Traseu Poiana Brașov – Cabana Postăvaru pe zăpadă

Salut și bine ai revenit pe blogul meu de călătorii. În acest articol am să-ți povestesc cum a fost traseul până la una dintre cele mai renumite cabane din Masivul Postăvaru.

Vei găsi aici toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți putea organiza această drumeție pe cont propriu, fără să ai nevoie neapărat de un ghid montan pentru a ajunge la Cabana Postăvaru.

Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru ©instatravel.ro

Cuprins

1. De unde începe traseul?

Traseul spre Cabana Postăvaru începe din stațiunea Poiana Brașov, județul Brașov, și este un traseu scurt și deosebit de frumos. Nu există acces auto până la această cabană! 

Dacă vii cu mașina va trebui să o parchezi în Poiană, iar dacă vii cu trenul va trebui din gara Brașov să iei autobuzul 100 (linie directă – 6 lei/adult) până la capăt.

Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru ©instatravel.ro

2. Detalii tehnice

Din Poiana Brașov noi am urcat cu Telegondola Postăvarul Express (50lei/ adult/ dus-întors) până aproape de Salvamont, unde se află și celebrul hotel Yager Chalet, iar de acolo am făcut dreapta și am mers pe traseul cruce roșie aproximativ 45 de min până la Cabana Postăvaru. 

Desigur, dacă schiezi, vei ajunge la cabană mult mai ușor și în doar câteva minute, pe una dintre cele mai frumoase pârtii din România.

Tot de la Yager Chalet  poți ajunge foarte ușor și pe vârful Postăvaru, mai multe detalii în acest articol : https://instatravel.ro/varful-postavaru-1799-m-traseu-usor/

Hartă Traseu Cabana Postăvaru
Hartă Traseu Cabana Postăvaru - www.muntii-nostri.ro

3. Cum a fost pe traseu?

Îmi doream tare mult să fac un traseu după câteva zile de ninsoare, ador zăpada aceea pufoasă care scârțâie când o strivești sub talpă. Nu aveam la dispoziție prea mult timp, așa că am ales un traseu foarte scurt, cel care ajunge până la Cabana Postăvaru – este recomandat tuturor iubitorilor sezonului de iarnă.

Așa cum spuneam mai sus am luat telegondola Postăvarul Express și în mai puțin de 5 minute am ajuns la Yager Chalet. Am fost uluiți de frumusețea peisajelor de îndată ce am coborât din telegondolă, dar ce a urmat după a fost desprins parcă din poveștile de iarnă pe care le citeam în copilărie.

Ca să îți faci o idee în unele locuri stratul de zăpada depășea 125 cm, tot muntele era îmbracat în „norișori” super pufoși și continua să ningă torențial, cu niște fulgi imenși ce se așterneau lin, iar noi ne-am bucurat evident precum niște copii.

Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru

Am urmat indicatorul pe care l-am găsit chiar lângă telegondolă și am pornit pe traseu în coborâre. Deși am mai fost de atâtea ori în Postăvaru, acum părea că am fi în cu totul alt loc, totul era diferit, brazii erau cocoșați de greutatea omătului, de zici că eram în Laponia.

Aerul rece și proaspăt ne-a curățat plămânii, dar și mintea și sufletele de toată încărcătura negativă acumulată în ultima perioada. Natura are metodele ei aparte prin care de fiecare dată te face să te simți viu, norocos și special că o poți observa.

Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postavaru

Traseul nostru s-a desfășurat prin mici pâlcuri de pădure, așa cum poți observa în poza de mai sus. Inițial am crezut că suntem singurii drumeți, dar în scurt timp am mai întâlnit și alți oameni pe traseu care nu schiau.

Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru

Ne-a luat aproximativ 45 de minute să ajungem de la Yager Chalet la Cabana Postăvaru. În unele locuri stratul de zăpadă avea peste 125 cm, ceea ce ne-a îngreunat deplasarea, plus numeroasele pauze pentru fotografiat.

Imediat ce ne-am apropiat s-a lăsat instantaneu o ceață foarte deasă peste noi, făcând din acest loc unul și mai mistic, parcă eram teleportați într-un cadru de film. 

Vibe-ul pe care l-am găsit a fost unul foarte plăcut, zeci sau sute de schiuri și plăci stăteau aliniate și înfipte în zăpadă, în vreme ce stăpânii lor își savurau mâncărurile sau băuturile calde pe terasă, ascultând muzică.

Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru
Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru

Prin ceața aceea deasă de abia mai vedeam la 2 m în față și, pentru prima dată în viața mea, am văzut o ninsoare cu fulgi parcă desenați. Până atunci eu nu am crezut că astfel de forme de fulgi sunt reale, îmi pare rău că nu am apucat să pozez toate formele pe care le-am văzut, se topeau destul de repede pe gecile noastre.

Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru

Cu greu ne-am desprins din acel loc, dar ceața se mai ridicase puțin și a trebuit să pornim pe traseul de întors. Mi-a fost mai dificil drumul de întoarcere pentru că alunecam destul de rău pe stratul gros de zăpadă, iar panta era destul de înclinată. Am reușit să urcăm tot în aproximativ 45 de minute. 

Mi-a plăcut extrem de mult această drumeție, chiar dacă a fost foarte scurtă, a fost impresionantă. Îți recomand acest traseu mai ales dacă nu schiezi, vei avea ocazia să te bucuri de peisaje fabuloase la care în general au acces doar iubitorii sporturilor de iarnă!

Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru
Yager Chalet
Yager Chalet
Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru

4. Istoric Cabana Postăvaru - Julius Römer-Hütte, 1604 mt.

Secțiunea brașoveană a SKV a construit și marcat două drumuri pe Postăvarul: „Drumul roşu“, care pornește de la actuala „Capra Neagră“ şi „Drumul albastru“, care pornește de pe Tâmpa peste Creasta Krukur.
 
La acestea s-a adăugat în 1883 prima cabană pe Postăvarul, care s-a numit inițial Schulerhütte – Cabana Schuler, după numele săsesc al Postăvarului.
 
Cabana a fost extinsă în 1891, se mai poate vedea și astăzi încorporată în actuala cabană, fiind cel mai vechi adăpost montan în funcțiune din țară.
 
În Poiană, la vremea aceea nu exista nicio casă locuită permanent. Se puteau vedea ici și colo numai șuri de fân. Doar turismul şi schiul au animat acest colț de natură, a cărui peisaj s-a schimbat complet într-un sfert de secol.
În anul 1933 după planurile inginerului G. Frank au fost adăugate două săli de mese, un bar și o anexă pentru schiuri. S-a efectuat multă muncă voluntară atunci – zeci de mii de cărămizi au fost aduse în rucsacuri!
 
În 1935 a avut loc la Brașov o adunare generală a asociației, ocazie cu care cabana cea nouă a fost sfințită și i s-a conferit numele „Julius Römer-Hütte“ după merituosul membru de onoare Dr. Julius Römer.
 
În 1945 cabana a fost naționalizată și timp de 50 de ani a găzduit sute de mii de turiști, degradându-se lent, fără reparațiile mult necesare, doar cârpită și vopsită când și când.
 
În 2004 a fost retrocedată și ulterior a fost recondiționată, aducându-i din nou atmosfera prietenoasă, iar în 2007 lucrările de reparație au continuat sub conducerea lui Rolf Truetsch care a preluat cabana.
Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru

5. Video dronă 4k - Cabana Postăvaru

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

6. Echipament de iarnă necesar pentru drumeții ușoare

♦Ține cont de faptul că deși traseul este destul de ușor și scurt, tot ai nevoie să te hidratezi. Iarna este musai să ai un termos care să îți țină ceaiul fierbinte. 

♦Dacă sunt sub 0 grade îți trebuie o geacă cu puf, la un preț decent am găsit acest model la Decathlon, cu umplutură 90% puf de rață și 10% pană, concepută special pentru trekking, a rezistat foarte bine pe viscol. Dacă nu o găsești în magazin o poți comanda online cu livrare gratuită în cel mai apropiat Decathlon.

Pantaloni de zapadă damă/bărbați, pe sub pantalonii de zăpadă este bine să ai și o pereche de colanți/dresuri speciale de treking, iar în partea de sus, maiou, maletă, fleece.

♦Foarte importanți sunt și bocancii, trebuie să fie de iarnă, nu 3 sezoane, noi avem de la Columbia modelul FireCamp și în sfârșit nu ne mai îngheață piciorele.

Parazăpezi, ochelari de schi/snowboard.

Mănușicăciulă,  mască protecție tip cagulă cu găuri pentru respirație, eu am gâtul foarte sensibil și o port de fiecare dată când este ger sau când bate vântul rău.

♦Șansele să te întâlnești cu ursul pe acest traseu iarna sunt minime, mai ales că ar trebui să hiberneze, dar au mai fost cazuri în care urșii au apărut pe pârtii. Pentru siguranță eu port mereu cu mine un spray de urs.

♦Nu-mi lipsesc niciodată din bagaj: o trusă de prim autor pentru călătorii, o frontală, bețele de trekking, un fluier cu busolă și o folie de supraviețuire.

7. Unde te cazezi?

Teleferic Grand Hotel

Votat cel mai bun Hotel din România, Teleferic Grand Hotel, este cu siguranță un hotel de referință. Toate camerele sunt decorate cu gust şi au mobilier şi decorațiuni din lemn masiv. 

Oaspeții de la Teleferic Grand Hotel beneficiază de acces gratuit la centrul spa, care include o piscină interioară, cadă cu hidromasaj în aer liber, o zonă de fitness şi 3 tipuri de saune: umedă, uscată şi cu infraroșu. 

Hotelul are școală de schi şi centru de închiriere de echipamente de schi şi snowboard, cu uscător de clăpari. Oaspeții pot utiliza gratuit depozitul pentru echipament de schi. Pentru copii, hotelul oferă o sală de jocuri, un club și un loc de joacă în aer liber.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Teleferic Grand Hotel

Yager Chalet

Yager Chalet se află într-o locație exclusivistă din masivul Postăvaru, oferind oaspeților peisaje de neuitat. Este o locație îndrăgită în mod special de către tineri, deoarece aici vin frecvent diverși DJ să pună muzică și să creeze o atmosferă unică.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Cazare Poiana Brașov - Yager Chalet

Casa Nostalgia

Casa Nostalgia este situată în Poiana Brașov și este compusă din 3 dormitoare, bucătărie utilată cu mașină de spălat vase și cuptor cu microunde, mașină de spălat rufe și 3 băi cu duș sau cadă.

Poți rezerva această cazare în stil nordic pe Booking aici.

Casa Nostalgia

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Te invit să parcurgi traseul până la Cabana Postăvaru și să împărtășești experiența cu noi pe Instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag @alinalicuriceanu

Sursă documentare articol: Facebook Cabana SKV Postavarul

2 thoughts on “Traseu Poiana Brașov – Cabana Postăvaru pe zăpadă”

  1. Peisajul este minunat redat în fotografii. Felicitări! Ați surprins o lume de basm!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top