Malta – Top 25 locuri de vizitat + Ghid de călătorie

Te gândești să mergi în vacanță în Malta? Eu tocmai ce m-am întors de acolo, după o vacanță de 12 zile și abia aștept să-ți împărtășesc în acest articol impresiile mele de călătorie. 

În primul rând aș vrea să îți spun că Malta este o țară superbă, care m-a cucerit, fiind foarte diferită de tot ce am vizitat până acum. Ca să o poți descoperi va trebui să mergi mult, fiind o destinație ideală pentru turiștii de tip „exploratori”, deloc potrivită pentru cei care preferă vacanțele de tip „all inclusive” orientate doar pe relaxare pe șezlong. 

Din cauza poziției geografice și a dominațiilor străine (romane, bizantine, arabe, siciliene, otomane, franceze și britanice), această țară este un mix cultural și arhitectural, unic în lume. Maltezii conduc ca britanicii, vorbesc aproape ca arabii, mănâncă și petrec ca spaniolii și italienii, iubesc pisicile ca egiptenii, iar arhitectura caselor este asemănătoare cu cea arabă și spaniolă. 

Îți las mai jos itinerariul meu, care sper să-ți fie ca un ghid de călătorie și să te ajute să-ți organizezi singur vacanța. Dacă pleci pentru prima dată în Malta îți recomand să citești și acest articol: https://instatravel.ro/totul-despre-malta-20/, iar dacă vrei să afli cât am cheltuit în 12 zile citește acest articol: https://instatravel.ro/malta-buget-de-calatorie/.

Ziua 1 - Itinerariu Malta

1. Valletta

Îți recomand să începi explorarea Maltei din capitala acesteia, Valletta, un oraș cetate ce datează din secolul al XVI-lea și a cărei suprafață nu depășește 1 km². Acesta deține foarte multe clădiri din timpul Cavalerilor Maltezi și este recunoscut ca fiind “un oraș construit de gentlemeni, pentru gentlemeni”.

Itinerariu Malta - Valletta
Orașul cetate Valletta
Itinerariu Malta - Valletta
La pas prin Valletta
Itinerariu Malta - Valletta
Valletta văzut din dronă

Este foarte ușor să descoperi Valletta la pas, iar o zi îți va fi suficientă pentru a vedea tot. De la clădiri moderne precum Palatul Parlamentului, până la cele cu arhitectură barocă precum Palatul Ferreria, Casa Rocca Piccola, Catedrala San Gwann (musai de văzut interiorul) toate te vor impresiona peste măsură. Mi-au plăcut mult și străduțele înguste cu ieșire către mare, pline cu terase cochete, dar și grădinile Upper Barrakka și Lower Barrakka, care oferă niște puncte de belvedere superbe, satul pescarilor și Siege Bell War Monument.

Itinerariu Malta - Valletta
Upper & Lower Barrakka Gardens - Valletta
Itinerariu Malta - Valletta
Fishermen Village Valletta & Siege Bell War Memorial
Itinerariu Malta - Valletta
Valletta
Itinerariu Malta - Valletta
Casa Rocca Piccola
Itinerariu Malta - Valletta
Valletta

2. Hipogeul Hal-Saflieni

Hipogeul Hal Saflieni, aflat destul de aproape de Valletta, este cel mai râvnit obiectiv turistic din Malta, în general biletele sunt sold out pe perioade destul de lungi. Dacă vrei să-l vizitezi trebuie să îți cumperi bilet online de aici cam cu 2-3 luni înainte. 

Hipogeul Hal-Saflieni este atât de impresionant pentru că este un oraș subteran, al unei civilizații de mult dispărute, fiind un loc pe cât de mistic, pe atât de interesant. Acesta este format din săli, camere și pasaje cioplite din calcar globigerina, săpat pe trei niveluri. A fost folosit între anii 4000 – 1500 î.Hr. și are o suprafață remarcabilă de 500 m². Păcat că nu este permis să faci fotografii în interior, pentru că este un loc de-a dreptul uimitor. 

