Acum câteva zile am fost într-un city break la Cluj-Napoca, ocazie cu care ne-am cazat în cea mai drăguță și cozy căsuță pe roți: Tiny Transylvania. Un loc superb, plin de verdeață, liniștit, unde ne-am reconectat cu natura, cu noi înșine și în care ne-am simțit acasă.
Cuprins
1. Impresii de călătorie de la Tiny Transylvania
WOW! Aceasta a fost prima reacție pe care am avut-o imediat ce am intrat pe porțile de la Tiny Transylvania. Locul este atât de frumos, încât l-am îndrăgit pe loc!
Într-o curte imensă, cu un gazon de un verde crud (chiar și în luna octombrie) am zărit 3 căsuțe pe roți.
Pe partea stânga își așteptau oaspeții Tiny Elizabeth și Tiny Valentina, iar pe partea dreapta am găsit căsuța rezervată de noi: Tiny Transylvania.
Acest loc a luat naștere din pasiunea pentru natură a proprietarilor, îndrăgostiți fiind de lucruri simple și curate și din dorința de a ne oferi nouă, călătorilor, deconectarea mult dorită de la agitația cotidiană, de la tehnologie și mai ales de la social media și realitatea virtuală.
Ce este însă de lăudat cu adevărat și un model de urmat este implicarea lor în proiectele sociale. 90% din profit este distribuit către trei astfel de programe: „Familia, o școală fără vacanțe”, „Părinte, copil, iubire” și „Vreau să îmi știu copilul în siguranță”.
Ba mai mult, promisiunea lor de sustenabilitate este că vor planta 1 copac la fiecare 10 clienți care le trec pragul.
Acestea cred că sunt motivele pentru care am simțit atâta emoție în acest loc și o stare de bine greu de exprimat în cuvinte.
Felicit pe această cale proprietarii, sunteți un exemplu pentru noi toți și cred cu tărie că aceasta este atitudinea corectă către o lume mult mai bună, mai curată și mai frumoasă. Mai multe detalii despre proiectul Tiny Life la finalul articolului.
2. Căsuța pe roți Tiny Transylvania
Am ajuns la locație în jurul orei 15:00, ora stabilită pentru chek-in. Am găsit cheia pentru intrare în căsuță într-un seif, pe care l-am deschis cu codul primit pe email.
Trebuie să recunosc că eram foarte curioasă să văd cum este amenajată în interior și dacă vom găsi tot ceea ce aveam nevoie în cei 27 de metri pătrați. Mă așteptam să semene destul de mult cu o rulotă, însă nu a fost așa, această mini căsuță este foarte spațioasă, aerisită și foarte bine dotată.
Primul impact a fost sentimentul de „acasă”, am găsit totul la îndemână, de parcă mai locuisem aici într-o altă viață. Sunt foarte puține locuri în care m-am identificat atât de mult cu cazarea, încât să mă simt ca acasă. Interiorul este amenajat în stil Ikea, foarte modern, eficient și cu personalitate.
Tiny Transylvania poate găzdui 2 copii și 2 adulți, deoarece dispune de o zonă de dormit generoasă și de un loft cu o saltea pentru 2 persoane, la care se ajunge urcându-te pe o scară.
Mi-a plăcut faptul că am putut vedea răsăritul (de soare și de lună) direct din pat și câteva stele căzătoare.
În bucătărie am găsit o zonă pentru servit masa, frigider, mașină de spălat vase, plită pe inducție, expresor, încălzitor de apă, aparat pentru prăjit pâine, tacâmuri, veselă, oale, ustesile de gătit, condimente de bază, practic tot ce am avut nevoie în cele câteva zile petrecute acolo.
Baia este foarte cute, la fel ca și restul căsuței și este dotată cu chiuvetă, toaletă, cabină de duș, oglindă, prosoape, produse de igienă de la Nature Box, hârtie igienică Zewa și uscător de păr.
Fiind un tiny house, zonele de depozitare sunt foarte ingenios gândite, spre exemplu, în treptele de la scară am găsit numeroase jocuri de societate, pe o poliță deasupra geamului erau așezate câteva cărți, zona de sub pat este pentru depozitat bagaje mari, iar sub frigider este un fel de mini cămară pentru produse neperisabile.
A fost foarte cald și bine înăuntru, căsuța are încălzire în pardoneală. Răcoarea în zilele de vară este asigurată de un aer condiționat, în octombrie nu a fost necesar să-l folosim. De semenea, căsuța are sistem de ventilație și panouri solare.
