Cheile Băniței – un loc ireal de frumos, cu pereți de stânca uriași

Cheile Băniței
Cheile Băniței

Cheile Băniței – un loc spectaculos care merită cu siguranță explorat dacă ajungi prin județul Hunedoara.

Cheile sunt situate în Munții Șureanu, în Parcul Natural Gradiștea Muncelului Cioclovina și au o lungime de doar câteva sute de metri. 

Am întâlnit un peisaj ireal de frumos, cu pereți de stânca înalți de peste 10-15 m și un colorit unic. 

Cheile Băniței
Cheile Băniței

Traseu Cheile Băniței

Traseul prin Cheile Băniței durează undeva la 30 min (dus-întors) și se merge doar prin apă, printr-un culoar destul de îngust. Vara doar în unele locuri apa ajunge până la genunchi, în rest abia trece de glezne. 

Pentru a parcurge traseul în siguranță ai nevoie de echipament acvatic, adică de niște încălțări cu talpă cauciucată cu care să poți merge prin apă fără să aluneci.

Poți continua traseul până la Peștera Bolii, dar la un moment dat vei da de o mică cascadă pe care va trebui să o traversezi, segment ce poate fi puțin periculos.

Este un traseu deosebit, cu un grad de dificultate extrem de redus, ce nu trebuie ratat dacă ajungi în zonă, în mod special pentru copii este foarte inedit și interesant.

Cheile Băniței
Cheile Băniței

Prima parte a traseului este amenajată cu cabluri de via ferrata, în cazul în care vrei să vizitezi Cheile Băniței când apa râului este prea rece, te poți folosi de cabluri.

Cheile Băniței
Via Ferrata - Cheile Băniței

Cum ajungi în Cheile Băniței?

Cheile Băniței se află foarte aproape de drumul principal (E79) ce leagă orașul Petroșani de Hațeg (maps aici). Din drumul principal poți parcurge pe jos sau cu mașina cei 350 m pe str. Jigoreasa.

Noi am mers cu mașina până aproape de cabana ce aparține de administrația parcului natural, unde am achitat și taxa de vizitare, iar de acolo în 5 minute eram deja în Cheile Băniței. 

Cheile Băniței
Intrare Cheile Băniței

Tarif de vizitare a Parcului Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina

Vizitarea Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina (PNGMC) se face după plata biletului de vizitare în cuantum de 5 lei/zi/persoană.

Tariful de vizitare a parcului poate fi achitat trimiţând un SMS la numarul 7473 cu textul: 

PNGMC1 – tarif vizitare 1 persoana/ 1 zi – 1 EURO 
PNGMC2 – tarif vizitare 2 persoane/ 1 zi sau 1 persoana/ 2 zile – 2 EURO 
PNGMC3 – tarif vizitare 3 persoane/ 1 zi sau 1 persoana/ 3 zile – 3 EURO 
PNGMC5 – tarif vizitare 5 persoane/ 1 zi sau 1 persoana/ 5 zile – 5 EURO 

sau direct de la personalul Adminstrației Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina (APNGMC) aflat în teren- 5 lei/zi/persoană.

Nu pleca din zonă fără să vizitezi și Peștera Bolii: https://instatravel.ro/pestera-bolii/

Peștera Bolii
Peștera Bolii

Top 20 Obiective turistice de vizitat în județul Hunedoara: https://instatravel.ro/judetul-hunedoara-obiective-turistice/

Descoperă mai multe atracții turistice din Transilvania: https://instatravel.ro/obiective-turistice-transilvania/

Te invităm să vezi și clipul postat pe canalul nostru de youtube.

Unde te cazezi în zonă?

Happy Time - Petroșani

La doar 5 km distanță de Cheile Băniței, se află apartamentul Happy Time, amplasat foarte aproape de gara Petroșani. Parcarea este gratuită. 

Designul apartamentului este de tip open space cu spații largi și luminoase. Geamurile generoase ale apartamentului oferă o priveliște amplă a bulevardului central precum și a peisajelor montane caracteristice zonei. 

Sufrageria este spatioasă cu locuri de odihnă și relaxare, bucătăria și locul de servit masa sunt complet utilate pentru pregatirea și servirea bucatelor, cele 2 dormitoare sunt luminoase și spațioase, iar toaleta modernă și foarte curată. 

Obiective turistice în îmrejurimi: Peștera Bolii – 5 km și Cheile Băniței -5 km. Stațiuni montane de ski : Parâng – 15 min până la telescaun, Pasul Vâlcan – 25 min, Stațiunea Straja – 40 min, Domeniul schiabil Voineasa – 60 min, Transalpina – 50 min, noul drum Transvâlcan 50 min.
Rezervă apartamentul Happy Time pe Booking aici.
Cazare Cheile Băniței - Petroșani - Happy Time
Happy Time - Petroșani

Werk Hotel & SPA - Hunedoara

La o dinstanță de aproximativ 60 de km de Cheile Băniței, situat în orașul Hunedoara, vei găsi cel mai frumos hotel din România: Werk Hotel & SPA.

Acesta este situat vis a vis de Castelul Huniazilor și oferă o priveliște desprinsă din povești auspra acestuia.

Hotelul de 4 stele a fost deschis în august 2022, iar camerele sunt dotate cu mobilier de ultimă generație. 

Toate camerele au acces la SPA și mic dejun inclus în prețul cazării. Piscina interioară oferă de asemenea o priveliște grozavă către castel. La spa vei mai găsi un jacuzzi, 2 saune, 1 sală de fitness și o terasă generoasă.

Rezervă o cameră la cel mai frumos hotel din România pe Booking aici.

Cazare Cheile Băniței - Hunedoara - Werk Hotel & SPA
Werk Hotel & SPA - Hunedoara

Cauți altă cazare?

Booking.com

CĂLĂTORIA TA ÎNCEPE ACUM!

Descoperă Cheile Băniței și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Autor Articol: ©Alina Licuriceanu
Foto:© alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top