Itinerariu Malta - Hipogeul Hal-Saflieni
Hipogeul Hal-Saflieni

Ziua 2 - Itinerariu Malta

3. Laguna Albastră - Insula Comino

Da! Paradisul există! Acesta se află în insula Comino, mai exact la Laguna Albastră. Pe această insulă nu circulă mașini, totul este aproape sălbatic, iar peisajul este de-a dreptul fascinant. Suprafața insulei are aprox. 3 km² și deține un singur hotel, câteva mici puncte de unde poți cumpara un suvenir, o băutură răcoritoare ori ceva de mâncare, câteva lockere, o toaletă și este locuită doar de 2 oameni permanent (un cuplu de hotelieri).

Laguna Albastră este cu adevărat un paradis, pur și simplu nu-mi venea să cred ce culoare are apa, era atât de cristalină și transparentă încât puteam vedea peștișorii cu ochiul liber, nisipul alb de pe fundul mării o face să pară ireală, precum celebrele peisaje din Maldive sau alte locuri exotice. Ca să ajungem aici, am luat o barcă din portul Cirkewwa, cursa a durat undeva la 15 minute și ne-a dus și pe la grotele și peșterile din jurul lagunei, astfel am putut vedea toate cele 50 de nuanțe de albastru ale Mării Mediterane. În jurul grotelor apa avea o culoare de un albastru indigo intens, exact ca la celebra plajă Navagio din Zakynthos, Grecia.

Itinerariu Malta - Blue Lagoon
Drumul spre Insula Comino
Itinerariu Malta - Blue Lagoon
Itinerariu Malta - Blue Lagoon
Blue Lagoon

Citisem pe internet că insula Comino este extrem de liniștită pentru că nu circulă mașini și pentru că este mai greu accesibilă, realitatea este că deși am ajuns devreme, locul părea ca o stație de metrou la orele dimineții. Un furnicar de oameni care se plimbau dintr-o parte în alta cu câte o Pinacolada în mână. 

Din punctul meu de vedere este un loc pe care nu trebuie să îl ratezi, peisajul de la Blue Lagoon este cel mai frumos din Malta, însă nu îți programa o zi întreagă de stat aici. Admiră peisajul, fă câteva ore de snorkeling, înoată în cea mai wow apă, în aproximativ 5 minute de înot poți ajunge și pe insula Cominotto, dar nu te gândi să stai la plajă toată ziua, agitația nu te va lăsa să te relaxezi. Îți recomand să faci tot posibilul să ajungi pe Comino în jur de ora 9, iar după 4-5 ore îți recomand să iei barca spre Ramla Bay de pe insula Gozo. 

Itinerariu Malta - Blue Lagoon
Laguna Albastră
Itinerariu Malta - Blue Lagoon
Itinerariu Malta - Blue Lagoon
Itinerariu Malta - Blue Lagoon
Insula Comino - Blue Lagoon

În momentul în care cumperi bilet din portul Cirkewwa pentru Blue Lagoon ai două opțiuni, ambele au același preț. Opțiunea 1: excursie dus – întors din portul Cirkewwa la Blue Lagoon, ultima cursă de întors este la ora 18. Opțiunea 2: Portul Cirkewwa – Blue Lagoon și apoi Blue Lagoon – Ramla Bay, urmând să te întorci pe Malta cu feribotul care circulă non stop și pentru care vei plăti un bilet extra de 4.65 euro. Trebuie să știi de la bun început ce tip de excursie vrei. 

4. Ramla Bay - Insula Gozo

Ramla Bay este o plajă superbă, cu Blue Flag, și are cel mai portocaliu nisip pe care l-am văzut în Malta. Apa este foarte cristalină și aici, fiind perfectă pentru snorkeling, dar ține cont că sunt multe pietre în apă deci ai nevoie de încălțări acvatice. Dacă vrei să petreci mai mult timp, poți face și un scurt traseu până la peștera Tal Mixta, un punct de belvedere excelent.

Itinerariu Malta - Ramla Bay
Ramla Bay
Itinerariu Malta - Ramla Bay
Insula Gozo

Ziua 3 - Itinerariu Malta

De pe terasa de la Upper Barrakka Gardens din Valletta poți admira Marea Mediterană, dar și Cele Trei Orașe: Cospicua, Birgu și Senglea. Deși nu le-am găsit incluse în foarte multe articole cu topurile obiectivelor turistice din Malta, eu aș spune că sunt musai de vizitat la pas, măcar Cospicua și Birgu, mie mi-au plăcut enorm. 

