OberWood – o căsuță tradițională de poveste

OberWood - cazare de poveste în Porumbacu de Sus
OberWood - o cazare de poveste pe malul râului Porumbacu

Imaginează-ți un loc retras la marginea unui sat, o curte imensă cu iarbă verde, 5 căsuțe de lemn – vechi de mai bine de 190 de ani, un pârâu care șerpuiește pe lângă hamacele atârnate în copaci, un leagăn sub un nuc imens, o liniște care te deconectează instant de la zarva orașului și o priveliște desprinsă din cărțile poștale ce ilustrează munții Făgăraș, asta am găsit noi la OberWood.

OberWood - cazare de poveste în Porumbacu de Sus
OberWood - o cazare de poveste pe malul râului Porumbacu

Înainte să-ți povestesc impresiile noastre de călătorie, te invit să vezi clipul postat pe canalul nostru de youtube:

Doamne, ce loc! Superb este puțin spus. O îmbinare perfectă între nou și vechi, între tradiții și prezent, un loc ce te încurajează să socializezi cu vecinii din „sat”, da, din sat, pentru că aici te simți ca într-un sat ascuns. 

Locul acesta a încapsulat feelingul acela de comunitate, este o stare pe care îmi este greu să o explic, dar pe care am simțit-o imediat ce am intrat pe poartă. 

Felicitări OberWood! Ați reușit să creați un loc cu adevărat special.

La ce să te aștepți când vii la OberWood?

Așteaptă-te să găsești aici un loc în care vei avea parte de liniște, armonie, echilibru și perfecțiune. Este un loc extrem de pitoresc, cu case de oaspeți care au restaurat tot ce este mai frumos din arhitectura locului și l-au făcut perfect pentru câteva zile de relaxare.

OberWood - cazare de poveste în Porumbacu de Sus
OberWood - o cazare de poveste pe malul râului Porumbacu

Proiectul pune în valoare arhitectura caselor tradiționale, construite între anii 1830 -1850, dar oferă turiștilor camere spațioase, foarte bine întreținute și cu toate facilitățile vieții moderne. Cum s-a întâmplat asta?

Proprietarii au cumpărat din sat aproape toate casele construite în urmă cu mai bine de 190 de ani și le-au restaurat. Înăuntru au fost folosite ca decor sau cu o altă întrebuințare multe obiecte cu istorie. 

OberWood este un domeniu cu circuit închis, care poate găzdui un maxim de 22 de persoane în cele 5 case tradiționale: Casa Berbec, Casa Floarea Vieții, Casa Moara, Casa Prieteniei și Casa Soare.

Toate căsuțele au aceeași configurare: bucătărie, baie, dormitor cu pat matrimonial la parter, dormitor cu două paturi simple la etaj. Diferă materialele, decorul, culorile și tematica. 

Moara, Floarea Vieții și Soare au scară interioară (așa cum se poate observa în fotografia de mai jos), iar Berbec și Pieteniei au scări drepte, de pod. În casa Soare este singura în care se pot caza 6 persoane, deoarece dispune de o canapea extensibilă în plus, amplasată în pod.

Dormitor matrimonial Floarea Vieții
Dormitor matrimonial Floarea Vieții
OberWood - cazare de poveste în Porumbacu de Sus
OberWood - cazare de poveste în Porumbacu de Sus

Casa Floarea Vieții

Noi am stat în căsuța Floarea Vieții, foarte spațioasă, totul extrem de curat, iar decorurile… sublime. 

Cum am deschis ușa căsuței am văzut „masa” din bucătărie, care este de fapt un banc de lucru de tâmplărie foarte vechi. Unul asemănător avea și tataia, ce nostalgie m-a cuprins când l-am văzut… Vesela nouă, de la Ikea, este așezată frumos într-un blidar.

Pe masă am găsit un bilețel de bun venit și niște snack-uri făcute în casă – DELICIOASE, un expresor la care ne-am preparat cafeaua de dimineață, iar în frigider am găsit apă rece de izvor.

OberWood - cazare de poveste în Porumbacu de Sus
OberWood - chicinetă

Noi am dormit în primul dormitor, cel matrimonial, decorat în același stil tradițional și cozy ca și restul căsuței. Salteaua patului a fost foarte confortabilă, iar pernele și pilota pufoase și călduroase, din puf de gâsca. 

