Malta este genul de destinație de care ori te îndrăgostești pe loc ori nu-ți va intra în grații deloc, depinde ce fel de turist ești și ce așteptări ai. Pe mine m-a cucerit atât prin obiectivele turistice pe care le-am vizitat, cât și prin mixul cultural și prin relaxarea oamenilor de pe stradă.
În acest articol m-am gândit să îți las toate informațiile pe care trebuie să le știi înainte să pleci prima dată în Malta. Sper să-ți fie de folos, iar dacă am omis ceva, aștept întrebarea ta în secțiunea din comentarii.
Cuprins
1. Primele lucruri pe care trebuie să le știi dacă vii prima dată în Malta
2. De câte zile ai nevoie să vizitezi Malta?
3. Când să mergi în Malta?
4. Transportul în Malta
5. Cash sau card?
6. Ce este o Festa și când are loc?
7. Ce să vizitezi?
8. Cât costă o vacanță în Malta?
9. Este sigură Malta?
10. Partea nevăzută a Maltei
11. În ce zonă să te cazezi în Malta?
1. Primele lucruri pe care trebuie să le știi dacă vii prima dată în Malta
1.1. Malta este un arhipelag în Marea Mediterană format din 3 insule (Malta, Comino și Gozo) și este cea mai mică țară din Uniunea Europeană, respectiv a 5-a cea mai mică țară de pe continent, după Liechtenstein, San Marino, Monaco și Vatican și a 10-a cea mai mică țară din lume. Ca să îți faci o idee, suprafața Maltei este mai mică decât Bucureștiul cu ale sale zone limitrofe, astfel că te vei simți mai degrabă ca într-un oraș, decât într-o țară.
1.2. Populația Maltei este cât 1/4 din cea a Bucureștiului, având doar 500.000 de locuitori, fiind considerabil mai puțin aglomerată decât capitala noastră.
1.3. Malta are două limbi oficiale malteza (o combinație de 60% arabă cu italiană și engleză) și engleza. Totuși, așa cum se întâmplă și la noi, multe dintre posturile nedorite de maltezi sunt ocupate de imigranți, așa că te vei înțelege ceva mai greoi cu șoferii de autobuze sau cu unii vânzători.
1.5. Maltezii știu să sărbătorească și sunt foarte religioși, dacă vrei să înțelegi mai bine cultura și tradițiile lor trebuie să participi la o Festa.
1.6. Malta are o istorie de peste 6000 de ani, cele mai vechi temple din lume se găsesc pe acest arhipeleag, Templele Megalitice fiind mai vechi chiar și decât piramidele din Egipt sau Stonehenge.
1.7. Cele mai multe plaje din Malta sunt pe rocă, sunt foarte puține plaje cu nisip fin și intrare lină în apă, dar acelea câteva sunt cu adevărat impresionante.
1.8. Poți ajunge oriunde cu mijloacele de transport în comun (autobuze + feriboturi), programul acestora este afișat în fiecare stație, iar dacă te organizezi bine nu ai nevoie să închiriezi mașină.
1.9. Trecerile de pietoni sunt destul de puține, iar maltezii obișnuiesc să traverseze pe oriunde, asta pentru că la ei nu este ilegal, iar șoferii sunt foarte amabili cu pietonii.
1.10. Dincolo de obiectivele turistice populare Malta nu mai este atât de „roz”, în sensul că este mizerie pe jos, clădirile sunt mai neîngrijite și nu prea ai ce să vezi, deci nu prea are rost să explorezi zonele care nu sunt incluse în ghidurile turistice.
2. De câte zile ai nevoie să vizitezi Malta?
Orașele din Malta sunt foarte foarte frumoase, majoritatea sunt orașe – cetate, pline cu obiective turistice și au suprafața mai degrabă a unor sate de la noi, așa că îți va fi foarte ușor să le vizitezi. De exemplu, capitala acestei țări, Valletta, are doar 1 km² cam cât centrul vechi al Brașovului.
De câte zile ai nevoie să vizitezi Malta? Depinde cât de multe îți dorești să vezi.
În sezon recomand undeva la 2 săptâmâni pentru a vedea tot ce-i mai frumos în materie de plaje, orașe și obiective turistice populare sau un minim de 1 săptămână pentru cele mai celebre dintre ele, dar te avertizez că îți va fi greu să alegi ce să vezi și ce să nu vezi.
În extrasezon recomand o vacanță de 8-9 zile pentru a străbate insula de la un cap la altul, fără a merge la plaje.
