Traseu Așezările Rupestre – Țara Luanei – Munții Buzău

Am plecat dimineața devreme plini de energie să descoperim în Așezările Rupestre din Țara Luanei – Munții Buzăului, denumit și Athosul românesc.

Așezările Rupestre - Țara Luanei
Așezările Rupestre © instatravel.ro

De unde începe traseul în Țara Luanei?

Țara Luanei se află în localitatea Nucu, din județul Buzău. Drumul este bun, mai puțin ultimii 10 km care sunt pe un drum de piatră, accesibil, dar cu foarte multe denivelări.

 Parcarea de la începutul traseului poate acomoda în jur de 10 mașini plus încă aproximativ 4 mașini de teren în parcarea situată puțin mai sus. 

Ar fi bine să ajungi relativ devreme, altfel nu prea ai unde să parchezi, drumul este foarte îngust.

Traseu Țara Luanei - Așezările Rupestre

Singurele indicații pe care le-am găsit din loc în loc, au fost acele afișe de pe copac, motiv pentru care nu vei înțelege pe unde trebuie să o iei sau cât durează traseul. Cum semnal la telefon nu vei avea salvează-ți harta următoare și citește tot articolul. 

Traseul parcurs de noi a durat 7 ore în total cu tot cu rătăciri și pauze și a fost de tip circuit: 

Parcare Nucu – Poiana Cozanei – Fundul Peșterii – Chilia lui Dionisie Torcătorul – Bisericuța lui Iosif – Agatonul Vechi – Agatonul Nou – Crucea Spătarului – Lacul Tâlharilor – Piatra Îngăurită – Piatra cu Semne – Piatra cu Cruce – Poiana Cozanei – parcare.

L.E. Am înțeles că acum ar fi mai bine marcat traseul.

Așezările Rupestre - Țara Luanei
Hartă trasee Țara Luanei
Așezările Rupestre - Țara Luanei
Trasee Așezările Rupestre - Țara Luanei

1. Nucu – Poiana Cozanei

Traseu ușor – durată 30 min (Puncte hartă 3-4) . Din loc în loc vei găsi panouri informative cu diverse explicații despre cum a dispărut marea preistorică și cum au apărut rocile.

Așezările Rupestre - Țara Luanei
Așezările Rupestre - Țara Luanei © instatravel.ro

Fundul mării a ajuns să formeze munți și dealuri. Încetul cu încetul marea s-a restrâns, iar fundul mării a început să se ridice. Totul din cauza forțelor Pământului, care acționează neîncetat. 

O parte din apă a secat, iar restul apei a rămas în cele mai adânci locuri, formând Marea Neagră și Marea Caspică. Așa este, cele 2 mări de care ne bucurăm astăzi sunt resturile acestei super-mări care a ajuns până în Ținutul Buzăului.

Așezările Rupestre - Țara Luanei
Hartă Europa acum 13 milioane de ani ©instatravel.ro

Chiar dacă apa a plecat, rocile au rămas în același loc. Este exact ca în proverb: “Apa trece, pietrele rămân.” În cazul nostru, marea trece și munții se ridică. 

Forțele Pământului nu s-au oprit odată cu retragerea mării preistorice, ci au continuat să acționeze. Nisipurile și mâlurile pietrificate s-au cutat, s-au rupt și acționează chiar și acum, pe măsură ce citești aceste rânduri. Așadar, totul se modifică încă, oare cum va arăta peste încă 1 milion de ani?

Poiana Cozanei Așezările Rupestre
Poiana Cozanei - Așezările Rupestre © instatravel.ro

2. Poaiana Cozanei – Fundul Peșterii

Traseu ușor – durată 15 min (Puncte harta 4-13). Din Poiana Cozanei traseul continuă spre stânca din dreapta către Fundul Peșterii, trebuie să treci gardul de lemn și să o iei pe lângă văcuțele care pasc.

Fundul Peșterii este una dintre cele mai importante așezări rupestre din lume. Este o grotă naturală, amenajată pentru locuire, după unele studii chiar din perioada Paleoliticului. 

Pe pereții peșterii se găsesc desene și inscripții care datează din perioada epocii Bronzului. Accesul este blocat de un grilaj din fier pentru că locul a fost profanat, mai multe bucăți de perete cu desene fiind furate sau distruse.

