Top 20.5 Obiective Turistice de vizitat în județul Hunedoara

În acest articol am pregătit pentru tine un ghid cu cele mai frumoase și importante 20.5 atracții și obiective turistice din județul Hunedoara, unele dintre ele mai puțin cunoscute, pe care trebuie neapărat să le vizitezi dacă ajungi în zonă. 

Ghidul se adresează călătorilor care circulă cu mașina proprie și include toate detaliile necesare pentru organizarea unui circuit pe cont propriu, inclusiv sugestii de cazare în apropierea fiecărui obiectiv turistic.

La finalul articolului găsești harta acestui circuit și o recomandare către o aplicație care pe noi ne ajută tare mult să ne organizăm.

Top 20 Obiective turistice județul Hunedoara
Top 20 Obiective turistice județul Hunedoara

1. Castelul Corvinilor - Obiective turistice județul Hunedoara

Castelul Corvinilor este situat în județul Hunedoara, în centrul orașului cu același nume. Acesta este cel mai impresionant castel din România, inclus chiar și în top 10 destinații de basm din Europa.

Se zvonește că aici ar fi fost întemnițat Vlad Țepeș, celebrul prinț valah, inspirație pentru personajul Dracula, însă acest mit nu este confirmat de istorici.

Castelul Corvinilor - Obiective turistice județul Hunedoara
Castelul Corvinilor - Obiective turistice județul Hunedoara

Prețul unui bilet de vizitare pentru un adult este de 40 lei și poate fi cumpărat și online de aici.

Program de vizitare
: zilnic în intervalul 09:00 – 20:00, excepție ziua de luni când se deschide la ora 12:00.

Cel mai fain loc din care poți să admiri Castelul Corvinilor este de la Werk Hotel & SPA, care se află chiar vizavi de acesta. Toate camerele hotelului au geamuri mari și oferă un view spectaculos către acest obiectiv turistic. Review-ul meu complet aici: https://instatravel.ro/werk-hotel-spa/

Werk Hotel & SPA - Hunedoara
Werk Hotel & SPA - Hunedoara

2. Expoziția de tortură

Expoziția de tortură se află tot în centrul orașului Hunedoara, mai exact vizavi de casa de bilete de la Castelul Corvinilor.

O vizită aici este ca o gură de aer proaspăt, eu una m-am simțit tare norocoasă că trăiesc în aceste vremuri, și mai ales, în România, o țară tare frumoasă și liniștită.

Expoziția de tortură - Obiective turistice județul Hunedoara
Expoziția de tortură - Obiective turistice județul Hunedoara

Prețul unui bilet de vizitare pentru un adult este de 10 lei.

Program de vizitare: zilnic în intervalul 09:00 – 20:00.

Pensiunea La Fontaine este o altă cazare apreciată din orașul Hunedoara.

3. Muzeul trenulețelor Valentin Banciu

Dacă ajungi prin județul Hunedoara nu trebuie să ratezi muzeul trenulețelor! Acesta a fost deschis în pandemie, în memoria pilotului hunedorean de raliuri Valentin Banciu, câștigător al mai multor trofee automobilistice. 

Muzeul surpinde în cele mai mici detalii (cu ajutorul unei diorame) traseul trenulețelor ce tranzitează orașe întregi în care oamenii își desfășoară activitățile zilnice. Este impresionantă atenția acordată detaliilor, poți pierde și o zi întreagă ca să analizezi fiecare scenariu imaginat.

Muzeul trenulețelor Valentin Banciu - Obiective turistice județul Hunedoara
Muzeul trenulețelor Valentin Banciu - Obiective turistice județul Hunedoara

Prețul unui bilet de vizitare pentru un adult este de 20 lei, iar pentru un copil este 15 lei.

Program de vizitare: de marți până duminică în intervalul 10:00 – 20:00. Luni este închis.

Dacă ești în căutarea unei cazări ieftine, Corvin Guesthouse este una dinte cele mai bune alegeri. Prețul unei nopți de cazare pornește de la 150 lei/noapte pentru 2 adulți, cu baie privată în cameră. 

4. Lacul Cinciș

Lacul Cinciș este unul dintre cele mai mari lacuri din țara noastră și se numără printre principalele obiective turistice din județul Hunedoara.

