Traseu ușor: Lacul Albastru + Crăpătura Zorilor – Baia Sprie

Știai că în Maramureș se află un lac care își schimbă culoarea în fiecare anotimp, în funcție de lumină, astfel că, primavara este de un albastru intens, vara este verde smarald, iar toamna este maro? Lacul se numește Lacul Albastru și se află într-un cadru natural impresionant, lângă Crăpătura Zorilor, un punct de belvedere asupra orașului Baia Sprie.

Mai jos găsești toate detaliile de care ai nevoie pentru a ajunge la lac, dar și impresiile mele de călătorie. 

Lacul Albastru - Baia Sprie - Obiective turistice Maramureș
Lacul Albastru - Baia Sprie

1. De unde începe traseul spre Lacul Albastru?

Lacul Albastru se află în orașul Baia Sprie, din județul Maramureș, la doar 10 km distanță de Baia Mare, 55 km de Sighetu Marmației, respectiv 70 km de Săpânța.

Ca să ajungem la acest lac am mers parțial cu mașina, până la prima parcare amenajată, iar apoi am continuat pe jos, preț de vreo 30 de minute pe traseul marcat cu bulină albastră. 

Mai exact, din dreptul primăriei din Baia Sprie am făcut dreapta, pe lângă Biserica Adormirea Maicii Domnului, am continuat pe strada Dealul Minei, apoi am făcut din nou dreapta pe strada Ghioceilor și am ținut drumul spre stânga până ce am ajuns în parcarea amenajată de aici

Se mai poate continua încă puțin către cea de a doua parcare, pe drumul ce se vede în fotografia de mai jos, însă doar dacă ai o mașină 4×4. Știu că pare asfaltat, însă asfaltul ține atât cât se vede în poză, apoi drumul devine  inaccesibil pentru o mașină cu garda joasă.

Parcare Lacul Albastru
Parcare Lacul Albastru

2. Detalii traseu

Traseul până la Lacul Albastru și Crăpătura Zorilor este foarte scurt, de aproximativ 30-40 de minute de mers prin pădure. Din punct de vedere tehnic este foarte ușor, însă panta este destul de înclinată, ceea ce pentru unele persoane poate fi solicitant.  Diferența de nivel este de aproximativ 150 m, iar lungimea traseului de aproximativ 1.5 km (dus – întors). 

Chiar dacă este un traseu extrem de scurt, recomand să ai echipament de drumeție și ține cont că dacă plouă există riscul să aluneci destul de rău. 

Detalii tehnice

Marcaj: bulină albastră 
Lungime: aprox. 1.5 km (dus-întors)
Durata: 1-2 ore (dus – întors + pauze de filmat / fotografiat)
Diferența de nivel: aprox. 150 m
Sezon: tot timpul

Accesul cu mijloace motorizate este interzis!

Traseu Lacul Albastru
Traseu Lacul Albastru

3. Impresii de drumeție Lacul Albastru + Crăpătura Zorilor

Știam că va fi un traseu scurt și foarte ușor, dar nu știu din ce cauză am crezut că o să mergem pe un teren mult mai plat, așa că ne-a cam luat prin surprindere diferența de nivel, însă aveam încălțări potrivite și suficientă apă la noi, deci nu a fost o problemă. 

Din punct de vedere tehnic traseul nu prezintă dificultăți, nu merge pe lângă prăpăstii sau alte lucruri de genul acesta, însă pentru cei care nu sunt obișnuiți cu drumețiile pe munte poate fi destul de solicitant, mai ales într-o zi de vară caniculară. 

Pentru noi cred că a fost cel mai scurt traseu făcut pe munte vreodată, dar menționez toate aceste lucruri pentru că am văzut multe persoane care păreau că fac un efort destul de mare, mai ales la coborâre, asta și pentru că erau încâlțate în sandale cu platformă sau balerini… 

Traseu Lacul Albastru
Traseu Lacul Albastru

Marcajul este destul de clar, bulina albastră apare încă din parcare și apoi am întâlnit-o destul de des pe copaci. Într-un singur loc am avut un dubiu, când am terminat urcușul, am ajuns la o intersecție nesemnalizată. 

