Top 25 atracții turistice de vizitat în Budapesta

Budapesta este o destinație foarte intereasantă pentru un city break reușit! Capitala Ungariei este inclusă în patrimoniul UNESCO, fiind considerată de mulți turiști unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa. 

Orașul este o combinație între un stil artistic contemporan și o istorie fascinantă. De la muzee care ne poartă într-o călătorie în timp, până la centrele termale de relaxare, metropola oferă opțiuni pentru o varietate de turiști. 

Budapesta este împărțit în două părți, Buda si Pesta. Buda se află într-o zona mai deluroasă unde sunt situate și cele mai vizitate atracții turistice: Dealul Castelului și Dealul Gellert. Pesta se află pe un teren mai plat și este despărțită de Buda de Dunăre.

Dacă nu ai vizitat deja frumosul oraș maghiar, iată topul nostru cu cele 25 cele mai frumoase atracții turistice din Budapesta!

Dacă vrei să vizitezi Budapesta în perioada Târgurilor de Crăciun citește și acest articol: https://instatravel.ro/budapesta-targul-de-craciun/.

city break budapest
City Break Budapesta – TOP 25 Atracții turistice

Ziua 1 - City Break Budapesta - Atracții turistice Buda

1. Podul cu lanțuri

Toate drumurile din Budapesta duc la Podul cu lanțuri, așa că ne-am gândit că acesta ar fi punctul perfect de unde să începem să explorăm acest oraș fabulos.

Podul cu lanțuri (Széchenyi Chain Bridge) este cu siguranță cel mai frumos din cele 9 care tranzitează Dunărea în Budapesta. Acesta a fost inaugurat în anul 1849 și facilitează accesul între Buda și Pesta atât pentru pietoni, cât și pentru mașini.

La momentul inaugurării a fost unul dintre cele mai lungi poduri din lume, având 202 m lungime și primul pod permanent construit în Budapesta.

Astăzi, podul cu lanțuri, este un simbol al libertății maghiare! Aici se organizaează cel mai mare festival din Budapesta, “Vara pe Podul cu Lanțuri”, la fiecare sfârșit de săptămână din lunile iulie și august, ocazie cu care se desfășoară numeroase programe și manifestări culturale.

*update decembrie 2022 – podul este închis – se desfășoară lucrări de consolidare.

Podul cu lanțuri -City Break Budapesta – TOP 25 Atracții turistice
Podul cu lanțuri
Podul cu lanțuri -City Break Budapesta – TOP 25 Atracții turistice
Podul cu lanțuri

2. Funicularul din Buda

Cel mai rapid mod de a ajunge la Castelul Buda este să iei funicularul, care se află la un sens giratoriu distanță de podul cu lanțuri.Acesta este al doilea cel mai vechi funicular din lume, a fost dat în folosință în anul 1870.

Priveliștea din funicular asupra Dunării este absolut impresionantă, fapt pentru care viteza sa a fost încetinită începând cu anul 1988, în favoarea turiștilor, care nu se puteau bucura pe deplin de peisajele oferite. O călătorie durează 3 minute și costă 3000 ft (36 lei).

Funicular Budapesta – TOP 25 Atracții turistice
Funicularul din Buda

3. Castelul Buda sau Palatul Regal din Budapesta

Palatul Regal este unul dintre cele mai importante și vizitate atracții turistice din Budapesta, cunoscut și sub numele de Castelul Buda. Acesta este situat pe dealul Buda și impresionează turiștii prin mareția sa și prin stilurile arhitecturale: medieval, baroc, Art Nouveau. Curtea palatului regal poate fi vizitată gratuit.

Castelul Buda a fost construit în secolul XIII, având ca prim scop apărarea metropolei în fața invaziilor tătare și mongole. În 1987 a fost declarat parte a patrimoniului UNESCO.

Poți ajunge aici cu funicularul, cu tuk-tuk-ul, cu taxi-ul sau pe jos – urcând prin Bastionulul Pescarilor. 

