări.

2.Se interzice accesul în canion în afara programului afișat, pe timp de noapte, în perioada de iarnă când canionul este închis, pe vreme nefavorabilă sau ori de câte ori administratorul stabilește acest lucru.

3.Se interzice accesul în canion cu echipament neadecvat traseelor montane (sunt necesare : ghete sau bocanci, jachetă etc.).

4.Se interzice accesul în canion a persoanelor minore fără însoțitor adult.

5.Se interzice accesul în canion a copiilor sub 7 ani și însoțitor fără echipament de siguranță și protecție (ham de asigurare și cască de protecție) care se poate închiria de la Cabana Șapte Scări.

6.Se interzice accesul în canion cu bagaje de mână sau alte obiecte care să ocupe mâinile și astfel să incomodeze ascensiunea și siguranța turiștilor.

7.Se interzice tranzitarea canionului din amonte în aval (de sus în jos). Pentru coborâre se va folosi traseul de ocolire marcat cu punct roșu (durata cca. 10-15 min).

8.Se interzice blocarea trecerii prin canion de către turiștii care doresc să facă fotografii.

9.Se interzice cu desăvârșire accesul în canion a persoanelor aflate sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor stupefiante sau a celor care urmează tratamente medicale cu substanțe psihotrope sau altele care influențează capacitatea de mișcare și orientare.

Obligativități:

1.Turiștii au obligația de a citi, însuși și respecta regulamentul de tranzitare al Canionului Șapte Scări.

2.Urcarea scărilor se va face pe rând, doar de o singură persoană, excepție făcând însoțitorii adulți ai minorilor care vor urca imediat în spatele acestora.

3.Pe podurile de legătură dintre scări vor staționa maxim 10 persoane, evitându-se astfel supraîncărcarea acestora.

4.Persoanele supraponderale, cele cu condiție fizică modestă, cele care au rău de înalțime și copiii sub 14 ani vor purta echipament de siguranță și protecție (ham de asigurare și cască de protecție) care se închiriază de la cabana Șapte Scări, la solicitarea acestora.

5.Însoțitorii grupurilor organizate sunt direct raspunzători de acțiunile persoanelor componente ale grupurilor pe care le conduc.

Atenționări:

1.În canion nu există semnal telefonic GSM .

2.În canion există pericolul căderii de pietre de pe versanți.

3.În canion există permanent umiditate foarte ridicată, generată de căderile de apa, astfel încât folosirea dispozitivelor ce funcționează pe bază de electricitate poate fi afectată.

4.În canion datorită înalțimii versanților și a faptului că aceștia sunt foarte apropiați, poate apărea senzația de claustrofobie sau rău de înălțime.

5.În caz de accident se va anunța de urgență serviciul public SALVAMONT la 112 sau la 0728266668 (0-SALVAMONT) și 0746772274 Cabana Șapte Scări.

Recomandări:

1.În canion este recomandabil să se poarte cască de protecție chiar și de către adulți.

2.În canion, vara, temperatura este în medie cu cca. 10-15°C mai scăzută decat a mediului ambiant, motiv pentru care pentru a se evita șocurile termice, se recomandă vestimentație adecvată.

7. Ce mai poți face în zonă?

Județul Brașov este unul dintre principalele destinații turistice din România, aici găsim cele mai frumoase obiective turistice, regiunea fiind considerată un tărâm plin de mister, legende străvechi şi castele medievale. 

O parte din locurile mele favorite sunt: Lacul de Smarald de la RacoșVulcanul StinsCetatea Rupea, satele ViscriHolbav, Poiana Mărului, MăguraPeștera, Șirnea și Fundata, Prăpăstiile Zărneștiului și multe alte locuri despre care am scris aici: https://instatravel.ro/obiective-turistice-judetul-brasov/.

Desigur nu poți pleca din zonă fără să vizitezi cele 50 de obiective turistice din orașul Brașov: https://instatravel.ro/brasov-top-obiective-turistice/.

Descoperă mai multe atracții turistice din Transilvania aici: https://instatravel.ro/ obiective-turistice-transilvania/.

8. Unde te cazezi în zonă?

The kube by the mountain

The kube by the mountain este o cazare cu desing unic, situată foarte aproape de acest traseu, recomandată pentru cupluri. Camerele au geamuri mari și oferă vedere către natură. O poți rezerva pe Booking aici.

The kube by the mountain
The kube by the mountain

Boutique Villa Isabelle

Dacă preferi să te cazezi în Predeal, atunci poți lua în calcul Boutique Villa Isabelle. Aceasta este o pensiune foarte cochetă, ce oferă spre închiriere camere spațioase și moderne. Rezervă o cameră pe Booking aici.

Boutique Villa Isabelle
Boutique Villa Isabelle

Hotel Kronwell

În Brașov recomand Hotel Kronwell care este situat chiar lângă gara Brașov și găzduiește cel mai frumos SPA din Brașov: Belaqua. Hotelul are un scor pe Booking de 9.5 din 1814 evaluări. Rezervă o cameră pe Booking aici.

cazare Brașov
Hotel Kronwell​

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Traseul Canionul 7 Scări și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Sursă documentare articol: https://canionul7scari.ro/

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top