Bistrița, denumită și Poarta Transilvaniei, este unul dintre cele mai vechi orașe din această regiune, cu o istorie bogată și o mulțime de obiective turistice impresionante.
Arhitectură spectaculoasă, muzee, parcuri și rezervații naturale, Bistrița are câte ceva de oferit pentru fiecare vizitator. În acest articol am inclus topul celor mai frumoase obiective și atracții turistice pe care nu trebuie să le ratezi dacă ajungi în acest oraș medieval.
1. Pietonalul Liviu Rebreanu și Statuia fotografului Alexandru Roșu
Am început plimbarea noastră din centrul istoric al Bistriței, pe Pietonalul Liviu Rebreanu – prima oprire la cafea, pentru că drumul de la Brașov a fost lung și orele de somn puține.
La recomandarea Corinei, gazda noastră, am mers la Copacul de Cafea unde am băut cel mai bun latte din ultima vreme. Știți localurile acelea din filme unde oamenii se pun la coadă și se întâlnesc cu un coleg sau un prieten și stau la o scurtă poveste până le vine rândul să comande? Ei bine, așa era atmosfera în acest coffee shop, un loc autentic bistrițean pe care ți-l recomand cu mare drag dacă vrei să bei o cafea de specialitate.
Am ieșit din cafenea și am luat-o la pas pe Pietonalul Liviu Rebreanu, înspre Biserica Evanghelică. Ca în orice Centru Istoric pe aleea pietonală, pe lângă monumentele istorice, vei găsi și numeroase terase, vara cred că este mult mai animat.
Ce m-a surprins însă pe mine, a fost numărul foarte mare de pasaje pietonale – străzi înguste – scurtături ce făceau legătura între centru și turnurile de apărare ale cetății.
Centrul Bistriței este străbătut de 22 astfel de pasaje pietonale, cel mai mare număr de pasaje din burgurile Transilvaniei. Practic unde te uiți stânga – dreapta, vezi câte un pasaj.
Chiar lângă Biserica Evanghelică se află Statuia fotografului Alexandru Roșu – unul dintre cei mai apreciați fotografi ai Bistriței din secolul XIX. Statuia a fost amplasată în anul 2015 în cadrul proiectului de modernizare a Centrului Istoric.
În același loc se află și Casa lui Ion Zidaru – un vestit meșter saș. Monumentul este unul dintre cele mai vechi de arhitectură gotică din Transilvania, datând din secolul al XIV-lea. O vreme aici a avut sediul un Restaurant Central, în prezent localul este închis.
2. Biserica Evanghelică
Cel mai reprezentativ simbol al Bistriței este Biserica Evanghelică. Construcția datează din secolul al XIII-lea și are cel mai înalt turn bisericesc de piatră din Transilvania (76 m), fiind mai înalt decât cel al bisericii evanghelice din Sibiu, așa cum știam eu până acum.
Printre bistrițeni umblă și o legendă conform căreia meșterii din Sibiu au venit la Bistrița și au măsurat turnul cu o sfoară, iar apoi au povestit la cârciumă că vor să construiască unul mai înalt, iar cârciumarul le-a tăiat 3 metri din sfoară după ce aceștia s-au îmbătat :))
Biserica deține o colecție impresionantă de mobilier medieval păstrat aproape neschimbat, dar și o orgă realizată de meșterul Johann Prause din Brașov, în anul 1795. Din păcate nu am putut să o vizităm în interior pentru că se află în proces de restaurare, dar din ce am înțeles se va redeschide în toamnă, așa că vom reveni să o vizităm.
3. Șirul Șugălete
Am dat rotocol Bisericii Evanghelice, iar vizavi de aceasta am descoperit și Șirul Șugălete – cel mai lung ansamblu de case medievale etajate cu arcade la parter, din România.
Complexul cuprinde 13 clădiri gotice, locuințe ale meșterilor și negustorilor bistrițeni din secolul XIV – XV, pe vremea aceea era considerat un însemnat centru comercial, un fel de mall al zilelor noastre.
4. Casa Argintarului
Am traversat Șirul Șugălete, am aruncat câteva priviri admirative și pasajului de pe Axa Artelor și am mai mers doar câțiva pași până ce am ajuns la Casa Argintarului.
Acest obiectiv turistic este deschis pentru vizitare zilnic între orele 10:00-18:00, mai puțin în zilele de luni când este închis. Am plătit 8 lei biletul de vizitare/adult, o sumă mult prea mică având în vedere ghidul excepțional care ne-a oferit un tur complet și o lecție de istorie.
