Cracovia – Ghid de călătorie pentru 2 zile și Târgul de Crăciun

Așa cum probabil știi deja de pe contul meu de Instagram, în weekendul prelungit am fost plecați într-un mini circuit prin Europa. Am pornit la drum din Oradea și am urmat ruta: Debrețin – Tokaj – Cașovia – Cracovia și retur. Ne-am îndrăgostit de aceste orașe și cu siguranță le vom revizita și vara.

În acest articol îți voi povesti despre obiectivele turistice pe care le-am vizitat în Cracovia, îți voi împărtăși impresiile mele de călătorie atât din oraș, cât și de la Târgul de Crăciun, dar îți voi lăsa și câteva sfaturi și informații cu privire la buget, astfel încât să-ți poți organiza singur o vacanță pe cont propriu în acest oraș de poveste.  

Cracovia (Krakow) - Ghid de călătorie pentru 3 zile
Cracovia – Ghid de călătorie pentru 3 zile

1. Impresii de călătorie din Cracovia - Polonia

Krakow, pe românește Cracovia, este un oraș de poveste, cu aer vienez și cu o atmosferă relaxantă și liniștită, cu clădiri impozante, asemănătoare cu cele întâlnite în marile orașe europene. Este al doilea oraș ca mărime din Polonia, dar poate mai vizitat decât capitala, Varșovia

Un city break în acest oraș este potrivit tuturor iubitorilor de vacanțe în orice moment al anului, dar cu atât mai mult în preajma sărbătorilor de iarnă și a Târgului de Crăciun, când este cu adevărat de o frumusețe cu totul aparte!

Îți sunt necesare 2-3 zile să-i străbați toate străzile din centru și să descoperi clădiri istorice, biserici impozante, muzee, restaurante, dar și un castel desprins din basme. În continuare am să-ți prezint ce am vizitat noi în cele 2 zile petrecute aici.

1.1. Obiective turistice Cracovia - Ziua 1

Piața Centrală - Rynek Główny

Am început explorarea prin Cracovia din Piața centrală, Rynek Główny, acolo unde se află majoritatea obiectivelor turistice din oraș. Este o piață foarte mare, cea mai mare din Europa și este înconjurată de palate, clădiri istorice, biserici, muzee, restaurante, dar chiar și de trăsuri trase de cai. Atmosfera de aici este cu atât mai plăcută în luna decembrie, pentru că aici are loc și Târgul de Crăciun, ce atrage turiști din toate colțurile lumii, voi povesti despre el la finalul articolului. 

Piața Centrală Cracovia
Piața Centrală
Piața Centrală Cracovia

Cele mai importante atracții turistice de aici sunt Bazilica Sfânta Maria și Sala Drapelurilor (Sukiennice).

Bazilica Sfânta Maria

Bazilica Sfânta Maria este printre cele mai importante obiective turistice din oraș, îți recomand să o vizitezi și în interior, te asigur că te va lăsa fără cuvinte. Pe cât de grandioasă pare de afară, interiorul este și mai spectaculos și te va copleși. Biserica este construită în stil gotic, în sec al XII-lea și are o înălțime de 80 de metri. 

Bazilica Sfânta Maria - Cracovia
Bazilica Sfânta Maria - Cracovia

Vara se poate urca și în turnul catedralei, din păcate iarna este închis și nu poate fi vizitat. Tot în sezonul cald, la oră fixă un trompetist cântă de câte 4 ori imnul Hejnal mariacki, de la fereastra turnului mare, spre bucuria tuturor celor care se află în zonă. 

Acest obicei are loc în memoria trompetistului care a dat alarma cu privire la invazia din sec al XIII-lea și care și-a pierdut viața din cauza unei săgeți ce l-a lovit în timp ce cânta la trompetă. 

Bazilica Sfânta Maria - Cracovia

Chiar în spatele Bisericii Sfânta Maria, se mai află o altă clădire interesantă, biserica Sfânta Barbara, pe care cu siguranță merită să o vizitezi, și un fost palat, care astăzi este sediu pentru restaurantul Hard Rock Cafe.

Cracovia Centru
Biserica Sfânta Barbara
Cracovia Centru
Hard Rock Cafe

Sala Drapelurilor - Sukiennice

Ne-am întors 180 de grade pentru a admira clădirea ce tronează în mijlocul pieței, Sala Drapelurilor (Sukiennice). Clădirea este una cu arcade, construită în stil renascentist în secolul al XIII-lea, ce era la vremea aceea un important centru pentru comerțul internațional. 

În prezent aici se află multe buticuri de unde turiștii pot cumpăra suveniruri, iar la etaj și la subteranul clădirii sunt mai multe muzee. Noi l-am vizitat pe cel de la subteran: Muzeul Rynek (Underground Museum). 