Poți ajunge fie cu feribotul din portul din Valletta până în Cospicua, fie cu o bărcuță mică tipic malteză din Valletta în Birgu, ori cu autobuzul în oricare dintre cele trei orașe.

5. Cospicua

Noi am luat feribotul din Valletta și în mai puțin de 10 minute eram deja în Cospicua.  Din port am luat-o spre Immaculate Conception Church, iar de acolo stânga dreapta pe străduțe. Dacă în Valletta sau Mdina am întâlnit baronii locali și foarte muți turiști, în Cospicua am întâlnit oameni de rând și am putut observa mai bine cum este cu adevărat viața maltezilor. Mi-a plăcut la nebunie simfonia de culori ale ușilor și balconașelor, care mai de care mai colorate și mai vibrante, acompaniate de mule flori de sezon.

Itinerariu Malta - Cospicua
La pas prin Cospicua
Itinerariu Malta - Cospicua
Culori în Cospicua
Itinerariu Malta - Cospicua
Cospicua
Itinerariu Malta - Cospicua
Cele Trei Orașe - Cospicua

6. Birgu și fortul St. Angelo

Birgu, cunoscut și cu numele de Vittoriosa, se află în continuarea orașului Cospicua, va fi ușor să îți dai seama când ajungi, fiindcă vei trece prin poarta de intrare în oraș care îți va atrage privirea. Birgu este cu siguranță orașul meu preferat din Malta, este un întreg labirint de străduțe înguste cu foarte multe locuri instagramabile, trabuie doar să te lași purtat de aleile pietruite. Noi am prins și o festa, așa că totul a fost la superlativ. 

Itinerariu Malta - Birgu
Birgu
Itinerariu Malta - Birgu
Itinerariu Malta - Birgu

Cireașa de pe tort din Birgu este fortul St. Angelo, care se află la propiru în capătul orașului și este un loc pe care nu trebuie să-l ratezi. Nu înțeleg de ce nu l-am găsit trecut pe lista cu obiective turistice de vizitat în Malta, dar îți spun că este foarte frumos, oferă multe puncte de belvedere și foarte multe săli cu proiecții în care poți afla toată istoria Maltei.

Dacă ai timp poți petrece ore bune în acest loc. Cred că este obiectivul turistic care m-a impresionat cel mai mult dintre cele vizitate, este ca un oraș într-un oraș, foarte mare și foarte bine amenajat. În plus este locul perfect din care ai priveliști de neuitat către Valletta și Senglea.  

Itinerariu Malta - Birgu - fortul St. Angelo
Birgu - Fortul St. Angelo

Senglea, cel de-al treilea oraș din Cele Trei Orașe, este la fel de cochet, plin de clădiri frumoase. Dacă te mai țin picioarele, îți recomand să-l vizitezi și pe acesta, vei găsi alte biserici impresionante, iar în capăt o grădină asemănătoare cu Lower Barrakka din Valleta. Noi din păcate nu am mai avut timp să-l luăm la pas, dar l-am putut admira din dronă.

Itinerariu Malta - Senglea
Senglea văzut din dronă
Itinerariu Malta - Birgu
Plimbare cu feribotul Valletta - Cospicua

Ziua 4 - Itinerariu Malta

7. Ghajn Tuffieha Bay

O plajă cu Blue Flag care sigur te va impresiona. Intrarea în apă este lină, apa turcoaz, nisipul portocaliu asemănător cu cel de la Ramla Bay din Gozo, sunt amenajate trasee dedicate pentru snorkeling, iar cireașa de pe tort este un traseu de vreo 10 minute care te va duce într-un punct de belvedere extraordinar. De acolo poți admira atât plaja Ghajn Tuffieha, dar și plajele Qarraba Bay, Gnejna și Golden Bay. Crede-mă peisajul te va lăsa fără cuvinte. 

