Peștera Bolii – un loc spectaculos din județul Hunedoara

Peștera Bolii este o atracție turistică de o frumusețe aparte, situată în județul Hunedoara, extrem de aproape de Cheile Băniței. În peșteră întâlnim un fenomen rar în țara noastră, datorită faptului că aceasta este traversată de la un capăt la altul de cursul de apă al pârâului ce a creat-o. 

Peștera Peștera Bolii Bolii este o atracție turistică de o frumusețe aparte, situată în județul Hunedoara, extrem de aproape de Cheile Băniței. Aici întâlnim un fenomen rar întâlnit în țara noastră, datorită faptului că aceasta este traversată de la un capăt la altul de cursul de apă al pârâului ce a creat-o.
Peștera Bolii

Cum a fost la Peștera Bolii?

De la casa de bilete a trebuit să coborâm câteva trepte, am trecut pe lângă semnul Hollywoodian „Peștera Bolii”, iar apoi am găsit intrarea peşterii, care este extrem de generoasă, aceasta având o lățime de 20 de m şi o înălţime de 10 m.

Hartă Peștera Bolii
Hartă Peștera Bolii
Peștera Bolii
Peștera Bolii

Odată ce am intrat în adâncuri, am întâlnit un adevărat spectacol creat de pereții înalți de peste 45 de m. Galeria principală a peșterii este de dimensiuni foarte mari, iar traseul turistic este iluminat și amenajat cu podețe.

Peștera Bolii
Peștera Bolii

Peştera Bolii are forma unui tunel cotit ce se întinde pe o lungime de 455 m. Este una dintre puținele peșteri din țară, unde se poate observa străpungerea obstacolului calcaros de către o apă curgătoare, putând fi parcursă fără dificultate de orice turist de la intrare până la ieșire.

În unele zone, pe pereții peșterii, întâlnim desene rupestre paleolitice, asemănătoare celor din peșterile Altamira-Spania și Lacoux-Franța, pictate în anul 2007 de realizatorii filmului Codul Zeilor, studiourile ZDF din Germania.

Peștera Bolii
Peștera Bolii

Numele peşterii provine de la familia Bolia, ce apare pentru prima dată menționată în anul 1404 într-un act de donaţie al regelui Sigismund. Documentul arăta că voievodul Bolia din Zarand primea pământuri şi păduri în zonă. 

Peștera Bolii
Peștera Bolii

Cum ajungi la Peștera Bolii?

Peștera Bolii (maps aici) este situată în apropiere de Cheile Băniței, la doar 6 km distanță de Petroșani, în județul Hunedoara, pe drumul care leagă Valea Jiului de Țara Hațegului.

Este bine semnalizată cu un indicator mare spre dreapta din DN66, pe direcția dinspre Petroșani – Hațeg, cu doar câteva sute de metri înainte de intrarea în localitatea Bănița.

După ce ai făcut dreapta mai ai de mers cu mașina destul de puțin, pe un drum amenajat, până ce vei ajunge la o parcare destul de generoasă, situată la doar 2 minute distanță de intrarea în peșteră.

Peștera Bolii
Foto gohunedoara.ro

Program și tarif de vizitare Peștera Bolii

Program de vizitare Peștera Bolii:

Orar de vară
Perioada 01.06-15.09
Luni-Duminică: 09:00 – 18:00

Orar de iarnă
Perioada 16.09-31.05
Sambată -Duminică: 09:30 – 16:00

Tarif de vizitare Peștera Bolii

Adulţi – 10 lei
Pensionari și studenți – 5 lei
Copii  – 2,5 lei

* Informațiile privind tariful sau programul de vizitare sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.

Nu pleca din zonă fără să vizitezi și Cheile Băniței: https://instatravel.ro/cheile-banitei/.

Cheile Băniței
Cheile Băniței

Top 20 Obiective turistice de vizitat în județul Hunedoara: https:// instatravel.ro/judetul-hunedoara-obiective-turistice/

Descoperă mai multe atracții turistice din Transilvania: https://instatravel.ro/ obiective-turistice-transilvania/

Te invităm să vezi și clipul postat pe canalul nostru de youtube.

Unde te cazezi în zonă?

Pensiunea Ayana

Înconjurată de Munţii Parâng, Pensiunea Ayana se află în Petroşani, la doar 5 km de Peștera Bolii. 

Oaspeţii beneficiază de acces gratuit la un mini-cinematograf 3D.

Fiecare cameră are TV cu ecran plat cu canale prin satelit şi minibar. Baia privată are duş, articole de toaletă gratuite şi un uscător de păr.

Pensiunea Ayana găzduieşte un restaurant care oferă mâncăruri româneşti şi internaţionale însoţite de o selecţie de vinuri. De asemenea, proprietatea are terasă. 

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Pensiunea Ayana - cazare Petroșani
Pensiunea Ayana - cazare Petroșani

Werk Hotel & SPA - Hunedoara

La o dinstanță de aproximativ 60 de km de Peștera Bolii, situat în orașul Hunedoara, vei găsi cel mai frumos hotel din România: Werk Hotel & SPA.

Acesta este situat vis a vis de Castelul Huniazilor și oferă o priveliște desprinsă din povești auspra acestuia.

Hotelul de 4 stele a fost deschis în august 2022, iar camerele sunt dotate cu mobilier de ultimă generație. 

Toate camerele au acces la SPA și mic dejun inclus în prețul cazării. Piscina interioară oferă de asemenea o priveliște grozavă către castel. La spa vei mai găsi un jacuzzi, 2 saune, 1 sală de fitness și o terasă generoasă.

Rezervă o cameră la cel mai frumos hotel din România pe Booking aici.

Cazare Cheile Băniței - Hunedoara - Werk Hotel & SPA
Werk Hotel & SPA - cazare Hunedoara

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Peștera Bolii și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top