Mediaș – TOP 15 obiective și atracții turistice de vizitat într-o zi

Se întâmplă că uneori rămân fără idei de călătorit și atunci iau harta la puricat și descopăr locuri noi de vizitat, la care altfel nu m-aș fi gândit. Așa se face că de ziua mea am ajuns prin Mediaș, al doilea oraș ca mărime din județul Sibiu, după orașul de reședință Sibiu.

Mediașul este un oraș micuț, aerisit, cu obiective turistice drăguțe, iar ce-mi place mie cel mai mult este faptul că nu este deloc aglomerat, fiind astfel printre cele mai autentice orașe medievale vizitate de noi. 

În acest articol am să îți las o listă cu atracțiile turistice identificate și vizitate de noi, dar și impresiile noastre de călătorie.

Mediaș - TOP 15 obiective și atracții turistice de vizitat într-o zi
Mediaș - Obiective turistice de vizitat

I. Top 15 obiective și atracții turistice de vizitat în Mediaș

Așa cum te-am obișnuit, am organizat lista atracțiilor turistice în ordinea în care ele apar pe hartă, în așa fel încât acest articol să îți fie ca un ghid de călătorie.

Este suficientă o singură zi pentru a te plimba prin tot orașul, la pas super lejer. Găsești aici și harta obiectivelor creată de mine în Google Maps.

1. Piața Regele Ferdinand I

Am început plimbarea noastră prin Mediaș din centrul istoric, mai exact din Piața Regele Ferdinand I

Piața este înconjurată de clădiri istorice precum Casa Schuller sau Casa Dutz Schuster, ce prezintă o arhitectură impresionantă.

Mie mi-a atras atenția mai mult Casa Schuller, o clădire veche construită în stil renascentist, ce a aparținut unei familii de sași influente. Astăzi găzduiește evenimente culturale și expoziții și este un reper important pentru patrimoniul orașului.

Din piața Regele Ferdinand am putut zări și turnul bisericii evanghelice, spre care ne-am îndreptat în continuare.

Piața Regele Ferdinand I - Obiective și atracții turistice Mediaș
Piața Regele Ferdinand I
Piața Regele Ferdinand I - Obiective și atracții turistice Mediaș
Casa Schuller - Obiective și atracții turistice Mediaș
Casa Schuller

2. Biserica Evanghelică fortificată Sfânta Margareta

Biserica Evanghelică fortificată Sfânta Margareta este una dintre cele mai importante și frumoase biserici din Transilvania, construite în stil gotic târziu, în secolul al XV-lea. 

Biserica este bine conservată, iar doamna de la intrare ne-a explicat cu mare drag despre istoria clădirii și a cetății. Ne-au impresionat frescele medievale, orga barocă și toate celelalte detalii interioare.

Biserica Evanghelică fortificată Sfânta Margareta - Obiective și atracții turistice Mediaș
Biserica Evanghelică fortificată Sfânta Margareta
Biserica Evanghelică fortificată Sfânta Margareta - Obiective și atracții turistice Mediaș
Biserica Evanghelică fortificată Sfânta Margareta - Obiective și atracții turistice Mediaș
Biserica Evanghelică fortificată Sfânta Margareta - Obiective și atracții turistice Mediaș
Biserica Evanghelică fortificată Sfânta Margareta - Obiective și atracții turistice Mediaș

3. Turnul Trompeților

Mediașul a fost înconjurat de un complex sistem de fortificații, incluzând ziduri și multiple turnuri de apărare. În secolul al XVIII-lea, sistemul de apărare al orașului includea 19 turnuri-bastioane și mai multe porți. Deși unele dintre aceste structuri au fost demolate în secolul XX, multe dintre ele, inclusiv turnurile de apărare, au fost păstrate și pot fi admirate și astăzi.

Majoritatea turnurilor nu pot fi vizitate în interior, dar o plimbare la pas între toate aceste turnuri-bastioane îți va da ocazia să admiri cele mai frumoase străzi din Mediaș, cu căsuțe colorate și arhitectură specifică unui oraș medieval, așa că eu îți recomand cu drag să o iei la pas și să te lași purtat pe străduțele liniștite din interiorul vechii cetăți.

Aflat în cadrul Bisericii Sfânta Margareta, mai exact în Piața Castelului, Turnul Trompeților se remarcă de departe, fiind cel mai înalt punct de observație din oraș. Potrivit legendei, de aici se semnala apropierea pericolului cu sunet de trompetă.

În anumite perioade turnul poate fi vizitat, iar în zilele senine de sus din turn se pot vedea chiar și Munții Făgăraș la orizont.

