Așa cum probabil știi deja de pe contul meu de Instagram, în weekendul prelungit am fost plecați într-un mini circuit prin Europa. Am pornit la drum din Oradea și am urmat ruta: Debrețin – Tokaj – Cașovia – Cracovia și retur. Ne-am îndrăgostit de aceste orașe și cu siguranță le vom revizita și vara.
În acest articol îți voi povesti despre obiectivele turistice pe care le-am vizitat în Cașovia, îți voi împărtăși impresiile mele de călătorie atât din oraș, cât și de la Târgul de Crăciun, dar îți voi lăsa și câteva sfaturi și informații cu privire la buget, astfel încât să-ți poți organiza singur o vacanță pe cont propriu în acest oraș impresionant.
1. Impresii de călătorie din Cașovia - Slovacia
Slovacia nu este o țară foarte vizitată de către turiștii străini, deși are ce oferi. Orașele sunt micuțe și fascinante, inclusiv capitala țării, Bratislava, poate fi vizitată într-o singură zi.
Košice, pe românește Cașovia, este al doilea oraș ca mărime din Slovacia, după capitală, iar unii susțin că ar fi cel mai frumos din țară. Personal mie mi-a plăcut mai mult Bratislava, dar și Cașovia este frumoasă și cu siguranță merită să-i aloci măcar 1 zi dacă tranzitezi țara către Polonia. De asemenea, îți poți organiza aici și o vacanță mai lungă, pentru că ai ce vedea în jur, noi deja ne-am făcut planuri să revenim într-o vară ca să explorăm stațiunile montane.
Cașovia are un farmec aparte, care cu siguranță te va cuceri, mai ales că este ușor de descoperit. Într-o plimbare lejeră vei ajunge la clădiri istorice, la o biserică în stil gotic ce se ridică impozant în centrul orașului, la muzee și restaurante care mai de care, cu alte cuvinte acest oraș are câte ceva de oferit pentru fiecare turist care ajunge să-i străbată străduțele înguste. Hai să-ți arăt ce am vizitat noi.
1.1. Obiective turistice Cașovia
Strada principală (Hlavna Ulica)
Am început explorarea prin Kosice din Hlavna Ulica care este strada principală din oraș și reprezintă cel mai mare centru istoric din Slovacia. Majoritatea obiectivelor turistice se află aici și sunt incluse în patrimoniul UNESCO. Această stradă a fost inițial o piață medievală, construită în formă de fus, precum majoritatea piețelor din Slovacia.
Dacă îți place să admiri clădiri vechi și ești pasionat de arhitectură, aici ai ce vedea. Îți recomand să vii dimineața, când este aproape pustiu, ia-ți o cafea, iar cât o bei lasă-te fermecat de fiecare căsuță și biserică, care mai de care mai fermecătoare.
Catedrala Sfânta Elisabeta + Biserica Sfântul Mihail + Turnul Urban
Primul obiectiv turistic care ne-a ieșit în cale pe strada principală a fost Catedrala Sfânta Elisabeta, o catedrală construită în stil gotic, ce datează din sec. al XIV-lea și reflectă bogăția acelor vremuri. Este o construcție impozantă datorită dimensiunilor, având 60 de m lungime, 36 de m lățime, 60 de m înălțime și o capacitate de 5000 de oameni. Este cea mai mare biserică în stil gotic din țară și din estul Europei.
Aceasta a fost închinată Sfintei Elisabeta de Ungaria pentru că la vremea aceea Slovacia era încă sub dominația ungară. Arhitectura este impresionantă, m-a dus cu gândul la alte orașe consacrate din Europa, precum Viena, Praga sau Varșovia.
Din catedrală poți merge în turnul nordic, iar după ce vei urca 160 de trepte vei avea parte de o vedere panoramică asupra centrului istoric.
Lângă catedrala Sfânta Elisabeta se află și Biserica Sfântul Mihail, o altă construcție importantă din Cașovia, iar pe laterala cealaltă se află Turnul Urban în care de asemenea se poate urca.