Spațiul exterior nu a fost nici el neglijat, totul este foarte atent poziționat și bine întreținut. Căsuța are terasă proprie cu zonă de servit masa, atât pentru adulți, cât și pentru copii, un leagăn, o zonă de relaxare cu loc pentru făcut focul, grătar și o curte imensă, cu iarbă bogată, deasă, moale – un loc perfect pentru mersul desculț.
Aș îndrăzni să afirm faptul că Tiny Transylvania este un loc de biniște (cuvânt românesc inventat pentru a traduce conceptul danez hygge).
Mi-a plăcut cafeaua foarte bună (oferită din partea casei) pe care am savurat-o pe terasă, într-un peisaj specific toamnei cu doar câteva raze de soare ce răzbeau prin ceața dimineții și pădurea ruginită – acestea sunt momente de liniște, de neprețuit pentru mine. Ghivecele cu crizanteme și dovlecii decoratvi au contribuit și ele la peisaj.
Seara am stat afară la foc, am desfăcut sticla de vin primită din partea casei, am aprins câteva lumânări parfumate, am pus pe noi păturicile pufoase, am pornit mini boxa portabilă găsită în căsuță și am lăsat să cânte în surdină playlist-ul creat de gazde pentru oaspeți.
Playlist-ul se numeste Forest House și îl găsești pe Spotify, ți-l recomand, nouă ne-a dat un vibe tare bun.
The secret place a fost cireașa de pe tort – o pădure întreagă doar pentru noi! Am găsit acest loc la doar câțiva pași de Tiny Transylvania.
Pot să îți spun atât: locul este magic în adevăratul sens, iar dacă simți că ești în prag de bornout acesta este locul în care trebuie să vii.
Ia-ți câteva zile de concediu, lasă-ți telefonul în seiful dedicat pe care îl găsești în căsuță și îți garantez că după doar câteva zile petrecute în această locație îți vei reveni miraculos.
Este un loc care stimulează creativitatea. Artiștii vin aici să picteze, să scrie, să compună melodii, să fotografieze, iar pasionații de yoga își găsesc colțișorul perfect pentru meditație.
Video dronă Tiny Transylvanya
Dacă mi-a scăpat ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, te invit să vizionezi și clipul de mai jos:
3. Bine de știut
Nu există restaurant la locație, iar cel mai apropiat magazin este în Feleacu.
Zonki, cățelușa proprietarilor, spune că locația este pet friendly, așa că dacă ai un prieten patruped care vrea să te însoțească este bine venit în căsuța principală Tiny Transylvania. Există însă o taxă suplimentară pe care va trebui să o achiți separat.
Poți închiria de la Tiny Transylvania și biciclete electrice HAIBIKE – hardtail care sunt dotate cu motoare Yamaha. Aceste e-Bikeuri te vor susține până la o viteza de 25km/h. Motorul intervine doar când pedalezi și doar în măsura în care ai nevoie de ajutor. Autonomia unui eBike este până la 100 km. Bicicletele sunt ideale pentru parcurge traseele amenajate în Pădurea Făget, dar și zonele mai puțin accesibile.
Ministerul Economiei a evaluat proprietatea cu 4 stele, deci poți achita cu tichete de vacanță: Sodexo, Up și Edenred.
Poți achiziționa și gift card de la ei dacă vrei să surprinzi o persoană dragă. Trebuie să le trimiți un e-mail cu valoarea gift cardului pe care o dorești și cu datele persoanei căreia vrei să-i faci surpriza.
Semnalul GSM este foarte bun și există și posibilitatea conectării la WIFI. Cu toate acestea, gazdele îți recomandă să te deconectezi de la tehnologie cât timp te relaxezi la Tiny, așa că dacă e musai să te conectezi la WIFI (cum a fost cazul meu pentru că am lucrat puțin remote), atunci va trebui să cauți parola.
În curând vor adăuga opțiunea de Goodies Bag, care se va putea alege în momentul rezervării.
Check-in -ul se face după ora 15, iar check-out -ul la ora 11.
Parcare privată – poți parca chiar lângă tiny house, iar parcarea este gratuită.
4. Cum am ajuns la Tiny Transylvania?
Tiny Transylvania este un domeniu situat în satul Casele Micești, ce aparține de comuna Feleacu, din județul Cluj. Acesta este situat la o distanță de doar aprox. 10 km de orașul Cluj-Napoca (20 min distanță de centru – cu mașina), 29 km de Turda, 170 km de Sibiu, 164 km de Oradea.
