Dornici de aventură am plecat pe “lună” să vizităm frații vulcanilor din Hawaii.

Pentru un scurt rezumat al călătoriei vizualizează clipul de mai jos, iar pentru întreaga experiență citește tot articolul! Dacă vrei să ne susții aventurile, cumpără ceva din magazinul nostru https://www.nordiczen.ro/

Itinerarul excursiei Vulcanii Noroioși

Am plecat din București la ora 07:00, iar la ora 09:00 am ajuns în rezervația naturală Vulcanii Noroioși, întinsă pe o suprafață de aproape 30 ha.

Am plecat cu gândul că nu va dura mai mult de 30 de minute această vizită. Spre rușinea mea, știam doar de Pâclele mari, credeam că sunt singurii și unicii vulcani din toată zona. În realitate am petrecut aproape 4 ore și a fost o experiență grozavă.

În ținutul Buzăului, găsim vulcani noroioși în multe locuri, însă vă recomandăm să vizitați doar cele 4 obiective principale: Pâclele Mici, Pâclele Mari, Fierbătorile de la Beciu și Fierbătorile de la Berca.

Pâclele sunt vulcani noroioși care formează conuri. Fierbătorile formează lacuri de noroi care bolborosesc neîncetat. Diferența dintre Pâcle și Fierbători este dată de noroi. Dacă noroiul este sărac în apă, el este mai vâscos, adică mai cleios. În acest caz, curge mai greu, este mai lipicios și poate forma conuri înalte. Dacă noroiul are mai multă apă în compoziție , devine mai lichid. Nu poate construi conuri, însă ii este ușor să formeze lacuri.

O dată la câțiva ani, apare din senin câte un vulcan noroios acolo unde nu te aștepți! Au fost cazuri în care oamenii s-au trezit cu câte un vulcan în curte.

1. Vulcanii Noroioși – Pâclele mici

Drumul este asfaltat, nu este grozav, dar este asfaltat până în parcare. De acolo o luați la pas circa 15-20 de min, va trebui să urcați un deal și ați ajuns la destinație.

După cum sunt și denumiți, aici veți întâlni conuri mai mici comparativ cu cele de la Pâclele mari, motiv pentru care și vulcanii care bolborosesc sunt mai mulți și mai dinamici.

2. Vulcanii Noroioși – Pâclele mari

Cei mai vizitați vulcani, Pâclele mari, se află la doar 5-10 min de mers cu mașina de la parcarea din Pâclele mici. Drumul este asfaltat, dar cu denivelări. Există două parcări, una cu plată situată chiar la intrarea obiectivului și una gratuită puțin mai în față. Vă sfătuim să băgați pe GPS denumirea destinațiilor în ordinea în care doriți să le vizitați, deoarece indicatoarele lipsesc.

Pâclele mari impresionează prin relief, te simți de parcă ai ajuns pe lună de la primul pas. Conurile sunt foarte mari și multe, vizual parcă ar fi mini munții din Egipt fără pic de vegetație. Nu fii dezamăgit de faptul că nu ai să descoperi prea mulți vulcani bolborosind aici, îi veni întâlni la celelalte obiective. Bucură-te de acea călătorie pe lună, este unică !

3. Fierbătorile de la Beciu

Vei parcurge 8 km de drum asfaltat, plecând de la Pâclele mari și foarte puțin drum de piatră. Fierbătorile vor fi pe partea dreaptă, nu există nici indicator, nici parcare amenajată, dar dacă ești atent nu ai cum să le ratezi și vei avea și unde să parchezi mașina exact lângă obiectiv.

Acestea sunt foarte rar vizitate, când am ajuns noi nu era absolut nimeni, păcat! Aici găsești exact ceea ce îți imaginezi când pleci de acasă, multe lacuri de noroi care fierb în continuu.

4. Fierbătorile de la Berca

Pe drumul de întoarcere spre casă, poți vizita bonus acest obiectiv, doar dacă îți mai rămâne timp. Fierbătorile sunt mai puțin active decât cele de la Beciu. Drumul este asfaltat în mare parte, doar spre final este de piatră.

Tarife Vulcanii Noroioși

  • Intrare Pâclele mari – 4 lei / adult – parcare – gratuit, există și parcare cu plată
  • Intrare Pâclele mici – 4 lei / adult – parcare gratuit
  • Intrare Fierbătorile de la Beciu – gratuit
  • Intrare Fierbătorile de la Berca – gratuit

Cum alegi echipamentul potrivit pentru acest tip de traseu?

  • în primul rând trebuie să ai încălțări cu aderență, impermeabile și confortabile, în nici un caz balerini!!!
  • în al doilea rând ai nevoie de echipament adecvat
  • ochelari de soare și cremă SPF
  • apă!!

Unde te cazezi?

Pensiunile nu sunt atât de numeroase precum în alte zone turistice, dacă alegi să înoptezi îți recomandăm să faci rezervare din timp. Poți să verifici aici disponibilitatea cazărilor din zonă.

Îți recomand să citești și articolele

Toate pozele au fost făcute cu Samsung Galaxy S10 plus.

Filmările din clipul postat pe Youtube sunt făcute cu un Samsung Galaxy S9 plus pus pe un stabilizator.

Îți mulțumim că ai citit acest articol până la final, sperăm că ți-a plăcut și că ai găsit informații utile. Dacă ai întrebări pentru noi nu ezita să ne lași un comentariu.

Ne poți urmări și pe InstagramFacebook sau Youtube și dacă vrei să ne susții, poți achiziționa ceva din site-ul nostru nordiczen.ro. Nu uita să ne dai Like, Follow și Subscribe.

Să ne auzim cu bine !

Autor articol Alina Licuriceanu

Foto Alina Licuriceanu