Privind retrospectiv cred că ar fi fost mai bine să începem turul prin Bistrița de aici, pentru că am privit orașul parcă cu alți ochi după această vizită.
Casa Argintarului este o clădire în stil renascentist și a fost locuința unui mare meșter bijutier. Denumirea Casa Argintarului provine de la cele două potire sculptate în arcul ferestrei de la parter. Aceste cupe, de tipuri diferite, reprezentau simbolul breslei.
Aici vei găsi o expoziție permanentă a pictorului Norbert Thomae, un artist bistrițean. Un aspect foarte interesant al acestei expoziții, ceva ce eu nu am mai întâlnit la alte muzee, este faptul că alături de fiecare tablou există câte o sculptură care îl reproduce, astfel, nevăzătorii se pot bucura și ei de arta expusă.
5. Parcul cu peri seculari
Am luat o pauză de la a vizita Centrul Istoric și ne-am întâlnit cu Ana -Corina, care ne promisese că ne va duce într-un loc deosebit. În imediata vecinătate a orașului Bistrița, se află un loc impresionant, pe dealul Cocoș, în satul Unirea, acolo unde este Parcul cu peri seculari – un loc unic în Europa.
Povestea locului este una specială, se spune că pe acest deal veneau tinerii sași proaspăt căsătoriți și plantau câte un păr.
Nouă cercetători au studiat amănunțit perii seculari de aici, declarându-se uluiți că acești pomi nu sunt atinși de boli. Au fost identificate vreo 28 de soiuri, din care au fost recunoscute doar 3, sunt atât de bătrâni încât soiurile de aici nu sunt cunoscute de specialiști.
Acest loc era în mare pericol, unii visau să construiască un cartier rezidențial, iar câțiva tineri intrau cu mașinile și ATV-urile distrugând întreaga pășune. Locul a fost salvat de câțiva bistrițeni, membri ai clubului de voluntari Lions, care s-au implicat în acest proiect înainte de a fi prea târziu.
Domnul Mihai Bilegan este unul dintre voluntarii Lions, care s-a implicat în acest proiect, alături de alți iubitori ai naturii, printre care și Ana – Corina. Felicit acest exemplu de bune practici ce ne amintește faptul că „Schimbarea suntem noi!”
În acest moment parcul este împrejmuit datorită muncii depuse de voluntari și se află într-o stare impresionantă. Există chiar și un observator pentru iubitorii care vor să studieze păsările sau alte viețuitoare. Au reușit să aducă aici chiar și o casă tradițională. Au cumpărat-o din sat, au demontat-o, au numerotat fiecare șipcă și cărămidă și au reconstruit-o în acest loc de poveste. Aceasta se numește Căsuța lui Mihai și este loc de popas și informare pentru drumeții ce străbat Via Transilvanica.
6. Rezervația Naturală Laleaua Pestriță
Departe de agitația orașului, mai exact în Orheiu Bistriței, se află și o pădure fermecată. Această pădure plină cu stejari seculari a fost declarată Rezervație Naturală a Lalelei Pestrițe, datorită acestei plante rare și protejate prin lege, care crește aici.
Este o plantă atât de gingașă și frumoasă, pe care îmi doream de ani buni să o văd. Am scris un articol întreg pe care l-am dedicat acestei locații. Te invit să-l citești aici: https://instatravel.ro/laleaua-pestrita-orheiu-bistritei/.
7. Biserica Intrarea în biserică a Maicii Domnului
Am revenit în Centrul Istoric al Bistriței unde am descoperit cel mai vechi monument al acestui oraș medieval: Mănăstirea Minoriților. Aceasta datează din anii 1270 -1280, a suferit mai multe reparații și transformări, iar din 1895 a fost cumpărată de români și adaptată pentru cultul ortodox.
Astăzi, fosta Mănăstire Minorită, face parte din ansamblul bisericii ortodoxe Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
8. Muzeul Județean
Muzeul Județean Bistrița-Năsăud își are sediul în vecinătatea bisericii, mai exact în clădirea fostei cazărmi a regimentului 63 Infanterie. Cuprinde secții de etnografie – artă populară, științele naturii, artă plastică, istorie și arheologie.
Se poate vizita zilnic între orele 09:00-17:00, mai puțin în zilele de luni când este închis. Noi din păcate nu am reușit să ajungem la timp, dar vom reveni la Bistrița și cu siguranță îl vom vizita.
9. Sinagoga din Bistrița
Vizavi de muzeu se află și superba sinagogă din Bistrița, construită în anul 1856. Face parte din cele 7 sinagogi din România mai vechi de 100 de ani.