Toate aceste obiective turistice se pot vizita cu ghid pentru o taxă de 10 euro/adult, care include accesul în toate cele menționate mai sus.
*atenție în caz de vreme rea, turnurile sunt închise, în mod special iarna.
*Catedrala Sfânta Elisabeta se poate vizita și gratuit în timpul slujbelor.
Piața Centrală (Hlavné Námestie)
În continuare strada principală ne-a condus către piața principală, care se află între catedrală și Teatrul de Stat. Aici se află mai multe monumente, dar și fântâna muzicală, apreciată foarte mult de cei care ajung aici vara, în sezonul rece aceasta nu funcționează.
Teatrul de Stat
Nu ai cum să treci mai departe fără să observi clădirea superbă, contruită în stil neo-baroc, în care își are sediul Teatrul de Stat. Mi-ar plăcea ca data viitoare să-mi iau un bilet la teatru, din ce am înțeles interiorul clădirii ar fi spectaculos, se spune că plafonul arcuit de la interior este decorat cu scene din tragediile lui Shakespeare.
Coloana Ciumei
Unul dintre cele mai importante monumente din oraș este Coloana Ciumei, cunoscută și sub numele de Immaculata, care se află în spatele teatrului. Monumentul are 14 m înălțime, este construit tot în stil baroc și amintește de victimele epidemiei de ciumă din sec. al XVIII-lea. Avem și noi un astfel de monument în Timișoara, în Piața Unirii, care seamănă destul de mult, de altfel, și arhitectura Timișoarei seamănă destul de mult cu cea din Cașovia.
Casa Cerșătorului
În dreptul monumentului amintit mai sus se află una dintre cele mai frumoase case de pe strada principală, Casa Cerșătorului.
De-a lungul timpului, această casă a fost supusă mai multor reconstrucții. Cea mai recentă renovare a avut loc în 1898, adoptând un stil romantic-nouveau fermecător. Fațada clădirii este decorată cu o pictură alegorică realizată de artistul Košice Július Éder.
Legenda spune că pe străzile Cașoviei trăia un om foarte sărac, care cerșea. La un timp omul a plecat din oraș și localnicii l-au uitat. La câțiva ani a apărut în oraș un om bogat care a construit un conac și a început să ajute oamenii aflați la nevoie. Într-un târziu, localcnicii și-au dat seama că binefăcătorul era cerșătorul.
Casa memorială Ferenc Rákóczi II și Biserica Reformată
De la Casa cerșătorului am luat-o spre biserica reformată, o vei remarca ușor printre străduțe, deoarece este micuță și portocalie. Lângă aceasta se află Casa memorială a lui Ferenc Rákóczi II, pe care ne-am fi dorit să o vizităm, însă din păcate duminica și lunea este închisă. Am înțeles că este o casă modestă, dar că interiorul ar fi păstrat în stare intactă.
Palatul Jakabov și Podul iubirii
De la casa memorială am luat-o spre podul iubirii, lângă care se află și Palatul Jakabov. Podul iubirii face legătura între centrul istoric, parcul central și palat. Parcul este imens și am înțeles că deține și un aqua park, vara cred că este foarte frumos să te plimbi pe acolo, însă iarna nu prea ai ce vedea, așa că am traversat podul plin cu lacăte și ne-am oprit în fața palatului pentru a-l admira.
Palatul Jakabov a fost construit în stil pseudo-gotic, cu pietrele aruncate de la construcția catedralei Elisabeta. De-a lungul timpului a fost sediul președintelui Cehoslovaciei, sediu pentru British Council, centru de evenimente, iar în prezent este închis din cauza unui proces ce privește drepturile de proprietate.
Probabil ți se pare că am enumerat multe obiective turistice, însă le-am vizitat pe toate într-un timp extrem de scurt, de doar câteva ore, ba chiar am mai parcurs încă o dată acest traseu, profitând de faptul că se întunecase și am mers să vedem luminițele festive și Târgul de Crăciun.
