Weekendul trecut am avut ocazia să-mi îndeplinesc o dorință pe care o aveam în suflet de foarte mult timp. În Bistrița am găsit o pădure fermecată, iar acolo am descoperit o floare rară, protejată prin lege, fragilă, gingașă, specială, plină de culoare, pe numele ei: Laleaua Pestriță.
Iubesc toate florile, dar cu laleua am o relație specială, aceasta fiind floarea care mi-a purtat noroc încă de la naștere, așa că pe ea o prețuiesc cel mai mult. Poate într-o zi am să vă povestesc despre ce este vorba.

Specia aceasta rară de lalea pestriță am descoperit-o virtual pe Facebook în urmă cu câțiva ani, iar de atunci am tot cautat-o prin păduri să o admir și surprind în câteva fotografii, așa că am fost extrem de fericită să o descopăr la Bistrița.


Unde am găsit Laleaua Pestriță?
Departe de agitația orașului, într-un cadru natural spectaculos, se află Pădurea din Șes, denumită și pădurea fermecată din Orheiu Bistriței. O găsești pe maps căutând Rezervația naturală Laleaua Pestriță – din județul Bistrița-Năsăud.
Am găsit o pădure superbă plină cu stejari seculari. Primăvara se dă în spectacol aici odată ce brândușele reușesc să iasă prin frunziș creând un mic colț de rai, iar spectacolul se încheie cu lalele pestrițe.





Maiestatea stejarilor bătâni, păsările ce brăzdează cerul, covorul de frunze ruginite și lalele pestrițe ce răzbesc printre acestea, creează un tablou de primăvară superb.
Bine de știut
Laleaua pestriţă trăieşte aproximativ zece zile, timp în care este vedeta Rezervaţiei din Orheiu Bistriţei. Este denumită și floarea de şah, datorită picățelelor cu care este colorată.
Laleaua pestriță creşte în foarte puţine locuri de la noi din ţară, fiind pe cale de dispariție. Această plantă plăpândă a fost înscrisă în Cartea Roșie a speciilor aflate în pericol și trebuie să știi că este protejată prin lege, fiind STRICT INTERZIS SĂ O RUPI sau să o calci, poți doar să o admiri și să o fotografiezi. Amenda poate ajunge la câteva mii de lei.
Floarea este impresionantă datorită formei sale de clopot şi a petalelor parcă de catifea.
Accesul cu maşini în pădure este strict interzis!

O pădure în care vei găsi și mai multe lalele pestrițe este pădurea din Dănești, județul Gorj.


Unde te cazezi în zonă?
Apartament 42.2 - Piața Centrală Bistrița
Noi ne-am cazat la Apartamentul 42.2 din Piața Centrală Bistrița, pe care ți-l recomand cu mare drag. Apartamentul este situat ultracentral, exact lângă Biserica Evanghelică, iar pe lângă asta, am avut onoarea de a o cunoaște pe Corina, gazda noastră, o persoană cu un caracter foarte rar și de apreciat.
Apartamentul poate caza maxim 4 persoane și face parte dintr-o casă săsească din secolul XV. Deși este proaspăt renovat, încă transmite atmosfera de altă dată, când vei atinge pereții groși și vechi de aproape 600 de ani vei înțelege ce vreau să spun. În curând voi posta un articol dedicat acestei locații.
Iar dacă vrei să faci și o drumeție în zona Bistriței, Corina modelează excursii de 1-2 zile, în funcție de puterea fiecărui turist, cu dormit pe traseu. Pentru detalii și/sau rezervări apartament sau excursii o poți suna direct pe ea 0766.599.158.
De asemnea poți rezerva acest apartament și pe Booking sau Airbnb.

Crama Jelna Resort & SPA
O altă cazare apreciată în zonă este Crama Jelna Resort & SPA. Aceasta se află în Orheiu Bistriței și oferă grădină, lounge comun, terasă și bar. Proprietatea pune la dispoziție un restaurant și biciclete gratuite, precum și o piscină interioară și o saună.
În fiecare zi este servit un mic dejun tip bufet, continental sau vegetarian.
Rezervă o cameră pe Booking aici.



Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Laleaua Pestriță și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.