10. Pasajele pietonale
Așa cum îți spuneam și la începutul articolului, în Bistrița sunt peste 22 de pasaje pietonale. Cel mai frumos este pasajul de pe Axa Breslelor, cel care pornește din Str. Gheorghe Șincai și iese la Casa cu Lei de pe strada Nicolae Titulescu, trecând și printr-un pasaj îngust, ce m-a dus cu gândul la Strada Sforii din Brașov.
11. Casa cu Lei
Casa cu Lei face parte din lista cu cele mai frumoase clădiri din Bistrița. Deasupra ferestrelor se poate observa o emblemă stilizată ce simbolizează doi lei. Aici se află în prezent centrul de artă tradițională și au loc diverse ateliere și expoziții.
12. Turnul Dogarilor
De la Casa cu Lei am continuat plimbarea până la Turnul Dogarilor. Acesta este singurul turn care nu a fost dărâmat din cele 18 ale Cetății. Are o înălțime de 25 de metri și ziduri groase de 1.5 metri.
13. Parcul Central - Parcul Municipal Regele Mihai I
De la Turnul Dogarilor am ajuns direct în Parcul Central, urmând săgeata de Via Transilvanica. Am intrat mai întâi prin Parcul Municipal Regele Mihai I, am admirat Palatul Culturii și Statuia lui George Coșbuc, iar apoi am mai dat o tură și prin Parcul Central. O oază verde chiar în Centrul Istoric. Merită să ajungi și aici.
14. Parcul Schullerwald
Parcul Schullerwald se află la ieșirea din oraș și este denumit Pădurea-Parc a elevilor. Aici se regăsesc cinci terenuri de sport – două terenuri multifuncţionale pentru fotbal/baschet/handbal, un circuit de skateboard şi role, un perete pentru căţărări, un teren de paintball, locuri pentru recreere, locuri de joacă pentru copii şi adolescenţi etc.
Ne-am propus ca data viitoare să închiriem biciclete și să-l explorăm pe tot, pentru că este un parc imens, de data aceasta ne grăbeam să ajungem la Crama Vie Vin Lechința.
15. Crama Vie Vin Lechința
Despre crama Vie Vin Lechința ar fi multe de spus, poate le facem o vizită și la toamnă și voi reveni atunci cu un articol dedicat.
Vinurile de aici împletesc istoria, povestea și tradiția. Se spune că vinul din această zonă era preferat de Casa Regală austriacă, de unde a şi primit numele de ”vinul împăraţilor”.
Podgoria Lechința este cea mai nordică podgorie din țara noastră și este diferită prin mineralitatea pe care vița-de-vie o găsește și soiurile calcaroase cu aciditate specifică.
La cramă am avut ocazia să degust din toate soiurile lor și am fost surprinsă să descopăr un vin de o calitate excepțională, vinul alb a fost preferatul meu. Un vin alb bun este acela care are aciditate, prospețime, fructuozitate, altfel spus o savoare unică, simți aroma bobului de strugure în fiecare înghițitură.
Vie Vin are garanția calității, originii și autenticității pentru vinuri (DOC). Calitatea vinurilor cu denumire de origine controlată este asigurată, în primul rând, de clima şi solul regiunii. Condiţiile naturale întâlnite aici sunt dintre cele mai favorabile cultivării viţei-de-vie, întreaga regiune fiind în categoria B. Prețul unei sticle de vin este foarte mic raport calitate-preț. În funcție de soi, o sticlă costă între 25 și 45 de lei.
Crama VIE VIN LECHINȚA este o afacere de familie, pornită de la zero și adusă la un nivel cu tehnologie de ultimă generație. Îngrijesc 50 de hectare de viță-de-vie replantate în pământul-mama al viilor de la Lechința cu denumiri populare vechi de câteva sute de ani – Dealurile Kofenberg și Vermeș, unde se cultiva soiurile de struguri: Fetească Albă, Fetească Regală, Neuburger, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Riesling de Rhin, Pinot Noir și Merlot.
Capul familiei, domnul Adrian Botiș, ne povestea că toți membrii familiei se trezesc în fiecare dimineață de la ora 5 și încep munca, pentru că este de treabă tot timpul, indiferent de sezon.
Dacă vrei să bei un vin bun îi găsești pe www.vievin.ro, iar dacă vrei să participi la o degustare îi poți contacta telefonic 0745.265.488.
16. Castelul Teleki din Posmuș
Nu poți pleca din Bistrița fără să vizitezi și Castelul Teleki, care se află la o distanță de doar 30 de minute, în satul Posmuș. A fost redeschis publicului din septembrie 2022, după un amplu proces de reabilitare și restaurare. Acest impresionant obiectiv turistic se vizitează GRATUIT.