Fundul peșterii - Așezările Rupestre
Fundul Peșterii - Țara Luanei © instatravel.ro

3. Fundul Peșterii – Chilia lui Dionisie Torcătorul

Numele pe care îl are, Chilia lui Dionisie Torcătorul, aparține ultimului pusnic care a stat aici, Dionisie, care torcea lână pentru a se întreține. 

Adăpostul se pare că datează din secolele III – IV, iar Dionisie ar fi sihăstrit aici 30 de ani in secolul XIV. Chilia este atestată documentar in anul 1639.

Chilia lui Dionisie Torcătorul Așezările Rupestre
Chilia lui Dionisie Torcătorul - Așezările Rupestre ©instatravel.ro

4. Chilia lui Dionisie Torcătorul – Bisericuța lui Iosif

Marcat parțial – traseu ușor – durată 50 min (Puncte hartă 15-16). Traseul este ușor, dar destul de înclinat, nu prea l-aș recomanda cardiacilor.

Prima parte a traseului urcă prin poiană, apoi doar prin pădure. Am întâlnit destul de mulți copii și adulți ce purtau copii în port-bebe, așa că merită să continui, dacă au putut ei, poți și tu. 

Bisericuța lui Iosif este construită de primii creștini, la intrare se află desenat cel mai vechi simbol creștin, simbolul peștelui.

Din exteriorul grotei se mai văd urmele unde grinzile de lemn se îmbinau cu stânca și astfel se forma, probabil, un pridvor, un fel de terasă acoperită. Bisericuța este atestată documentar în anul 1587 și este cea mai bine pastrată așezare rupestră din această zonă, după biserica din Aluniș.

Bisericuța lui Iosif - Țara Luanei Așezările Rupestre
Bisericuța lui Iosif - Așezările Rupestre ©instatravel.ro

5. Bisericuța lui Iosif – Agatonul Vechi

Marcat parțial – traseu dificultate medie – durată 50 min (Puncte hartă 16-10). De la Bisericuța lui Iosif au renunțat foarte multe multe persoane deoarece traseul devine mai dificil și necesită un echipament mai profesional plus un antrenament fizic mai bun. 

Trebuie să menționez că și vremea părea instabilă, au căzut 2 stropi de ploaie, dar mai rău a fost că a tot plouat în ultimele zile și terenul era ușor alunecos pe anumite porțiuni. Dacă crezi că nu ești apt să continui sau nu ai echipament adecvat, atunci va trebuie să te întorci pe același drum pe care ai urcat. 

Noi am ales să continuăm și să facem circuit, întorcându-ne pe alt traseu. De la Bisericuța lui Iosif la un momentat dat drumul se bifurcă, citisem de acasă într-un articol că la dreapta pe marcaj triunghi albastru traseul ar mai dificil, iar înainte pe marcaj bandă roșie, traseul ar fi mai accesibil. 

Noi am luat-o înainte, pe bandă roșie, trebuie să fii atent pentru că nu există indicator și posibil să nu observi. Și urci, și urci, și urci de simți că nu se mai termină, iar apoi dai de altă intersecție, unde este o mâzgălitură pe un copac cu o săgeată la dreapta pe care scrie cruce, nu ne-a fost foarte clar, dar am făcut dreapta.

La un moment dat, până să ajungi la Agatonul Vechi drumul se bifurcă cu Traseul 2. Dacă la întoarcere vrei să te întorci pe alt traseu, trebuie să te întorci în acel punct și să cobori pe Traseul 2 pe aici spre lacul Mistreților. 

Noi am pornit pe Traseul 2 pe drumul de întoarcere de la Crucea Spătarului, crezând că este același, dar pe acolo am luat-o în sensul invers al traseului 2, fără să ne dăm seama și asa am reușit să ne rătăcim, detalii mai târziu. Pentru moment nu faci dreapta, ci continui drumul, ești la doar câțiva pași de Agatonul Vechi.

Agatonul Vechi este denumit și Dărâmătura, datorită gradului avansat de degradare. Undeva pe la anii 1500, din cauza unui cutremur puternic, tavanul și pereții s-au prăbușit, iar calugării care locuiau aici au fost nevoiți să se strămute în locul numit Agatonul Nou.