Dacă te gândeai la un city break de 3-4 zile, este mult prea puțin pentru Malta, indiferent de perioada pe care o alegi.
3. Când să mergi în Malta?
În lunile ianuarie, februarie, martie și decembrie temperatura aerului este în jur de +15ºC, din acest motiv sunt mulți turiști care preferă această perioadă pentru prețurile mici. Totuși, eu nu recomand aceste luni, pentru că șansele de ploaie sunt foarte mari, iar vânturile puternice, ceea ce face ca temperatura să se simtă mai degrabă de +5ºC.
Dacă te interesează mai mult să vizitezi orașele, atunci îți recomand să mergi în extrasezon în lunile aprilie, mai, octombrie și noiembrie, când prețurile sunt considerabil mai mici decât în sezon, iar temperatura aerului este foarte plăcută, în medie de +20ºC, dar ține cont că sunt șanse extrem de mici pentru făcut baie în mare.
Dacă vrei să explorezi toate plajele, atunci este bine să mergi în vârf de sezon, în iulie și august când sunt șanse extrem de mici să plouă sau să bată vântul puternic – deci cel mai probabil vor circula toate feriboturile și bărcile care organizează excursii, iar apa este foarte caldă. Totuși în aceste luni, atât aglomerația, cât și căldura, pot fi insuportabile, seara vei avea impresia că respiri aer fierbinte din cauza umidității extrem de ridicate, care sare chiar și de 80%, iar noaptea este aproape imposibil să dormi cu geamul deschis, fiind necesar să dormi cu aerul condiționat pornit.
Cele mai potrivite luni pentru a vizita atât orașele, cât și plajele din Malta, din punctul meu de vedere, ținând cont de vreme, aglomerație și prețuri sunt lunile iunie și septembrie. Temperatura este mult mai prietenoasă în aceste luni, cu toate că nouă ne-a fost greu să ne obișnuim cu umiditatea chiar și în septembrie. Se poate face baie și plajă, șansele de ploaie sunt reduse, iar vânturile sunt mult mai mici decât sunt vara pe litoralul nostru.
4. Transportul în Malta
Varianta 1: cu autobuzul
Poți ajunge oriunde cu mijloacele de transport în comun (autobuze sau feriboturi, nu au metrou). Programul acestora este afișat în fiecare stație, iar dacă te organizezi bine nu ai nevoie să închiriezi mașină. Autobuzele funcționează pe sitemul din Marea Britanie, adică se urcă doar prin față și se coboară pe la mijloc, dacă vrei să cobori trebuie să apeși pe butonul de stop, iar dacă vrei să urci trebuie să faci cu mâna ca la autostop. Poți avea ghinionul ca autobuzul să fie plin, iar șoferul nu va mai opri în stație și va trebui să aștepți următorul autobuz.
O călătorie costă 1.5 euro în extrasezon, respectiv 2 euro în sezon. Noi am optat pentru abonamente, astfel: pentru un abonament pe 7 zile am plătit 21 euro / pers, iar pentru unul de 4 zile am plătit 15 euro / pers.
În aboamente sunt incluse un număr nelimitat de călătorii pentru toate autobuzele de zi și de noapte și sunt valabile inclusiv pe insula Gozo. Nu sunt incluse autobuzele expres (cele inscripționate cu X: X1, X2 etc), cele directe (inscripționate cu TD în fața numărului) și nici feribotul din Malta către Gozo. Pentru mai multe detalii poți verifica pe site-ul lor oficial aici.
Există niște abonamente premium care includ și 1 cursă cu feribotul către Gozo, însă eu nu le recomand, pentru că includ doar feribotul expres, iar acesta circulă doar atunci când marea este liniștită, în timp ce feribotul mare de transport marfă, mașini și persoane, circulă zilnic 24 din 24 , iar cursa durează undeva la 15 minute și costă doar 4.65 euro / pers (dus – întors – taxa se achită la întoarcere).
Foarte important, poți cumpăra cardurile pentru abonamente doar din aeroport sau din Valletta – terminalul principal, atât, în rest poți cumpăra bilet doar de la șofer cash sau cu cardul, dar acesta nu vinde abonamente. Dacă alegi această variantă de a circula cu autobuzul îți recomand să îți instalezi aplicația Talinja App.