În clădirea Castelului Buda mai poți vizita: Muzeul Național de Istorie al Budapestei, Muzeul de Artă Contemporană și Galeriile Naționale. Poți petrece aici chiar și 1 zi întreagă. 

*update decembrie 2022 – în curtea castelului au loc lucrări de construcție, se refac clădirile distruse, în curând vom putea vizita totul la forma inițială.

Castelul Buda - City Break Budapesta – Top 25 Atracții turistice
Castelul Buda
Palatul Regal Budapesta - City Break Budapesta – Top 25 Atracții turistice
Palatul Regal
Palatul Regal Budapesta - City Break Budapesta – Top 25 Atracții turistice
Palatul Regal din Budapesta ©instatravel.ro
Castelul Buda - City Break Budapesta – Top 25 Atracții turistice
Castelul Buda ©instatravel.ro

4. Bastionul Pescarilor

Bastionul Pescarilor (Halaszbastya) este un turn care datează din Evul Mediu, construit în stil Romanesque și oferă o panoramă spectaculoasă a Budapestei. Acesta este situat pe Dealul Castelului.

Cele 7 turnuri ale Bastionului reprezintă cele 7 triburi maghiare ce au reprezentat baza formării poporului maghiar, doar unul din cele 7 turnuri poate fi vizitat gratuit, pentru celelalte trebuie să cumperi bilet de vizitare.

Bastionul Pescarilor - City Break Budapesta – Top 25 Atracții turistice
Bastionul Pescarilor
Bastionul Pescarilor - City Break Budapesta – Top 25 Atracții turistice
Vedere din Bastionul Pescarilor ©instatravel.ro

5. Biserica Mátyás

Biserica Mátyás este situată pe Dealul Castelului, în apropierea Bastionului Pescarilor și este una dintre cele mai simbolice construcții din oraș.

Biserica a fost construită în secolul al XI-lea și este remarcabilă la exterior prin arhitectura gotică și acoperișul colorat, creat din mai multe țigle ceramice. Aceasta ascunde un interior bogat, vitralii fenomenale și alte comori decorative impresionante.

Este cea mai veche biserică din Budapesta, jucând un rol important în viața localnicilor și în turismul orașului. De asemenea, biserica este folosită ca sală de concerte clasice, organizate în fiecare lună de Orchestra de Camera a Virtuoșilor Ungari.

Biserica Matyas - City Break Budapesta – Top 25 Atracții turistice
Biserica Matyas
Biserica Matyas - City Break Budapesta – Top 25 Atracții turistice
Biserica Matyas

6. Muzeul National de Artă sau Galeria Națională

Galeria Națională Maghiară din Budapesta este unul din cele mai vizitate locuri din Ungaria, numărându-se printre cele mai frumoase muzee de artă din lume, cu o colecție foarte diversă și bogată.

Muzeul Național de Artă funcționează în Castelul Buda și se împarte pe mai multe secțiuni, printre cele mai importante fiind galeria de sculpturi medievale și renascentiste, artă gotică în lemn, galeria de artă contemporană. 

Muzeul Național de Artă - Top 25 Atracții turistice Budapesta
Muzeul Național de Artă

7. Dealul Gellért și Monumentul Eliberării

Dealul Gellért este o rocă mare, cu o înălțime de aproximativ 140 m. Aici se poate vizita Peștera Gellért situată pe partea sudică a dealului, orientată spre Hotelul Gellért în interiorul căreia vei găsi și o biserică deosebită. 

În vârful dealului se află Citadela (Fortăreața), iar la capătul acesteia se află Statuia Libertății, un monument ridicat de armata roșie sovietică, pentru a rememora victoria lor după cel de-al doilea război mondial.

Dealul Gellért - Top atracții turistice Budapesta
Dealul Gellért Foto: ©TanyaSv
Drumetie pe Dealul Gellert - Top Atracții turistice Budapesta
Drumeție pe Dealul Gellért

Monumentul Eliberării a fost ridicat în anul 1945, are o înălțime de 14 m și reprezintă o siluetă feminină care ține în mâini o frunză de palmier în semn de victorie.