Itinerariu Malta - Ghajn Tuffieha Bay
Punctul de belvedere
Itinerariu Malta - Ghajn Tuffieha Bay
Itinerariu Malta - Ghajn Tuffieha Bay

Ghajn Tuffieha Bay este o plajă aproape sălbatică, perfectă să te reconectezi cu natura, nu există terase, restaurante, toaletă sau baruri, totuși găsești umbreluțe de închiriat. Ca să ajungi aici ai de coborât foarte multe scări, care la întoarcere vor scoate untul din tine.

Itinerariu Malta - Ghajn Tuffieha Bay
Ghajn Tuffieha Bay - Blue Flag

8. Golden Bay

Golden Bay se află foarte aproape de Ghajn Tuffieha Bay, poți ajunge pe jos în aproximativ 10 minute și este tot o plajă cu Blue Flag, deși mie apa nu mi s-a părut la fel de curată ca Ghajn Tuffieha. Aici vei găsi o terasă, bar, restaurant, șezlonguri, toaletă și tot ce vrei. Îți recomand să prinzi pe această plajă un apus, este magic.

Itinerariu Malta - Golden Bay
Itinerariu Malta - Golden Bay
Golden Bay - Blue Flag

Ziua 5 - Itinerariu Malta

9. Mdina

Mdina este un oraș cetate, fondat de fenicieni în urma cu 4000 de ani, a fost capitala Maltei până în anul 1530 la sosirea cavalerilor și se spune că ar fi cea mai bine conservată cetate medievală din intreaga lume. Suprafața orașului nu depașește 1 km² și are aproximativ 250 de rezidenți.

Mdina mai este denumit si Orașul Tăcerii, a fost primul oraș locuit din Malta și platou de filmare pentru numeroase producții cinematografice precum: Troia, Gladiatorul, Contele de Monte Cristo și Game of Thrones. Este un loc în care simți că te întorci în timp și lași secolul XXI dincolo de zidurile cetății. Arhitectura este diferită față de tot ceea ce am mai vazut prin alte părți ale lumii, este o plăcere să te lași purtat pe fiecare straduță îngustă și să admiri fiecare cladire în parte. 

Găsești în cetate numeroase muzee, biserici, câteva restaurante, magazine de suveniruri, cea mai bună înghețată la Fior di Latte și numeroase puncte de belvedere din care sa admiri toată Malta.

Itinerariu Malta - Mdina
Itinerariu Malta - Mdina
Mdina

10. Rabat

Rabat este considerat a fi suburbia orașului Mdina, este un loc fermecător, plin și el cu terase și clădiri impresionante. Aici se află unul dintre cele mai renumite obiective turistice din Malta: St Paul’s Catacombs. 

Un alt obiectiv turistic de neratat este Wignacourt Museum, care este un muzeu 3 în 1. La primul etaj sunt sălile muzeului cu diverse exponate, Biserica Sf. Paul, iar la nivelul subteran se află catacombele și un adăpost antiaerian din al Doilea Razboi Mondial care face legatura cu St. Paul Catacombs.

Itinerariu Malta - Rabat
Itinerariu Malta - Rabat
Wignacourt Museum
Itinerariu Malta - Rabat
Rabat

Ziua 6 - Itinerariu Malta

11. Popeye Village

Am ajuns și la Popeye Village, micul sat creat în anul 1980 pentru celebrul film Popeye. Spanac nu am mâncat, dar de distrat m-am distrat la maxim. Dacă vremea este bună poți petrece aici chiar și o zi întreagă. Ai acces la toate căsuțele de lemn, la piesele de teatru, la zona cu jocuri (biliard, minigolf etc + loc de joacă pentru copii cu piscină), la film și la toate facilitățile satului. Dacă vrei poți rămâne la plaja privată cu apă turcoaz, șezlongurile sunt incluse în prețul biletului. 

Itinerariu Malta - Popeye Village
Popeye Village
Itinerariu Malta - Popeye Village
Itinerariu Malta - Popeye Village
Popeye Village

12. Melieha Bay + Ghadira Bay

Situate una în continuarea celeilalte, Melieha Bay și Ghadira Bay sunt două plaje cu Blue Flag, perfecte pentru a-ți continua ziua la plajă, după ce ai vizitat satul lui Popeye. Sunt două plaje cu intrare lină în apa cristalină, cu nisip fin, însă peisajul nu este la fel de impresionant ca la Ramla Bay, Ghajn Tuffieha Bay sau Blue Lagoon.