Vârful sezonului este în intervalul lunilor iunie-august, apa având o temperatură medie de 18 °C, astfel înotul putând fi posibil. Sunt permise și sporturile nautice sau pescuitul.

Lacul Cinciș - Obiective turistice județul Hunedoara
Lacul Cinciș - Obiective turistice județul Hunedoara

Cel mai vizitat complex amenajat pe Lacul Cinciș este Aventura Lac. 

Tarif intrare în complex: 10 lei/pers./zi (gratuit pt copiii sub 10 ani). 

Preț intrare la piscină: Adulți – 30 lei | Copii – 15 lei. 

Dacă vrei să petreci câteva zile în această zonă recomand Motel CincișCăsuța din Pădure este o altă cazare foarte apreciată, situată la doar câteva sute de metri distanță de lac.

5. Cetatea Deva

Cetatea Deva este una dintre cele mai importante fortificaţii din Evul Mediu din Transilvania și una dintre atracțiile de prim rang din județul Hunedoara. 

Află din acest articol cum poți vizita Cetatea Devei GRATUIT: https://instatravel.ro/ cetatea-deva-impresii-21/

cetatea deva
Cetatea Deva - Obiective turistice județul Hunedoara

Dacă alegi să urci la cetate cu telecabina prețul unui bilet dus – întors, pentru adulți este de 20 de lei, iar pentru copii, elevi, studenţi, pensionari de 10lei. Atenție telecabina poate fi în curs de reabilitare, însă accesul pe jos este permis tot timpul anului.

Program de vizitare: zilnic în intervalul 09:00 – 20:30. 

Cea mai apreciată pensiune din Deva este Nordic Home.

6. I giardini di Zoe

I giardini di Zoe (Grădina de la Banpotoc) este unul dintre locurile mele preferate din România. Aici vei găsi o grădină spectaculoasă, ce pare desprinsă direct din Toscana. Cu siguranță te va cuceri pe loc!

Află toată povestea acestei grădini din acest articol:  https://instatravel.ro/i-giardini-di-zoe-2021/

I Giardini di Zoe
I Giardini di Zoe - Obiective turistice județul Hunedoara

Prețul unui bilet de vizitare pentru un adult este de 15 lei.

Program de vizitare: Luni-Vineri- 09:00 – 18:00 (ultima intrare la ora 17:30). Sâmbăta și duminica – 09:00 – 19:00 (ultima intrare la ora 18:00).

Dacă vrei să te cazezi aproape de I Giardini di Zoe îți recomand Castelul Maria. Acesta este amenajat într-un vechi conac boieresc din satul liniștit Banpotoc. 

7. Cascada Clocota

Cascada Clocota este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Este fermecător faptul că aceasta nu îngheață niciodată, deoarece este alimentată de izvoare termale. Mai multe detalii în acest articol: https://instatravel.ro/cascada-clocota-din-geoagiu-bai-judeul-hunedoara/

Nu există tarif sau program de vizitare.

Cascada Clocota - Obiective turistice județul Hunedoara
Cascada Clocota - Obiective turistice județul Hunedoara

O cazare îndrăgită de mulți turiști se află la doar 26 de minute de mers cu mașina față de Cascada Clocota și se numește Apartament Hotel H

8. Băile Termale Romane

Băile Termale Romane reprezintă un obiectiv turistic foarte puțin cunoscut, dar cu un potențial turistic imens. Cunoscute și sub denumirea de Băile Germisara, acestea impresionează prin aspect –  în Antichitate, locul era considerat o aşezare luxoasă, destinată celor bogaţi. 

Acest obiectiv turistic se află în stațiunea Geoagiu Băi și poate fi vizitat gratuit. Mai multe detalii aici: https://instatravel.ro/baile-termale-romane-germisara-geoagiu-bai-2021/.

Băile Termale Romane (Germisara) - Geoagiu Băi 2022
Băile Termale Romane - Geoagiu Băi - Obiective turistice județul Hunedoara

În stațiunea Geoagiu Băi nu sunt foarte multe cazări excepționale, însă Vila 2 – Ana este una dintre puținele care pot fi luat în considerare. 

9. Sarmizegetusa Regia

Descoperă ruinele unei fortificații care datează de la începutul secolului al II-lea, adică chiar perioada războaielor daco-romane.

Sarmizegetusa Regia
Sarmizegetusa Regia - Obiective turistice județul Hunedoara

Prețul unui bilet de vizitare pentru un adult este de 15 lei.