Monumentul Eliberării - Top Atracții turistice Budapesta
Monumentul Eliberării ©instatravel.ro
City break Budapesta - top atracții turistice
Vedere de la Monumentul Elibărării ©instatravel.ro

8. Băile Gellért

După ce am umblat zeci de mii de pași în prima zi de explorarea a Budapestei, o pauză de relaxare la una dintre cele mai mari SPA-uri din oraș a fost divină. Băile Gellért dețin 10 piscine, saune și zone de relaxare și atrag mii de turiști, precum și rezidenți ai Ungariei pe tot parcursul anului. 

Complexul a fost construit între 1912 și renovat în anul 2008 pentru a fi readus la vechea glorie. Băile Gellért sunt deschise zilnic de la 06:00 la 20:00 (vara), inclusiv de sărbători. Vezi detalii program și tarife pe site-ul lor oficial aici.

Proprietățile apelor curative sunt certificate încă din secolul XV, iar izvoarelor termale care alimentează aceste băi le-au fost aduse faima de către turci, în secolele XVI și XVII, pe perioada domniei lor pe teritoriul Ungariei.

Băile Gellért - City break Budapesta
Băile Gellért ©bathsbudapest.com
Băile Gellért - City break Budapesta
Băile Gellért ©bathsbudapest.com
Băile Gellért Top atracții turistice Budapesta
Băile Gellért ©bathsbudapest.com
Băile Gellért Top atracții turistice Budapesta
Băile Gellért ©bathsbudapest.com

Ziua 2 - City Breack Budapesta - Atracții turistice Buda + Pesta

9. Podul Elisabetei

Podul Elisabetei a fost construit între anii 1897 și 1903. Podul este situat în zona cea mai îngustă a Dunării din zona Budapestei, cu o lățime de 290 m și o lungime de 378 m, are trei benzi de trafic rutier, un pasaj pietonal și o linie specială pentru autobuz.

Podul Elisabeta City Break Budapesta
Podul Elisabetei

10. Promenada Dunării

Promenada Dunării se întinde de la Podul Elisabeta până la Podul cu Lanțuri și este unul dintre cele mai vechi locuri de promenadă de pe lista cu orașe mari ale Europei.

De-a lungul plimbării pe această rută, poți admira clădirile impresionante de pe malul Dunării, iar în apropierea Parlamentului vei descoperi celebrul memorial “Pantofii de pe Faleza Dunării” – 60 de perechi de pantofi vechi, ruginiţi, făcuţi din fier şi prinşi de digul de piatră, în memoria evreilor uciși de trupele naziste.

“Pantofii de pe Faleza Dunării” reprezintă, astăzi, unul dintre cele mai emoţionante memoriale ale holocaustului din Budapesta. Oamenii care îl vizitează aprind lumânări sau lasă în urmă flori, plasându-le într-un anumit pantof care îi emoţionează sau le aduce aminte de cineva.

Pantofii de pe Faleza Dunării - Top Atracții turistice Budapesta
Pantofii de pe Faleza Dunării
Promenada Dunării - Atracții turistice Budapesta
Promenada Dunării

11.Croazieră pe Dunăre

Profită și de croazierele fermecatoare de pe Dunăre, de unde poți admira cele mai frumoase obiective turistice din Budapesta. 

Croazieră pe Dunăre - Atracții turistice Budapesta
Croazieră pe Dunăre

12. Podul Libertății

Podul Libertății este unic în felul său, cupolele sale având un aspect mult mai oriental combinând stilul Art Nouveau cu stilul arhitectonic de origini otomane. Podul leagă piața Szent Gellért ter din partea Buda și piața Fovam ter din partea Pesta.