Alt lucru foarte important, străduțele în Malta sunt foarte înguste, iar dacă sunt lucrări pe drumuri, autobuzele sunt deviate pe alte rute, iar aceste deviații nu apar nici pe Talinja App și nici pe Google Maps, nouă ni s-a întâmplat pe mai multe rute și este foarte neplăcut, trebuie să te întorci, să aștepți alt autobuz, care dacă e full nu te ia și trebuie să-l aștepți pe următorul care vine peste 30 de minute sau mai rău peste 1 oră… poți pierde astfel o grămadă de timp.
În concluzie, autobuzul este o opțiune foarte bună pentru cei care vor să bifeze câte 1 zonă pe zi și care nu se grăbesc să plece de la cazare la primele ore. Pentru cei ca noi care vor să viziteze cât mai mult, a fost foarte enervant faptul că multe curse erau deviate și trebuia să ne întoarcem să schimbăm, circulau la intervale mari de timp de 30-60 de minute, de vreo 5 ori nu au oprit să ne ia pentru că erau full, așa că am pierdut foarte mult timp, plus că de multe ori fugeam de la obiectivele turistice ca să nu pierdem autobuzul, simțindune-ne ca într-un fel de Malta Express.
Varianta 2: cu mașină închiriată
Dacă nu ai o problemă să conduci o mașină cu volan pe partea dreaptă și să circuli în sens invers, atunci mașina este cea mai rapidă opțiune, iar dacă sunteți un grup de 4 persoane costurile vor fi cam egale cu costul biletelor de autobuz. Chiar și pentru 2 persoane recomand mașina, chiar dacă este mai scump, dacă vreți să vă mișcați ușor dintr-o parte în alta.
Cu autobuzul poți pierde 2 ore + pentru un drum pe care cu mașina îl faci în maxim 20 de minute. Taxe de parcare nu am văzut să fie decât în Valletta, iar în septembrie erau locuri libere de parcare peste tot.
Varianta 3: Uber sau Bolt
Găsești și Uber și Bolt cam peste tot, dar este destul de scump să circuli cu acestea. Noi am folosit ambele aplicații de câteva ori, ca să nu mai aștetăm autobuzul 50 de minute. O cursă scurtă de aproximativ 5 minute costă în jur de 5-6 euro, iar o cursă mai lungă de 15-20 minute, ajunge cam la 20 de euro.
5. Cash sau card?
Din 2008 euro a devenit moneda oficială în Malta, înlocuind lira malteză.
Cu siguranță vei avea nevoie și de cash, noi am găsit multe locuri în care nu acceptau plata cu cardul. Cam la toate patizeriile am plătit cash, la unele obiective turistice, dar și la câteva magazine de suveniruri și la excursia spre Comino. Totuși, nu ai nevoie de foarte mult cash, undeva 100 euro / pers.
6. Ce este o Festa și când are loc?
Dacă ajungi în Malta trebuie să participi la o Festa pentru a înțelege mai bine cultura și obiceiurile maltezilor.
Festa este o sărbătoare care se desfășoară în toată Malta, din mai până în septembrie. Fiecare oraș are desemnat câte un sfânt protector, astfel că, în fiecare weekend va fi o Festa undeva, în funcție de sfântul care se sărbătorește în săptămâna respectivă. Se poate întâmpla ca mai multe orașe să aibă același sfânt protector așa că pot fi organizate mai multe evenimente într-un weekend.
A fost primul loc în care am văzut artificii ziua, străzile erau împodobite ca de Crăciun cu beteală și ghirlande luminoase, iar bisericile erau decorate cu sute de luminițe colorate.
În prima zi a festei are loc o defilare cu fanfară, iar muzica și distracția sunt la cote inimaginabile, maltezii trăiesc foarte intens această sărbătoare, de altfel totul se organizează din banii donați de localnicii orașului în care se ține, inclusiv artificiile sunt făcute de către ei la fabrica de artificii. Este un adevărat concurs între orașe, fiecare încercând să fie cât mai festiv.
A doua zi are loc defilarea religioasă, adică oamenii vin îmbrăcați de sărbătoare și defilează cu steaguri și cu statuia sfântului sărbătorit pe brațe (o statuie imensă), statuie pe care o cară de la o biserică la alta.
Festa este ceva super important pentru ei și o tradiție care se transmite din generație în generație. Pentru mine ca și turist a fost extrem de inedită experiența și consider că vacanța în Malta nu este completă dacă nu participi măcar la una din aceste sărbători.