P.S. Ne-a adormit susurul râului Porumbacu, iar dimineața ne-au încântat vrăbiuțele cu cântecele lor suave. 

OberWood - cazare de poveste în Porumbacu de Sus
OberWood - dormitor

În dormitorul de sus se găsesc două paturi simple, de câte o persoană și este open space cu cel de jos. Proprietarii au vrut să pună astfel accentul pe socializare și spațiul să fie cât mai autentic posibil, cum era pe vremuri când nu exista termenul de „privacy”.

Toaleta este modernă, în stilul Ikea, are boiler propriu, deci apă caldă fără probleme la orice oră. Cât de bine le-ar fi prins bunicilor noștri o toaletă în acele vremuri în care veneau epuizați de la muncile agricole. 

OberWood - cazare de poveste în Porumbacu de Sus
OberWood - o cazare de poveste pe malul râului Porumbacu

Oamenii la sat petreceau foarte puțin timp în case, așa că la OberWood s-a pus un mare accent și pe zona exterioară. Copiii se pot juca în spațiul amenajat special pentru ei, iar adulții pot citi o carte sau pur și simplu se pot relaxa într-unul din hamacele de lângă pârâu.

Dacă este vară poți merge la scăldat în apa râului Porumbacu, a fost amenajată o zonă denumită ”La plajă”. Tot ce trebuie să faci este să-ți iei din curte un puf și să mergi 2 minute pe jos până acolo.

Eu am am petrecut cel mai mult timp în leagănul de sub un nuc imens și cu vedere către munți, iar dimineața am stat la soare pe băncuța din fața căsuței. 

OberWood - cazare de poveste în Porumbacu de Sus
OberWood - cazare de poveste în Porumbacu de Sus

Noi nu suntem mari amatori de făcut grătare, însă dacă îți place această activitate, există un spațiu special amenajat în acest sens. Tot acolo vei găsi și un frigider comun, un cuptor și tot ce mai ai nevoie pentru a-ți prepara de mâncare. Pentru zilele ploioase sau friguroase a fost amenajat un foișor închis cu sticlă. 

Seara poți face un foc de tabără și să te răsfeți cu niște marshmallows. Ca să arzi caloriile închiriază o bicicletă și mergi să explorezi împrejurimile.

OberWood - cazare de poveste în Porumbacu de Sus
OberWood - zona exterioară

Seara am ieșit la plimbare prin Porumbacu de Sus ca să vedem cum vine ciurda de bivolițe și vaci acasă, dacă ai curiozitatea, le poți și mulge, eu nu am fost atât de îndrăzneață :))

Porumbacu de Sus este un sat pitoresc, situat la poalele Munților Făgăraș, la o altitudine de 450 m. Întreaga zonă este traversată de râul Porumbacu, ce izvorăște din zona vârfului Negoiu. 

Timpul pare că stă pe loc aici, iar viața se desfășoară într-un ritm normal, fără agitație, o plimbare pe ulițele din Porumbacu de Sus este foarte relaxantă și plăcută. S-a făcut liniște în gândurile mele, o gură de aer proaspăt pentru minte, trup și suflet.

Porumbacu de Sus
Porumbacu de Sus

Bine de știut

Doamna Dana este o gazdă de nota 10, știți cum este vorba aceea: „Omul sfințește locul”. Este o persoană caldă și sociabilă, îți va oferi informații cu privire la proiectul OberWood, îți va recomanda trasee și activități de făcut în zonă și locuri de unde poți cumpăra lapte, brânză, ouă, etc. 

Dimineața îți poate pregăti un mic dejun cu produse locale, contracost, iar dacă vrei să mănânci o cină autentică tot doamna Dana te va direcționa către cele mai pricepute bucătărese din sat. 

OberWood este pet friendly, însă patrupedul este responsabilitatea ta în ceea ce privește posibilele daune, curățenia sau interacțiunea cu ceilalți turiști.

Dacă dorești să achiți cu tichete de vacanță va trebui să faci rezevarea prin intermediul unei agenții de turism, cum ar fi cabanesipensiuni.ro, ține cont că nu poți folosi tichetele direct la proprietate.

OberWood - cazare de poveste în Porumbacu de Sus
OberWood

Cum ajungi la OberWood?

