Glodeanca – o cazare tare faină și autentică din Maramureș

Sejurul acesta din Maramureș cred că va rămâne pentru mult timp în topul preferințelor mele. Am plecat acasă cu așa o stare de bine, de liniște, de relaxare, încât mă gândesc deja să revin în zonă, iar asta se datorează în mod special doamnei Ileana Sas și a familiei sale, gazdele noastre de la Glodeanca, care ne-au uns pe suflet la propriu. 

Poate sună clișeic, dar am numai cuvinte de laudă despre aceasă cazare și îi recomand cu mare drag. Totul este amenajat cu mult bun gust, foarte curat, liniște, seara auzeam sunetul pârului în cameră, mâncarea a fost delicioasă, gătită cu ingrediente locale și după rețete tradiționale moștenite din generație în generație, iar ospitalitatea gazdelor a fost la superlativ. Mai jos am să-ți las toate impresiile mele de călătorie din acest loc de poveste.

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Glodeanca Resort

1. Impresii de călătorie - Glodeanca Resort - cazare în satul Glod, Maramureș

Dacă ar fi să descriu Glodeanca într-o propoziție scurtă, aș spune că este locul în care mi s-a liniștit mintea și sufletul. Aici viața curge în tihnă și-ți dă răgaz să iei o pauză de la agitația orașului, este locul care te aduce mai aproape de origini, iar felul în care ospitalitatea întâlnește tradiția te face să te simți cu totul special. 

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Glodeanca Resort

Glodeanca este un resort situat în satul Glod, pe strada principală, un pic ascuns de drumul dintre Mănăstirea Bârsana și Poienile Izei. Drumul până acolo este unul îngust, asfaltat, ce șerpuiește printre căpițele de fân și văcuțele ieșite la păscut. Este o zonă de deal atât de pitorească și frumoasă, încât ne venea să oprim să admirăm peisajul la fiecare kilometru.

Maramureș

Odată ajunși la locație am traversat poarta de lemn, sculptată în stilul specific maramureșean, iar apoi am fost întâmpinați de doamna Ileana, proprietara acestui resort, glodeancă de origini. Ne-a condus către camera noastră și ne-a lăsat să ne liniștim de pe drum, iar apoi ne-a așteptat jos să ne prezinte locul și povestea acestuia. 

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Glodeanca Resort
Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Glodeanca Resort

Camera în care ne-am cazat a fost extrem de spațioasă și totul mirosea a proaspăt. Aveam impresia că am nimerit la o pensiune de-abia deschisă, dar am aflat ulterior că funcționează din 2015, lucru ce m-a surprins foarte tare, fiindcă totul arăta a nou. 

Amenajarea camerelor este deosebit de simplă și frumoasă, mobilierul de lemn masiv, lenjeria de pat dintr-un bumbac fin, iar elementele de decor sunt toate lucruri tradiționale din Maramureș, multe dintre ele fac parte din lada de zestre, dar încorporate modern. 

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Țesături lucrate manual

De la doamna Ileana am aflat că povestea de la Glodeanca începe în urmă cu peste 100 de ani, atunci când Moșu` Nichita, străbunicul ei, a construit pe acest teren primul ansamblu gospodăresc din Glod, compus dintr-o moară pe apă și o vâltoare. 

Toți sătenii de aici și din satele învecinate veneau la moară să macine porumb și la vâltoare să spele cergile (covoarele) și hainele din lână. Moara nu mai există astăzi, însă la temelia casei sunt păstrate pietrele originale  ale acesteia, pietre ce au fost cioplite chiar de Moșu` Nichita.

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Străbunicul
Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Doamna Ileana copil

Nu-mi explic cum, dar locul a păstrat toată energia aceea a satului de altă dată și te transpune în acele timpuri prin vâltoarea care încă se mai găsește în curtea lor.

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Vâltoarea din curte

Cursul pârâului pornește de lângă foișor, continuă spre un mic lac, apoi se scurge către vâltoare și către o cascadă, iar în cele din urmă trece pe sub un podeț de lemn și părăsește curtea. 

Tot acest tablou natural poate fi admirat dintr-un ciubăr sau de la vatra de foc. Poți ghici cu ușurință că acolo am petrecut cel mai mult timp, ascultând ciripitul păsărilor și susurul apei, plimbându-mă cu picioarele desculțe prin iarbă. 

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș

Foamea ne-a fost potolită cu mâncăruri tradiționale, gătite după rețete moștenite din generație în generație, preparate cu ingrediente locale din Glod. 

Dimineața la micul dejun aveam bufet suedez, foarte variat, iar majoritatea produselor erau de țară. Niciodată nu o să se compare brânzeturile și mezeluri făcute tradițional cu cele de la supermarket.