Itinerariu Malta - Melieha Bay
Melieha Bay

Ziua 7 - Itinerariu Malta

13. Blue Grotto

Excursia până la Blue Grotto a fost una dintre cele mai frumoase experiențe din Malta. Grota se află în sudul insulei, iar pentru a ajunge la ea am achiziționat un tur cu ghid, cu o bărcuță mică. Până acolo am putut admira și alte peșteri, la fel de impresionante, cu pereți de stâncă uriași. Bărcuțele cu care se organizează excursiile sunt mici, pentru a putea intra în fiecare peștera. 

Blue Grotto este cea mai impresionantă dintre toate, pe lângă pereții de stâncă foarte înalți, în acel loc, pe fundul Mării Meditarane nisipul este alb ceea ce face ca apa cristalină să capete o culoare de un turcoaz deschis, incredibil de frumoasă. Apa este atât de limpede încât poți vedea fundul mării, deși adâncimea apei în acel loc este de zeci de metri. 

Atenție, dacă sunt valuri bărcile nu ies în larg, iar asta se stabilește doar la fața locului în funcție de condițiile meteo. Chiar și așa, merită să bați drumul până acolo, peisajul este frumos și de sus, iar în apropiere se află și turnul de apărare Torri Xutu care poate fi vizitat gratuit.

Itinerariu Malta - Blue Grotto
Itinerariu Malta - Blue Grotto
Blue Grotto
Itinerariu Malta - Torri Xutu
Torri Xutu Tower

14. Limestone Heritage

Limestone Heritage este un muzeu micuț care prezintă metodele de prelucrare ale calcarului globigerina. Tot aici sunt amenajate și niste grădini superbe în care te poți plimba. Este un obiectiv turistic mai puțin cunoscut, dar foarte frumos.

Itinerariu Malta - Limestone Heritage
Itinerariu Malta - Limestone Heritage
Limestone Heritage

15. Templele Megalitice Hagar Qim și Mnajdra

Am vizitat și cele mai vechi temple din întreaga lume, Templele Megalitice Hagar Qim și Mnajdra. Acestea sunt mai vechi decât piramidele din Egipt sau Stonehenge, se crede că templele au fost construite în mai multe etape, cu 6000 de ani în urmă. Pereții acestor temple sunt alcătuiți din blocuri masive de calcar galben, celebru în Malta, așezate vertical.

Localnicii susțin că templele au fost construite de giganți, datorită pietrelor cu înălțimi de peste 5,2 m ce cântăresc peste 20 de tone. Nu pot spune că am fost la fel de fascinată ca atunci când am văzut piramidele din Egipt sau templele din Luxor, însă cu siguranță este un loc pe care trebuie să-l vizitezi dacă ajungi în Malta și ești pasionat de arheologie și istorie, mai ales că este un loc despre care nu am auzit nimic până să ajung în Malta, nici măcar în documentarele de pe Discovery nu sunt prezentate.

Itinerariu Malta - Templele Megalitice
Templele Megalitice

Ziua 8 - Itinerariu Malta

16. Sliema

Sliema este un alt oraș superb din Malta, cu o faleză foarte lungă, cu multe străduțe tipic malteze pline cu bijuterii arhitecturale. Aici poți surprinde cu ușurință un apus de poveste sau poți servi cina având Marea Mediterană în spate. Plajele din această zonă sunt stâncoase, dar există și câteva mici zone cu intrare lină în apă, iar dacă vrei să găsești o plajă cu Blue Flag, Fond Ghadir Bay este una dintre ele. 

A fost primul loc în care am văzut un parc pentru pisici, un fel de adăpost pentru pisicile străzii, unde oamenii vin și le hrănesc, de altfel în toată Malta am observat cuști de plastic pe la blocuri și pe lângă case cu hrană și apă lăsată lângă. 

Itinerariu Malta - Sliema
Sliema
Itinerariu Malta - Sliema
Sliema

17. St. Julian's

Din Sliema, dacă urmezi faleza, poți ajunge foarte ușor în St. Julian’s, locul în care distracția nu încetează niciodată. Aici este zona lor de cluburi, în care petrecerile țin până în zori.