Turnul Trompeților - Obiective și atracții turistice Mediaș
Turnul Trompeților

4. Turnul Croitorilor

Turnul Croitorilor este un alt turn de breaslă, reprezentând evident croitorii. Poziționarea lui chair lângă biserică – Piața Castelului și aspectul deosebit îl fac ușor de recunoscut. Din păcate nu se poate vizita în interior.

Mediaș - TOP 15 obiective și atracții turistice de vizitat într-o zi
Turnul Trompeților și Turnul Croitorilor

5. Turnul Mariei

Turnul Mariei se află tot în incinta din jurul bisericii Sfânta Margareta. Acesta datează de la mijlocul secolului al XV-lea și se spune că în anul 1476, Matei Corvin l-ar fi adus aici pe Vlad Țepeș și l-ar fi ținut închis în acest turn.

Turnul Mariei - Obiective și atracții turistice Mediaș
Turnul Mariei

6. Turnul Funarilor

Funarii – cei care făceau frânghii – aveau un turn dedicat, Turnul Funarilor. Chiar dacă este mai puțin impunător decât altele, contribuie la farmecul arhitectural al ansamblului fortificat.

7. Casa Memorială Stephan Ludwig Roth

Casa Memorială Stephan Ludwig Roth este dedicată unuia dintre cei mai importanți cărturari sași din Transilvania, participant activ la Revoluția de la 1848. Casa adăpostește documente și obiecte personale ale acestuia. 

Pentru a putea vizita această casă memorială trebuie să suni la muzeul municipal pentru a trimite pe cineva să deschidă locația.

Casa Memorială Stephan Ludwig Roth - Obiective și atracții turistice Mediaș
Casa Memorială Stephan Ludwig Roth

8. Turnul Steingasser

Turnul Steingasser este cunoscut și sub denumirea de Turnul Pietrarilor. Acesta a fost construit între anii 1507 și 1534. Având o înălțime de 25,8 metri și două etaje, turnul a fost în grija breslei pietrarilor și zidarilor. 

În 1705, a suferit avarii semnificative în urma atacurilor armatei curuților. Reparațiile din 1745 au modificat caracteristicile stilistice ale turnului, conferindu-i un aspect baroc, cu acoperișul având o pantă schimbată și orificii de tragere adaptate pentru arme de foc.

Turnul Steingasser - Obiective și atracții turistice Mediaș
Turnul Steingasser

9. Pasajul Smârdan

În timp ce ne plimbam între turnuri am dat și de Pasajul Smârdan, al cărui zid este viu colorat, așa că aș zice că merită să ajungi și pe aici.

Pasajul Smârdan - Obiective și atracții turistice Mediaș
Pasajul Smârdan

10. Muzeul Municipal Mediaș

Muzeul Municipal din Mediaș este un muzeu mic, dar interesant, care oferă informații despre istoria orașului, despre bresle, viața cotidiană din evul mediu și descoperiri arheologice din zonă.

11. Turnul Rotarilor

Turnul Rotarilor a fost construit și întreținut de breasla rotarilor, meșteșugari specializați în fabricarea roților de căruță și alte componente din lemn pentru vehicule. La fel ca și celelalte turnuri de breaslă din Mediaș, acest turn avea rol de apărare în caz de atac, dar și o funcție simbolică – reflecta importanța breslei în viața economică a orașului medieval.

Deși nu este accesibil publicului în interior, Turnul Rotarilor poate fi admirat din exterior. Se remarcă prin forma sa solidă, ferestrele mici de tragere și încadrarea armonioasă în peisajul cetății. 

Turnul Rotarilor - Obiective și atracții turistice Mediaș
Turnul Rotarilor

12. Turnul Fierarilor

Turnul Fierarilor a fost întreținut și apărat de breasla fierarilor. Acesta se remarcă prin poziția sa strategică și aspectul robust. Aici vei găsi o terasă, așa că îl vei putea vizita și în interior.

Turnul Fierarilor- Obiective și atracții turistice Mediaș
Turnul Fierarilor

13. Turnul Forkesch

Turnul Forkesch este unul dintre cele mai mari turnuri ale cetății și a fost folosit tot pentru apărare. Are o formă masivă și un acoperiș piramidal. A fost construit și întreținut de breasla dogarilor.

Turnul Forkesch - Obiective și atracții turistice Mediaș
Turnul Forkesch

14. Zidul Cetății

Pe lângă turnuri, zidurile cetății medievale pot fi admirate în mai multe locuri din oraș. Unele porțiuni sunt foarte bine conservate, în special în zona parcului Sub Alee, unde este Bastionul Rotund.