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Mic dejun la Glodeanca
Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Mic dejun cu view

Pentru cină făceau un meniu prestabilit din ingrediente de sezon. Noi nu am întrebat niciodată ce pregătesc în ziua respectivă și am fost surprinși de fiecare dată plăcut. Cred că și acest aspect a ajutat la relaxarea noastră, este tare comod să nu stai să te gândești ce mănânci, unde mănânci, iar totul să fie gustos și servit rapid. 

Dintre toate, supa de păstăi cu cârnați mi-a rămas cel mai bine întipărită în minte, am gustat pentru prima dată în viața mea acest fel de mâncare și am mâncat două porții, în ciuda faptului că eu nu sunt prietenă cu păstăile. 

Lui Adi i-au plăcut mult ardeii umpluți, care și ei au fost gătiți diferit față de cum se fac la el în Moldova sau la mine în sud. La desert nu ne-am putut decide dacă ne-a plăcut mai mult salamul de biscuiți sau prăjitura cu brânză.

Farfuriile rămâneau goale de cele mai multe ori, deși porția de persoană era cât pentru doi, am observat asta și la ceilalți turiști, nu doar la noi. Vorba unei doamne, ar fi trebuit să pună tariful pe numărul de kilograme extra de la plecare :)) Ah, și am uitat să-ți spun că tot festinul începea cu câte un păhărel de horincă, vișinată sau afinată. 

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș

Doamna Ileana avea grijă de noi toți, atât la micul dejun, cât și la cină, trecea câte puțin pe la masa fiecăruia să verifice dacă totul este în regulă, dacă poate să ne mai aducă ceva, să afle dacă am dormit bine sau dacă poate să ne ajute cu vreo informație. Atât de atentă, dar foarte subtilă în același timp.

De-a lungul a 100 de ani, multe s-au schimbat, dar tradițiile din Glod au rămas neschimbate. Aici sărbătorile se țin cu sfințenie, portul tradițional este purtat cu mândrie de toate generațiile, iar oamenii sunt la fel de buni și de ospitalieri ca pe vremea lui Moșu’ Nichita. 

Cea mai frumoasă experiență pentru mine de la Glodeanca a fost ziua de 15 august, zi în care doamna Ileana m-a gătit de sărbătoare. Am îmbrăcat portul maramureșean, care mi-a plăcut la nebunie, cu această ocazie am încălțat pentru prima dată opinci. Îmi venea atât de bine costumul încât mă simțeam o glodeancă adevărată. 

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
cover Obiective turistice Maramureș
Satul Glod - Glodeanca - Maramureș

Îmbrăcați așa frumos am plecat pe jos la biserica de lemn din sat, o biserică din secolul al XVI-lea. Am fost atât de impresionată de numărul mare de participanți, de faptul că familiile veneau împreună la biserică, câte 4 generații, purtând cu toții cu mândrie costumul tradițional, a fost ceva copleșitor. Așa cum spuneam, tradițiile aici se păstrează cu sfințenie și se predau de la o generație la alta, la noi în zonă s-au pierdut de mult aceste obiceiuri, mare păcat.. 

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș

Alt lucru care m-a emoționat, a fost faptul că în cadrul slujbei, preotul a chemat toți copiii care erau acolo să cânte la microfon, în locul corului. Sunt lucruri atât de simple, dar care fac o diferență atât de mare… 

Știam din povestirile altor turiști că așa este în Maramureș, dar atunci când trăiești tu aceste clipe este cu totul diferit. Poate nu toată lumea simte la fel, dar eu sunt extrem de recunoscătoare că am avut ocazia să cunosc această mică comunitate din Glod și să fiu parte din ea pentru câteva zile.

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș

N-am cum să închei rubrica cu impresiile mele de călătorie fără să povestesc un pic și despre pățania cu drona. Dintr-o neatenție, în timp ce filma împrejurimile de la pensiune, Adi a intrat cu drona în vârful unui copac și acolo a rămas, înfiptă bine de tot. După sute de km de zboruri era și timpul să trecem printr-o experiență de genul :)) Copacul era foarte înalt, dar cea mai mare problemă era că avea crengile de sus foarte subțiri. 

Am cerut ajutor gazdelor, care m-au impresionat maxim și de data aceasta. Atât doamna Ileana, cât și soțul dânsei, domnul Ioan, au dat o mulțime de telefoane pentru noi, au căutat soluții și au stat acolo lângă noi încercând să ne ajute cu ceva. După ce s-a terminat slujba de duminică au și început să apară oamenii din sat în încercarea de a ne ajuta, așa comunitate… mai rar. 

În cele din urmă, tot gazdele au găsit pe cineva în Sighet cu o dronă mai mare și l-au rugat să vină să încercăm să scoatem din copac drona noastră cu ajutorul celei mari. Adrian (fotograful) era la restaurant când a fost sunat, eu nu știu prin alte locuri cine ar fi venit într-o zi de duminică, la ora 18, în timpul unui weekend prelungit și la o oră distanță, să-și riște drona ca să ne ajute pe noi, dar în Maramureș se poate. Și nu doar că a venit, dar pentru că nu am reușit să rezolvăm nimic în acea seară, ne-a lăsat nouă drona să mai încercăm a doua zi. 