Podul Libertății City Break Budapesta
Podul Libertății

13. Piața Centrală (Központi Vásárcsarnok)

Piața Centrală este un alt obiectiv turistic important din Budapesta. Construită la sfârșitul decolului XIX este cea mai mare piață din Budapesta, mie mi s-a părut că seamănă cu o gară.

Cum intri aici, cât vezi ochii sunt o mulțime de tarabe cu fructe și legume, dar, pe lângă acestea, și produse artizanale și alte suveniruri, prețurile fiind accesibile. 

La etaj sunt gherete cu delicatese: tocănițe, ciorbe, gulaș, care mai de care mai îmbietoare. Totuși ai grijă dacă vrei să servești masa aici, noi am avut parte de „țeapa turistului” – am achitat 29000 ft (347 lei) pe 2 farfurii de mâncare mediocră pe care am servit-o și în picioare.

Piața Centrală Top atracții turistice Budapesta
Piața Centrală
Piața Centrală Top atracții turistice Budapesta
Piața Centrală din Budapesta

14. Clădirea Parlamentului

Construită în stil gotic renascentist, una dintre cele mai mari clădiri din Ungaria, Clădirea Parlamentului,  găzduiește birourile parlamentare. Este unul dintre cele mai vechi edificii legislative din întreaga Europa și reprezintă o destinație majoră, inclusă în toate pachetele turistice.

În fiecare zi, turiștii au la dispoziție tururi ghidate pentru a putea descoperi fiecare colț al impresionantei structuri. Inaugurată la cea de-a o mia aniversare a țării, în 1896, construcția clădirii a durat 19 ani, fiind terminată în anul 1904.

Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că pe parcursul lucrărilor s-au folosit peste 500.000 de pietre prețioase și 40 de kilograme de aur.

Clădirea Parlamentului din Budapesta
Clădirea Parlamentului din Budapesta ©instatravel.ro
Clădirea Parlamentului din Budapesta
Clădirea Parlamentului din Budapesta ©instatravel.ro

15. Podul Margareta

Podul Margareta a fost construit în anul 1876 și este al doilea pod care a fost construit în Budapesta. Are o lungime de 507 m, o formă curioasă, acesta leagă atât Buda de Pesta cât și de Insula Margareta.

Podul Margareta din Budapesta
Podul Margareta
Podul Margareta din Budapesta
Podul Margareta ©instatravel.ro

16. Insula Margareta

Insula Margareta este o oază de relaxare într-un oraș agitat. Aceasta insulă situată pe Dunăre are o lungime de 2.5 km. Aici se găsesc Băi termale în aer liber, o mică grădină zoologică, ruine ce datează din secolul XII, grădină japoneză, restaurante.

Traficul auto este permis doar pentru mijloacele de transport în comun și poliției, ceea ce face din Insula Margarte un loc în care te poți deconecta de oraș chiar în mijlocul acestuia, detașându-te de zgomotul și graba fiecărei zile.

Una dintre cele mai cunoscute atracții ale insulei este fântâna muzicală, care oferă un spectacol de neuitat pe ritmuri de muzică clasică.

Insula Margareta - Top atracții Budapesta
Insula Margareta ©ro.wikipedia.org
Insula Margareta - Top atracții Budapesta
Insula Margareta ©instatravel.ro
Insula Margareta - Top atracții Budapesta
Insula Margareta
Insula Margareta - Top atracții Budapesta
Insula Margareta

17. Băile Termale Lukács

Baile Lukács sunt probabil cele mai vizitate de maghiari, deci dacă ești un turist care dorește să se amestece cu oamenii simpli și caută locații non-turistice, Lukács este cel mai bun loc.

Cele 8 piscine din care constă Baia Lukács, unul dintre cele mai notabile centre spa all-season din Budapesta, sunt specializate în deservirea diverselor categorii de clienți sau în furnizarea de tratamente specifice. 

Lukács a devenit una dintre locațiile favorite ale tinerilor care vor să se distreze în serile de weekend într-un cadru diferit. Aici se țin adesea petreceri cu muzică electronică și show-uri cu lasere la care participă sute de tineri dornici de distracție.

