Acum câteva zile am fost plecați într-un mini circuit prin Bistrița, ocazie cu care am stat într-o casuță săsească din secolul al XV-lea. Casa este împărțită în mai multe spații de locuit, Apartamentul 42.2 este singurul care se închiriază în regim hotelier și cred că este cea mai autentică cazare din acest oraș medieval.
Mai jos am să-ți povestesc impresiile mele de călătorie din această locație.

1. Impresii de călătorie - Apartament 42.2 Piața Centrală
Ne doream de foarte mult timp să ne cazăm într-o casă veche, cu o istorie bogată și un caracter autentic. Întâmplarea a făcut să găsim un astfel de loc în inima Bistriței, chiar lângă cel mai reprezentativ obiectiv turistic din oraș: Biserica Evanghelică. Și când spun aproape, mă refer că doar treci strada și intri în biserică. În fotografia de mai jos se poate observa mai bine locația.


Casa este una săsească, din secolul al XV-lea, sub forma literei „U”, iar curtea este fortificată de ziduri de piatră, înalte de 4 metri. Cum spuneam și mai sus, aceasta este împărțită în mai multe spații de locuit, apartamentul 42.2 fiind singurul care se închiriază în regim hotelier.
Gazda noastră, Ana-Corina, ne-a întâmpinat cu zâmbetul pe buze și ne-a condus către apartamentul în care urma să ne petrecem următoarele zile. Intrarea este comună și se face „ pe sub poartă”, m-am simțit ca și cum aș fi avut acces într-un loc secret.
Culoarul de acces este destul de îngust, dar suficient de lat cât să încapă mașina. Am admirat ușile masive de lemn de la intrările principale ale clădirii, întotdeauna mi-au plăcut decorurile și feroneria ușilor de pe timpuri, câtă măiestrie era în mâinile meșterilor de altă dată. Am continuat până ce am ajuns în curtea interioară, unde am și parcat. Mereu mi s-a părut atât de cozy ideea de a avea curtea în mijloc, departe de privirile trecătorilor de la stradă.

Apartamentul 42.2 se află la parter și are o intrare separată de restul clădirii. Dispune și de o mică terasă cu vedere către curte și zidurile de piatră. Am fost întâmpinați tradițional cu pălincă și câte o gustărică.

Înăuntru am găsit o atmosferă caldă și primitoare, cu multe elemente tradiționale ce evocau trecutul casei. Deși a fost renovat recent, păstrează încă vie atmosfera secolului al XV-lea.
Piesa de rezistență din apartament este un perete vechi de aproape 600 de ani, gros de 90 de cm, care a fost scos la vedere și care este „vedeta încăperii”. Mi se pare fabulos cât de bine s-a păstrat în tot acest timp, îl atingi și îl simți de parcă ți-ar vorbi.

Recondiționarea camerelor s-a făcut folosindu-se elemente de construcție ale acelor vremuri: lemn, cărămidă și metal. Totul este curat și nici vorbă de miros închis sau igrasie, s-au găsit soluții moderne de renovare, care să asigure tot confortul, locația beneficiază inclusiv de încălzire în pardoseală.

Apartamentul poate găzdui maxim patru persoane, două în dormitor și două în living pe canapeaua extensibilă.
Dormitorul este situat în planul secundar al locuinței și oferă acces către toaleta privată. Aici am găsit un pat matrimonial confortabil, un televizor și zona pentru depozitat hainele. Mi-au placut tare mult arcadele tavanului, dar și ușa glisantă de lemn masiv care separă cele două camere.


Livingul este de tip open space cu bucătăria și holul, creând un spațiu generos și decorat în același stil. Pe unul din pereții de cărămidă, gazda a amenajat un copac format din lumânări ce pare că te invită în lumea secolui al XV-lea, pe vremea când nu exista electricitate.



Bucătăria este echipată complet, am avut la dispoziție frigider, plită pe gaz, cuptor, veselă, oale, ustesile de gătit, practic tot ce am avut nevoie în cele câteva zile petrecute acolo.



Baia este foarte cozy, la fel ca și restul apartamentului și este dotată cu chiuvetă, toaletă, cabină de duș, oglindă, prosoape, feon și produse de igienă.