Prin urmare drona noastră a dormit o noapte în copac, iar luni dimineață am luat-o de la capăt cu încercarea de a o recupera. Tot gazdele ne-au ajutat să facem un cârlig mai stabil și ne-au oferit tot ce am mai avut noi nevoie. Și turiștii cazați ne-au impresionat, atât de mult își doreau și ei să o recuperăm, tot veneau și ne întrebau dacă am reușit, dacă au cu ce să ne ajute etc. 

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Aici era drona prinsă

Probabil toate gândurile astea bune s-au unit și Adi a reușit să recupereze drona din a 4-a încercare, luni pe la prânz. Și ce crezi, nu a scăpat-o din cârlig, așa că a ajuns la sol în stare perfectă, a avut o singură elice ciupită, atât… sincer, nu prea am sperat să o recuperăm „în viață”, noi voiam mai mult cardul de memorie… 

Repet, și prin alte locuri oamenii ar fi încercat să ne ajute, dar nu știu câți ar fi sunat prin tot satul, ba chiar în localitățile vecine. Experiența asta m-a făcut să-mi dau seama cât de mult ne înstrăinează orașele mari, de ajung să ne impresioneze atât de mult niște gesturi de omenie până la urmă…

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Salvatorul :))

Ei, și după așa reușită, am mers la cramă, da au și cramă proprie, și am cinstit reușita cu un vin bun. 

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Crama
Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș

Seara am stat la foc, ocazie cu care am avut onoarea să o cunoaștem și pe mamaia Maria, dar și pe Laura, fiica Doamnei Ileana, și pe soțul ei, Ionuț, care au venit însoțiți și de copiii lor, Vladimir și Alexandru. S-a adunat în jurul focului toată familia lor frumoasă, dar și toți turiștii, și mă uitam așa la cele 4 generații și mă gândeam cât este de frumos că duc mai departe, din generație în generație, povestea acestui loc minunat și că reușesc să ne-o transmită și nouă, călătorilor. 

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș

Mulțumim încă o dată, în mod special doamnei Ileana, pentru toată experiența minunată pe care am avut-o la Glodeanca și cu siguranță vom mai poposi pe aici în drumurile noastre. 

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș

2. Video dronă & prezentare cameră

Dacă am omis ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, atunci te invit să vizualizezi și clipul postat pe canalul nostru de YouTube de la această cazare minunată din Maramureș.

3. Facilități Glodeanca Resort

Lounge – acesta se află într-o altă clădire și este locul perfect în care poți viziona un film, te poți relaxa la șemineu savurând un pahar de vin, poți juca jocuri de societate ori poți lua parte la o seară de karaoke memorabilă, fără a-i deranja pe cei care aleg să doarmă devreme. Dacă urci pe scara de lemn tipic maramureșeană, la etaj vei găsi o saună și o mică sală de fitness cu vedere la grădină și ciubăr. 

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș

Curte spațioasă – deja am povestit despre grădina imensă și foarte frumos amenajată, dar ce am omis eu să-ți spun este că, pe lângă pârâu, lac, cascadă, vâltoare, vatră de foc și ciubăr, există și o zonă de joacă special amenajată pentru cei mici, trebuie doar să traversezi strada și o vei descoperi. Acolo copiii se pot juca inclusiv fotbal dacă doresc. 

Cramă – aici vei descoperi un univers fascinant al vinurilor, în care vei putea savura și explora cele mai fine arome și gusturi. Ai de ales din peste 50 de sortimente de vinuri, alese cu atenție de la crame din toate zonele viticole consacrate ale României. 

Grill și ceaun – ideale pentru vacanțele în familie, dar și pentru cele cu prietenii. Aici gazdele pot prepara un gulaș delicios și alte rețete cu adevărat speciale. Ceaunul este un instrument cu o istorie bogată și este adesea asociat cu preparatele tradiționale și atmosfera convivială.

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș

Foișor –  locul în care se servesc cinele în serile calde de vară, într-un ambient cald și primitor.

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Foișor

Foc de tabără – locul care aduce oamenii împreună, creează o atmosferă de poveste și încurajează poveștile interminabile. În jurul focului timpul se oprește și se dezvoltă un spirit al comunității. 

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Foc de tabără

Ciubăr cu hidromasaj – special conceput pentru o experiență termală excepțională. Cu un design elegant și finisaje de înaltă calitate, ciubărul cu hidromasaj și aeromasaj este locul ideal pentru a-ți relaxa corpul și mintea. Bucură-te de beneficiile terapeutice ale apei de izvor de munte într-o atmosferă deosebită, înconjurat de natură. Apa caldă este menținută la o temperatură constantă, indiferent de anotimp.