Baile Lukács - Top atracții turistice Budapesta
Bail Lukáecs
Baile Lukács - Top atracții turistice Budapesta
©instatravel.ro

Ziua 3 - City Break Budapesta - Atracții turistice Pesta

18. Basilica Sfântul Ștefan

Basilica Sf. Ștefan este o relicvă sfântă, se află aproape de podul cu lanțuri. Construcția a fost începută în 1891 și finalizată în 1905, fiind cea mai mare biserică din Budapesta, poate găzdui aproximativ 8500 de oameni. A fost dedicată primul rege al Ungariei, Sfântul Ștefan, cel care a convertit la creștinism triburile nomade ungare și le-a unit, punând bazele popurului maghiar. 

Pentru o panoramă de neuitat urcă în domul bisericii (are lift), iar dacă vremea permite, poți admira întreaga capitală. În Basilica St. Stephen se țin frecvent concerte de muzică clasică, ce răsună pe străzile capitalei, spre deliciul turiștilor, dar și al locuitorilor ungari. 

Din 18 noiembrie și până pe 1 ianuarie aici are loc unul dintre Târgurile de Crăciun din Budapesta, pentru mai multe detalii citește acest articol: https://instatravel.ro/budapesta-targul-de-craciun/.

Basilica Sf. Ștefan City break Budapesta
Basilica Sf. Ștefan
Basilica Sf. Ștefan City break Budapesta
Basilica Sf. Ștefan

19. Marea Sinagogă

Marea Sinagogă este declarată cea mai frumoasă sinagogă din lume și a doua ca mărime, după cea din New York și cea mai mare biserică evreiască din Europa.

Marea Sinagogă - City Break Budapesta
Marea Sinagogă ©tvl.ro

20. Cafeneaua New York

Cafeneaua New York din Budapesta, este parte integrantă a complexului de lux Boscolo Hotel, cunoscut și sub numele de Palatul New York, constuit în anul 1894 de către societatea de asigurări New York Lefe Insurance Company. Aceasta se află în inima centrului istoric, pe bulevardul principal. 

New York Cafe este menționată ca fiind una din cele mai frumoase cafenele din Euroa, poate chiar din lume. O cafea costă în jur de 10 euro și se zvonește că nu ar fi cea mai grozavă, dar o dată în viață merită să vizitezi această clădire impresionantă. Ține cont de faptul că de cele mai multe ori, ai nevoie de programare, unii fac rezervare și cu 1 lună înainte, cozile sunt cu adevărat impresionante (vezi foto mai jos).

Cafeneaua New York - City Break Budapesta
Cafeneaua New York
Coada de la New York Cafe
Coada de la New York Cafe

21. Centrul Pesta

Plimbă-te prin centrul Pesta, vei găsi clădiri art noveau, precum House of Art Nouveau, acoperișul clădirii Postal Savings Bank îmbrăcată în țigle verzi și galbene, Bazilica Sfântul Ștefan și numeroase pub-uri ruine, celebre în Budapesta.

City Break Budapesta
Postal Savings Bank Budapesta ©en.wikipedia.org

Cea mai bună perioadă pentru a vizita centrul Pesta este în decembrie, vezi aici cum arată Târgul de Crăciun din Budapesta.

Aleea pietonală - Fashion Street Budapest
Centru Pesta - Târgul de Crăciun

22. Piața Eroilor și Bulevardul Andrassy

Piața Eroilor a fost construită în memoria eroilor și marilor lideri din istoria Ungariei. În centrul pieței se află monumentul Millenium ce a fost construit pentru comemorarea a 1000 de ani de la cucerirea maghiară, având în vârf statuia Sfântului Arhanghel Gavril, iar pe margini două coloane în formă de semicerc, care semnifică pacea și războiul, munca și bunăstarea, cunoștința și gloria.