Itinerariu Malta - St. Julian's
St. Julian's

Ziua 9 - Itinerariu Malta

18. Satul de pescari Marsaxlokk

Marsaxlokk este cel mai mare sat pescăresc din Malta. Zeci de bărci mici și colorate sunt ancorate în acest port și fac locul să aibă un farmec aparte. Tot aici are loc și vestita piață de pește, eveniment ce se întâmplă duminica dimineață. Eu am ajuns aici când marea era destul de agitată și din păcate pescarii nu ieșeau în larg, așa că nu pot spune că m-a impresionat peste măsură satul.  

Dacă ajungi în Malta și stai mai multe zile, merită să vii aici, însă daca ai la dispoziție doar câteva zile, sunt alte locuri mult mai interesante de vizitat. În zilele în care marea este liniștită se organizează excursii cu barca până la St. Peter’s Pool, un loc de neratat pentru cei care adoră să sară de pe stânci în apă și pentru iubitorii de snorkeling.

Itinerariu Malta - Marsaxlokk Village
Itinerariu Malta - Marsaxlokk Village
Marsaxlokk Village

19. Pretty Bay

La o distanță de doar câteva stații de autobuz de Marsaxlokk se află una dintre cele mai drăguțe plaje din Malta: Pretty Bay. Plaja este ceva mai largă decât în celelalte locuri, este ușor accesibilă, apa este turcoaz, intrarea lină în apă, nisipul fin, iar clădirile cu influențe arabe din fundal o fac să fie o plajă aparte. 

Itinerariu Malta - Pretty Bay
Pretty Bay

Ziua 10 - Itinerariu Malta

20. Acvariul Național din Malta

Deși este un acvariu destul de mic ca și dimensiuni, acesta rivalizează cu cele mai mari acvarii din lume, având o varietate mare de specii de pești. Nu se compară spre exemplu cu acvariul din Barcelona, însă dacă ai timp sau dacă prinzi o zi ploioasă, este un loc minunat de văzut.

Itinerariu Malta - Aquarium
Itinerariu Malta - Aquarium

21. Paradise Bay

Chiar zici că ajungi în paradis la Paradise Bay, apa are o culoare foarte frumoasă, nisip fin, iar atmosfera este una deosebită, ca să nu mai zic că este o plajă cu Blue Flag. Exită un restaurant chiar în spatele plajei, așa că poți petrece lejer aproape o zi aici. 

Itinerariu Malta - Paradise Bay
Itinerariu Malta - Paradise Bay
Itinerariu Malta - Paradise Bay
Paradise Bay

Ziua 11 - Itinerariu Malta

22. Insula Gozo

Insula Gozo este foarte mare, spre deosebire de Comino, aici circulă mașini, autobuze și se aseamănă foarte mult cu ce găsești în Malta. Noi am vizitat orașul Victoria cu a sa cetate Mdina, mai puțin impresionantă decât Mdina din Malta, Biserica Miracolelor Ta’ Pinu și din nou superba plajă Ramla Bay, însă au mai rămas multe obiective turistice și plaje nedescoperite. Cred că ar fi fost bine să ne fi luat 2 nopți de cazare și aici ca să putem vedea tot ce are de oferit.

Itinerariu Malta - Insula Gozo
Itinerariu Malta - Insula Gozo
Itinerariu Malta - Insula Gozo
Itinerariu Malta - Insula Gozo
Mdina - Insula Gozo
Itinerariu Malta - Insula Gozo
Biserica Miracolelor Ta' Pinu

Ziua 12 - Itinerariu Malta

23. Domul din Mosta

Domul din Mosta este al treilea cel mai mare dom din lume și este renumit pentru evenimentul petrecut în timpul celui de-al doilea Război Mondial când o bombă a trecut prin acoperișul domului, în timpul unei slujbe la care participau 300 de persoane, iar bomba nu a explodat. Se poate vizita atât biserica, cât și acoperișul și adăpostul antiaerian. Interiorul domului te va lăsa cu gura căscată, este superb!