Agatonul Vechi - Țara Luanei
Agatonul Vechi - Țara Luanei © instatravel.ro

6. Agatonul Vechi – Agatonul Nou

Traseu dificultate ușor – durată 10 min (Puncte hartă 10-9). Am ajuns imediat, aici nu ai cum să te rătăcești. :))

Agatonul Nou este un vechi ansamblu format din patru încăperi, dintre care parțial se mai găsesc doar trei. Sub chilie se află și un beci în care, conform legendei, pe vremea năvălirii turcilor se ascundeau fetele să nu fie siluite. În anul 1865 în acest beci ar fi fost descoperită și o comoară constând într-o ladă plină cu bani din aur.

Așezările Rupestre - Țara Luanei
Agatonul Nou- Țara Luanei © instatravel.ro

7. Agatonul Nou – Crucea Spătarului

Traseu dificultate ușor spre mediu – durată 20 min (Puncte hartă 9-8).

Crucea Spătarului, se află pe un vârf, la o altitudine de de 980 m și este realizată din piatră de Ciuta. De aici poți să vezi Penteleul (1771 m). Legenda spune că un spătar Cristea a scăpat de turci refugiindu-se aici cu familia și avutul. Ca recunoștință, a adus crucea cu 12 bivoli. Comoara nu a fost găsită până în prezent.

Așezările Rupestre - Țara Luanei
Crucea Spătarului - Așezările Rupestre © instatravel.ro

8. Crucea Spătarului – Lacul Hansaru – Piatra Îngăurită

Marcat parțial spre deloc – traseu dificultate ușor spre mediu – durată 2 ore și jumătate cu rătăciri și pauză de masă la lac. (Puncte hartă 8-7).

Crucea Spătarului reprezenta destinația finală a traseului propus, doar că am mai discutat și cu ceilalți turiști și ne-am hotărât să ne întoarcem cu toții pe Traseul 2 pe la Lacul Mistreților și Fundătura. 

Trebuia să ne întoarcem pe același drum pe care am venit până aprope de Agatonul Vechi și de acolo spre Traseul 2. Ce am făcut în realitate noi ? Cum coboram de la Crucea Spătarului ne apare în față afișul cu Traseul 2 și am pornit-o în acea direcție, nu ne-am mai întors la Agatonul Vechi. 

Și mergeam noi și tot mergeam și nu mai dădeam de Lacul Mistreților. Traseul era ca în Savana, dar marcaj bandă galbenă la greu, deci credeam noi că suntem pe drumul cel bun. De la cruce până la lac am făcut 1 oră, acolo ne-am întâlnit și cu toți ceilalți turiști aflați pe traseu, să nu credeți că doar noi ne-am rătăcit :)) 

Nu am băgat de seama că nu era nici o plăcuță care să indice locul, abia acum vă pot spune că acela nu era Lacul Mistreților așa cum am crezut cu toții, ci Lacul Hansaru (Tâlharilor). Asta înseamnă că eram pe Traseul 2, dar în sens invers, numai că nimeni nu și-a dat seama.

Lacul Hansaru - Așezările Rupestre
Lacul Hansaru - Așezările Rupestre © instatravel.ro

Am plecat pe rând de lac, am nimerit peste o grămadă de intersecții, dar fără nici un fel de indicații, din când în când apărea marcajul bandă galbenă. Și am tot mers, dar traseul nu părea deloc a fi aproape de final. Tot așteptam să ajungem la Fundătura, care nu mai apărea. În schimb am dat de această priveliște minunată.

Așezările Rupestre - Țara Luanei
Țara Luanei - Așezările Rupestre © instatravel.ro

Imediat după acest punct de belvedere scria vopsit cu galben pe un copac “Aluniș” și săgeată înspre acolo. Panică ! Satul Aluniș era la un deal distanță de satul Nucu, semnal la telefon 0. 

Tot acolo am dat de cei din fața noastră care spuneau că le-a spus cineva că după lac trebuie să o luăm la stânga pe un drum, să căscăm bine ochii că nu este nici un indicator. Noi am continuat pe drumul pe care eram poate poate găsim ceva indicații, ei s-au întors. Indicator nu am găsit, așa că ne-am întors și noi.