Sala Drapelurilor - Sukiennice - Cracovia
Sala Drapelurilor - Sukiennice - Cracovia
Sala Drapelurilor - Sukiennice - Cracovia
Sala Drapelurilor

Muzeul Rynek (Underground Museum)

Am ales să vizităm muzeul subteran pentru că acesta prezintă situri arheologie ale Cracoviei, descoperite recent. Este greu de crezut că până de curând oamenii habar nu aveau că în acest loc s-au păstrat atât de multe artefacte interesante din trecut. 

Intrarea muzeului este un pic dificil de descoperit, asta pentru că biletele se cumpără dintr-un loc, iar intrarea este în altă parte. Noi am găsit bilete disponibile pe loc, dar dacă alegi să mergi în perioade aglomerate ar fi bine să îți achiziuționezi bilet din timp.

Prețul unui bilet este de 32 PLN, mai multe detalii despre tarife și program poți vedea aici.

Muzeul Rynek (Underground Museum) Cracovia
Muzeul Rynek (Underground Museum) Cracovia
Muzeul Rynek (Underground Museum)

Odată ieșiți la suprateran am mai admirat și restul clădirilor din piață și de pe străzile din jur. Este o zonă foarte bogată în culori și stiluri arhitecturale. 

Cracovia Centru
Cracovia Centru

Florian`s Gate și Defensive Walls

Pe seară ne-am îndreptat către Florian`s Gate și către Defensive Walls. De acolo se poate continua prin Parcul Planty care înconjoară centrul vechi.

Cracovia Centru

1.2. Obiective turistice Cracovia - Ziua 2

Fabrica lui Schindler

Am ales să mergem la Fabrica lui Schindler la prima oră și bine am făcut, pentru că atunci când am ajuns nu era coadă deloc și am putut intra imediat, spre deosebire de momentul în care am ieșit din acest obiectiv turistic și am găsit o coadă foarte lungă. Sincer nu știu dacă eu aș fi rezistat să stau așa mult la coadă în frig, poate nu ar fi o idee rea să-ți iei bilet din timp. 

Fabrica lui Schindler a devenit celebră după ce a fost regizat filmul Lista lui Schindler în 1993. Acest muzeu dedicat perioadei naziste îți va lăsa un mare gol în stomac. 

Înăuntru sunt prezentate numeroase fotografii și informații din acea perioadă, astfel am aflat că Schindler nu a fost dintotdeauna de partea evreilor, la început fiind de partea lui Hitler, iar abia după un timp și-a schimbat poziția și a trecut de partea evreilor, fapt ce nu este relatat în film. 30% din populația Poloniei de la vremea aceea era formată din evrei ce ocupau funcții înalte în societate precum doctori, profesori universitari, ingineri și trăiau într-o armonie de invidiat, până într-o zi… iar restul este istorie. În concluzie, da, Fabrica lui Schindler este un must see.

Fabrica lui Schindler Cracovia
Fabrica lui Schindler
Fabrica lui Schindler Cracovia
Fabrica lui Schindler Cracovia

Cartierul evreiesc Kazmierez

Am ales să o luăm spre Castelul Wawel, respectiv spre centru pe jos, prin fostul cartier evreiesc, care este de neratat, mai ales după ce vizitezi fabrica lui Schindler. Aici vei găsi o grămadă de cafenele și restaurante, mai pe hipstăreală, dar și alte clădiri istorice importante, în mod special Pasajul lui Schindler pe care îl vei recunoaște imediat dacă ai văzut filmul. 

În apropiere se află și Podul Father Bernatek, ce traversează Vistula, pe timp de vreme bună este o plimbare tare plăcută.

Pasajul lui Schindler Cracovia
Pasajul lui Schindler
Pasajul lui Schindler Cracovia
Pasajul lui Schindler Cracovia
Pasajul lui Schindler
Cartierul evreiesc Cracovia
Cartierul evreiesc
Cartierul evreiesc Cracovia
Cracovia (Krakow) - Ghid de călătorie pentru 2 zile
Râul Vistula

Castelul Wawel

Castelul Wawel se află pe malul stâng al râului Vistula și este impresionant. Curtea interioară este foarte frumos amenajată și înțesată cu turiști, se poate vizita gratuit, iar înăuntru vei găsi mai multe muzee, care se vizitează contracost, dar și o catedrală superbă pe care am vizitat-o și noi și-ți spun că este un must see. 