Piața Eroilor este una din cele mai vizitate din Budapesta, afându-se în fața Parcului Central la capătul Bulevarduluu Andrassy, una dintre cele mai importante străzi din Budapesta care face parte și din patrimoniul UNESCO.

Piața Eroilor - City Break Budapesta
Piața Eroilor

23. Castelul Vajdahunyad

Situat în apropierea parcului principal, Castelul Vajdahunyad din Budapesta a fost ridicat cu scopul de a servi ca galerie de prezentare pentru Expoziția Milenară, organizată în anul 1896, a fost construit din lemn și carton pentru a fi finalizat foarte rapid. 

Popularitatea edificiului a condus la reconstruirea lui, folosind piatra ca material principal și urmând liniiile arhitecturale inițiale.

Castelul Vajdahunyad - City Break Budapesta
Castelul Vajdahunyad

24. Băile Termale Széchenyi

Băile Termale Széchenyi sunt cele mai populare băi termale din Budapesta și este una dintre cele mai mari băi termale în aer liber din Europa. Are 18 piscine și este deschisă inclusiv de sărbători.

Baile Termale Széchenyi - City Break Budapesta
Băile Termale Széchenyi ©bathsbudapest.com
Baile Termale Széchenyi - City Break Budapesta
Băile Termale Széchenyi ©bathsbudapest.com

25. Parcul Orașului Budapesta

Parcul orașului Budapesta a fost creat în secolul XIX în Nord-estul orașului. Aici se află un lac superb, două muzee de artă, grădină zoologică și botanică, circul civic, băile Szechenyi și Castelul Vajdahunyad. Parcul este unul dintre cele mai mari spații verzi rivalizând astfel cu Insula Margareta.

Parcul orașului Budapesta
Parcul orașului Budapesta
Parcul orașului Budapesta
Parcul orașului Budapesta

Unde te cazezi în Budapesta?

Cazare low-budget Budapesta - King Apartmentt

King Apartment oferă cazare cu WiFi gratuit și terasă, în centrul Budapestei, aproape de Muzeul Național Maghiar, Piața Mare și Sinagoga de pe strada Dohany.

Acest apartament oferă aparat cu aer condiționat, TV cu ecran plat, o chicinetă complet utilată cu zonă de luat masa și baie privată. De asemenea, dotările includ frigider, plită și fierbător. Rezervă o cameră pe Booking aici.

Cazare low-budge Budapesta - King Apartmentt
Cazare low cost Budapesta - King Apartment

Cazare la preț mediu - Gellért Budapest Suites

Situată la 300 de metri de Băile termale Gellért, Gellért Budapest Suites oferă cazare în camere cu aer condiționat și WiFi gratuit.

Piața Mare este situată la o distanță de 1.4 km de apartament, Muzeul Național se află la 1.9 km. Fă-ți o rezervare pe Booking aici.

Cazare la preț mediu - Gellért Budapest Suites
Cazare la preț mediu - Gellért Budapest Suites

Cazare luxury - Kozmo Hotel Suites & Spa - The Leading Hotels of the World

O altă cazare mai exclusivistă este și Kozmo Hotel Suites & Spa – The Leading Hotels of the World. Acesta are centru spa & wellness, bar și restaurant. Dimineața se poate servi un mic dejun delicios.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Cazare Budapesta - Kozmo Hotel Suites & Spa - The Leading Hotels of the World
Cazare Budapesta - Kozmo Hotel Suites & Spa - The Leading Hotels of the World

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă frumusețea orașului Budapesta și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

8 thoughts on “Top 25 atracții turistice de vizitat în Budapesta”

  1. Foarte fain si util articolul tau. Am fost de vreo 5 ori in Budapesta, am facut chiar si un Revelion acolo, dar asta acum multi ani… Nu am apucat sa merg la niciuna dintre baiele termalale de aici, desi am fost la altele (cele din apropierea Oradei). Vara asta ma gandesc sa merg cu fii-miu (12ani) care e foarte dornic sa viziteze orase/muzee/locuri noi… Multumesc pentru idei 🙂

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top