1.2. Târgul de Crăciun din Cașovia
Târgul de Crăciun din Cașovia are loc doar în centru, pe strada principală. Acesta s-a deschis pe 1 decembrie și poate fi vizitat până pe 23 decembrie.
O roată panoramică este situată chiar în capătul străzii principale, de unde am luat, din nou, la pas, centrul Cașoviei. Luminile festive ne-au purtat spre locul unde este reinterpretată Scena Nașterii Domunului din figurine de lemn.
Am trecut din nou pe lângă Catedrala Sfânta Elisabeta și am continuat până dincolo de Teatrul de Stat, unde este amplasat bradul de Crăciun natural, împodobit cu multe luminițe, iar lângă el este scena pe care se cântă colinde live.
Căsuțele de lemn le-am găsit imediat ce am trecut de scenă, sunt ornate tradițional și pline cu tot felul de cadouri pentru cei dragi și preparate culinare care mai de care mai apetisante. Nu lipsește nici mirosul de vin fiert, scorțișoară și turtă dulce.
Târgul de Crăciun din Cașovia este destul de simplu și tradițional, așa cum mă așteptam, după ce l-am vizitat pe cel de anul trecut din Bratislava, care mi s-a părut cel mai autentic târg la care am ajuns eu până acum.
Decorațiunile luminoase nu sunt prea extravagante, dar prin simplitatea lor reușesc să creeze o atmosferă magică, ca să nu mai spun că noi am prins și o ninsoare ca în povești.
Cu siguranță vei simți magia sărbătorilor la Târgul de Crăciun din Cașovia dacă vei ajunge pe aici, iar dacă vei vrea să petreci mai multe zile în zonă, îți las mai jos câteva dintre obiectivele turistice pe care le poți vizita în proximitate.
2. Ce mai poți vizita în jurul Cașoviei?
În jurul Cașoviei poți descoperi peșteri, sate medievale, castele uluitoare sau stațiuni montane impresionante. Dintre acestea ar fi de neratat peștera Domica, satele Bardejov, Presov, Levoca și Castelul Spiš.
O destinație și mai wow este vârful Lomnici (2643m), al doilea cel mai înalt vârf din lanțul Carpatic, după vârful Gerlachovski Ştit care se află tot în Munții Tatra din Slovacia. Pe vf. Lomnici poți ajunge fără să depui prea mult efort, luând 2 telegondole și 1 telecabină din stațiunea Tatranska Lomnica, mai multe detalii despre această destinație găsești aici.
Dacă îți place natura, atunci îți recomand și stațiunea Zakopane din Polonia, aflată la graniță cu Slovacia. Poți petrece lejer acolo câteva zile, sunt numeroase trasee pe care le poți face, dar și ștranduri cu ape termale în care să te relaxezi la final de traseu.
3. Buget și organizare
Transport
Ne-am hotărât să facem un mini circuit prin Europa și pe la târgurile de Crăciun, așa că am plecat cu mașina pe ruta Oradea – Debrețin – Tokaj – Cașovia – Cracovia și retur.
Benzina de la Brașov la Cașovia ne-a costat aprox. 460 lei (doar dus), iar pe viniete am achitat 80.30 lei pentru Ungaria (valabilă 10 zile) și 61.75 lei pentru Slovacia (valabilă 10 zile). Parcare nu am plătit pentru că am avut cazarea foarte aproape de centru și am avut inclusă parcarea privată la proprietate. La benzină s-a mai adăugat 780 lei pentru restul circuitului.
Mâncare
Prețurile la mancare în Cașovia sunt similare cu cele de pe la noi. Spre exemplu la Târgul de Crăciun pentru 1 ciganska, 1 lokse sau 1 langos am plătit 5 euro / buc, pe 1 felie de pizza am dat 1.8 euro, în timp ce 1 pahar de vin fiert costă 2.5 euro. Am cheltuit în total 15 euro / pers. pe mâncare și băuturi într-o zi, însă prețurile pot varia foarte mult în funcție de poftele fiecăruia.