Itinerariu Malta - Domul din Mosta
Domul din Mosta

24. San Anton Gardens & Attard

San Anton Gardens sunt niște grădini vechi, nu foarte bine întreținute, însă îți recomand să mergi prin ele, iar apoi să o croiești spre Villa Bologna și să mergi pe jos până în centrul orașului Attard pe strada Triq Sant Antnin. Pe această stradă vei putea admira cele mai frumoase vile din Malta, este o zonă cu multe ambasade, în care clădirile îți vor oferi un spectacol arhitectural. 

Itinerariu Malta - Attard
San Anton Gardens & Vilele de pe strada Sant Antnin
Itinerariu Malta - Attard
Attard

25. Naxxar

Naxxar este un alt oraș foarte frumos din Malta, cele mai renumite obiective turistice de aici se găsesc în Piața Victoria și anume Palazzo Parisio, Biserica Parohială Naxxar – Nașterea Maicii Domnului și strada de lângă Santa Lucija. 

Dacă poți ajunge aici în preajma zilelelor 5-8 septembrie vei avea parte de o Festa tipic malteză numită Our Lady of Victories. Este un eveniment foarte impresionant în care maltezii o sărbătoresc atât pe Sfânta Maria cât și încheierea a 3 asedii istorice făcute asupra arhipelagului maltez. 

În aceste zile totul arată ca în zilele de Crăciun, sute de luminițe, beteală, decoruri care mai de care mai stridente, fanfara străbate toate străduțele orașului, iar localnicii se împart în două tabere ce par rivale, care se bat în cântece și mimează o bătălie, iar în cele din urmă se unesc și toată lumea sare în piața mare. Trăiesc momentul atât de intens, este ceva emoționant, nu știu să avem noi vreo sărbătoare pe care să o trăim atât de intens. 

Itinerariu Malta - Naxxar
Itinerariu Malta - Naxxar
Itinerariu Malta - Naxxar
Festa în Naxxar

Video Top Obiective Turistice Malta

Dacă am omis ceva sau nu am reușit să transmit suficient prin fotografii, atunci te invit să vizualizezi și clipul postat pe canalul nostru de YouTube cu cele mai frumoase locuri pe care le poți vizita în Malta.

Concluzii

Malta este cu siguranță o țară pe care merită să o vizitezi, este plină cu peisaje frumoase, clădiri impozante, arhitectură unică, mâncare gustoasă, iar oamenii sunt foarte sociabili. Ne-au mai rămas multe obiective turistice nedescoperite, însă ne bucurăm că am reușit să vedem tot ce este mai important din ceea ce poate această țară să ofere. Mă bucur teribil că am ales să stăm mai mult, 1 săptămână ar fi fost prea puțin pentru a descoperi Malta la adevăratul potențial. 

Noi am vizitat atracțiile turistice într-o ordine diferită din cauza vremii, dar în acest articol le-am expus în ordinea preferințelor, iar itinerariul este exact așa cum mi-ar plăcea să-l fac dacă ar fi să revin. 

Dacă vrei să afli programul și tarifele de la toate obiectivele turistice vizitate citește acest articol: https://instatravel.ro/malta-buget-de-calatorie/

Dacă nu ai mai fost niciodată în Malta citește acest articol: https://instatravel.ro/ce-trebuie-sa-stii-inainte-sa-pleci-in-malta-20/.

Sper că ți-au folosit toate informațiile prezentate și dacă ajungi în Malta nu uita să-mi lași într-un comentariu impresiile tale de călătorie. 

Unde te cazezi în Malta?

Malta este foarte mică, toate orașele sunt frumoase, iar cu mașina ajungi foarte ușor dintr-o parte în alta, așa că orice opțiune este bună, dar de preferat să alegi ceva mai în centrul insulei. 

Dacă optezi pentru transportul cu autobuzul atunci este bine să te cazezi în Valletta, de acolo pleacă toate autobuzele. Fiind cea mai căutată, Valletta este destul de scumpă, așa că noi ne-am orientat către Mosta, unde am găsit o cazare foarte bună la preț și fiind situată cam la jumătatea insulei, mai toate autobuzele treceau pe acolo.

Dacă vrei să stai aproape de faleză, atunci Sliema te va cuceri, iar dacă îți plac petrecerile atunci trebuie să te cazezi în St. Julian`s sau Bugibba. 