Castelul Wawel Cracovia
Castelul Wawel
Castelul Wawel Cracovia
Castelul Wawel Cracovia
Castelul Wawel Cracovia

Vara cred că este și mai plăcut să te plimbi pe aici, poți pierde lejer și o jumătate de zi, noi însă ne-am grăbit puțin, pentru că era un frig afară de nu-ți venea să stai pe loc. 

Totuși, nu am plecat înainte de a descoperi și dragonul, simbolul orașului, care surpriză, scoate flăcări (reale).

Castelul Wawel Cracovia
Castelul Wawel Cracovia
Castelul Wawel Cracovia
Castelul Wawel Cracovia
Castelul Wawel Cracovia

Strada Grodzka

De la castel am continuat spre Piața Centrală pe strada Grodzka, care este una dintre cele mai frumoase și vechi străzi din Cracovia, parte din Calea Regală. Aici vei găsi multe magazine, cafenele, restaurante muzee și biserici. Ne-a atras atenția în mod deosebit Biserica Sfinților Petru și Pavel, dar și bazilica dominicană, ambele merită vizitate și în interior.

Cracovia Centru
Biserica Sfinților Petru și Pavel
Cracovia Centru
Bazilica dominicană

Am făcut un mic popas să ne încălzim sufletele la Lajkonik, cafeaua și gustările sunt extraordinare și rezonabile la preț.

Lajkonik Cracovia
Lajkonik

Între timp s-a făcut și noapte și s-a pornit iar ninsoarea, iar aici când ninge, ninge, nu se încurcă, dar nouă ne-a făcut plăcere, căci nu prea am mai avut parte de zăpadă în ultimii ani. 

Cracovia Centru
Cracovia Centru
Cracovia Centru
Cracovia Centru

În centru mai poți vizita muzeul figurilor de ceară, muzeul iluziilor, Lustrzany Labirynth, Palatul Szczepanski, The Jan Matejko House și Teatrul Juliusz Slowacki.

Cracovia Centru

1.3. Târgul de Crăciun din Cracovia

Târgul de Crăciun din Cracovia are loc doar în piața centrală. Acesta s-a deschis pe 24 noiembrie și poate fi vizitat până pe 1 ianuarie. Atenție însă, iluminatul festiv și bradul din centru s-au deschis abia pe 5 decembrie.

Târgul de Crăciun din Cracovia
Târgul de Crăciun din Cracovia

Târgul este simplu, format din mai multe căsuțe de lemn la care se vând foarte multe produse cu mâncare tradiționale, dar și cadouri handmade. 

c
Târgul de Crăciun din Cracovia

Noi am încercat gastronomia lor și ne declarăm satisfăcuți, mâncarea este foarte bună.

Târgul de Crăciun din Cracovia

Cum spuneam, Târgul de Crăciun din Cracovia este destul de simplu și tradițional, decorațiunile luminoase nu sunt prea extravagante, bradul din centru este împodobit în stil clasic, dar prin simplitatea lor reușesc să creeze o atmosferă magică, mai ales că noi am prins o ninsoare ca în povești.

Târgul de Crăciun din Cracovia
Târgul de Crăciun din Cracovia
Târgul de Crăciun din Cracovia
Târgul de Crăciun din Cracovia

Cu siguranță vei simți magia sărbătorilor la Târgul de Crăciun din Cracovia dacă vei ajunge pe aici, iar dacă vei vrea să petreci mai multe zile în zonă, îți las mai jos câteva dintre obiectivele turistice pe care le poți vizita în proximitate.

Târgul de Crăciun din Cracovia

2. Ce mai poți vizita în jurul Cracoviei?

Auschwitz

Se spune că nu poți pleca din Cracovia fără să ajungi și la Auschwitz, pe mine însă nu m-a mai ținut stomacul, a fost destul vizita la Fabrica lui Schindler. Nici vremea nu a fost de partea noastră, multe drumuri erau închise din cauza zăpezilor, nici rezervare nu făcusem, așa că rămâne pe data viitoare, dacă o să am curajul necesar.

Nu cred că este nevoie de o prezentare pentru lagărul de la Auschwitz, cel mai mare centru de exterminare și ucidere în masă. Aici au murit peste 1 milion de oameni, preponderent evrei, dar și țigani, ruși și polonezi. 

În memoria tuturor victimelor care au fost ucise aici, dar și pentru a nu uita istoria, lagărul a fost deschis publicului pentru vizitare. În prima parte a zilei intră grupurile cu ghid, iar în a doua parte intră cei fără ghid, în ambele cazuri este necesară rezervarea.

Auschwitz Cracovia
Auschwitz
Auschwitz Cracovia

Mina de sare de la Wieliczka

Mina de sare de la Wieliczka este printre cele mai vechi saline din lume. Galeriile se întind pe 300 km, dar se vizitează doar primele 3 niveluri.