Dacă o iei la dreapta ajungi imediat la Lacul Albastru, iar dacă o iei la stânga ajungi în 5 minute la Crăpătura Zorilor și intrarea în vechea mină, deci ambele direcții sunt bune, depinde ce vrei să vezi prima dată.

Noi am fost mai întâi la lac și trebuie să recunosc că ne-a impresionat culoarea lui din prima, deși era de un verde smarald, asemănătoare cu cea a lacului Ochiul Beiului din Cheile Nerei, și nu albastrul acela intens pe care îl văzusem în fotografii.  

Un alt lucru care m-a surprins a fost faptul că în acest lac se poate înota, ba chiar era amenajat și un loc de unde puteai să faci sărituri. Nu am găsit nici grătare și nici multă lume, așa cum citisem pe internet, deși am fost într-o zi de vineri, probabil sâmbăta sau dumunica este ceva mai aglomerat și animat.

Traseu Lacul Albastru
Lacul Albastru
Traseu Lacul Albastru

Dacă vrei să prinzi lacul având culoarea aceea de un albastru intens atunci trebuie să vii primăvara, vara capătă doar aceste culori de un verde smarald, iar toamna se transformă în nuanțe de verde închis și uneori chiar maro. Încă nu există o explicație științifică exactă pentru aceste metamorfoze, așadar, cei pasionați de astfel de fenomene sunt încurajați să investigheze acest caz intrigant.

Lacul Albastru este un Monument al Naturii, aflat pe versantul sudic al Dealului Minei, la poalele munților Gutâi, la altitudinea de 530 m și are o suprafață de 0.5 ha. S-a format prin prăbușiea unei vechi galerii de mină, de pe filonul Dominișoara, în jurul anului 1920, și a fost declarat ca arie protejată în anul 1977.

Dacă privești Lacul Albastru din dronă te duce puțin cu gândul la celebrul Ochiul Pământului, Dinara, din Croația. 

Traseu Lacul Albastru
Lacul Albastru
Traseu Lacul Albastru

De la Lacul Albastru ne-am întors la intersecția de poteci, iar de data aceasta am mers în direcția cealaltă, spre Crăpătura Zorilor – o fostă exploatare minieră pe verticală, unică în judeţ. Nu este indicată vizitarea ei fără un ghid, dar locul merită văzut mai ales că în drum spre ea am ajuns într-un punct din care puteam admira orașul Baia Sprie de sus. 

Această exploatare minieră, Crăpătura Zorilor, are aproximativ 8 metri şi are pereţi verticali abrupţi, dând senzaţia că te afli într-un canion. Înauntru se mai poate vedea cum se săpau galeriile, una peste alta pentru scoaterea aurului, tipul acesta de excavaţie fiind unic în zonă. Mina nu este amenajată pentru vizitare, noi am vrut să intrăm cu frontalele, dar ne-am speriat de niște zgomote, nu ne-am dat seama dacă erau lilieci, șobolani sau alte viețuitoare fiindcă am ieșit rapid de acolo. 

Îți recomand să mergi până la Crăpătura Zorilor, chiar dacă nu intri în galerie, mai ales că poți ajunge în doar 5 minute și  vederea de deasupra orașului este spectaculoasă.

Traseu Lacul Albastru - Crăpătura Zorilor
Crăpătura Zorilor
Traseu Lacul Albastru - Crăpătura Zorilor
Crăpătura Zorilor
Traseu Lacul Albastru
Belvedere Baia Sprie

Traseul de întors noi l-am făcut de tip circuit, adică am ieșit pe la parcarea nr 2, dar ca și peisaj și dificultate este la fel, deci este mai simplu să te întorci prin același loc prin care ai urcat.