Zidul Cetății - Obiective și atracții turistice Mediaș
Zidul Cetății

15. Cafeneaua The Bean

Am citit multe articole care făceau referire la această cafenea, așa că nu puteam pleca din oraș fără a savura o cafea bună în timp ce asimilam toată plimbarea prin vechea cetate.

Cafeneaua The Bean - Obiective și atracții turistice Mediaș
Cafeneaua The Bean

Concluzie

Mediașul este un oraș care te cucerește pas cu pas. Fie că ești pasionat de istorie, de arhitectură sau pur și simplu cauți o destinație liniștită, acest oraș îți oferă un decor autentic medieval, cu turnuri vechi, biserici fortificate și străduțe romantice cu case colorate. Deși multe obiective nu se pot vizita în interior, frumusețea lor arhitecturală merită toată atenția și bineînțeles câteva fotografii. Las mai jos câteva fotografii surprinse la plimbarea dintre obiectivele turistice menționate mai sus.

Din punctul meu de vedere merită cu siguranță să vizitezi acest oraș, însă numai după ce ai vizitat marile orașe ale noastre, precum Brașov, Sibiu, Sighișoara, Oradea, Timișoara, Cluj-Napoca etc.

Obiective și atracții turistice Mediaș
Obiective și atracții turistice Mediaș
Obiective și atracții turistice Mediaș
Obiective și atracții turistice Mediaș

II. Ce mai poți vizita în zonă?

Castelul Bethlen-Haller

La o distanță de doar 29 de km distanță de Mediaș se află Castelul Bethlen-Haller, un castel de vânătoare din secolul al XVI-lea, în stil renascentist-baroc, care te poartă cu gândul către Valea Loirei din Franța. Acest castel și-a redeschis porțile din anul 2020. Am povestit mai multe despre el aici.

Castelul Bethlen-Haller
Castelul Bethlen-Haller

Satul Biertan

La 26 km distanță de Mediaș se mai află și unul dintre satele mele săsești preferate, satul Biertan. Aici timpul pare că a stat în loc și chiar simți tihna satului românesc. 

În mijlocul satului se află o biserică fortificată, care este una din cele mai bine conservate şi impresionante ca dimensiuni. Este  și cea mai cunoscută și cea mai vizitată dintre bisericile săsești, având circa 50.000 de vizitatori pe an. Mai multe detalii despre Biertan am scris aici.

Cetatea si Biserica fortificata Biertan
Satul Biertan

Sighișoara

La doar 40 de km depărtare de Mediaș se află și Sighișoara, orașul de care eu nu mă voi plictisi niciodată. Am fost aici de zeci de ori și cred că voi mai reveni tot de atâtea ori. Am făcut aici un top cu atracțiile turistice de vizitat în Sighișoara.

Sighișoara
Sighișioara

Sibiu

Sibiul se află și el la doar 52 de km distanță, găsești aici un top atracții de vizitat.

Biserica evanghelică CA Sfânta Maria - Sibiu
Sibiu

Târgu Mureș

Un alt oraș superb din vecinătatea Mediașului este Târgu Mureș, despre care voi povesti curând.

Nu te opri aici! Transilvania este fabuloasă, viziteaz-o pe toată: https://instatravel.ro/ obiective-turistice-transilvania/.

Unde te cazezi în Mediaș?

Apartamente în regim hotelier - Mediaș

Dacă ești în căutarea unui apartament în regim hotelier, atunci Queen Apartment city Center, Sophia’s Cozy Apartment sau Old town central apartment ar putea fi câteva opțiuni de luat în considerare.

Old town central apartment - cazare Mediaș
Old town central apartment

Hoteluri în Mediaș

Dacă îți plac mai mult hotelurile atunci îți recomand Hotel Traube sau Hotel Amel Rooms.

Hotel Amel Rooms - cazare Mediaș
Hotel Amel Rooms - cazare Mediaș
Hotel Traube - cazare Mediaș
Hotel Traube

Opțiuni de cazare cu SPA

Dacă vrei o cazare cu SPA atunci poți lua în considerare Mercure Medias Binderbubi Hotel and SPA sau Villa 3 care pune la dispoziție un jacuzzi.

Mercure Medias Binderbubi Hotel and SPA - cazare Mediaș
Mercure Medias Binderbubi Hotel and SPA
Villa 3 - cazare Mediaș
Villa 3

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă orașul Mediaș și împărtășește experiența cu noi pe instagram!

Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top