Pornește spre casele din Feleacu (până în sensul giratoriu), apoi continuă pe drumul comunal 71C spre Observatorul Astronomic cu destinația Casele Micești. Ultimii doi kilometri de drum nu sunt asfaltați, însă se pot parcurge cu orice tip de mașină. Maps aici.
5. Date de contact Tiny Transylvania
E-amil: tunde@tinytransylvania.ro
Site oficial: www.tinytransylvania.ro & www.tinylife.ro
Rezervă o cameră pe Booking aici.
Fii la curent cu toate noutățile de la Tiny Transylvania și prinde cele mai bune oferte! Urmărește-i pe Instagram și Facebook.
6. Ce poți să faci în zonă?
La doar 20 de minute distanță de Tiny se află cel mai apreciat oraș din România: Cluj-Napoca – https://instatravel.ro/cluj-napoca-top-obiective-turistice/.
Tot la 20 de minute distanță se află Pădurea-Parc Făget, acolo unde vei găsi 2 trasee tematice pe care să le explorezi:
Traseul Veveriței este unul dintre traseele tematice, este de tip cirtuit și are o lungime de 4 km, iar marcajul este simbolul veveriței.
Misterele Pădurii este un alt traseu tematic, cu o lungime de 2,7 km și este marcat cu o broscuță, poate fi parcurs în 3 ore (dus – întors).
Traseul MTB către vârful Peana și circuitul de MTB Micești sunt alte recomandări de activități de făcut în zonă.
Adrenalin Park se află în proximitate, acolo vei găsi trasee suspendate, tiroliene, turn de escaladă, copac de cățărat, un legăn uriaș, traseu de echipă și multe alte activități de aventură.
Parcul de agrement Moara de Vânt deține peste 400 de exemplare de animale pe care le poți mângâia și hrăni. Alpaca, lama, cămilă, văcuțe pitice Zebu, zebră, oi de camerun, veverițe, iepurași, etc, toate aceste animăluțe le găsești la doar câteva minute distanță de Tiny Transylvania.
Cheile Turzii se află la doar câțiva kilometri distanță, îți recomand din suflet să faci o drumeție acolo.
Descoperă aici mai multe atracții turistice din Transilvania: https://instatravel.ro/ obiective-turistice-transilvania/
7. Despre proiectul Tiny Life
Tunde și Andrei – fondatorii Tiny Life & Tiny Transylvania – declară pe site-ul lor oficial următoarele:
„Tiny Life este felul în care ne-am promis că vom trăi de acum încolo: simplu, cu mai puțin, feriți de agitația orașului, dar nu rupți de lume.
Am descoperit plăcerea de a locui în mijlocul naturii, într-o căsuță de 27 de metri pătrați, acum câțiva ani. Poate sună ciudat, dar ne-am dat seama că într-un spațiu atât de mic „bagajele” se lasă afară, iar tu vei fi înăuntru mai aproape de celălalt și mai aproape de tine. Un tiny house înseamnă mai puțin spațiu de depozitare și te învață care îți sunt prioritățile.
Acum câțiva ani am lansat Tiny Transylvania pentru a pune la dispoziția celorlalți această experiență unică de care și noi ne-am îndrăgostit.
Tiny Life și cele două căsuțe ale sale, Tiny Elizabeth și Tiny Valentina, s-au născut puțin mai târziu, din dorința noastră de a dărui, de a dedica efortul nostru unei cauze.
Povestea se leagă de amintirea bunicelor noastre, două femei puternice, libere, care au iubit natura și ne-au învățat ce înseamnă decența, simplitatea și pofta de viață. Numele lor sunt Elizabeth și Valentina.
Ele ne-au învățat ce înseamnă ocrotirea, și inspirați de ele, am pus fundația pe care am construit Tiny Life: ajutorarea mamelor nevoite să își crească singure copiii și a tinerilor din casele de copii și/sau cu dizabilități, care își găsesc mai greu un loc de muncă.
Aproape tot profitul nostru (90%) este investit în trei programe sociale: „Familia, o școală fără vacanțe”, „Părinte, copil, iubire” și „Vreau să îmi știu copilul în siguranță”.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Cazează-te în acest loc de poveste, la Tiny Transylvania, și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Foarte interesant conceptul. Mai exista acest tip de cazari si in alte locuri din tara sau doar in Cluj?
Multumim pentru articol.