Familia Teleki a fost una dintre cele mai importante familii aristocratice din Transilvana și Ungaria. Castelul Teleki este un monument istoric din secolul al XVIII-lea. Blazonul primit de familia Teleki în anul 1809, a stat ascuns și protejat sub zidăria castelului.
În curtea castelului se află cel mai bătrân locuitor al ținutului Porții, un stejar secular, plantat în anul 1406. Deși a trecut prin incendii și a fost lovit de fulgere, acesta a supraviețuit. Legenda locului spune că acele cupluri care se sărută în fața stejarului vor rămâne împreună secole la rând.
18. Coroana de Aur
Dacă vrei să urmezi drumul lui Dracula prin România, în Bistrița este un loc pe care nu trebuie să îl ratezi. Aceasta este zona în care Bram Stoker a ales așezarea pentru castelul lui Dracula.
În romanul său, caracterul Jonathan Harker vizitează Bistrița și stă la hotelul Coroana de Aur. Astăzi, hotelul adăposteşte salonul Jonathan Harker, unic în lume.
19. Soho Music Hall
Mai ții minte din poveștile bunicii cum pe vremea ei se organiza în fiecare săptămâna, hora de duminică? Soho Music Hall duce tradiția mai departe, și în fiecare săptămână, în zilele de vineri și sâmbătă, adună bistrițenii la concerte live.
În fiecare săptămână sunt invitate alte formații, așa că dacă ajungi prin Bistrița în weekend sigur vei avea ce să faci și pe seară. Când am fost noi, vineri au fost invitați cei de la Iris, iar sâmbătă The Mono Jacks.
20. Atelierul de Cafea
Dacă la începutul articolului menționam de Copacul de Cafea, acum la final, înainte de a pleca acasă îți recomand să te așezi comod în cea mai frumoasă cafenea în care ai intrat vreodată, din România. Dacă ești iubitor de cafea, cu siguranță acest loc te va fascina și vei pleca acasă cu Bistrița în suflet și pe buze și deja te vei gândi când să revii.
BONUS: Susține producătorii locali
Atelierul de țesături Nicoratex
Datorită gazdei noastre, am avut șansa să vizităm și atelierul de țesături din Bistrița. Am văzut cum se face dantela, dar și alte țesături cu motive tradiționale românești, inspirate din lada de zestre.
Dacă vrei să susții producătorii locali sau îți dorești un produs personalizat, recomand cu drag atelierul: www.nicoratex.ro. Au produse de o calitate excepțională, din bumbac, la prețuri foarte bune.
* Informațiile privind tarifele sau programele de vizitare ale obiectivelor turistice sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.
În concluzie, Bistrița este o destinație minunată pentru turiștii care doresc să experimenteze istoria, cultura și frumusețea naturală a regiunii Bistrița-Năsăud.
Sincer îți spun, am fost pentru prima oară în Bistrița și deja facem planuri să revenim, vacanța a fost cu mult peste așteptările noastre. Orașul este la fel de frumos și spectaculos precum Sibiul sau Brașovul. Mulțumim cu această ocazie încă o dată gazdei noastre, Ana – Corina, pentru indicații și tururile ghidate.
Video dronă Bistrița
Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să absorbi Bistrița și în imagini. Nu uita să te abonezi și la canalul nostru de YouTube.
Ce mai poți vizita în zonă?
Dacă ai la dispoziție mai multe zile, îți mai recomand câteva obiective turistice din zonă.
Lacul Colibița
Mergi în locul cu cel mai pur aer din România: Lacul Colibița. Se spune că aici aerul ar fi la fel de curat precum în Alpi. Dacă ajungi vara, o plimbare cu hidrobicicleta pe lac sau cu barca, cu siguranță te vor lăsa fără cuvinte.
Mai multe detalii despre această locație aici: https://instatravel.ro/hotel-panoramic-colibita/.
Pasul Tihuța
Pasul Tihuța este situat la 1200 m altitudine și este drumul care face legătura între Transilvania și Moldova. Acesta este considerat unul dintre cele mai dificile trasee din România, datorită faptului că traversează lanțul Carpaților Orientali.
Stațiunea Piatra Fântânele
În stațiunea turistică Piatra Fântânele se află un hotel care este considerat replică a castelului lui Dracula, imaginat de Bram Stoker. Momentan acesta este închis, dar se preconizează că va fi redeschis curând. Tot în această stațiune se află și una dintre cele mai impresionante mănăstiri din România.