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș

Parcare – parcarea este asigurată în interiorul complexului și este gratuită.

WiFi – internetul este foarte bun, atât în spațiile interioare, cât și în cele exterioare, fiind o locație potrivită pentru munca remote.

Evenimate – fie că vorbim de un eveniment special din viața ta, sau de unul corporate, Glodeanca este o alegere foarte bună și pot organiza cele mai frumoase evenimente. 

4. Bine de știut

Resortul are în total 9 camere de tip twin cu balcon, dublă cu balcon, dublă fără balcon sau apartamente, toate cu baie privată. Noi am stat primele zile într-o cameră dublă fără balcon, iar apoi ne-am mai prelungit sejurul și ne-am mutat într-o cameră cu balcon, ambele au fost foarte curate și paturile extrem de confortabile.

– La Glodeanca se pot face rezervări individuale doar în lunile iulie și august. În celelate luni locația poate fi închiriată doar integral, pentru grupuri de minim 14 persoane și maxim 20 de peroane.

– Acceptă plata cu card de vacanță Sodexo, Edenred si Up Romania.

– Se oferă factură fiscală și acceptă plata cu cardul. 

– Există camere mari, de familie.

– Check-in de la 14:00 la 23:30.

– Check-out de la 08:00 la 10:30.

– Oaspeții trebuie să păstreze liniștea între 22:00 și 08:00.

– Animalele de companie nu sunt acceptate, totuși dacă ai un animăluț de talie mică poți întreba gazdele și este posibil să se facă o excepție, dar se va achita un cost suplimentar. 

5. Date de contact Glodeanca Resort

Site oficial: www.glodeanca.ro
E-mail: office@glodeanca.ro
Telefon: 0744.286.639
Rezervări pe Booking aici

Fii la curent cu toate noutățile de la Glodeanca Resort, îi poți urmări pe Instagram, Facebook sau TikTok

Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș

6. Cum ajungi la această cazare din Maramureș?

Este foarte ușor să ajungi la această cazare din Maramureș. În primul rând trebuie să știi că drumul până la Glodeanca este asfaltat, așa că poți conduce fără griji. 

Locația se află în satul Glod, județul Maramureș (indicații Google Maps aici), la doar 9 km de Mănăstirea Bârsana, 33 km de Sighetu Marmației, 50 km de Săpânța, 65 km de Baia Sprie, 40 km de Vișeu de Sus, fiind o locație foarte accesibilă către cele mai frumoase obiective turistice din Maramureș. 

7. Ce poți vizita în zonă?

În primul rând îți recomand să descopri satul Glod, dacă ai ocazia mergi la slujba de duminică de la biserica din sat din sec. al XVI-lea. 

Doamna Ileana îți va oferi informații prețioase cu privire la un loc din sat de unde priveliștea îți va tăia răsuflarea. Te vei afla în apropierea unor lacuri și vei putea admira în zare munții din Ucraina. Este un loc extrem de pitoresc și liniștit, perfect pentru un picnic de poveste. Pentru un coș plin cu bunătăți, tot cu doamna Ileana trebuie să discuți. 

Satul Glod - Glodeanca - Maramureș
Picnic în Glod
Glodeanca Resort - Cazare în Maramureș
Zona cu lacuri

Foarte aproape de Glod, la doar 9 km distanță vei descoperi Mănăstirea Bârsana, unul dintre cele mai renumite locuri de rugăciune din țara noatră. Un pic mai sus este și biserica veche de lemn din Bârsana, monument istoric, pe care de asemenea îți recomand să o vizitezi. 

Continuă spre Dragomirești, unde vei găsi Muzeul Țărăncii Române, iar în apropiere bisericile de lemn din sec. XVII – XVIII din Poienile Izei, Rozavlea, Bogdan Vodă și Ieud. 

Mai departe spre Săcel vei găsi Moara lui Magdău și Moara lui Mecleș, iar dacă continui pe acel drum vei ajunge în Borșa și de acolo poți merge la Cascada Cailor și la Lacul Știol. 

Desigur, nu rata nici obiectivele turistice unice din Maramureș precum Cimitirul Vesel, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Lacul Albastru, Creasta Cocoșului ori o plimbare cu Mocănița.

Mai multe detalii și o listă mult mai completă cu cele mai frumoase 33 de obiective turistice de vizitat în Maramureș găsești în acest articol: https://instatravel.ro/ maramures-top-obiective-turistice/.

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Alege Glodeanca Resort pentru un sejur de neuitat în Maramureș și împărtășește experiența cu noi pe Instagram! Folosește #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

2 thoughts on “Glodeanca – o cazare tare faină și autentică din Maramureș”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top