Program de vizitare: zilnic în intervalul 09:00 – 20:00.

Cu siguranță ne vom opri pe la Pensiunea Moara Lu Antone data viitoare când vom fi prin zonă, ne intrigă foarte tare scorul de pe Booking de 10 din 72 de evaluări.

10. Rezervația de Zimbri

Aceasta este prima rezervație din România în care zimbrul a reapărut în anul 1958. Dacă vrei să descoperi zimbrii, trebuie să ajungi în apropierea orașului Hațeg, mai exact în Pădurea Slivuț.

Rezervația de Zimbri - Obiective turistice județul Hunedoara
Rezervația de Zimbri - Obiective turistice județul Hunedoara Foto: Beldean Flaviu

Prețul unui bilet de vizitare pentru un adult este de 6 lei.

Program de vizitare: zilnic în intervalul 08:00 – 18:00.

Dacă vrei să te cazezi în Hațeg Pensiunea Avy este una dintre cele mai apreciate cazări, deși eu o consider cam extravagantă. 

11. Geoparcul Dinozaurilor

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului nu este situat într-un loc anume, precum DinoPark de la Râșnov.  Acesta are mai multe puncte de vizitare:
– expoziţia de dinozauri, balauri şi dragoni din Haţeg;
– centrul de ştiinţă şi artă din comuna General Berthelot;
– căsuţa Vulcanilor din comuna Densuş;
– casa dinozaurilor pitici şi casa tradiţiilor din comuna Sântămăria Orlea.

Pe site-ul geoparcului vei găsi multe detalii www.hateggeoparc.ro

Geoparcul Dinozaurilor - Obiective turistice județul Hunedoara
Geoparcul Dinozaurilor - Obiective turistice județul Hunedoara Foto: Dana Bates

Recomand geoparcul Țara Hațegului în mod special familiilor cu copii. Vila Avy este una dintre cele mai bune opțiuni de cazare din Hațeg. 

12. Cheile Băniței

Cheile Băniței –  un loc spectaculos care merită cu siguranță explorat dacă ajungi prin județul Hunedoara. Cheile sunt situate în Munții Șureanu, în Parcul Natural Gradiștea Muncelului Cioclovina și au o lungime de doar câteva sute de metri. Detalii aici: https://instatravel.ro/cheile-banitei/

Cheile Băniței
Cheile Băniței - Obiective turistice județul Hunedoara

Tarif de vizitare Parcului Natural Grădiștea Muncelului – 5 lei/zi.

Program de vizitare – la orice oră.

Happy Time este un apartament cozy, amplasat foarte aproape de gara Petroșani, respectiv de Cheile Băniței.

13. Peștera Bolii

Peștera Bolii – o atracție turistică de o frumusețe aparte, situată extrem de aproape de Cheile Băniței. În peșteră întâlnim un fenomen rar, aceasta fiind traversată de cursul de apă al pârâului ce a creat-o. Am scris mai multe detalii aici: https://instatravel.ro/ pestera-bolii/

Peștera Bolii
Peștera Bolii - Obiective turistice județul Hunedoara

Tarif de vizitare – Adulţi – 10 lei | Pensionari și studenți – 5 lei | Copii  – 2,5 lei

Program de vizitare:
Orar de vară (01.06-15.09) – Luni-Duminică: 09:00 – 18:00
Orar de iarnă (16.09-31.05) – Sâmbătă -Duminică: 09:30 – 16:00.

Înconjurată de Munţii Parâng, Pensiunea Ayana se află la doar 5 km de Peștera Bolii. 

14. Fundătura Ponorului

Fundătura Ponorului se află tot în  în Parcul Natural Gradiștea Muncelului Cioclovina. Din localitatea Ponor, pe un drum la stânga, se merge spre satul Federi. 

Accesul spre Fundătura Ponorului se face parcurgând traseul tematic ”Relieful carstic din Munții Șureanu”, mai multe informaţii găsești aici.

Drumul străbate câteva dealuri, ocupate ici-colo de câte o casă veche, de lemn exact ca în poveștile bunicilor, ce sunt înconjurate de garduri de lemn, dar și de livezi de pomi. Peisajele sunt la fel de spectaculoase ca și în satele Măgura și Peștera din județul Brașov.