Traseu Lacul Albastru
Traseu Lacul Albastru

4. Video Lacul Albastru

Dacă am omis ceva te invit să vizionezi și clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

5. Tarif de vizitare

Nu există taxă de vizitare pentru acest obiectiv turistic sau pentru parcare.

6. Echipament necesar

Deși traseul este unul extrem de ușor și scurt, poteca urcă tot prin pădure pe un teren ușor alunecos, deci este recomandat să ai încălțări de trekking sau măcar niște adidași cu talpa puțin rigidă. Dacă plouă va fi mult mai dificil să urci și mai ales să cobori, fiindcă se poate aluneca destul de rău, așa că nu-ți uita pelerina de ploaie și bețele de trekking. De asemenea ar fi bine să nu-ți lipsească din bagaj un spray de urs, un fluier și o sticlă cu apă.

Traseu Lacul Albastru
Traseu Lacul Albastru

7. Ce mai poți vizita în zonă?

De la Lacul Albastru poți ajunge foarte repede la Lacul Bodi sau Lacul Firiza, ambele două locații de poveste.

Orașul Baia Mare se află de asemenea foarte aproape, îți recomand să nu ratezi Turnul Sfântul Ștefan, Turnul Măcelarilor, centrul și Muzeul Etnografic – partea de muzeu a satului.

Poți continua vacanța ta spre Mănăstirea Bârsana, unul dintre cele mai renumite locuri de rugăciune din țara noatră. Un pic mai sus este și biserica veche de lemn din Bârsana, monument istoric, pe care de asemenea îți recomand să o vizitezi. 

Desigur, nu rata nici obiectivele turistice unice din Maramureș precum Cimitirul Vesel, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Creasta Cocoșului ori o plimbare cu Mocănița.

Mai multe detalii și o listă mult mai completă cu cele mai frumoase 33 de obiective turistice de vizitat în Maramureș găsești în acest articol: https://instatravel.ro/ maramures-top-obiective-turistice/.

8. Unde te cazezi în zonă?

Agropensiunea La Grădină

Agropensiunea La Grădină se află în Baia Sprie, într-un loc cu peisaje mirifice unde poți avea o vacanță plină de culoare, lumină și liniște. Proprietatea dispune de 3 camere dotate cu TV, dulapuri, baie privată și un living generos cu șemineu și terasă. 

Prețul unei camere pornește de la 300 lei / noapte. Fă o rezervare pe Booking aici.

Agropensiunea La Grădină - cazare Baia Sprie
Agropensiunea La Grădină - cazare Baia Sprie

Casa Cerbului

Cu prețuri începând de la 250 lei / noapte, Casa Cerbului este o altă locație excepțională de cazare în Baia Sprie. Proprietatea poate găzdui maxim 8 persoane și pe lângă camerele superbe cu design nordic, oferă acces la un ciubăr cu hidromasaj, o saună și la o grădină generoasă.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Casa Cerbului - cazare Baia Sprie
Casa Cerbului - cazare Baia Sprie
Casa Cerbului - cazare Baia Sprie
Casa Cerbului - cazare Baia Sprie

Iz de Maramureș

Iz de Maramureș este un loc extrem de personal format din trei case vechi tradiționale din Maramureș, restaurate și puse la dispoziția turiștilor pentru o experiență de neuitat și întoarcerea la origini.

Conceptul lor este bazat pe turismul tradițional local și se adresează celor care doresc liniște sau să citească o carte în natură și bineințeles să descopere Maramureșul autentic. 

Două case sunt destinate cazării turistilor, fiecare având câte 4 camere cu băi individuale, 2 camere la parter și 2 în pod, capacitatea totală fiind de 16 adulți. Cea de-a treia casă este folosita, exclusiv pentru punctul gastonomic local.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Iz de Maramureș - cazare lângă Baia Sprie
Iz de Maramureș - cazare lângă Baia Sprie
Iz de Maramureș - cazare lângă Baia Sprie
Iz de Maramureș - cazare lângă Baia Sprie

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Lacul Albastru din Baia Sprie și împărtășește experiența cu noi pe Instagram! Folosește #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top