OberWood este un domeniu situat în Porumbacu de Sus, în județul Sibiu, la o distanță de doar 35 km de orașul Sibiu, 47 km de Făgăraș, 114 km de Brașov, 292 km de București. Maps aici

Drumul este foarte accesibil și este asfaltat până aproape de proprietate, excepție făcând ultimii aprox. 50 m. 

OberWood - cazare de poveste în Porumbacu de Sus
OberWood by night

Date de contact OberWood

website: www.oberwood.ro
Instagram: OberWood
Telefon: 0741 022 442
e-mail: oberwood2019@gmail.com
Rezervă pe Booking aici.

Obiective turistice pe care le-am vizitat în acest weekend

Castelul de lut Valea Zânelor – distanță 4 km – este cel mai instagramabil loc din România. Povestea acestuia a început în martie 2014, având la bază un concept unic de casă naturală, iar în 2016 și-a deschis pentru prima dată porțile. Mai multe detalii am scris aici: https://instatravel.ro/castelul-de-lut-valea-zanelor/

Castelul de lut - Valea Zânelor
Castelul de lut - Valea Zânelor

Povestea calendarului – distanță 4km – este situat chiar vizavi de Castelul de lut. Este o încântare în mod special pentru copii. Aceștia vor descoperi căsuțe desprinse din povești și vor putea participa la diverse ateliere de creație. Chiar și Moș Crăciun are o căsuță de vacanță aici.

Povestea Calendarului
Povestea Calendarului

Traseu turistic până la Cabana Negoiu – aprox. 10 km până în punctul din care începe traseul. Un traseu frumos ce te va conduse și către o cascadă superbă. Sus la cabană te vor fermeca peisajele din jurul acesteia. Traseul durează aproximativ 7 ore (dus-întors) cu tot cu ocolul la cascadă. 

Detalii traseu aici: https://instatravel.ro/traseu-cabana-negoiu/

Cabana Negoiu
Cabana Negoiu

Palatul Brukenthal – distanță 14 km – este un alt obiectiv turistic pe care nu trebuie să-l ratezi. Noi am prins și festivalul toamna barocă. Mai multe detalii aici: https://instatravel.ro/palatul-brukenthal-toamna-baroca/

Festivalul Toamna barocă la Palatul Brukenthal Avrig
Festivalul Toamna barocă la Palatul Brukenthal Avrig

Brambura Park – distanță 21 km – este un parc de distracții potrivit atât pentru copii, dar și pentru adulți. Atracția principală este casa răsturnată. Mai multe detalii aici: https://instatravel.ro/brambura-park/

Casa întoarsă - Brambura Park
Casa întoarsă - Brambura Park

Ferma de cerbi și ciute – distanță 27 km – aici vei avea parte de o experiență unică, și anume, ciutele îți vor mânca la propriu din palmă. Detalii aici: https://instatravel.ro/ferma-de-cerbi-si-ciute-poiana-neamtului/

Poiana Neamțului Ferma de cerbi și ciute
Poiana Neamțului Ferma de cerbi și ciute

Echitație pe Valea Avrigului – distanță 6 – 10 km – Pensiunea Ghiocelul și Complexul turistic Brândușa oferă cursuri de călărie, drumeții cu caii sau plimbări cu trăsura trasă de cai. 

Echitație - Pensiunea Ghiocelul
Echitație pe Valea Avrigului Foto: Pensiunea Ghiocelul

Abația cisterciană – distanță 20 km – este unica mănăstire cisterciană din România, o adevărată comoară arhitecturală. Mai multe detalii aici: https://instatravel.ro/abatia-cisterciana-carta-2021/

Cover abația cisterciană landscape
Abația cisterciană Cârța

Descoperă mai multe atracții turistice din Transilvania: https://instatravel.ro/category/obiective-turistice-romania/transilvania/

CĂLĂTORIA TA ÎNCEPE ACUM!

Cazează-te în acest loc de poveste, la OberWood, și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Autor Articol: ©Alina Licuriceanu
Foto:© alinalicuriceanu

4 thoughts on “OberWood – o căsuță tradițională de poveste”

  1. Ivanciu Radu

    Mulțumesc, un articol f. interesant. Am in plan sa mergem. Incalzirea cu ce se face?

    1. Buna Radu, multumim pentru aprecieri. La baie este boiler si calorifer, iar in camere sunt aeroterme cu termostat, a fost foarte cald si bine.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top