Fundătura Ponorului - Obiective turistice Hunedoara
Fundătura Ponorului - Obiective turistice Hunedoara Foto: Mircea Bezergheanu

15. Cetatea medievală Mălăiești

Un obiectiv turistic mai puțin cunoscut din județul Hunedoara este Cetatea Mălăiești, din comuna Sălașu de Sus.

Cetatea a fost reabilitată din bani europeni, iar astăzi este o adevărată bijuterie, cocoțată pe un deal, cu o energie aparte ce te va cuceri pe loc.

Cetatea Mălăiești - Obiective turistice județul Hunedoara
Cetatea Mălăiești - Obiective turistice județul Hunedoara Foto: Zig Zag prin România

Tarif de vizitare turn donjon: Adulţi – 5 lei | Copii – 4 lei

Program de vizitare:
Luni-Joi: 09:00 – 15:00
Vineri: 09:00 – 14:00
Sâmbătă-Duminică: 10:00 – 18:00

Casa Cânda este cea mai apropiată cazare de Cetatea Mălăiești, situată la doar 8 minute de mers cu mașina. 

16. Cascada Lolaia

Cascada Lolaia este cea mai impresionantă din Munții Retezat. Te va fermeca datorită apelor curate și a peisajului în care este amplasată. 

Poți ajunge la ea ușor, urmând un traseu foarte scurt ce pornește din Cârnic. În doar 15 minute de mers pe jos vei ajunge în acest loc superb.

Cascada Lolaia - Obiective turistice județul Hunedoara
Cascada Lolaia - Obiective turistice județul Hunedoara Foto: Alina Licuriceanu & Lucian Ignat

La aproximativ 1 oră distanță de mers cu mașina de Cascada Lolaia, se află Pensiunea Poarta Retezat – una dintre cele mai frumoase din zona Retezatului. 

17. Biserica de piatră din Densuș

Biserica din Densuș este cea mai veche biserică săpată în piatră din țara noastră. Aici se țin slujbe de 2000 de ani fără întrerupere. 

Biserica are o arhitectură impresionantă, datorită faptului că a fost construită din blocuri masive de piatră aduse de la Ulpia Traiana.

Biserica din Densuș - Obiective turistice județul Hunedoara
Biserica din Densuș - Obiective turistice județul Hunedoara Foto: gohunedoara.com

Foarte aproape de această biserică te poți caza în mijlocul naturii, la o căbănuță de lemn foarte drăguță, se numește Heaven Treehous.

18. Ulpia Traiana Sarmizegetusa

După cucerirea Daciei și înglobarea ei în Imperiul Roman, Ulpia Traiana a devenit noua capitală a Daciei romane. Ruinele orașului antic constituie azi obiectul unui complex arheologic.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Ulpia Traiana Sarmizegetusa - Obiective turistice județul Hunedoara Foto: cunoastetitara.md

Tarif de vizitare: Adulţi – 14 lei

Program de vizitare:
Luni-Duminică: 09:00 – 20:00

În această zonă îți recomand o altfel de cazare, care te va aduce mai aproape de natură. Green Garden Glamping Retezat este unul dintre cele mai apreciate glampinguri din România.

19. Lacul Bucura

Descoperă cel mai mare lac glaciar din România, situat în inima Munților Retezat, sub Vârful Peleaga și Șaua Bucuriei, la altitudinea de 2041 m.

La Lacul Bucura poți ajunge doar pe jos, urmând traseul turistic ce durează 4 ore dus-întors din Poiana Plegii. Mai multe detalii aici: https://instatravel.ro/traseu-poiana-pelegii-lacul-bucura/

Nu există pensiuni în această zonă, dar poți campa în Poiana Pelegii, lângă salvamont.

Traseu Poiana Pelegii - Lacul Bucura
Lacul Bucura - Obiective turistice județul Hunedoara

Tarif de intrare în Parcul Național Retezat: 10 lei / persoană – valabil 7 zile

Tarif utilizare drum auto: 15 lei / autovehicul

20. Vârful Peleaga

Cucerește cel mai spectaculos vârf din Munții Retezat și al 7-lea din cele 13 vârfuri din România cu altitudini de peste 2500 m: Vârful Peleaga. 

Pentru a ajunge în vârf trebuie să urmezi un traseu turistic. Cel mai accesibil este cel care pornește din Poiana Pelegii și se poate parcurge în aproximativ 7 ore dus-întors. Un alt traseu des străbătut este cel care pornește din Cârnic, din apropierea cascadei Lolaia.