7. Ce să vizitezi în Malta?
Cele mai frumoase orașe din Malta sunt Valletta, Mdina, Rabat, Sliema, Birgu și Cospicua. Cele mai populare obiective turistice sunt Popeye Village, Hipogeul Hal Saflieni, Templele Megalitice Hagar Qim și Mnajdra, Fortul St. Angelo, St. Paul Catacombs, Grotele Albastre, Limestone Heritage, satul de pescari Marsaxlokk, insula Gozo și domul din Mosta. Cele mai frumoase plaje sunt: Ghajn Tuffieha Bay, Qarraba Bay, Golden Bay, Ramla Bay, Paradise Bay, Pretty Bay, Melieha Bay, Ghadira Bay și cea mai populară Laguna Albastră de pe Insula Comino.
Mai multe detalii și impresiile mele despre toate cele menționate găsești în articolul cu top 25 de locuri de vizitat în Malta, organizate într-un itinerariu de 12 zile. Te invit să citești acest articol aici: https://instatravel.ro/malta-25-locuri-de-vizitat/.
8. Cât costă o vacanță în Malta?
Malta este cam la fel de scumpă ca cele mai renumite orașe din Italia, Spania sau Portugalia, și mult mai scumpă decât Grecia, Ungaria, Serbia sau România.
Bugetul variază extrem de mult în funcție de luna în care alegi să vizitezi arhipelagul maltez, de numărul de zile petrecut, dar mai ales de stilul de viață.
Noi am cheltuit 2260 euro în 12 zile pentru 2 persoane. Găsești în acest articol: https://instatravel.ro/malta-buget-de-calatorie/ toată lista cu cheltuielile noastre, de la mâncare, transport, suveniruri, cazare până la intrările la obiectivele turistice.
9. Este sigură Malta?
Aș tinde să zic că Malta mi s-a părut una dintre cele mai sigure țări în care am fost până acum, cu toate că este locuită de oameni din toate colțurile lumii. Mi s-a părut că nu sunt deloc rasiști și că fiecare își vede de treaba lui. Cei drept nu am frecventat zonele de cluburi și nici nu am stat afară după miezul nopții, cu excepția festei din Naxxar.
Nu am văzut boschetari, cerșători, oameni la semafor, în zonele turistice, așa cum se întâmplă din păcate prin multe alte orașe europene, în schimb am observat câteva persoane care cotrobăiau prin gunoaie, în pricipiu căutau peturi ca să le ducă la reciclat, dar și acelea erau puține.
Totuși, am înțeles că și ei se confruntă cu corupția, iar pentru jurnaliștii care vor să investigheze acest subiect, Malta poate fi nesigură.
10. Partea nevăzută a Maltei
Dacă stai în zonele turistice totul este destul de roz și minunat, bine întreținut și îngrijit, însă dacă ieși din zonele populare, Malta nu mai arată atât de grozav, sunt foarte multe gunoaie pe străzi, haine atârnate la balcoane pe exterior, clădiri mai puțin îngrijite, multe construcții, praf peste tot, apar mașinile foarte vechi, iar oamenii își varsă lăturile pe stradă.
Spre exemplu, în Cospicua – unul dintre Cele de Trei Orașe, mi s-a părut că dincolo de poarta de intrare în oraș era o sărăcie cruntă, iar terasele, restaurantele, chiar și magazinele sunt aproape inexistente dincolo de punctele turistice.
11. În ce zonă să te cazezi în Malta?
Malta este foarte mică, toate orașele sunt frumoase, iar cu mașina ajungi foarte ușor dintr-o parte în alta, așa că orice opțiune este bună, dar de preferat să alegi ceva mai în centrul insulei.
Dacă optezi pentru transportul cu autobuzul atunci este bine să te cazezi în Valletta, de acolo pleacă toate autobuzele. Fiind cea mai căutată, Valletta este destul de scumpă, așa că noi ne-am orientat către Mosta, unde am găsit o cazare foarte bună la preț și fiind situată cam la jumătatea insulei, mai toate autobuzele treceau pe acolo.
Dacă vrei să stai aproape de faleză, atunci Sliema te va cuceri, iar dacă îți plac petrecerile atunci trebuie să te cazezi în St. Julian`s sau Bugibba.
Mai jos îți voi lăsa câteva dintre recomandările mele de cazare.
Cazare Valletta
În Valletta găsești foarte multe cazări deosebite, situate chiar în centrul orașului, câteva dintre recomandările mele sunt The Embassy Valletta Hotel, Tano’s Boutique Guesthouse, The Barrister Hotel și 66 Saint Paul’s & Spa. Vezi mai multe opțiuni de cazare pe Booking aici.