Spațiul exterior nu a fost nici el neglijat, căsuța are o mică terasă proprie, iar dimineața la cafeluță mi-a ținut companie o pisicuță tare drăgălașă.



Și pentru că omul sfințește locul, trebuie să-ți spun câteva cuvinte și despre Ana-Corina. Conduce această mică afacere alături de cele două fiice ale ei, se sfătuiesc în toate, iar asta se simte pentru că totul este perfect. Iubește natura și animalele și își dedică o mare parte din timpul liber comunității, fiind implicată în mai multe acțiuni de voluntariat.
Este o persoană rară, cu un caracter aparte, pe care tare mult mi-ar plăcea să o cunoști. Îți va oferi o mulțime de informații despre obiectivele turistice din Bistrița și împrejurimi, iar dacă vei vrea să parcurgi și câteva poteci din Munții Călimani, Ana-Corina modelează excursii de 1-2 zile, cu dormit pe traseu, în funcție de puterea și dorința fiecărui drumeț.
Ana-Corina îți mulțumim încă o dată pentru amabilitate, pentru toate informațiile pe care ni le-ai oferit, dar mai ales pentru timpul pe care l-ai petrecut alături de noi și pentru tururile ghidate.

2. Bine de știut
Apartamentul este situat chiar în Centrul Istoric, astfel că principalele obiective turistice din oraș se află la doar doi pași. De asemenea, în jur există și numeroase magazine, cafenele, restaurante etc.
Check-in -ul se face între orele 15:00 și 22:00, iar check-out -ul înainte de ora 11:00.
Poți parca mașina în curtea proprietății, iar parcarea este gratuită.
Pentru că vorbim de o curte comună, accesul cu animale de companie nu este permis.
Petrecerile nu sunt acceptate, iar fumatul în interior este interzis.
3. Cum am ajuns la locație?
Apartamentul 42.2 se află în județul Bistrița-Năsăud, în inima centrului istoric al Bistriței, mai exact în Piața Centrală, de unde începe zona pietonală, pin pe Google Maps aici.
5. Ce poți să faci în Bistrița?
Bistrița este un loc de poveste. Mă bucur că am explorat-o și că am putut să mă bucur de o parte din frumusețile ei.
Pentru a vizita acest oraș, ai nevoie de măcar 2 zile. Pornește în explorare de pe Pietonalul Liviu Rebreanu, bea o cafea bună la Copacul de Cafea, lasă-te fotografiat de Alexandru Roșu și admiră unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectură gotică: Casa lui Ion Zidaru. Continuă cu o vizită la Biserica Evanghelică, traversează Șirul Șugălete și intră în Casa Argintarului.
Ia o pauză și fugi în natură, descoperă parcul cu peri seculari, rezervația naturală a lalelei pestrițe, apoi revino în oraș și mergi la cea mai veche clădire din Bistrița: Biserica Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Continuă cu o vizită la Muzeul Județean, apoi vizavi la Sinagogă și caută cel mai frumos pasaj pietonal care te va scoate la Casa cu Lei. Nu uita nici de Turnul Dogarilor sau Parcul Central, iar la final dă o fugă și în parcul Schullerwald.
Bea un vin bun la crama Vie Vin Lechința și apoi mergi pe urmele istoriei până la Castelul Teleki. Dacă vrei să urmezi drumul lui Dracula, atunci fă un popas și la hotelul Coroana de Aur, iar de ai poftă de o muzică bună, atunci ia-ți un bilet la un concert live la Soho Music Hall. Ah, și nu ți-am zis, de vrei să stai mai multe zile, ia la pas Via Transilvanica, iar la final să-ți închei sejurul cu o cafea la Atelierul de Cafea.
Mai multe detalii și imagini despre toate aceste obiective turistice vei găsi în articolul: TOP 20 de Obiective Turistice din Bistrița și împrejurimi: https:// instatravel.ro/bistrita-obiective-turistice/.

6. Video dronă & room tour Apartament 42.2
Dacă mi-a scăpat ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, te invit să vizionezi și clipul de mai jos. Nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Cazează-te în acest loc de poveste și împărtășește experiența cu noi pe instagram!
Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.