Încercam să ne orientăm în spațiu, dar degeaba. Norocul a fost că am dat într-un drum forestier unde se plimba cineva cu un ATV, și ne-a zis cam pe unde ar trebui să facem stânga. Bineînțeles că am făcut mai devreme decât trebuia stânga, nu era nimeni pe acolo așa că ne-am întors și am făcut altă stânga.

De data aceasta am nimerit. Acum stau și mă întreb unde am fi ajuns dacă mergeam înspre Aluniș sau de ce era marcat tot cu bandă galbenă și acel traseu. Probabil poți face Traseul 2 și cu pornire din Aluniș, dacă citești acest articol și ai idee, lasă te rog un comentariu.

Toată rătăcirea asta de la lac până la Piatră Îngăurită a durat cam 1 oră, iar drumul a fost foarte ciudat, părea că te rătăcești constant, fiind extrem de puțin circulat, comparativ cu cel pe care am urcat. 

Îmi era imposibil să înțeleg de ce am ajuns la Piatra Îngăurită și de ce nu suntem la Fundătura, dar ce mai conta, eram pe drumul spre Nucu și am văzut și restul obiectivelor, deși nu ni le propusesem.

Piatra Îngăurită - Așezările Rupestre
Piatra Îngăurită - Așezările Rupestre © instatravel.ro

9. Piatra Îngăurită – Piatra cu semne -Piatra cu cruce -Poiana Cozanei

Marcat parțial spre deloc – traseu dificultate ușor spre mediu – durată 50 min. (Puncte hartă 7-6-5-4).

Recunosc, în această porțiune am resimțit oboseala, pietrele nu au fost spectaculoase și cam ascunse printre copaci.

A fost un traseu plin de mister, la fel ca și poveștile legate de energii, uriași, piramide ș.a. din aceste locuri. Ne-ar fi plăcut să fie ceva indicatoare și un timp estimativ. După 3 luni de izolare cu activitate 0, a fost provocare să lungim traseul. 

Te încurajăm să vii și să vizitezi aceste obiective, sunt foarte frumoase și îți poți alege ce să faci în funcție de nivelul tău de pregătire.

Așezările Rupestre - Țara Luanei
Poiana Cozanei - Așezările Rupestre © instatravel.ro

Ajunși la parcare ne-am întâlnit și cu ceilalți turiști, de la Crucea Spătarului toți am pornit pe Traseul 2 în sens invers, iar după lac ne-am rătăcit de-abinelea cu toții. 

Am ajuns înapoi în poiană pe trasee diferite, din ce au explicat ceilalți, totuși, noi am fost mai norocoși și am nimerit pe un drum destul de accesibil. Ca să nu vă rătăciți și voi trebuie să urmați indicațiile din articol.

Dacă ar fi să refacem traseul am face tot circuit în această ordine: Nucu – Poiana Cozanei – Fundul Peșterii – Chilia lui Dionisie Torcătorul – Bisericuța lui Iosif – Agatonul Vechi – Agatonul Nou – Crucea Spătarului (opțional) – Lacul Mistreților – Fundătura – Poiana Cozanei – Nucu.

Durata circuitului ar fi de maxim 5-6 ore cu tot cu pauze.

Tarif de vizitare Așezările Rupestre - Țara Luanei

Există o taxă de vizitare de 10 lei/adult care se achită la domnul de la parcare.

Cum alegi echipamentul potrivit pentru traseul prin Țara Luanei?

-îți recomandăm ca de fiecare dată să nu pleci fără frontalăfluierbețepelerină de ploaie;
-cel puțin 2 l de apă / pers și o mică gustare;
aparat ultra sunete anti-câini;
bocanci 3 sezoane, dacă ești 100% convins că nu te prinde ploaia poți lua și adidași de trekking;
îmbrăcăminte adecvată de drumeție și potrivită pentru condițiile meteo;
-cel puțin un tricou de schimb;
-obligatoriu cremă cu protecție solară.

Video 4k Așezările Rupestre - Țara Luanei

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Unde te cazezi în zonă?

Ținutul Luanei Glamping Resort

Ținutul Luanei Glamping Resort vă pune la dispoziție 6 corturi de 2 persoane , o căsuță tradițională de 6 persoane, 1 căsuță tradițională de 2 persoane și un restaurant cu capacitatea de 40 de persoane, cu mâncăruri tradiționale gătite proaspăt.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Ținutul Luanei Glamping Resort

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top