Cazare St. Julian`s
Dacă vrei să ai parte de niște petreceri de neuitat, atunci e recomandat să stai în zona de cluburi, adică în St. Julian`s. Pentru această zonă recomand Hyatt Regency Malta, J’Me Boutique Hotel (adults only), The Stonehouse, AC Hotel by Marriott St Julian’s și 123 MAINSTREET boutique hotel. Mai multe opțiuni de cazare în St. Julian`s pe Booking aici.
Cazare Sliema
Sliema este o altă opțiune foarte bună pentru cazare, fiind aproape atât de Valletta cât și de St. Julian`s. În Sliema recomand Hotel Verdi, Amery House, D Townhouse Boutique Suite, Land’s End, Boutique Hotel, Apartments by Sliema promenade and beach și Doris Suites Sliema. Mai multe opțiuni de cazare în Sliema pe Booking aici.
Cazare Insula Gozo
În cazul în care vrei să petreci câteva nopți și pe Insula Gozo, cele mai populare cazări de aici sunt: Ta’ Didi B&B, Georges Boutique Living, Sweet Life Gozo, The Duke Boutique Hotel, Quaint Boutique Hotel Xewkija și Mood Farmhouse B&B. Mai multe opțiuni de cazare în Gozo pe Booking aici.
Cazarea la care am stat noi - Maltese Garden Villa - Mosta
Pentru vacanța noastră din Malta am căutat o cazare fără piscină, SPA, restaurant și alte facilități de genul acesta, pentru că de la bun început aveam în plan să explorăm insula de la un capăt la altul și nu avea sens să plătim niște facilități pe care nu aveam să le folosim, așa că ne-am cazat la Maltese Garden Villa. Am fost atât de mult plecați încât abia mi-am găsit puțin timp în ultima zi să cobor în grădină să fac câteva fotografii.
Maltese Garden Villa este o vilă împărțită pe mai multe etaje. La fiecare etaj sunt câte 2 sau 3 camere fiecare cu baie privată și un dulap imens. Pe etaj se mai găsesc un living și o bucătărie comună dotate cu tot ce este necesar, frigider, cuptor, veselă, mașină de spălat vase, mașină de spălat rufe, tv și tot ce ai putea avea nevoie (masă de călcat, fier de călcat, feon, uscător de rufe etc).
Am mai avut la dispoziție și 2 balcoane și grădina în care am fi putut servi masa sau puteam doar să stăm la relaxare, dacă am fi avut timp de asta :)). Vila este situată în Mosta la 2 minute de o stația de autobuz din care puteam pleca aproape în orice direcție. În luna septembrie am plătit 73 euro / noapte și a fost una dintre cele mai ieftine cazări pentru această perioadă, excluzând hostelurile.
Poți vedea mai multe detalii despre această cazare și o poți rezerva pe Booking aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Malta și împărtășește experiența cu noi pe Instagram! Folosește #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
MULTUMIM! Informatii foarte valoroase si de folos!
multumim de informatii , unde sa ne cazam pentru plaja din 30.08-07.09.2024. vrem sa si vizitam , dar si plaja. multumim inca o data
Vedeti si acest articol, s-ar putea sa va ajute la itinerariu: https://instatravel.ro/malta-25-locuri-de-vizitat/ Daca va cazati in Valletta aveti trasnsport usor catre toata insula.
Multumim pentru informatii. Foarte detaliat si de mare mare ajutor acest itinerariu.
Ma bucur ca v-a ajutat! Concediu placut sa aveti! Malta este superba 🙂
Dragă Alina,
Foarte bune observațiile și sfaturile referitoare la călătoria în Malta. Aș vrea să călătoresc cu părinții mei și cu băiatul meu, în vârstă de un an, la sfârșit de august. Fiindcă încă nu merge în picioare, sunt dependentă de căruț. Este Malta o destinație potrivită pentru astfel de călători?
Mulțumesc. Spor în toate!
Buna Irina. Malta este o tara extrem de frumoasa, noua ne-a placut tare mult. Ar fi mai bine sa o vizitati in iunie sau septembrie, lunile iulie si august s-ar putea sa fie prea toride, iar umiditatea care se resimte seara este aproape de nesuportat. In ceea ce priveste carutul, nu este o destinatie tocmai potrivita, pentru ca, mai ales in orase sunt foarte multe zone cu scari. Peste tot, urci si cobori scari. As tinde sa-ti recomand sa mai astepti pana cand face baiatul macar 3 anisori.