Tarife atracții turistice
Nu am cheltuit bani pe accesul la obiectivele turistice, tot ce am vizitat a fost gratuit. Catedrala Sfânta Elisabeta am vizitat-o gratuit în timpul slubei, iar turnurile erau închise din cauza condițiilor meteo, așa că nu le-am putut vizita. În mod normal ar fi trebuit să plătim 10 euro/pers.
Suveniruri
Și la suveniruri prețurile sunt similare cu cele de la noi, spre exemplu un magnet de frigider a costat între 2 și 3 euro, iar cadourile pentru cei dragi de la căsuțe între 10 și 50 de euro.
4. Bine de știut
La data de 1 ianuarie 2009, euro a devenit moneda oficială în Slovacia, înlocuind coroana slovacă (SKK).
Nu toate căsuțele de la târg acceptau plata cu cardul, ar fi bine să ai și niște euro cash la tine.
Cașovia se află la o distanță de doar 264 km de Oradea, din care aproximativ 220 km sunt prin Ungaria. Am parcurs această distanță în doar 3 ore și jumătate, din care 30 de minute le-am petrecut în vama Borș (asta pentru că am plecat în weekendul prelungit, în mod normal nu cred că sunt mai mult de 5 mașini la această graniță).
Am ales ruta care trece prin Tokaj, Ungaria, în care am poposit preț de 1 oră pentru că ningea ca în povești și auzisem că ar fi un orășel tare drăguț. De acolo am continuat prin nămeți, am avut inima strânsă cât un purice și am crezut pentru câteva clipe că vom rămâne înzăpeziți pe câmpurile din Ungaria, dar cu grijă și 30-40 km/oră am reușit să facem slalom printre sutele de camioane blocate în drum și am ajuns cu bine în Cașovia, mai mult patinând cei drept, însă a meritat efortul, pentru că am găsit un oraș fascinant cu o istorie bogată.
Sfatul meu este să verifici prognoza înainte de a porni la drum, iar dacă se anunță ninsori este mult mai ok ruta pe care ne-am întors pe autostradă, M35 – M30, fără a mai trece prin Tokaj.
5. Unde te cazezi în Cașovia?
GUDU apartments
Atunci când alegem să mergem într-un roadtrip prin orașe alegem cazări modeste și căutăm să fie cât mai aproape de centru și să aibă parcare privată. Poposim la cazare doar cât să facem un duș și să dormim 8 ore, deci nu prea are rost să plătim niște facilități pe care nu am avea timp să le folosim, însă ne interesează evident să fie curat și confortabil pentru a ne odihni bine.
În Cașovia am stat la GUDU apartments, situat foarte aproape de centru și am avut parcare privată inclusă în preț. Apartamentul a fost dotat cu tot ce am fi putut avea nevoie, inclusiv chicinetă echipată complet. A fost foarte curat și cald, deci am doar cuvinte de laudă. Singurul minus a fost că nu avea lift clădirea și a trebuit să urcăm bagajele pe scări 2 etaje, dar pe noi nu ne-a deranjat asta.
Poți rezerva un apartament la GUDU pe Booking aici.
Vintage Industrial City Apartments
Dacă ești în căutarea unei cazări mai frumoase, atunci Vintage Industrial City Apartments poate fi una dintre opțiuni. Apartamentele au un design industrial și pot găzdui până la 6 persoane. Poți rezerva unul dintre apartamente pe Booking aici.
DoubleTree By Hilton Košice
Dacă preferi hotelurile cu mic dejun inclus, atunci DoubleTree By Hilton Košice este una dintre cele mai bune opțiuni din Cașovia. Poți rezerva o cameră pe Booking aici.
Alte opțiuni de cazare pe care le mai recomand sunt: Penzión Hradbová Residence & Spa, City Residence Apartment Hotel, AH Mlynská Bašta I, Old Town Vintage Apartment Sturova, Luxury City Retreat with Terrace sau Hlavna Premium Apartment Kosice.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Cașovia și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.