Traseu Munții Retezat - Lacul Bucura - Vârful Peleaga
Traseu Munții Retezat - Lacul Bucura - Vârful Peleaga Foto: Alina Licuriceanu

Trebuie să ajungi aici măcar o dată! Mai multe detalii despre traseu aici: https://instatravel.ro/traseu-lacul-bucura-varful-peleaga/

Nu există pensiuni în zonă, poți campa fie în Poiana Pelegii, fie sus la Lacul Bucura – în acest caz trebuie să urci cu cortul în spate.

20.5 Pietonală Hunedoara

O plimbare pe pietonala din centrul civic al Hunedoarei poate fi foarte plăcută, mai ales în zilele de vară. I-am acordat doar jumătate de punct, deoarce în lungul pietonalei, pe ambele părți, sunt doar blocuri comuniste, deci nu poate fi comparată cu aleile pietonale din Brașov, Sibiu, Oradea, etc.

Alee pietonală Hunedoara - Obiective turistice județul Hunedoara
Alee pietonală Hunedoara - Obiective turistice județul Hunedoara

* Informațiile privind tarifele sau programele de vizitare ale obiectivelor turistice sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.

Organizare eficientă

Dacă folosești aplicația Circuit Route Planner poți importa traseul de aici (valabil doar pt aplicatiile din google play sau app store) 
https://circuit.page.link/5PMKVfojXhFJftLJA

Editează destinația din care pleci, elimină sau adaugă obiective turistice și reinițializează traseul. 

Eu am descoperit aplicația de curând și este super utilă dacă vrei să faci circuite cu mai mult de 10 opriri (maximul de destinații pe care le poți adăuga pe google maps). 

Folosește acest link pentru a obține o lună gratuită https://circuit.page.link/ mVLLM31Pjce3t6kd7

Road Trip Hunedoara
Road Trip județul Hunedoara

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Parcurge acest circuit și împărtășește experiența pe instagram! 

Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe  @alinalicuriceanu

12 thoughts on “Top 20.5 Obiective Turistice de vizitat în județul Hunedoara”

    1. Buna ziua, ne-am cazat la werk hotel & spa: https://www.booking.com/hotel/ro/werk.ro.html?aid=2025283&sid=ac2e021137c61a36117405d800cf62e3&all_sr_blocks=876932101_356680347_2_1_0;checkin=2022-09-24;checkout=2022-09-25;dest_id=-1161556;dest_type=city;dist=0;group_adults=2;group_children=0;hapos=1;highlighted_blocks=876932101_356680347_2_1_0;hpos=1;matching_block_id=876932101_356680347_2_1_0;no_rooms=1;req_adults=2;req_children=0;room1=A%2CA;sb_price_type=total;sr_order=popularity;sr_pri_blocks=876932101_356680347_2_1_0__62500;srepoch=1663837669;srpvid=289f4031b29100a2;type=total;ucfs=1&#hotelTmpl

  1. vreau sa va multumesc pentru recomandari. Tocmai am sosit dintr-o calatorie prin Ro si mi-au fost de folos recomandarile dvs aferente judetului Hunedoara. Bucurii tuturor!

  2. Ana Maria Ghinoiu

    Am fost anul trecut la 5 dintr-e cele 20 de obiective turistice.Am fost la :Cetatea Mălăiești, Sarmisegetuza regia, Sarmisegetuza Ulpia Traiana,Cascada Lolaia și la Cheile Baniței.Superbe locuri.Anul asta mergem tot acolo,și continuăm să vizităm tot ce putem in cele 7 zile cit stam.

  3. Superbe toate fotografiile, dar cea aleasa pentru Castelul Corvinilor e asa de gloomy (facuta special, stiu) ca parca il vad pe Vlad Tepes dand tarcoale. 😏

    1. Multumim Ramona. Fotografia nici macar nu este editata, in toata regiunea din spatele castelului ploua torential, iar asta a creat niste efecte foarte frumoase pentru fotografie 🙂

      1. Nu ma gandisem ca e editata 🙂, realizez ca am fost ambigua in exprimare. Insa apreciez ochiul fotografului care s-a folosit de elementele naturii pentru a pune in valoare povestea castelului.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top