Tinovul Mare
Tinovul Mare, asemănător cu Tinovul Mohoș din Harghita, păstrează cea mai mare rezervație de turbă (mlaștină) din România. Acesta se află în Poiana Stampei și este un sit de importanță comunitară Natura 2000.
În pădurea misterioasă este organizat un podeț de lemn, cu o lungime de 2 km (dus-întors), pe care turiștii îl pot parcuge într-o plimbare ușoară pentru a admira frumusețea naturii. Din loc în loc sunt amenajate niște spații cu bănci și panouri informative care să te dumirească mai bine cu privire la faună, floră și ce mai există pe acolo. Acest obiectiv turitic se vizitează gratuit.
Satul Ciocănești
Satul Ciocăneşti este precum un muzeu în aer liber. Pregătește-ți aparatul foto și ia-o la pas, agale, prin sat. Peste 600 de case cu pereții pictați cu motive tradiționale românești te vor uimi. Localnicii duc tradiția mai departe cu sfințenie, din generație în generație.
În comună există și un muzeu al ouălor încondeiate, în care s-au adunat peste 1800 de exponate extrem de rare și valoroase.
Pasul Prislop
Pasul Prislop, este poate și mai renumit decât Pasul Tihuța, pentru că se află la o altitudine și mai înaltă (1426 m). Această trecătoare te va purta pentru 50 de km pe drumul ce leagă Maramureșul de Moldova. Peisajul natural este mirific. Nu poți pleca de aici fără să faci o vizită la Mănăstire, iar dacă ajungi primăvara, ai șanse să nimerești într-un colț de rai plin cu brândușe.
Trasee montane în Munții Călimani
În această zonă sunt numeroase trasee spectaculoase pe care le poți face, iată câteva exemple: Vârful Pietrosul Călimanilor (2.102 m), Rezervația naturală 12 apostoli, Vârful Bistriciorul, Tăul Zânelor, Vârful Piatra lui Orban, Rezervația Iezerul Călimanului, Cascada Tihu și multe altele. Harta traseelor montane poate fi descărcată de aici.
Nu te opri aici! Transilvania este fabuloasă, viziteaz-o pe toată: https://instatravel.ro/ obiective-turistice-transilvania/
Unde te cazezi în Bistrița?
Apartament 42.2 - Piața Centrală Bistrița
Noi ne-am cazat la Apartamentul 42.2 din Piața Centrală Bistrița, pe care ți-l recomand cu mare drag. Apartamentul este situat ultracentral, exact lângă Biserica Evanghelică, iar pe lângă asta, am avut onoarea de a o cunoaște pe Ana – Corina, cea despre care am tot menționat în articol, o persoană cu un caracter foarte rar și de apreciat.
Apartamentul poate caza maxim 4 persoane și face parte dintr-o casă săsească din secolul XV. Deși este proaspăt renovat, încă transmite atmosfera de altă dată. Când vei atinge pereții groși și vechi de aproape 600 de ani vei înțelege ce vreau să spun. În curând voi posta un articol dedicat acestei locații.
Iar dacă vrei să faci și o drumeție, Ana – Corina modelează excursii de 1-2 zile, în funcție de puterea fiecărui turist, cu dormit pe traseu. Pentru detalii și/sau rezervări apartament sau excursii o poți suna direct pe ea 0766.599.158.
Mai multe detalii despte această cazare am scris aici: https://instatravel.ro/ apartament-42-cazare-bistrita/.
De asemnea poți rezerva acest apartament și pe Booking sau Airbnb.
Hotel Bistrița
Dacă ai ghinion și nu prinzi disponibil apartamentul 42.2, atunci o altă opțiune ar fi Hotelul Bistrița.
Hotelul se bucură de o locaţie liniştită în centrul istoric şi oferă camere mobilate modern, cu Wi-Fi, parcare gratuită la hotel şi recepţie de 24 de ore.
Rezervă o cameră pe Booking aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă orașul Bistrița și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Informațiile din articol ne-au fost de un real folos. Daca nu citeam articolul am fi rata multe obiective. Continuați să vă plimbați iar noi va vom lua urma!!…mulțumiri!!!
Multumim pentru feedback si ne bucuram ca v-au fost de folos informatiile. Va dorim cat mai multe concedii frumoase.
Ati uitat de:
– Muzeul ,,George Cosbuc ,, din localitatea Cosbuc;
-Muzeul ,,Liviu Rebreanu,, din cartierul Riviu Rebreanu – Nasaud;
-Casa Ethnos din localaitatea Feldru.
Data viitoare le vom vizita cu siguranta.
Minunata prezentare a acestei zone a Transilvaniei, vă felicit!
Multumim mult pentru aprecieri!