Mai jos îți voi lăsa câteva dintre recomandările mele de cazare.

Cazare Valletta

În Valletta găsești foarte multe cazări deosebite, situate chiar în centrul orașului, câteva dintre recomandările mele sunt The Embassy Valletta Hotel, Tano’s Boutique Guesthouse, The Barrister Hotel și 66 Saint Paul’s & Spa. Vezi mai multe opțiuni de cazare pe Booking aici.

Cazare Malta - Valletta - The Embassy Valletta
Cazare Valletta - The Embassy Valletta

Cazare St. Julian`s

Dacă vrei să ai parte de niște petreceri de neuitat, atunci e recomandat să stai în zona de cluburi, adică în St. Julian`s. Pentru această zonă recomand Hyatt Regency Malta, J’Me Boutique Hotel (adults only), The Stonehouse, AC Hotel by Marriott St Julian’s și 123 MAINSTREET boutique hotel. Mai multe opțiuni de cazare în St. Julian`s pe Booking aici.

Cazare Malta - St. Julian`s - The Stonehouse
Cazare St. Julian`s - The Stonehouse

Cazare Sliema

Sliema este o altă opțiune foarte bună pentru cazare, fiind aproape atât de Valletta cât și de St. Julian`s. În Sliema recomand Hotel Verdi, Amery House, D Townhouse Boutique Suite, Land’s End, Boutique Hotel, Apartments by Sliema promenade and beach și Doris Suites Sliema. Mai multe opțiuni de cazare în Sliema pe Booking aici.

Cazare Malta - Sliema - Hotel Verdi
Cazare Sliema - Hotel Verdi

Cazare Insula Gozo

În cazul în care vrei să petreci câteva nopți și pe Insula Gozo, cele mai populare cazări de aici sunt: Ta’ Didi B&B, Georges Boutique Living, Sweet Life Gozo, The Duke Boutique Hotel, Quaint Boutique Hotel Xewkija și Mood Farmhouse B&B. Mai multe opțiuni de cazare în Gozo pe Booking aici.

Cazare Malta - Insula Gozo - Ta' Didi B&B
Cazare Insula Gozo - Ta' Didi B&B

Cazarea la care am stat noi - Maltese Garden Villa - Mosta

Pentru vacanța noastră din Malta am căutat o cazare fără piscină, SPA, restaurant și alte facilități de genul acesta, pentru că de la bun început aveam în plan să explorăm insula de la un capăt la altul și nu avea sens să plătim niște facilități pe care nu aveam să le folosim, așa că ne-am cazat la Maltese Garden Villa. Am fost atât de mult plecați încât abia mi-am găsit puțin timp în ultima zi să cobor în grădină să fac câteva fotografii. 

Maltese Garden Villa este o vilă împărțită pe mai multe etaje. La fiecare etaj sunt câte 2 sau 3 camere fiecare cu baie privată și un dulap imens. Pe etaj se mai găsesc un living și o bucătărie comună dotate cu tot ce este necesar, frigider, cuptor, veselă, mașină de spălat vase, mașină de spălat rufe, tv și tot ce ai putea avea nevoie (masă de călcat, fier de călcat, feon, uscător de rufe etc). 

Am mai avut la dispoziție și 2 balcoane și grădina în care am fi putut servi masa sau puteam doar să stăm la relaxare, dacă am fi avut timp de asta :)). Vila este situată în Mosta la 2 minute de o stația de autobuz din care puteam pleca aproape în orice direcție. În luna septembrie am plătit 73 euro / noapte și a fost una dintre cele mai ieftine cazări pentru această perioadă, excluzând hostelurile. 

Poți vedea mai multe detalii despre această cazare și o poți rezerva pe Booking aici.

Cazare Malta - Maltese Garden Villa
Cazare Malta - Maltese Garden Villa
Cazare Malta - Maltese Garden Villa
Cazare Malta - Maltese Garden Villa

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Malta și împărtășește experiența cu noi pe Instagram! Folosește #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

2 thoughts on “Malta – Top 25 locuri de vizitat + Ghid de călătorie”

  1. Multumesc pentru cele mai accesibile informatii .O sa profit din plin de utilitatea lor pentru ca in curand voi vizita Malta

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top