Vizita durează undeva la 2 ore și se face cu ghid, iar un bilet de vizitare este destul de piperat, costă 110 zloți.

Mina de sare de la Wieliczka Cracovia
Mina de sare de la Wieliczka
Mina de sare de la Wieliczka Cracovia

Kościuszko Mound

Dacă vrei să vezi Cracovia de sus trebuie să ajungi și la movila de pământ, un obiectiv turistic important pentru istoria polonezilor. 

Kościuszko Mound Cracovia
Kościuszko Mound vara

3. Buget și organizare

Înainte de a calcula bugetul trebuie să știi că moneda națională Poloniei este  zlotul polonez (PLN).

Am putut plăti cu cardul peste tot, inclusiv la târgul de Crăciun, parcarea la tonomat și biletul de tramvai.

Transport

Ne-am hotărât să facem un mini circuit prin Europa și pe la târgurile de Crăciun, așa că am plecat cu mașina pe ruta Oradea – Debrețin – Tokaj – Cașovia – Cracovia și retur.

Benzina de la Brașov la Cracovia ne-a costat aprox. 630 lei (doar dus), iar pe viniete am achitat 80 lei pentru Ungaria (valabilă 10 zile) și 61 lei pentru Slovacia (valabilă 10 zile), în Polonia nu se plătește vinietă. 

Pentru parcare am plătit aproximativ 50 lei pe zi.

Mâncare

Prețurile la mancare în Cracovia sunt similare cu cele de pe la noi. Spre exemplu la Târgul de Crăciun pentru 1 pajda zesmalcem am plătit 40 PLN, iar pentru o porție cu un mix de 12 pierogi am plătit tot 40 PLN,  în timp ce 1 pahar de vin fiert costă 8 PLN.

Noi am cheltuit în total  200 PLN/ pers. pe mâncare și băuturi în 2 zile, însă prețurile pot varia foarte mult în funcție de poftele fiecăruia. 

Mâncare Cracovia
Kościuszko Mound vara
Tarife atracții turistice

La Bazilica Sfânta Maria intrarea este 15 PLN, la care vara se adaugă 20 PLN dacă vrei să urci în turn, iarna este închis.

Biserica Sfânta Barbara se vizitează gratuit.

În Sala Drapelurilor accesul este gratuit, iar intrarea la Underground Museum este 32 PLN.

Florian`s Gate se poate vizita gratuit, iar Defensive Walls este momentan închis.

Un bilet la Fabrica lui Schindler este 32 PLN.

Castelul Wawel se poate vedea gratuit, însă pentru a vedea catedrala trebuie achitat 25 PLN.

În total pe biletele la obiectivele turistice am plătit 104 PLN, adică 120 lei, la care am fi adăugat 140 PLN dacă am fi vizitat și obiectivele din jurul Cracoviei, astfel: Auschwitz se poate vizita gratuit, în timp ce vizita la salina Wieliczka este 110 PLN, iar Kościuszko Mound 30 PLN.

Suveniruri

Și la suveniruri prețurile sunt similare cu cele de la noi, spre exemplu un magnet de frigider a costat în jur de 3-5 PLN, iar cadourile pentru cei dragi de la căsuțe între 10 și 150 PLN.

În concluzie bugetul nostru în Cracovia pentru 2 zile a fost de la aproximativ 1000 PLN / pers (transport, cazare, mâncare, intrări obiective turistice, suveniruri) + 300 PLN cazarea / pers, în total 1300 PLN / pers, respectiv 1500 lei.
Cracovia

4. Unde te cazezi în Cracovia?

Sky Hotel Kraków

Sky Hotel Kraków este situat chiar în centru și oferă spre închiriere camere superbe, iar micul dejun este inclus în preț. Hotelul are parcare privată și restaurant. Poți rezerva o cameră pe Booking aici.

Sky Hotel Kraków
Sky Hotel Kraków

Hotel H15 Luxury Palace

Hotel H15 Luxury Palace este situat ultra central, fix în piața centrală, adică în cea mai bună zonă din Cracovia. Hotelul are parcare privată, restaurant, piscină interioară și centru de fitness. Rezervă o cameră pe Booking aici.

Hotel H15 Luxury Palace
Hotel H15 Luxury Palace

Hotel H12

Un hotel ceva mai accesibil la preț, dar situat tot în centru este hotelul H12. De asemenea și acesta are restaurant ce oferă un mic dejun excelent, dar și parcare privată și recepție deschisă non stop. Poți rezerva o cameră pe Booking aici.

Hotel H12
Hotel H12

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Cracovia și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top